Hälsa och friskvård

tillbaka till lite av varje

 LÄMNA ALDRIG DIN HUND I EN VARM BIL!

Även om bilen står i skuggan och har fönstren öppna blir det snabbt stekhett i bilen. Tänk på att skuggan flyttar på sig!
En varm sommardag kan temperaturen i en stillastående bil snabbt gå upp till 55-85 grader. Innan det går så långt att hunden dör av värmeslag lider den svårt av värmen.

Om du måste uträtta ett ärende så bind hunden i skuggan utanför bilen i stället för att lämna hunden kvar i den, men bind den INTE i bilens dragkrok.
Köp en spillfri vattenskål att alltid ha framme vid bilfärd.

Att lämna en hund i bilen en varm dag är att likställa med djurplågeri.

Så här varmt kan det bli i bilen bara efter en kort stund:

KLOCKAN YTTERTEMP SKUGGA/SOL TEMP BILEN  
       
08.30 +14 grader Skugga +19 grader
09.30 +18 grader Skugga +38 grader
10.30 +20 grader Blandat +47 grader
11.00 +20 grader Sol +57 grader
12.00 +23 grader Sol +62 grader
13.30 +22 grader Sol +85 grader


Om du ser ett djur som är instängt i en bil och du misstänker att det finns fara för djuret får du enligt lagen slå sönder rutan på bilen. Om du väljer att slå sönder rutan själv är det bra om du har ett vittne som kan bekräfta att djuret är i fara. Om du inte anser att det är akut är det bäst att ringa polisen som kan bryta upp dörren på bilen. Kontakta polisen i vilket fall


BADGLAD HUND

Många hundar gillar att bad och låt gärna hunden även ta ett bad i saltvatten.

Hunden måste ha tillgång till skugga på stranden, annars blir det för varmt. Ta med kallt, friskt vatten i termos och det går ofta åt mycket vatten.. Undvik att hunden dricker saltvatten. Det kan leda till saltförgiftning. Då kräks hunden.

Duscha gärna hunden när ni kommer hem från badet för att få bort salt och sand.


Konstgjord andning

Råd vid drunkningstillbud som faktiskt kan inträffa:

När hunden har räddats: Håll upp den i bakbenen så att vattnet i lungorna kan rinna ut.

Andas ej hunden efter detta, gör konstgjord andning. Se nedan!

Kontrollera om hundens bröstkorg höjs och sänks vid in- och utandning.

Om du inte ser några bröströrelser kan du hålla handen framför hundens nos för att känna värme/luftrörelser från andningen.

Konstgjord andning:

  • Dra försiktigt ut tungan ur hundens mun. Se upp för bett, en medvetslös hund hund kan bitas.
  • Ta bort synliga objekt ur munnen. Om du inte kommer åt föremålet, använd Heimlichmanöver
  • Stäng hundens mun och räta ut nacken försiktigt
  • Sätt din mun över hundens nos
  • Gör inblåsning tills hundens bröstkorg reser sig. Anpassa luftvolymen till hundens storlek.
  • Upprepa 10 ggr med en inblåsning var tredje sekund
  • Kontrollera om hunden andas genom att titta på bröstkorgen
  • Om andningen inte kommer igång. Kontakta veterinär och fortsätt med konstgjord andning under transporten till djursjukhuset.

     

 Alger kan bilda giftiga ämnen!

Källa_Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet.

Blågröna alger (cyranobakterier) kan producera giftiga ämnen, toxiner. Både lever- och nervgifter förekommer. Det räcker med 1 dl farliga alger för att hunden ska bli riktigt sjuk, förlamad eller dö. I Östersjön och i några insjöar har det vid flera tillfällen inträffat att hundar som druckit av algvatten har blivit förgiftade.

  • Undvik badande eller onödig kontakt med vatten när vattnet visar tydliga tecken på algblomning (vattnet är inte längre klart som det brukar, täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktigt hinna eller är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna ”gryn” som liknar mycket små barr och när botten inte syns på djup större än cirka 0,5-1 m i samband med att de övriga algblomningsegenskaperna uppfylls.
  • Släpp inte barn eller husdjur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Både barn och husdjur är högriskgrupper. Det gäller speciellt husdjuren (som t.ex. hundar, får, kor och hästar).
  • Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Kokning förstör inte gifterna.
  • Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller husdjur visar tydliga sjukdomssymptom efter bad/kontakt med blommande vatten.

 På denna webbsida hittar du den senaste informationen om  badvatten vid de badplatser som finns i din kommun.

http://badplatsen.smittskyddsinstitutet.se/


Skott-/fyrverkeri-/smällare-/åskrädda hundar

Bananer och kalkon hjälper till att höja serotoninhalten i hjärnan. Bra att ge framåt nyår om hunden är rädd och orolig..

Bananer är rika på aminosyran tryptofan som tillsammans med B6-vitamin och C-vitamin, som båda finns i banan, omvandlas till signalämnet serotonin.

Banan innehåller kalcium och magnesium som är viktiga för hjärnan. 

Det finns hjälpmedel som kan lindra ångesten hos hundar som är rädda för skott, fyrverkerier, raketer, smällare och åska. Många hundar blir helt av med sin rädsla genom rätt träning i god tid 

Det finns en CD med enkel träning för skott/fyrverkeri/åskrädda hundar. Träningen måste börja i god tid före nyår, helst flera månader innan.

www.jycke-tryck.se 

DAP =  en adapter som du sätter i vägguttaget i det rum där hunden vistas mest. DAP innehåller feromoner som är lugnande för hunden. Skaffa adaptern ett par veckor före nyår, vid lucia är perfekt.

DAP finns även som spray som du kan spraya i hundbädden, på en scarf som hunden har runt halsen, etc.

DAP: 

  • förebygger och hjälper till att avbryta tillstånd relaterade till oro och rädsla
  • hjälper valpar såväl som vuxna hundar att bibehålla lugn och stabilitet
  • kan köpas hos din veterinär eller på djurapotek 

Hunden får INTE lämnas ensam. Försök att vistas tillsammans med hunden i ett rum som är så ljudisolerat som möjligt, i källaren, i badrummet eller i bilen som står inne i ett garage under de värsta fyrverkeritimmarna.

Ha gärna musik och TV på. Dra för gardiner o persienner. Stoppa fetvadd i hundens öron. Ömka aldrig hunden utan uppträd alltid lugnt och naturligt själv.


