Rasstandard – Tollare

Allydor's Mitzy Dorado

Allydor’s Mitzy Dorado

Fullständigt namn: Nova Scotia Duck Tolling Retriver
Ursprungsland/hemland:
 Kanada
Användningsområde: Apporterande fågelhund
FCI Klassifikation: Grupp 8, Sektion 1 med arbetsprov

Bakgrund/ändamål

Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Tollare) utvecklades på Nova Scotia-halvön i början av 1800-talet för att ”tolla” (eller locka) och apportera sjöfågel. Den tollande hunden springer, hoppar och leker längs stranden fullt synlig för andflocken. Ibland försvinner hunden utom synhåll för att med hjälp av den gömda jägaren som kastar små pinnar eller bollar till hunden, för att snabbt dyka upp igen. Hundens lekfulla beteende väcker ändernas nyfikenhet och de luras att komma inom skotthåll. Tollaren sänds därefter ut för att apportera de skjutna fåglarna.

Helhetsintryck

Tollaren ska vara en medelstor, kraftfull, muskulös, kompakt och välbalanserad hund med medelkraftig till kraftig benstomme. Den ska vara en i hög grad vig, rörlig, alert och beslutsam hund. Många tollare har ett sorgset uttryck som dock ändras till intensiv koncentration och upphetsning så fort som hunden börjar att arbeta.

Uppförande/karaktär

Tollaren ska vara intelligent, lättdresserad och ha stor uthållighet. Den ska vara en stark och skicklig simmare, en naturlig och säker apportör såväl på land som i vatten, redo för arbete i samma ögonblick en uppmaning till apportering ges. Under arbete har tollaren ett snabbt, framrusande sätt med huvudet nästan i linje med ryggen och svansen med sitt mycket rikliga behäng i ständig rörelse. Den starka apporteringslusten och lekfullheten är nödvändiga för rasens specifika arbetssätt.

Huvud

Huvudet ska vara skarpskuret och lätt kilformat. Hos en hanhund av medelstorlek ska längden på huvudet, från nosspets till nackknöl vara ca. 23 cm huvudets storlek ska dock stå i proportion till kroppen.

Skallparti

Den breda skallen ska endast vara lätt rundad och utan framträdande nackknöl. Ett bra mått för en medelstor hanhund är ca. 14 cm mellan öronen, avsmalnande till ca 4 cm vid nosryggen.

Nostryffel

Nostryffeln ska avsmalna mot spetsen. Näsborrarna ska vara väl öppna. Pigmentet ska vara köttfärgat och harmoniera med pälsfärgen eller vara svart.

Nosparti

Nospartiet ska avsmalna i en skarp linje från stop till nosspets. Underkäken ska vara stark men inte framträdande. Den ska bilda en nästan rät linje från mungipa till käkbenets hörn med större djup vid stopet än vid nostryffeln. Pälsen vid nospartiet ska kort och fin.

Läppar

Läpparna ska vara tämligen åtsmitande och i profil forma en mjuk kurva utan hängande mungipor. Pigmentet ska vara köttfärgat och harmoniera med pälsfärgen eller vara svart.

Käkar, tänder

Komplett saxbett. Käkarna ska vara tillräckligt kraftiga för att kunna bära en stor fågel. ”Mjuk” mun är väsentligt.

Kinder

Kinderna ska vara flata.

Ögon

Ögonen ska vara mandelformade, medelstora och sitta väl isär. De ska vara bärnstensfärgade eller bruna. Ögonlocksränderna ska ha samma färg som läpparna.

Öronen

Öronen ska vara trekantiga och medelstora. De ska vara ansatta högt och långt bak på skallen. Vid basen ska de vara mycket lätt uppåtstående, med bra behäng på veckets baksida. Håret ska vara kort på rundade öronspetsarna.

Flippöron

En tollare kan få som ett veck på öronen som brukar kallas flippöron. Det finns lite olika saker man kan prova om man vill försöka få bort det. Om det är bara lite grann som på vår Pyttan, så kan domarna bara skriva ibland på kritiklappen att hon ”slarvar” med det ena örat.

Man kan först prova med att massera örat. Då lägger man först till det så att det hänger rakt ner och sen masserar man i vecket så att det blir lättare för örat att ligga rätt.

En annan variant är att man kan tejpa örat/öronen. Då tar man maskeringstejp eller liknande (frystejp går säkert också bra) och tar en lång tejpbit från undersidan på det vänstra örat och sen går tejpen under hakan och så sätter man tejpen på undersidan av det högra örat. Så att då man har tejpat klart så ser det nästan ut som om de har en mössa på sej eller nåt.

Det här är Bee-Kini med flippöron

Det här är Bee-Kini med flippöron

och med rätthängda öron

och med rätthängda öron

Här är några länktips där ni kan läsa mer om hur man kan göra för att åtgärda flippöron.

http://www.nsdtrc-usa.org/PDF_forms/TAPPING%20EARS.PDF

http://www.webfalch.com/saya_site/flipp.htm

http://www.webfalch.com/saya%5Fsite/mer_flipp.htm

http://www.justask.nu/index.php?pageId=9

http://www.lonnlovets.se Under Rasinformation/ Färg och tecken 

Hals

Halsen ska vara kort ansatt, medellång och mycket muskulös utan tendens till överflödigt halsskinn.

