Faxe dagbok

2020

5/2 Vackraste Faxe

2009

aug -09 Först så fick jag ett långt tråkigt mail från Anna att Faxe hade så ont i höfterna att han inte ens kunde gå upp för en kant på altanen som var 1 dm. Så Anna skrev att nu gick han på Rimadyl (smärtstillande) och om inte proven visade nåt annat så skulle de ta bort Faxe så att han slapp lida. För de har verkligen gjort precis allt för att det ska bli ett så bra liv som möjligt för Faxe. De har simtränat och masserat och som sagt verkligen gjort allt men tyvärr visade det sej att det var inget att göra så han fick somna in helt stilla.

18/8

29/3

9/1 -09 Idag så fick jag ett långt mail från Anna vad som har varit med Faxe under det senaste året. De har gått en tävlingslydnadskurs som gick bara bra och sen en agilitykurs som var hur skojig för dem båda två. Anna och Anders har hunnit gifta sej, köpa hus och väntar sitt första barn nu i dagarna.
Sen lite tråkigheter också….De röntgade Faxe och det visade sej att han hade C/E höfter och med måttliga pålagringar på E-höften. Inte alls speciellt trevligt på en så ung hund. De tar det väldigt bra och ska simträna med honom och bygga upp musklerna så att det kanske går bättre för honom. Jag hoppas verkligen att ni får ha kvar honom i många år till. Tänker på er och håller tummarna. Inte nog med detta så bröt han sönder en klo som de fick operera bort och strax efter så fick han besvär med toncillerna så då antibiotikan inte hjälpte så tog dem bort dem också.
Men nu får det väl ändå vara nog med ledsamheter….. Hoppas det i alla fall.
Sen ska de börja träna rapport och jag har även fått kort som jag lägger ut i hans galleri.q
Visst ja… Faxe fick tom vara med på deras bröllopskort. Hur gulligt som helst, tycker jag.
Stor kram till er allihopa

2007

11/11

28/5 Här kommer lite info från Anna:

Hejsan,

Här kommer några bilder på Mors dag till mamma Vilma!

Bild på Faxe i sin kamouflagetröja han fick av min lillebror i julklapp och bild på Faxe när han och husse var på marknad på Skönsbergsdagen i lördags (mattes nya jobb på Handelsbanken ligger i den stadsdelen och hon var upptagen med att locka in kunder på kaffe och kaka). Två favoritsaker (vatten och bajs) fanns i mängder på samma ställe och då blir man så här glad. Även om Faxe hade vett nog att hålla sig ifrån tranornas drivor av bajs och inte stoppa det i munnen, så är det så fantastiskt härligt att gosa in det i pälsen… (se tidigare skickade bilder…)

14/5

Halloj!

Jag satt och kollade på bilderna från utställningen med syskonen och de fina familjefotona. Fröken är ju kusligt lik sin pappa. Och jag tror nog när jag jämför att de flesta blev lik Kaizer. Faxe ser ut att vara den som är mest lik Wilma.

Vi hade sista dagen på kursen idag. Det var lite allt möjligt folk där, bland annat en Sonja som också var instruktör i SSRK. Hon kom och frågade lite om Faxe och sen kröp det fram att hon brukade prata mycket med en Carina i Hummelviken… En liten värld den här hundvärlden! 🙂

I helgen ska vi ner till Leksand igen och hälsa på boxern. Han klarade sig från lunginflammationen med nöd och näppe och är nu så pass återställd att han får träffa andra hundar igen. Det är då Faxe rycker in som terapihund!

Det låter spännande med tjejen som både masserar och pratar med hundar.

Kram, Anna

29/4 Här kommer mer från Anna:

Här är några bilder från helgen när vi var på farfars 90-års kalas i Stockholms skärgård och han kastade sig i vattnet för första gången. Plums sa det, i ett stort kliv! Jag tror han blev lite småchockad.

Sen är det ett par bilder när vi var ute och tränade lite i helgen.

Kram!

Anna

14/4 Mer från Anna:

Halloj!