HOT SPOTS – FUKTEKSEM

  Inflammation på grund av fukteksem, våteksem, sommareksem, ”goldeneksem eller ”labbeeksem” m.m. kan uppstå även utan bad. Det kan uppstå året runt, men är mer vanlig under årstider då vädret är varmt eller fuktigt. Har du en badglad hund ska du vara noga med att torka hunden torr mellan baden och inte låta den ligga blöt i bilen.
Om din hund drabbats av fukteksem, blöt upp den ihopklibbade pälsen, klipp sedan försiktigt bort håret på och runt eksemet, cirka 1 cm utanför det drabbade området. Tvätta noga! Blöt en mjuk trasa i varmt vatten och vrid ur. Håll den mot hundens hud i cirka 10 minuter för att mjuka upp eventuell skorpbildning. Torka sedan försiktigt! Upprepa detta två/tre ggr dagligen. Låt eksemet lufta ordentligt. Sätt inte på något bandage, eftersom det bara förlänger läkningsprocessen. Undvik alla krämer och salvor. De stänger in fukten och eksemet blir värre.
Vattenlösliga sprayer eller gel av aloe vera är bra. De lindrar och läker och täpper inte till såret. Burrows lösning (finns på Apoteket) är en produkt som kan vara till hjälp. Duscha lösningen över eksemet ett par ggr/dagen. Det torkar ur.

Te innehåller garvsyra och hjälper också genom att torka ur och läka ihop. Brygg ett starkt te och låt svalna. Låt en bit gasväv ligga i och bli riktigt genomblöt och lägg det sedan direkt på det såriga eksemet. Upprepa en/två ggr dagligen. Blir inte eksemet bättre eller sprider sig, kontakta din veterinär! Din hund behöver kanske en antibiotikakur.

Retrieverhundar drabbas ofta men även raser som schäfer, newfoundland, st bernhard, rottweiler och cocker spaniels kan ofta få detta eksem 

VATTENSVANS / SVANSFÖRLAMNING:

Orsaken till vattensvans är inte helt klarlagd, men det verkar som att om hunden blir våt och kall eller om svansen blir överansträngd, så kan vattensvans uppstå. Orsaken är troligen en inflammation och överansträngning av muskulaturen vid svansroten. Många av de hundar som drabbas av vattensvans får det ofta efter att ha badat och överansträngt svansen. Kraftig vind är ofta en bidragande orsak till att en våt hund blir kall.

Symtomet är att svansen hänger precis som om den har gått av och det är väldigt smärtsamt. Man bör se till att hunden håller sig lugn, varm och torr. Hunden är rädd om sin svans och vill ogärna sätta sig ned. Vid beröring vid svansroten kan det ömma ordentligt.
Magnecyl, 10 mg/kg 2 ggr per dygn kan ges mot smärtan om det är nödvändigt. Bäst är att ta kontakt med veterinär om värkmedicin måste ges.
Det brukar gå över efter 3-7 dagar.
Ett tips är att ge extra B-vitaminer. Det påskyndar läkningen!
 

SVAMP I TASSARNA

Var uppmärksam på rödaktig missfärgning och röd irritation på trampdynorna och mellan tårna. Irritationen beror på ytlig svampinfektion som lätt får fäste om det ständigt är fuktigt i pälsen. Håll hårväxten nere på tassarna och om hunden har drabbats av svamp kan du prova denna huskur:

Ta 1 msk Atamon i 2 dl vatten. Sätt hundens tassar i lösningen ett par minuter. Torka noggrant efteråt. Gör så dagligen i en vecka.

Atamon är ett konservringsmedel som finns i livsmedelsbutiken.


ORMBETT  

Bor man avlägset eller vistas i ormrika trakter eller är ute på båtsemester bör man ha kortison med sig, för att förhindra att andningsvägarna svullnar igen om hunden blir ormbiten. Att använda kortisontabletter bör dock konsulteras med veterinär vad gäller doseringen och göras innan olyckan har skett. Det ormbitna området svullnar kraftigt under någon timme. Undvik att hunden rör sig i onödan, giftet sprids då lättare. Bär helst hunden. Om du har kortison utskrivet, ge detta enligt anvisning. Kontakta sedan ALLTID veterinär! Ormbett kan ge hjärt- njur- och leverskador.


GETINGSTICK

 Getingstick brukar de flesta hundar klara av om de blir bitna på kroppen. På nosen eller i munnen kan dock vara värre, likaså om hunden reagerat mot getingstick tidigare. Då bör man vända sig till en veterinär. Ha gärna kortison till hands om det är långt till veterinär. Man bör konsultera veterinär vad gäller doseringen innan hunden blir stucken!


OHYRA OCH PARASITER

LÖSS 
Löss är vanliga hos hund och framför allt då under vårvintern. Lössen lever på sitt värddjur under hela sin livscykel och den kan överleva utanför  värddjuret i 1-2 veckor. Löss är lätta att upptäcka för både gnetterna (äggen) och lusen syns med blotta ögat. De orsakar klåda och hittas framför allt på huden under och bakom öronen. De krälar omkring. Löss bekämpas i regel med vanliga antiparasitära schampon. Baden måste upprepas en till tre gånger beroende på angreppets svårighetsgrad med cirka 10 dagars mellanrum. Du kan använda Frontline vid behandling av löss.

Löss smittar i regel vid direktkontakt men även genom borstar eller liggplatser. Sanera hundens omgivning och tvätta kuddar och filtar i minst 60 grader.


 

LOPPOR

 


Det är vanligt att hundar angrips av kattloppor, Ctenocephalides felis, medan hundloppan, Ctenocephalides canis är något ovanligare och framför allt förekommer i södra delarna av landet.
Hundar kan också angripas av loppor från fåglar, grävlingar och igelkottar. Loppor hoppar. Loppor finns huvudsakligen i djurets omgivande miljö, där de kan klara sig mycket länge.  Äggen kan överleva och utvecklas i mer än ett år utanför värddjuret. Loppornas larver lever i mattor och golvspringor. När sedan den fullbildade loppan är klar, hoppar den tillbaka på sin värd och suger blod.  Det betyder att bostaden och eventuellt hundhus måste saneras mycket noggrant vid loppangrepp och glöm ej bilen!

 

 

 

RÄVSKABB

 

 

 

Rävskabb anses vara mycket smittsam och hundar kan smittas genom direktkontakt med redan smittade djur och indirekt genom att skabbkvalstret har överlevt en kortare tid på platser där infekterade djur, räv eller hund, har vistats t ex att hunden har rullat sig där skabbrävar har legat. Vanligast är dock att hundarna har smittats av andra hundar.  Uppsök alltid veterinär om hunden har drabbats!

Räv, hund, varg och lodjur kan drabbas av rävskabb.  Katter kan också drabbas även om det är mer sällsynt och symtomen är mer diffusa. Diagnosen kan fastställas genom blodprov.

 

 

SÅPA

 

Det finns hundar som har blivit av med rävskabb och den fruktansvärda klådan genom såpbad. Misstänker Du att hunden har drabbats eller om det finns rävskabb i närheten kan du bada hunden i grönsåpa i förebyggande syfte. Blöt hunden och schamponera in den med grönsåpa så att det löddrar ordentlig. Skölj därefter rikligt med ljummet vatten. Torka hunden! Gör om proceduren efter någon dag. Man märker direkt om hunden blir av med klådan. Såpan kan också i vissa fall hjälpa mot eksem och andra hudåkommor

 

 

 

  

 

MJÄLLKVALSTER 

även kallat kaninskabb är ett kvalster som lever i/på hudens yttre skikt, framför allt bakre delen av ryggen och förorsakar mjällbildning och viss klåda. Mjällkvalster ses vanligen hos valpar. Det kan behandlas med vanliga ohyreschampon.  Parasiterna kan dock överleva i miljön utanför hunden under lång tid.  