Kropp: Rygglinje

Rygglinjen ska vara plan.

Rygg

Ryggen ska vara kort och plan.

Ländparti

Ländpartiet ska vara kraftigt och muskulöst.

Bröstkorg

Bröstkorgen ska vara djup och nå till armbågarna. Revbenen ska vara väl välvda, varken tunnformade eller flata.

Underlinje

Buklinjen ska vara måttligt uppdragen.

Svansen

Svansen ska följa det mycket lätt sluttande korset. Den ska vara bred vid ansättningen. Behänget på svansen ska vara mycket rikligt och yvigt. Svansen får bäras under rygglinjen utom när hunden är alert, då den bärs högt över ryggen, dock utan att någonsin vidröra kroppen.

Framställ: Skulderblad

Skulderpartiet ska vara muskulöst. Skulderbladen ska vara väl tillbakalagda och väl åtliggande och bilda en bra manke som sluttande övergår i den korta ryggen.

Överarm

Överarmen och skulderblad ska vara ungefär lika långa.

Armbåge

Armbågen ska ligga tätt an mot kroppen och varken vridas inåt eller utåt utan arbeta rent och jämnt.

Underarm

Frambenen ska ge intryck av parallella kolonner, raka och med kraftig benstomme.

Mellanhand

Mellanhanden ska vara stark och lätt vinklad.

Tassar

De kraftigt simhudsförsedda tassarna ska vara medelstora, slutna, runda med väl välvda tår och tjocka trampdynor. Sporrar på frambenen får avlägsnas.

Bakställ

Bakstället ska ge ett muskulöst, brett och stabilt uttryck. Fram och bakbensvinklar ska vara i balans.

Lår

Låren ska vara mycket muskulösa. Lårben och underben ska vara ungefär lika långa.

Knäled

Knäleden ska vara väl vinklad.

Has

Hasen ska vara lågt ansatt och varken inåt- eller utåtvriden.

Tassar

Sporrar på bakbenen får inte finnas. För övrigt se framtassar.

Rörelser

Tollaren förenar ett intryck av kraftfullhet med rörelser som är spänstiga, lätta och lediga. Frambensrörelserna ska vara vägvinnande och påskjutet från bakbenen kraftfullt. Rörelserna ska vara parallella och tassarna ska varken vrida sej inåt eller utåt. När farten ökar rör sej benen alltmer in mot kroppens mittlinje och tassarna sätts ned i ett enda rakt spår.

Päls: Pälsstruktur

Tollaren är framavlad för att apportera i iskalla vatten och måste ha en vattenavvisande dubbelpäls. Täckhåret ska vara medellångt och mjukt, underullen mjukare och tät. Pälsen får vara lätt vågig på ryggen, men ska i övrigt vara rak. En del vinterpälsar kan bilda en lång, lös lock på strupen. Behänget ska vara mjukt på strupen, bakom öronen och på lårens baksidor. Frambenen ska ha måttligt med behäng.

Färg

Olika nyanser av rött eller orange med ljusare färgton på behäng och på svansens undersida. Vanligtvis förekommer vita tecken på minst ett av följande ställen: svansspets, tassar (inte över mellanhand/-fot), bröst och bläs. En hund av i övrigt god kvalitet ska inte dömas ner för att den saknar vita tecken.

Obs! Min egen kommentar står här i grönt. Det är det som står understruket här ovan är det som gäller då man har strumpor på sin tollare, varken mer eller mindre, eftersom att det här är tollarnas rasstandard. Alltså det står varken som ett ”fel” eller ett ”diskvalificerande fel”. Jag har fått båda sorternas bedömning på mina hundar och även CERT…. däremot så tycker jag att det är OK att få en 2:a om domaren tycker att det stör helhetsintrycket.

Storlek: Mankhöjd

Idealmankhöjd för hanhund över 18 månader 48-51 cm. Idealmankhöjd för tik över 18 månader 45-48 cm. En avvikelse på +/- 3 cm är tillåten.

Vikt

Vikten ska stå i proportion till mankhöjd och benstomme. Riktlinjer: 20-23 kg för vuxen hanhund och 17-20 kg för vuxen tik.

Fel

Varje avvikelse från standarden är fel och ska bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

 • Mer än 3 cm över eller under mankhöjd
 • Överbett
 • Alltför kort svans eller svans som vidrör ryggen
 • Avsaknad av massa hos vuxen hund
 • Konkavt eller konvext nosparti
 • Brant stop
 • Stora, runda ögon
 • Annan färg på nostryffel, ögonlockskanter och ögon än de som standarden föreskriver
 • Ljust köttfärgad nostryffel
 • Spretiga tassar, tunna trampdynor eller veka mellanhänder
 • Öppen päls
 • Karprygg, svankrygg eller slappt ländparti
 • Svans buren under rygglinjen då hunden är i rörelse

Diskvalificerande fel

 • Vitt på skuldror, runt öronen, på ovansidan av halsen, över ryggen eller flankerna
 • Silverfärgad, gråaktig färg eller svarta partier i pälsen
 • Avsaknad av simhud mellan tårna
 • Underbett eller sned käke
 • Hos vuxen hund varje tendens till skygghet
 • Flerfärgad nostryffel
 • Markerat överbett
 • Varje annan färg än nyanser av rött eller orange

Testiklar

Hos hanhund måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.