Pomeranian pälsvård

Pälsvård av en Pomeranian

MasonPearsonBrush.jpg

Här skall jag berätta kort om pälsvård av en Pomeranian.

Pälsen borstas noggrant igenom en gång i veckan med en karda och förutom kardan använder jag en utmärkt borste av märket Mason Peason från England (se bild ovan). Borsten skall vara av typen natur plus syntet så att man lätt kan borsta igenom underullen också.

Varje vecka trimmas öronspetsen, klorna klipps och håren runt och under tassarna trimmas. Var fjärde vecka är det dags för bad, föning och trimning av hela pälsen. Jag tappar då upp ett lagom varmt badvatten och tillsätter lite hundschampo som är utblandat med vatten. Schampot är special köpt just för Pomeranian av märket Crown Royale nr 3. Hunden badas varsamt med en mjuk svamp, han står stilla som en staty, man ser tydligt att han har varit med om detta förr. Den tjocka pälsen blir snabbt genomblöt och hunden ser mera ut som en dränkt katt än den runda lilla boll som han annars är med sin yviga päls. Badvattnet tappas ur, jag fördelar nu jämt i pälsen en blandning av vatten och schampo, det är viktigt att man späder ut schampon för att inte skada huden på hunden då den badas så ofta. Blandningen får verka i fem minuter, sedan sköljer jag hunden med duschen i minst tio minuter, för att vara säker på att allt schampo är borta.
Efter det kramar jag det värsta vattnet ur pälsen, innan hunden får ruska på sig så att badvattnet stänker runt alla väggar i badrummet. Jag virar sedan in honom i två stora badhanddukar och håller honom ömt i min famn en lång stund. Han blir snabbt rastlös och vill ner på golvet, höjdpunkten på badningen är då han kommer ner på golvet och är fri från handdukarna. Han springer, rullar sig och ålar fram på mattorna för att så fort som möjligt bli kvitt lukten av schampo. Alla de andra hundarna hakar på och snart ser hela huset ut som ett kaos av ihoprullade mattor, men vad gör det då man blir varm ända in i hjärtat av att se dessa fyrbenta små hundar rusa vilt omkring av glädje.
När leken är slut och allt är lugnt igen, plockar jag fram trimbord, borstar, fön och saxar, nu skall pälsen torkas och sedan trimmas. Hunden som är van vid allt detta låter sig vant bli fönad och borstad. Man skall se upp så att man inte har en allt för varm fön, speciellt då man fönar en hanhund så att man inte blåser för varm luft på hundens testiklar. När hunden är torr borstas den noggrant igenom, hår lager för lager så att all päls är igenomborstad. Det är viktigt att få hunden att se så välborstad ut som möjligt speciellt om man skall ställa ut den. Inga tovor är tillåtna, kom ihåg att du aldrig skall klippa bort några tovor. Med en liten karda kan du lätt borsta ur tovorna och på så sätt får hunden behålla sin päls. Snart är det bara trimningen kvar och jag klipper hunden med van hand. När jag är klar förväntar sig hunden att få en godbit. Han viftar glatt på svansen, tittar upp med sina mörka bedjande ögon och springer glatt i förväg ut till köket där han vet var godiset finns. De andra hundarna är genast med på noterna och vet att det vankas godis.

från www.blackoranges.se