 

 

 

 

 

DEMODEX 

  hårsäckskvalster, 0,5 millimeter långt,  förekommer framför allt hos mycket unga hundar från cirka 6 månaders ålder men även hos gamla djur och då gärna lokalt t ex på tassarna.

Symtomen hos unga djur är kraftigt håravfall, måttligt kliande hudförändringar framför allt i ansiktet, hårlöshet runt ögonen och kring nosen samt på läppar och ytteröron och på de främre underbenen.
Demodex behandlas för närvarande med utvärtes preparat som innehåller amitraz som är mycket effektivt vid lokala angrepp

 

  

 

FÄSTINGAR 

trivs i högt gräs, buskage och fuktig mark.

 

Fästingar äter bara några få mål i livet. De kan inte dricka med munnen utan suger upp fukten via andningshål på sidorna. Därför är luftfuktigheten så avgörande för dem. När fästingen är på jakt efter ett nytt värddjur kryper den upp på växtligheten, men sällan högre än en meter upp. Där sitter den och väntar på att något ska stryka förbi.

Kontrollera pälsen på din hund varje dag. Risken för att den ska få sjukdomarna borrelia och ehrlichia efter ett fästingangrepp är mindre ju kortare tid fästingen har suttit på din hund. Om kroppen går av och huvudet blir kvar, så badda med alsolsprit. Huvudet trillar av sig själv så småningom. Peta inte och försök få ut huvudet för då blir det lätt infekterat.

Recept på huskurer mot fästingar för både utvärtes och invärtes bruk finns under ”huskurer – hund”

 

 

Det är den i Sverige vanligast förekommande fästingen Ixodes ricinus som är bärare av borrelia och ehrlichios (anaplasma).

Borreliabakterierna finns i fästingens magtarmkanal och de överförs via fästingens saliv. Detta sker 1-2 dygn efter att fästingen har satt sig fast. Alla fästingar har inte borreliabakterierna i sin magtarmkanal. Andelen infekterade fästingar varierar i olika områden i landet. Symtomen varierar allt från hälta till njurskador och hjärtpåverkan förekommer. Vanligaste symtomet är dock hälta. Diagnos ställs med hjälp av symtom och blodprov. Borrelia behandlas med antibiotika. Om den inte behandlas kan den ge kroniska skador.

 

Ehrlichios (anaplasma) sprids även den via fästingbett och här räknar man med att det tar minst ett par dagar från att fästingen har satt sig till att smitta överförs. Bakterier, (anaplasma) finns och förökar sig i de vita blodkropparna. Sjukdomen försvagar immunförsvaret.

Symtom är trötthet, aptitlöshet, stelhet, hälta, ont i lederna, obalans och en ovilja att röra sig och ibland feber.. Även om de akuta symtomen försvinner genom antibiotikabehandling så kan en kvarvarande långvarig trötthet kvarstå. Ehrlichios blir ofta kronisk.

 

Skydda din hund och katt mot fästingar!

Det finns i dag inget medel som ger ett fullständigt skydd mot fästingar. Därför måste du göra fästingkoll dagligen och  regelbundet på din hund eller katt.

Själv använder jag inte starka bekämpningsmedel på mina hundar utan håller mig till huskurer för både invärtes och utvärtes bruk. Recept finns på ”receptsidan”.

 

Scalibor är ett hundhalsband som kan fungera bra som fästingskydd. Tyvärr kan en del hundar få biverkningar av den kemiska substansen deltametrin, och på stora hundar är skyddet otillräckligt. Scalibor ska inte hanteras av personer som är allergiska mot trifenylfosfat. Scalibor finns på apoteket.

Exspot droppas på hundens hud och sprider sig därefter till hudens naturliga fett. Redan efter ca ett dygn har lösningen fördelat sig över hela hudytan. Vid enstaka tillfällen kan hudreaktioner såsom rodnader, utslag och håravfall visa sig. Om en sådan överkänslighetsreaktion uppstår, tvätta hunden och kontakta veterinär. Exspot får inte användas till valpar under 2 veckor och som väger under 5 kg. Exspot ska inte användas till dräktiga tikar eftersom fullständiga studier saknas. Tikar som diar får behandlas. Du får inte använda Exspot på katt. Finns på Apoteket.

Frontline är en lösning som appliceras i djurets päls. Frontline är skonsammast av dessa preparat. Efter appliceringen sprider sig lösningen i hudens fett- och talglager och vidare ut i pälsen inom 24 timmar. Fästingar som kommer i kontakt med lösningen dör inom 4–48 timmar. Finns på Apoteket.

 

Med en fästingborttagare kan du snabbt och effektivt plocka bort fästingar. Finns på Apoteket, i djur- och zoobutiker.

 

Skydda dig själv mot fästingsjukdomar!

  Använd ljusa och heltäckande kläder och stövlar, då ser du lätt fästingarna.

  Insektsmedel kan hjälpa mot fästingar med det är inget heltäckande skydd.

  

Kolla kropp och hår varje dag om du befinner dig i ett riskområde som Stockholms skärgård och Mälardalen. Kom ihåg att fästingen kan krypa runt i flera timmar innan den biter sig fast.

Vaccinera dig mot TBE om du vistas i ett riskområde!

Ät gärna vitlök eller en vitlökskapsel om dagen!

 

 

 

 

 

KRÄKNINGAR OCH DIARRÉ

 

Följande dietregler kan följas vid tillfälliga kräkningar och diarré:

  • Svält hunden i 24-36 timmar och ge under tiden teskeds- eller matskedsvis kokt, avsvalnat vatten eller risavkok med 1 msk druvsocker och 1 tsk salt per liter vätska. Hunden bör ha minst 70-80 ml vätska per kg kroppsvikt och dygn på grund av vätskeförlusten genom diarréerna och kräkningarna
  • När kräkningarna och diarrén upphört ges kokt ris och kokt mager fisk. Ge flera små mål om dagen. Du kan även blanda i kokta blåbär och/eller kokta morötter eller morotspuré (barnmatsburk) i riset och även ge kokt ägg eller omelett. Hunden ska ha till gång till friskt vatten!
  • När hunden är pigg och hungrig och inte längre kräks eller har diarré, kan man försiktigt pröva att blanda riset med lite av det vanliga fodret och sedan successivt öka dosen under en veckas tid, för att sedan gå tillbaka till den normala utfodringen. Viktigt med tillgång till friskt vatten!
  • Om hundens magbesvär inte snabbt förbättras eller om den inte behåller vätska och foder enligt ovan, måste hjälp sökas hos veterinär. En hund blir fort uttorkad!

