Hur det går till på utställning?

Att anmäla till utställning

Till att börja med ska vi försöka klargöra vilka olika typer av hundutställningar det finns. I annonserna kan man läsa ”Officiell utställning”, ”Inofficiell utställning”, ”Nationell utställning” och ”Internationell utställning”. Skillnaden mellan officiell och inofficiell utställning är att resultaten från den officiella utställningen registreras centralt hos SKK och sålunda finns tillgängliga för allmänheten, medan resultaten från den inofficiella inte registreras någonstans.
– Arrangerande klubb måste också ansöka om tillstånd hos specialklubben eller hos SKK om att få ha en officiell status på utställningen. Den arrangerande klubben kan bara ha en officiell utställning för raser som lyder under klubbens rasansvar. Exempelvis kan Svenska Stövarklubben enbart anordna en officiell utställning för stövare, alltså inte för några andra raser.
– Det är enbart på officiella utställningar som du kan erövra certifikat (cert) eller CK (championkvalité).
– Skillnaden mellan nationell och internationell utställning ligger i att du på den nationella utställningen kan erhålla certifikat (som så småningom kan rendera ett nationellt championat) och på den internationella utställningen, förutom detta certifikat, även erhålla ett internationellt certifikat (CACIB) som så småningom kan ge din hund ett internationellt championat. Detta CACIB kan man dock inte tävla om förrän hunden har fyllt 15 månader.

Arrangörer av hundutställningar brukar annonsera i SKKs medlemstidning Hundsport eller i respektive specialklubbs- eller rasklubbstidning. De stora länsklubbsutställningarna kan du även hitta på SKKs web-plats (http://www.skk.se/).
– Rasklubbarnas och specialklubbarnas utställningar kan du hitta om du går in på SKKs web-plats (http://www.skk.se/) länksida och länkar dig till aktuell ras- och/eller specialklubb.
För det första är medlemskap i arrangerande klubb obligatorisk. Undantaget är om du anmäler i valpklass eller om du anmäler till en inofficiell utställning. I de flesta utställnings-PM framgår vilken typ av blankett du ska använda vid anmälan och hur inbetalning ska ske. De flesta utställningar idag anmäler man  direkt online. SKKs utställningar har ett sista datum för om man anmäler med SKKs vanliga tresidiga blankett och ett  senare datum om man anmäler online.
– Läs noga igenom anvisningarna i utställningsinformationen och använd rätt blankett när du anmäler för att vara säker på att du kommer med.
– Det kan också vara bra att läsa igenom SKKs tävlingsbestämmelser innan. Som utställare är du skyldig att känna till bestämmelserna och i dessa finns även specialbestämmelser för de olika raserna angivna (det kan t ex finnas vissa regler för att få tävla om certifikat i vissa raser).Tänk på att det är oftast ca en månad innan man ska anmäla till officiella utställningar

Det finns ju även inofficiella utställningar och de är jättebra om man vill träna en valp/unghund hur det är på en utställning. Det är såklart även bra träning för dej själv. Det är ju ofta inte så många hundar anmälda i samma klass så det blir inte lika stressigt.
En annan skillnad på inofficiella utställningar är att då behöver du inte vara medlem i någon klubb.

Det finns en hundklubb som heter Svenska Hundklubben SHK. De delar också ut cert och cacib men de räknas inte och resultaten förs inte in på SKK
– 7-10 dagar före utställningsdagen får du ett veterinär-PM tillsammans med en nummerlapp. Där står vilken tid veterinärbesiktningen är, vilken ring din hund ska vara i, hur många hundar som bedöms i respektive ring och eventuell vägbeskrivning till utställningsplatsen. Ta med nummerlappen till utställningen och glöm naturligtvis inte vaccinationsintyget

Det finns de här två varianterna när det gäller att anmäla till utställning:

Internetanmälan – anmälan via vår onlinetjänst

Tävlingsanmälan – anmälan via blankett (Fungerar med internet explorer och Chrome)

Bild laddas...Se till att packa din väska i god tid och tänk igenom vad du behöver ha med dig. Är det en utomhusutställning kan det vara bra att ha med kläder som skyddar mot både regn, blåst och sol. I de flesta fall finns någon form av servering i anslutning till utställningsplatsen men det är alltid trevligt att ha med sig medhavd matsäck ändå.
– Klä dig i lämpliga kläder. Den som visar hunden ska utgöra en diskret bakgrund och det är bra att ha kläder som inte drar domarens uppmärksamhet från hunden (undvik t ex långa, fladdrande kjolar eller rockar när du ska vara utomhus). Tänk även på att ha bekväma skor som går bra att röra sig i och som du inte kan halka i.
– Hunden bör vara väl förberedd. Har du en trim- eller klippras har förberedelserna börjat långt innan utställningsdagen.Bada inte din tollare dagen innan utställning om du inte har nättäcke och sidentäcka att sätta på hunden. Pälsen blir väldigt fluffig och det ska den inte vara. Bada ca 1 vecka innan utställning och glöm inte att trimma öronen, bakbenen och tassarna. Torka ur öronen och klipp klorna

Cardigan kan du bada strax innan utställningen om de inte har jättemycket päls. Trimma bort håret under tassarna och självklart klippa klorna eftersom att det syns väldigt tydligt om de är långa när de står på bordet. Du kan också torka ur öronen.

Frallan kan du bada dagen innan utställning. Torka ur vecken i ansiktet, klipp klor och smörj in nosen med en fet salva

Pommarna är jag inte rätt person att säga vad som krävs 😉 Det är väldigt mycket trimning på dem. Glöm inte att klippa klorna och fila gärna ner det sista.
Se till att du har ett bra koppel och halsband som inte stör helhetsintrycket av hunden (inget flexikoppel!). Glöm naturligtvis inte vaccinationsintyg, vattenskål och lite godis till hunden.
Om du vill läsa mer om förberedelser för utställning kan vi rekommendera boken ”Med seger i sikte” av Barbro Eklund som finns att beställa från SKKs Shop på SKKs web-plats (www.skk.se/).