Skickar några bilder från påsken! Charlie och Faxe busade konstant så det fanns inte så mycket energi kvar till annat som vi hade hoppats… (desto mer tid över för oss andra att äta påskmat och jäsa av allt godis…)

De samsades så fint i Charlies sovplats, men Faxe var inte sen att berätta för Charlie att alla hans leksaker var nu Faxes, inkl tuggben och all mat… Det ser lite lustigt ut när en hälften så stor hund talar om för den större hur ordningen är i världen… En talande bild är när Faxe har lagt beslag på Charlies utkikspost – det stora träbordet vid gårdens infart där man har total uppsikt över allt som händer.

Sen passade vi ju även på att ta en fin påskbild… 🙂

Här hemma har allt sin gilla gång. Just nu fokuserar vi på att ”stanna” och ”stanna kvar” ska sätta sig ordentligt. På valpkursen har jag och Faxe ännu en gång fått beröm för vår fina kontakt så det lever jag gott på i träningen inför nästa träff (det är så roligt när andra ser sådant, eftersom jag har jobbat mest med att försöka lägga en bra grund och det inte alltid är så lätt att visa när man får frågan: ”kan han några tricks?” :)).

Annars är vi för tillfället lite oroliga för mamma och pappas Charlie. Han blev sjuk i fredags och imorse åkte de till akuten då han hade närmare 41 graders feber, tappat två kilo i vikt och kräktes konstant. Visade sig att han hade en kraftig lunginflammation så han blev inlagd med dropp och allt. De var in på akuten igår kväll, men det var strax innan stängningsdags och de blev hemskickade med lite antibiotika och ordineringen att försöka få honom att dricka mycket (alltså ingen röntgen då som hade kunnat visa vad felet var…).

Nu ska de bara se om han svarar på alla penicillinsprutor han har fått, annars känns det lite otäckt att tänka på hur det kan sluta…

Vi håller därför ögonen öppna på Faxe. Han visar dock inga tecken, och dessutom hade han precis avslutat en penicillinkur när vi hälsade på i påsk, så det känns som att han skulle ha lite skydd i sig…

Jag har kollat på valpfilmen och den var riktigt söt!

Kramar, Anna

1/4 Ny rapport från Anna:

Halloj!

Här kommer några bilder från dagens valpkurs. Det gick relativt bra; ribban höjdes ju rätt rejält från vår vardags som innefattar helt andra typer av störningsmoment än en handfull andra adrenalinstinna unghundar… Men efter en kvarts inledande stirr och splittring sansade han sig lite och kontakten blev rätt hyfsad ändå.

Bilden när Faxe släpps är när vi tränar inkallning – jag har precis ropat in honom och han kom som en liten kanon. Han ser så härligt fokuserad ut på den bilden. 🙂

Nu är både jag och Faxe helt slut och ska sova lite middag! 🙂

Kram, Anna

25/3 Ny rapport från Anna:

Hejsan!

Tack för CD-skivorna som vi fick. Vi har inte hunnit kolla på dem än bara…

Bifogar några bilder från idag och en från inomhus för ett tag sedan.

Allt flyter annars på. Jag tycker inte vi har haft några problem någonstans hittills. Faxe är lugn inne och sover mest. Han tar väl ut sig på dagis på veckodagarna och på helgerna är vi ute ganska mycket så han somnar ofta på en gång vi kommer in. När han är vaken grejar han mest för sig själv med någon leksak eller tuggben på hallmattan. Han tuggar i stort sett inte på annat än sina egna leksaker, förutom mina fårskinnstofflor som han snor och lägger i sin leksakssamling i hallen. Han är väldigt tyst, han har inte haft några ljud för sig egentligen ändå från start. Idag var jag och Andreas iväg på stan och fikade själva i ca en timme och när vi kom hem sov Faxe. Han har lärt sig ett och annat på dagis och börjar inte med att rida på andra hundar det första han gör längre, utan bemöter lite mer neutralt… 🙂