 

På receptsidan finns recept på risavkok och recept på dietmat

 

 

 

 

 

FEBER

 

Har hunden feber?

Hundens normaltemp är 38,5 grader men kan ligga mellan 38 – 39 grader beroende på individ.

Det bästa är att ta tempen när hunden är frisk för att få reda på just din hunds normaltemp.

Det enda sätt att kolla om hunden har feber är att använda en febertermometer

 

 

 

Ta pulsen på hunden

Det är bra att känna till vad hundens normalpuls ligger på i olika situationer – när den precis har vaknat, när den har varit ute och sprungit, när det har legat eller varit ute på promenad. Du kan antingen göra det själv eller be veterinären om hjälp. Väljer du att göra det själv kan du skriva ner talen – till exempel i hundens egen bok eller pärm om du har en sådan. Om din hund blir sjuk och behöver akut behandling är det sedan lätt att hitta de aktuella siffrorna. Och de kan vara till stor hjälp för veterinären. Normal puls för din hund beror på ras, ålder och storlek. Fråga veterinären vad som är normalpuls för din hund. 


Gör så här:
 

  1. Lägg ditt pek- och långfinger på insidan av hundens lår alldeles vid kanten till magen (se teckningen). Det är det enklaste och säkraste stället att mäta pulsen.
  2. Räkna pulsslagen i 15 sekunder.
  3. Multiplicera antalet med 4.
  4. Då får du fram hundens puls

 

 

 

Åksjuka

är vanligast hos valpar och unghundar. Oftast växer det bort, men inte alltid.

Symtomen kan vara flera:

  • intensivt flåsande
  • hunden dreglar mycket
  • trötthet och slöhet
  • kräkningar
  • nervositet och oro
  • hyperaktivitet (hunden hoppar och far runt i bilen, vilket givetvis är trafikfarligt))

 

Det är viktigt att hunden får träna att åka bil redan som valp och att man tränar en åksjuk valp regelbundet, helst dagligen. Åk korta turer 50 – 100 meter eller runt kvarteret och sedan förlängs sträckan gradvis till ett mål som hunden tycker är roligt, en skogspromenad, en hundkurs eller besök hos en hundkompis etc. Hunden ska förknippa bilresandet med något roligt.

Undvik att ge hunden mat 2-3 timmar innan och rasta hunden väl före resan. Se till att det är god ventilation i bilen. Det får inte vara för varmt för hunden. Rasta ofta om ni ska åka långt. Se till att hunden har tillgång till friskt vatten.

 

Ingefära

Man kan prova att ge ingefära till en hund som lätt drabbas av åksjuka.

  • En skiva färsk ingefära får ligga och dra i en kopp hett kokt vatten. När vattnet svalnat ger du hunden 1 tsk – 2 msk beroende på storlek och vikt på hund. (1 tsk – liten hund, 1 msk – mellanstor hund och 2 msk – stor hund.)

  

Adaptil-spray (DAP)

 

Adaptil-spray innehåller feromoner som är lugnande för hunden

 

  • förebygger och hjälper till att avbryta tillstånd relaterade till oro och rädsla
  • hjälper valpar såväl som vuxna hundar att bibehålla lugn och stabilitet
  • kan köpas hos din veterinär eller på djurapotek
  • Spraya 8-10 pumpslag med D.A.P. cirka 15 minuter före bilresan. Effekten varar i 1-2 timmar. Spraya på nytt när effekten avtar.

 

I svårare fall kan du behöva ge din hund medicin. Kontakta veterinär för lämplig medicinering.

En nackdel med åksjukemedicin är att hunden blir trött och slö av den. Olika hundar påverkas olika mycket och biverkningen sitter i olika länge..

Hunden kan ju givetvis bli åksjuk i andra samfärdsmedel, som buss, tåg, tunnelbana etc. Den kan även bli sjösjuk

 

 

 

 

 

HÄLSOKONTROLL

PÅ ÄLDRE HUNDAR

 

 

Ålder är ingen sjukdom, men med åren ökar fysiska problem, så en grundlig hälsokontroll bör göras när hunden uppnår 7 års ålder

 

 

 

Senil hund

 

 Symtom:

Disträ och orolig? Ett varningstecken!

 

  • Hunden är disträ och orolig, framför allt på natten
  • Hunden skäller på personer den känner
  • Hunden går vilse och känner inte igen sig
  • Hunden har stel och stapplig gång
  • Hunden kissar eller bajsar inomhus
  • Hunden är ouppmärksam på sådant den tidigare var intresserad av
  • Hunden glömmer var den varit eller är på väg
  • Hunden tycker inte om att vara ensam, blir orolig…

 

 

 

 

ARTROS 

är en ledsjukdom som drabbar ungefär var femte hund i Sverige. Vissa raser, framför allt storvuxna, är mer drabbade än andra. Sjukdomen bryter ned brosket i lederna, vilket orsakar värk och stelhet och detta påverkar hundens livskvalité. Artros är till viss del ärftlig men även belastning, övervikt, brist på motion och felaktig utfodring kan vara bidragande orsaker.
Artros är en kronisk sjukdom men med rätt behandling kan man ofta hålla besvären i schack, så som smärtlindrande, antiinflammatoriska preparat, försiktig motion som ordinerats av veterinär, simning och massage är några av behandlingsmetoderna.

Många blir bättre med hjälp av glukosamin. Det är ett kosttillskott som kan hämma nedbrytningen av brosket och lindra smärtan.
Tillskott av 1 tsk linfröolja dagligen har också en positiv verkan

 

Oden hade svår artros i armbågarna 

 

Patientföreningen Hundartros vill råda bot på den okunskap som gör att många hundägare avlivar sin artrosdrabbade hund i onödan. På deras hemsida finns mer information om hundartros, hur man förebygger och behandlar sjukdomen. Här finns också experter som svarar på frågor.

Adressen är : www.hundartros.se

 

 

 

Livmoderinflammation – pyometra

 

Var fjärde tik drabbas av livmoderinflammation innan de fyllt tio år. Inom vissa raser drabbas så många som varannan tik.

 

I Sverige är livmoderinflammation den vanligaste diagnosen som en veterinär ställer på en hund, trots att åkomman endast drabbar tikar. Varje år drabbas cirka 8000 tikar av livmoderinflammation i Sverige, enligt försäkringsbolaget Agrias beräkningar.

Det är en hög siffra jämfört med många andra länder. Inte någon annanstans drabbas så många tikar av livmoderinflammation som i vårt land. Orsaken är att vi i Sverige inte kastrerar våra hundar lika ofta som man gör i andra länder.

 

 

 

Livmoderinflammation orsakas av den ökade mängden av könshormon, som tikar får varje gång de löper. Varje gång en tik löper, går de igenom samma hormonsvängningar, som om de var dräktiga.

 

Slemhinnan blir förstorad och förtjockad och får cystiska förändringar. Cystiska förändringar är små cystor, som bildas på äggstockarna eller livmodern.  Förändringarna ökar för varje löp. Livmoderinflammation uppkommer när bakterier angriper livmodern och livmodern blir varfylld .

