SKK tips

tillbaka till sjukdomar, mm

Köpa hund, tips och råd från SKK 

Att välja ras, allmän köpinformation, 5 goda råd inför valpköpet, vanliga frågor, att resa med hund

Här kan du läsa fler råd och tips på SKKs sida

Att planera ett hundköp är både roligt och spännande, det är ju ändå en ny familjemedlem man skaffar sig. Just därför är det desto viktigare att man lägger ner den tid och omsorg på sitt köp som erfordras. De flesta skulle aldrig drömma om att gå in hos närmaste bilhandlare och köpa första bästa bil man ser. Ändå är det just så många gör när de ska skaffa hund. Läs våra råd här så har du tagit första steget mot ett lyckat hundägande.

Att välja ras

Hunden beskrivs ofta som människans bästa vän. Den bör dock väljas med omsorg eftersom man förhoppningsvis kommer att tillbringa många år tillsammans.

I Sverige har vi registrerat närmare 300 hundraser och varianter vilket innebär att alla torde kunna hitta en ras vars egenskaper passar. Vissa raser är rena jakt-, vall- eller brukshundar, några behöver pälsvård och många kräver mer motion och aktivitet än andra. Vill man ha en lätthanterlig hund som kan springa lös vid sommarstugan blir man inte nöjd med en hund med starka jaktanlag som ger sig av till skogs hela tiden.

Rasernas olika anlag följer givetvis med även när det gäller blandraser. Ingen ras är mer lämpad än någon annan för exempelvis allergiker – hur man reagerar på hunden varierar från individ till individ.
För mer information om de olika rasernas egenskaper kan man vända sig till respektive rasklubb. Titta gärna under SKK-länkar där du kan få veta mer genom att länka dig till en rasklubb. Det kan också vara bra att besöka en hundutställning, där du har möjlighet att bekanta dig med många olika raser. Gå även gärna in på vår sida med 10 vanliga frågor & svar om hundköp.

Allmän köpinformation

Pris
Priset för en valp är från cirka 13-15 000 kronor och uppåt. Medellivslängden för en hund är cirka 10-12 år – mycket storvuxna raser har dock kortare medellivslängd.Vaccinationer
Innan leverans ska valpen ha avmaskats minst två gånger. SKK rekommenderar att alla valpar vaccineras mot såväl parvo som valpsjuka och smittsam leverinflammation (HCC). Parvovirusvaccin bör ges vid 8 veckors ålder, 12 veckors ålder och därefter en gång om året. Mot valpsjuka och HCC ges ett så kallat dubbelvaccin vanligen då valpen är cirka 12 veckor. Omvaccinering sker vid ett års ålder och därefter vart fjärde år med dubbelvaccin.Försäkring
Svenska Kennelklubben rekommenderar hundägare att både veterinärvårds- och livförsäkra valpen/hunden. En olycka händer så lätt, och ett besök hos veterinären kan bli en kostsam affär.
Kontrollera även att hemförsäkringen innehåller en ansvarsförsäkring, som hundägare har man strikt hundägaransvar.

Utfodring
Angående utfodring hänvisar vi till uppfödarens råd. Det bästa är att valpen får äta det som den redan är van vid.

Kurser
Svenska Brukshundklubben erbjuder alla hundägare oavsett ras ett stort utbud med kurser från valputveckling till mer avancerade kurser, SBKs kansli 08-55681100

Länk till SBK. Kontakta också din läns- och rasklubb och hör efter vilka kurser och aktiviteter de kan erbjuda dig och din hund. Adresser får du genom vår informationsavdelning 08-795 30 30 eller e-post info@skk.se. Besök även rasklubbarnas webbplatser för information.

Fem goda råd för ett lyckat hundköp

1.

Innan du köper hund, försäkra dig om att du har både tid och möjlighet att ta hem en liten valp. Hundar är flockdjur och ska inte lämnas ensam mer än högst 5 timmar per dag, en valp kan man inte lämna ensam förrän valpen är trygg i sin hemmiljö och man har tränat valpen successivt att var ensam hemma. Valpens uppfostran är viktig för att man ska få ett trevligt hundägande, en hundkurs eller gärna fler är att rekommendera.

2.

Valet av ras är högst personligt och det är viktigt att välja rätt. Det viktiga är att Du inte enbart tittar på hundens utseende när Du väljer ras utan även försöker ta reda på något om rasens egenskaper.
Ställ dig själv frågan om Du har något särskilt ändamål med ditt hundköp. Ska hunden vara jaktkamrat? Är Du jätteintresserad av att tävla i lydnad eller någon annan gren inom hundsporten. Hunden kan också vara tänkt som ytterligare en familjemedlem som ska följa med på promenader i skog och mark, men som inte får vara för krävande i övrigt? För att underlätta valet av ras besök rasklubbarnas hemsidor SKK-länkar titta i böcker eller gå på hundutställning kan underlätta valet av ras. Svenska Kennelklubben erbjuder en mängd böcker till förmånliga medlemspriser.


3.

Svenska Kennelklubbens informationsavdelning ger dig kostnadsfria tips och råd angående vad du ska tänka på som nybliven hundägare. OBS !! pdf Svenska Kennelklubben kan också sända dig listor på uppfödare av en viss ras som du söker. En trygghet är att hänvisning endast sker till uppfödare utan anmärkning. Vi lämnar också adresser till rasklubbarnas valphänvisare och sekreterare, som kan ge mer information om rasen. Du är välkommen att ringa 08-795 30 30.


4.

En bra kontakt med uppfödaren av den valp som du bestämmer dig för kan ha stor betydelse i framtiden om du som hundägare behöver hjälp och råd.


5.

En uppfödare i Svenska Kennelklubben levererar valpen tidigast vid åtta veckors ålder med:
1) ett registreringsbevis, som är hundens identitetshandling
2) ett veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än en vecka och som bland annat anger valpens avmaskningsperioder
3) ett köpeavtal, underskrivet av båda parter. Där uppfödaren upplyser dig om valpen är vaccinerad och/eller försäkrad
4) Valpen ska också levereras ID-märkt, blankett för att anmäla ditt ägarskap till SKKs Ägarregister medföljer och är redan betald av din uppfödare.
Uppfödarna får tillsammans med registreringsbevisen en folder och en video som heter Välkommen valp att dela ut till sina valpköpare.
Allt detta syftar till att öka köptryggheten och vetskapen om vad det är du köper.
Du bör även få med information om hundens skötsel, matvanor, avmaskning och när valpen ska vaccineras.

Lycka till med din nya hund – människans bästa vän, önskar SVENSKA KENNELKLUBBEN och vi på Hummelviksgårdens kennel