 

Hormonerna stimulerar slemhinnan, så att livmodern blir större. Från ett vanligt cystiskt problem till livmoderinflammation, går det blixtsnabbt och är livshotande, utan åtgärd. Om det går så långt att livmodern spricker, orsakas en bukhinneinflammation, där ca 10 % av tikarna dör, även med intensivvård och kirurgisk åtgärd.

 

Symtom: Klassiska symtom på livmoderinflammation är: kopiöst drickande, trötthet/slöhet, nedsatt aptit och flytningar, ofta illaluktande.

 

 

 

Den enda helt effektiva behandlingen för livmoderinflammation, pyometra är kirurgisk, det vill säga bortopererande av livmoder och äggstockar, alltså kastrering och det när tiken har blivit könsmogen.

 

 

Min älskade Vera fick opereras akut för livmoderinflammation i mars 2013, följdsjukdom blev bukhinneinflammation och i maj dog hon på grund av cancer som spridit sig i kroppen, endast 4 år gammal. Allt gick så fruktansvärt fort.

 

Kastrera de hundar som inte ska gå i avel!

 

 

 

 

 

 

SKENDRÄKTIGHET 

kan bli ett problem för både tiken och hundägaren. Skendräktighet styrs av hormonet prolaktin som insöndras från hjärnan. Det är egentligen helt naturligt med skendräktighet eftersom det är naturens sätt att se till att det i en flock vargar (föregångaren till tamhunden) alltid finns fler tikar som producerar mjölk och som kan hjälpa till att föda upp en valpkull om mamman skulle dö eller om det av annan orsak behövs ”extramammor”. Symtom på skendräktighet ses normalt cirka två månader efter senaste löp och kan variera.


De vanligaste symtomen är:

  • Förändrat beteende: nervositet, oro, slöhet, aggressivitet, ovilja att motionera, markerat modersbeteende, hon boar, letar efter valpar, skaffar surrogatvalpar (kuddar, mjukisdjur, en boll, pipleksak eller nästan vad som helst.)
  • Viktökning med svullen buk  
  • Juversvullnad samt mjölkproduktion: Mjölkproduktion kan förorsaka förändringar i mjölkkörtlarna. Komplikationer kan uppträda i form av juverinflammation.
  • Aptitstörning: aptitlöshet eller glupskhet

 

 

Tiken vaktar sin ”valp” och är ”moderlig”. Man får inte bestraffa henne om hon morrar, eftersom det vore att förgripa sig på hennes modersnatur.

 

 

 

Kastrering?

  Min hanhund blir som tokig när tikarna löper!

Revirmarkering

 

 

 

Det är psykiskt mycket jobbigt för hanhundarna när löptikar finns i närheten och bor man i ett tikrikt område kan löpperioderna bli långa.

Under alla år som människan har avlat på hundar för att särprägla olika egenskaper har det funnits en gemensam nämnare och det är att ta fram individer med hög könsdrift. Kraftig könsdrift leder till att de parar sig som vi vill och inte bildar livslånga parrelationer som vargarna gör. Den höga könsdriften är alltså en framavlad egenskap och känns mycket frustrerande för hunden.

För att dämpa könsdriften minskar man mängden könshormoner hos hunden. Det kan göras permanent genom kastrering eller temporärt genom hormonbehandling.

Tabletter eller hormoninjektion leder till att hundens egen produktion av könshormoner minskar. Tyvärr finns en hel del biverkningar vid långtidsbehandling, men enstaka injektioner eller kortare behandlingar brukar gå bra. Man kan prova hormonbehandling först innan hunden kastreras permanent, men effekten är inte helt jämförbar. En del hanar svarar inte så bra på hormonerna.

En av de nackdelar som finns med kastrering är att hunden kan gå upp i vikt om man inte ser upp. Kaloribehovet minskar med cirka 30% samtidigt som aptiten kan öka. Detta får man möta med mindre energitätt foder.

Pälsförändring. Det blir mer underull. Värst hos raser som har blank, lång päls till exempel irländsk setter och långhårstaxar.

 

Förstorad prostata

 

Har hunden blivit lite äldre och fått en kraftig prostataförstoring finns också en viss risk för inkontinens.

Prostata är en körtel som finns hos hanhundar och sitter runt urinröret. När hunden åldras växer prostatan, vilket oftast orsakar problem. Symtomen, som svårigheter att kissa, kan bero på på en prostataförstoring. En kastrering gör att problemet inte uppstår eller fatt det försvinner. Man ska vara medveten om att en kastrering inte löser alla beteendeproblem. Hundar blir inte automatiskt mindre ”jobbiga” för att de kastreras, inte heller försvinner aggressionerna per automatik för att könsdriften minskas, även om många hundar blir betydligt lugnare och mer kontaktbara. Inlärda beteenden kan vara svåra att komma tillrätta med, men med tålamod och kunskap kan de arbetas bort. Kastrering är alltså ingen universallösning.
Om hunden ska kastreras bör det ske när hunden blivit könsmogen och helst före två års ålder.

 

Jacinto var kastrerad

 

  

 

Violkörteln

 

På ovansidan av svansen en bit från svansroten finns en körtel kallad violkörteln. Den innehåller en stor mängd talgkörtlar. Äldre hundar tappar ofta pälsen i detta område. I en del fall kan det uppstå inflammation i talgkörtlarna och området blir svullet, ömt eller sårigt.
I en del fall kan det förkomma tumörer i körteln.
Vid inflammation i körteln bör en veterinär behandla hunden.

 

 

 

 

 Analsäcksinflammation

 

Analsäckarna hos hunden är två körtlar, som sitter på vardera sidan innanför ändtarmsmynningen. Dessa körtlar producerar ett illaluktande sekret. Det händer, att de blir inflammerade och täpps till, så att de inte kan tömmas normalt. Sekretet ansamlas då, och en infektion kan uppstå. Problemet återkommer ofta hos vissa hundar.

Symtom

  • Klåda kring ändtarmsöppningen. Hunden gnider bakdelen mot mattor och andra sträva föremål. Hunden ”åker kana” på ändan, slickar sig eller biter sig ideligen kring svansroten
  • Sekretet ser ofta tjockt och grynigt ut.
  • Smärtsamma bölder, som ibland uppstår vid infektion, stundom med feber och påverkat allmäntillstånd.

 

Kontakta veterinär:

  • Vid kraftig analsvullnad och v id bölder i närheten av analöppningen

 

 

 

 

KENNELHOSTA

  är ett samlingsnamn på flera luftvägsinfektioner. Det är en grupp smittsamma sjukdomar som främst drabbar de övre luftvägarna. Kennelhosta är en relativt vanlig infektion på hundar och epidemier kommer och går.

Symtomen är hosta som liknar kräkningar. Hunden kan hosta upp vitt skum. Inkubationstiden, från smitta till sjukdom, är en-två veckor beroende på vilken smittkälla det är. Hostan kan bero på både virus, bakterier och mykoplsma. Kennelhosta kan leda till lunginflammation. Om hunden får hög feber eller allmäntillståndet är starkt påverkat bör man uppsöka veterinär.
Det är ovanligt att hundar dör, men en gammal hund eller en liten valp blir mer påverkad. I övriga fall brukar hostan avta efter cirka tre veckor. Det finns vaccin men det ger bara 80% säkerhet.  Undvik all ansträngning tills hunden har varit symtomfri i några dagar. En vaccinerad hund kan alltså drabbas av kennelhosta.
Vanliga smittspridningsställen är utställningar, hunddagis eller på andra platser där många hundar träffas.

 

 

Hundrastgård

 

 

IMMUNFÖRSVARET

Det finns en mängd orsaker till varför immunförsvaret är dåligt eller lågt. Vaccinationer, täta avmaskningar för känsliga djur, dåligt foder under uppväxttiden, långvarig medicinering med mediciner som t ex antibiotika och cortison. Många infektioner i tidig ålder som i sin tur är en följd av dåligt immunförsvar från början. Angrepp utifrån, som t ex av fästingar. Även mentala problem kan ge dåligt immunförsvar. Långvarig misshandel eller problemfylld tillvaro både i uppväxtfasen men också senare i livet. Chock och sorg kan sätta ner immunförsvaret. Täta parningar och dräktighet, stress och överträning. Det finns alltså många saker som spelar in när det gäller djurets immunförsvar.

Dåligt immunförsvar gör då djuret mer mottagligt för infektioner och virusangrepp. Täta förkylningar,  öroninflammationer, ögoninfektioner och flytningar från könsdelar. Även eksem kan vara tecken på dåligt immunförsvar. Självklart hör allergier hit.

 

Immunhöjande preparat och örter:

 

BRÄNNÄSSLA:

När det gäller immunförsvaret så kan man ge hunden torkad brännässla som tillskott i maten, ½  – 1 tsk beroende på kroppsvikt/dagen.

Viktigast under vinter och vår, från oktober till april.

Brännässlan innehåller mycket som är bra för immunförsvaret och dessutom bra för pälsen.

Brännässla innehåller mycket C-vitamin och järn. Dessutom innehåller den klorofyll och många viktiga mineraler. Vid djurvård används den alltid torkad, ej färsk!

Bra för dåliga blodvärden, dåligt immunförsvar, vitamin- och mineralbrist.

 

HONUNG:

Honung kan användas till mycket. När det gäller immunförsvaret så är det lättast att blanda ut lite färsk honung med lite kallt vatten.

OBS! Varmt vatten kan förstöra mycket av de viktiga och nyttiga ämnena, så använd kallt vatten.

Dosering: ¼ – 1 tsk honung + lite kallt vatten beroende på kroppsvikt per dag.

Använd gärna en lite spruta och spruta in vätskan i munnen.

Man kan även använda honung utvärtes direkt på småsår.

 VITLÖK :

Vitlök har alltid använts för att immunförsvaret och motverka infektioner .

Som dagligt tillskott kan man ge 1/4 – 1 vitlöksklyfta beroende på kroppsvikt. Hacka löken och blanda i maten.

Mycket bra mot fästingangrepp också.

 

ISHAVSALGER :

Rekommenderar också tillskott av alger för hund och katt från Alg-Börje.

Dessa är i pulverform och stärker immunförsvaret. Viktigt är att följa doseringsanvisning och att inte överdosera.    

 

 

Kan man ha hund om man är allergisk?

Pudel, schnauzer, irish soft coated wheaten terrier, bedlington terrier, kerry blue terrier, basenji, bichon frisè, malteser, potugisisk vattenhund, italiensk vinthund och kinesisk nakenhund är raser som anses allergivänliga, men det finns inga garanterat allergisäkra hundar.
Många tror att en viss pälsstruktur minskar allergirisken, men det behöver inte vara pälsen som är problemet. De flesta allergiker tål inte de äggviteämnen som finns i hundens hudavlagringar, alltså mjäll, saliv och urin.

En allergiker bör först prova att vara hundvakt åt den aktuella rasen samt informera säljaren/uppfödaren om sin allergi, så att hunden kan återlämnas, om det skulle bli nödvändigt.
Vanligt är också att allergiker reagerar kraftigare för valpar än för vuxna hundar och för svarta hundar mer än för ljusa.

 

 

 

 

 

 

ÄVEN HUNDAR KAN VARA ALLERGISKA!

Även en hund kan vara allergisk – t ex mot dammkvalster, pollen, plast, nickel, födoämnen, andra djur och människor.
Vanligast är luftburen allergi, atopi, och den vanligast förekommande allergin är kvalsterallergi. Symtom: intensiv klåda. 
Den vanligaste födoämnesallergin är mot mjölkprotein. Många hundar är även glutenkänsliga.  

Innehållet av gluten i olika mjölsorter kan du läsa om under  ”vitaminer & mineraler” och under ”recept
Hundar som är allergiska mot kvalster, framför allt förrådskvalster bör inte äta torrfoder och spannmål, eftersom kvalster trivs i detta.

 

De här raserna drabbas oftast av allergi enligt statistik från Agria, från åren 2005 – 2011:

  1. Bullterrier 2. Boxer 3. West Highland White terrier 4. Welsh terrier 5. Staffordshire bullterrier 6. American staffordshire terrier 7. Rhodesian ridge back 8. Jack russel 9. Wachtelhund 10. Schäfer

 

 

 

POLLEN 

 

är växternas manliga könsceller, som vid blomningen sprids via djur eller med vindarna. Pollen från dessa växter ställer till problem för allergiker. Inte bara människor utan även våra hundar kan vara pollenallergiker.
Björk, al, alm, bok, ek, hassel, sälg och vide är alla träd eller buskar med pollen som kan orsaka allergier. De över 150 svenska gräsarterna anses alla kunna orsaka allergier. De högsta gräspollenhalterna brukar uppmätas veckorna efter midsommar. Olika typer av groblad växer bland annat i gräsmattor i hela Sverige och kan då sprida pollen från maj till augusti. Gråbo är ett vanligt ogräs som blommar mellan juli och augusti.

Vanliga symtom vid pollenallergi hos hundar:

  •  
  • Klåda runt ansikte och runt öron.
  • Slickar sig på tassar, i ljumskar och på andra ställen på kroppen.
  • Rinnande ögon.
  • Rinner slem från nosen.

 

Björkpollen

 

 

EROS

 

Min hund Eros, irl setter, har varit allergisk mot massor av olika ämnen, dammkvalster, förrådskvalster, gräs, pollen, nickel, plast, mjölk, gluten, häst m.m. Han har behandlats med hyposensibilisering under drygt ett år, men inte svarat positivt på behandlingen. Efter drastiskt kostomlägg och rejäla mineraltillskott, genom alger, aloe vera, rapsolja o B-vitamin dagligen har han inte längre några besvärliga symtom. All medicinering är avslutad sedan sex år tillbaka. Bytte kost till Nordic färskfoder special+ (utan spannmål) Numera äter båda hundarna hemlagad näringsrik hundmat

 

 

 

 

 

 FÖRGIFTNINGAR

 

Bland hundar är det dominerande förgiftningsmedlet olika typer av bekämpningsmedel, till exempel råttgift, följt av läkemedel, växter och kemiska produkter. När det gäller katter handlar frågorna oftast om växter av olika slag, men kemiska produkter och läkemedel är också vanliga. Generellt kan man säga att hundar glufsar i sig medan katter är mera försiktiga.
Aldrig människomedicin!

För alla husdjur gäller att man aldrig får ge dem medicin avsedd för människor utan att först rådfråga en veterinär. Olika djurslag kan ha olika förmåga att bryta ned läkemedel eller kemikalier. I vissa fall bryter djuret ned medlet så att giftiga produkter bildas, andra gånger kan nedbrytningsförmågan saknas helt eller delvis. Det kan dröja innan tecken på förgiftning visar sig, och ibland kan det då vara för sent att behandla. Invänta därför aldrig symtom om ett förgiftningstillbud inträffat, utan kontakta veterinär eller Giftinformationscentralen.

Choklad

  Kakaon i choklad innehåller teobromin, ett ämne som hundar är dåliga på att bryta ned (detta gäller flera djurslag, men hundar förefaller extra känsliga). Teobrominet påverkar flera system i kroppen och symtomen kommer inom 4-24 timmar. Kräkningar, buksmärtor, törst, skakighet och rastlöshet, riklig dregling och hjärtklappning är vanligt. Om hunden ätit större mängder kan allvarligare symtom tillstöta och dödsfall har inträffat.

 

Olika sorters choklad innehåller olika mycket teobromin. Mörk choklad med hög kakaohalt innehåller större mängd, medan mjölkchoklad har betydligt lägre halt. Hundens vikt har självfallet också betydelse; en stor hund tål mer. Här är ett exempel på skillnaden mellan ljus och mörk choklad: en 20 kilos hund som äter 200 g mjölkchoklad kan klara sig helt utan symtom, medan 200 g mörk choklad till samma hund kan leda till allvarlig förgiftning. Ovanstående gäller även katter, men de får sällan i sig sådan mängd att det blir frågan om någon förgiftning.

 

 JÄST

  Ojäst deg kan leda till berusning hos hundar. Hundar kan när tillfälle ges glufsa i sig stora mängder och det är ofta orsaken till att de blir dåliga. Jästsvamparna i degen tål miljön i magsäcken och kan fortsätta jäsa, det bildas alkohol och hunden blir berusad! En tio veckor gammal valp åt tolv ogräddade bullar. Tolv timmar senare var hunden kraftigt berusad och vinglig. Ingen speciell behandling gavs. Vingligheten kvarstod i två dagar, och först på tredje dagen var hunden helt återställd. Teoretiskt kan detta hända även människa, men vi äter sannolikt mindre mängder deg och då är risken liten.

Lök och vindruvor

Hundar kan bli dåliga av lök – även här beror det på att de ibland äter mycket stora mängder. Löken innehåller ämnen som är giftiga även för oss människor, men inte i de mängder vi brukar äta. Dessa ämnen gör att hunden kan få blodbrist och blod i urinen. Ett exempel är en labrador på 27 kg som åt en hel lökpaj med nästan ett kilo lök i. Hunden fick dåliga blodvärden och behandlades hos veterinär och var helt återställd först efter omkring två veckor.
Det har också visat sig att hundar kan få njurskador av vindruvor eller russin om de får i sig en större mängd. Exakt vad detta beror på vet man än så länge inte.

Xylitol

Xylitol, som bland annat används som sötningsmedel i sockerfritt godis och tuggummi, är ett annat ämne som hundar är känsliga för. För mycket xylitol leder till att hundens blodsocker sjunker, vilket ger symtom som darrighet, vinglighet, svårigheter att stå och gå, och i allvarliga fall kramper och medvetslöshet. Hunden kan falla i diabeteskoma som kan leda till döfden.  

Beroende på hur stor mängd hunden ätit kan man ibland behöva ge socker som förebyggande åtgärd. I vissa fall behöver hunden behandling hos veterinär. Människor är inte känsliga på samma sätt.

Råttgift

Ibland får hundar tag i råttgift som säkert både luktar och smakar intressant. Råttgift är ju gjort för att verka aptitligt för råttan – och blir därmed också intressant för din hund. De råttgifter som används idag hämmar blodets förmåga att levra sig, och blödningar kan uppstå. Vanligtvis dröjer det mellan ett och tre dygn innan symtomen visar sig, men vänta aldrig innan du kontaktar GIC eller veterinär för att ta reda på risken.

 

 

Kemiska ogräsmedel

 

 

Använd aldrig kemiska ogräsmedel som är livsfarliga för hund och katt.

Om hunden råkat svälja insektsmedel, snabbt till veterinären.

 

 

Alger

Djur som dricker vatten ur sjöar och vattendrag med höga halter av giftiga ämnen från blågröna alger riskerar att bli sjuka. Den vattenmängd som krävs för svår påverkan varierar kraftigt beroende på vilka blågröna alger som blommar och hur mycket gift som producerats för tillfället.
Hundar som badar ofta och länge och som dessutom gärna dricker av vattnet löper särskilt stor risk. Kräkningar, fradga, diarré, ostadig gång, klåda och irriterade ögon kan komma efter några timmar till ett dygn. I allvarliga fall kan alggifter orsaka bland annat förlamningar, kramper, lågt blodtryck, lever- och njurskador hos hundar eller andra djur som fått i sig stora mängder vatten med giftalger.

 

 

 

Glykol

 

Det behövs inte mycket glykol för att en hund ska bli riktigt dålig. Glykolförgiftning är livshotande. Hundar dricker gärna den söta glykolen eller slickar i sig den, där glykol har spillts ut. De första tecknen på förgiftning inträder allt ifrån en halvtimme upp till 12 timmar efter intaget. Törsten ökar kraftigt, hunden kissar mycket och den blir vinglig och kräks. De giftiga produkterna i glykolen bryts ner, till slut upphör njurarna att fungera och hunden blir allt sämre. Viktigt att få hunden till en veterinär så fort som möjligt. Veterinären måste få hunden att kräkas och därefter behöver hunden dropp.

 

 

 

Paddor

 

Paddor har en körtel på ryggen som avsöndrar ett ämne, som är mer eller mindre giftig. Om hunden biter tag i en padda blir hunden kraftigt saliverande. Pupillerna blir små. Paddförgiftning är inte farligt men kan vara ytterst besvärande. Om hunden inte blir dålig med en gång, kan du avvakta med veterinärbesök. Det finns medicin som veterinären kan behandla hunden med för att minska saliverandet.

 

 

 

Ekollon

 

 

 

Varje höst rapporteras om hundar som förgiftats ekollon. Under hösten faller ekollon till marken och frestelsen blir för stor för många hundar.

Problemet är att ekollon innehåller stora mängder av växtämnet tannin som djur är mycket känsliga för, gäller även hästar och boskap.

Tannin är frätande och kan orsaka inflammation i mag- och tarmkanalens väggar samt skada njurar och lever.

Tecknen på förgiftning kommer ganska snabbt, kolikliknande symptom, håglöshet eller att djuret slutar att äta.

Ingen medicin finns mot ekollonförgiftning. Behandling mot magsmärta, förstoppning och diarré är det enda som står till buds.

Särskilt giftiga är omogna ekollon. Dessa kan djuren dessutom bli beroende av.

 

 

 

 

 

 

 

ÖVERVIKT

 

 

leder till leverproblem, diabetes, andningssvårigheter och belastningsskador. Ledproblem förvärras av övervikt, ju större övervikt, desto värre blir problemen. Om en led inte fungerar som den ska kommer övervikt att orsaka belastning och ge mer smärta. Regelbunden och måttlig motion hjälper ofta till att hålla kvar rörligheten. Leder som inte är igång regelbundet kan stelna till och hunden blir mer inaktiv.

 

Vanligaste orsaken till övervikt är att hunden får för mycket mat, fel mat, för mycket energirikt godis och för lite motion. Hunden ska äta på bestämda tider. Ständigt småätande och feta godisbitar leder till viktproblem. Hundens näringsbehov varierar med åldern. Ras, storlek och livsstil har förstås betydelse. Vissa raser har lättare för att bli tjocka än andra.

Andra orsaker till övervikt kan bero på medicinska behandlingar som påverkar vikten, kastrering eller att hunden har blivit äldre. Äldre hundar som är mindre aktiva behöver något mindre kalorier och mindre fett

Alltför många hundar leder av övervikt på grund av bristande motion och ett ständigt småätande…

Din hund är troligen för tjock…

  • om du inte kan hitta revbenen eftersom de är täckta av ett fettlager…
  • om du inte ser var midjan sitter
  • om hunden ofta är på dåligt humör och ovilligt att röra på sig  

 

 

 

 

 

 STRESS 

Stress är skadlig i för höga doser och speciellt då under längre perioder. Om det blir för ofta som stresshormonerna skickas ut från binjurarna blir dessa till slut tvungna att anpassa sig till att bli större för att klara stressen. När hunden sedan fått förstorade binjurar så kommer de att skicka ut en för stor mängd stresshormoner. Hunden blir stressad om stressystemet sätts igång för ofta.  

Stressfaktorer delas in i understimulering, överstimulering och osäkerhet.  

UNDERSTIMULERING : En hund är gjord för aktivitet och behöver tillräckligt med motion, både fysiskt och mentalt. Många hundar lever ett passivt och tråkigt liv och de vilar alldeles för mycket.

Eftersom hundar är flockdjur är de som vuxna ganska passiva och blir aktiva först när någon annan tar initiativ. Aktiverar man inte sin hund kommer den att vila i väntan på att något ska ske. De hundar som vilar mest har visat sig de mest problematiska på grund av att de är understimulerade. Varför är de lugna inomhus när de behöver aktivitet och egentligen bord hålla igång i ett? JO, DÄRFÖR ATT DE ÄR FLOCKDJUR MED OSS SOM LEDARE!

En av flockledarens plikter är att ta initiativ till aktivitet. Flockens aktivitet sker tillsammans, likaväl som vilan sker ihop. TV:n och datorn är hundens värsta fiende……..

Valpar är undantag. De har fullt med energi, men redan vid sju/åtta månaders ålder märker vi att de blir lugnare och anpassar sig mer till de vuxna flockmedlemmarna….  

Att vara isolerad från sällskap hör också till denna grupp av stressfaktor, liksom att vara ensam mer än fem/sex timmar totalt per dag. Valpar ska inte vara ensamma alls annat än i korta stunder.

 

ÖVERSTIMULERING : Hundar som ständigt utsätts för kamp- och jaktlekar kommer att bli stressade. Andra exempel är om man kastar bollar och pinnar överdrivet ofta eller intensiva lekar med andra hundar eller med ägaren. Hunden kan då bli så uppspelt att han blir aggressiv av stressen som orsakas av överstimuleringen. Om hunden långvarigt utsätts för överstimulering kan immunförsvaret försvagas och dessutom är skaderiskerna stora när hunden överanstränger muskler och leder.  

OSÄKERHET : Är man som hundägare inkonsekvent, otålig, okunnig eller för auktoritär skapar man lätt osäkerhet hos hunden, som av den anledningen blir stressad.  

ANDRA PROBLEM RELATERADE TILL STRESS ÄR :  

  • nervositet  =  hunden är nervös och reagerar på minsta ljud utan anledning  
  • rastlöshet  =  hunden är rastlös, springer omkring och har svårt att sitta still  
  • frustration  =  hunden nås av ett tillstånd då han inte får göra som han vill. Irritationen genererar mera kroppskrafter. Stresshormoner utsöndras och hunden kan bli aggresiv. Hundar som aldrig får vara lösa utan alltid måste gå i koppel eller stå bundna blir ofta skälliga och även aggressiva av stressen.

 

 

Här följer några exempel på vad som kan göra en hund stressad:  

  • för mycket motion för unga hundar  
  • för intensiva lekar med bollar/pinnar eller andra hundar  
  • för mycket jakt- och kamplekar  
  • för lite motion och aktivitet  
  • att vara ensam, isolering från sällskap  
  • att inte kunna gå ut när man är ”nödig”  
  • att aldrig få koppla av, alltid bli störd  
  • plötsliga skrämmande händelser och oväsen  
  • våld, ilska, aggression i hundens omgivning  
  • direkt hot från oss eller andra hundar  
  • för höga krav i träning och vardag  
  • osäker, otålig och inkonsekvent hundägare  
  • koppelryck, att bli nedtryckt, att bli släpad i kopplet  
  • får aldrig vara lös utan alltid vara kopplad eller stå bunden  
  • smärta och sjukdom  
  • hunger och törst  
  • att frysa eller vara för varm  
  • plötsliga förändringar

 

 

 

 

 

HUNDENS APOTEK

 

Det är bra om hunden har ett eget litet husapotek, om den skulle bli sjuk eller råka ut för någon olyckshändelse. Här följer en lista på det viktigaste som du bör ha hemma:

  • pincett
  • sax
  • halskrage
  • kompresser
  • gasbinda
  • bomull
  • klotång
  • alun (blodstillande medel)
  • febertermometer
  • klorhexidin (sårrengöring)
  • alsolsprit
  • fästingborttagare
  • tassalva, går bra med Försvarets hudsalva
  • kortisontabletter (om hunden vistas i ormrika trakter eller långt från veterinär.  Skrivs ut av veterinär)
  • munkorg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2003-2009 Din Hemsida All rights reserved.

Din Studio hemsida