Jag börjar bli nöjd med hur han går i koppel – det är bara när vi är nära hem eller när han vill hälsa som han drar ordentligt (då tar det en hel evighet innan vi kommer hem eftersom vi stannar varje decimeter…). Annars går han med slakt koppel. När vi går på längre promenader bortom bilar och folk är han lös och jag tycker han är bra på att hålla reda på var jag är. Inkallningen funkar alltid, så det ska bli roligt med valpkursen så att man kan få tillfälle att träna med störningsmoment av fler människor och andra hundar, men under kontrollerade former. ”Sitt” klarar han med de flesta störningsmoment vi stött på hittills, men det är för att han naturliga sätt är att sitta så fort han funderar, väntar, etc.

Faxe är extremt morgontrött och Andreas (som går ut med honom eftersom även jag är extremt morgontrött) får släpa ut honom på morgnarna. Han är precis som ett barn och låtsassover. Först stirrar han oroligt efter Andreas med huvudet fortfarande ner i bädden, sedan kniper han ihop ögonen… Ute är han ofta rätt nöjd med att bara ”greja” med något. Visst rusar han runt och leker, men han jagar aldrig upp sig själv i varv, utan kan tycka det är jättemysigt att sitta still på samma ställe i en halvtimme och bara greja med en pinne, en bit mossa, en kotte, eller för den delen – sin egen tass.

Han är rumsren nu – olyckor är vårt eget fel. Eftersom han sällan pratar är han väldigt subtil i sina signaler. Det kan vara att han sitter i hallen en liten stund. De senaste veckorna har han dock börjat flytta sig närmare och närmare dörren – kanske för att han insett att matte och husse är tröga och behöver bli skrivna på näsan…

Vi var till veterinären för att ta sista sprutan mot kennelhosta, men kom därifrån med antibiotika då han hostat i ca en vecka. Det har inte varit en torr hosta utan mer en slemhosta (och inte alls särskilt mycket), men det är i stort sett borta nu sedan medicinen kom (det var inte kennelhosta, utan någon form av bakterie). Han har även fått ögondroppar då hans ögon varit lite röda.

Så hittills i hans lilla liv har han fått medicin för öron-näsa-hals och har en stammistid hos veterinären på tisdagar… Vi får hoppas att nästa veckas återbesök blir det sista på väldigt länge.

Valpkursen i SSRK:s regi har börjat. Första gången var det utan hund och mest en massa prat från de andra deltagarna, så förhoppningsvis blir det mer givande när hundarna får vara med. Nästa torsdag missar vi dock, eftersom jag och Andreas ska och lyssna på Barbro Börjesson om valp- och unghundsutveckling.

Inledningsvis handlar hemläxorna i kursen mycket om att vänja valpen vid hantering, så där ligger vi redan många mil före så mycket gegga som jag har pumpat in i hans öron och ögon, tabletter som jag stoppat ner i halsen och termometrar upp i rumpan…:) Det ska bli skoj när vi kommit mer halvvägs och kursen handlar mer om just sysselsättningar för den här typen av hundar.

Nu är det dags att ut och kvällskissa och sova!

Kram, Anna

5/3 Ny rapport från Anna:

Hejsan!

Här är allt frid och fröjd och veckorna flyger iväg. Faxe hade sin första dag på dagis den 28 feb och han älskar det. Han leker och leker och leker på dagarna med en massa tikar av alla färger och former. Det finns även ett par till valpar i hans egen ålder – en spaniel som heter Loffe och en amstaff-blandis. Båda har fått veta vem som bestämmer på bygget. Faxe vill helst leka med de stora tjejerna som det är lite mer fart i, men han hänger inte riktigt med och blir ofta omkullsprungen. ”Dagisfröknarna” älskar honom och han älskar dem. Han sover som en stock på kvällarna.

Faxe har gegga i sitt högra öra. Det har han haft i stort sett hela tiden, men i början var det så lite så jag höll efter och höll rent, men för någon vecka sedan kände jag att det luktade, så då fixade vi ett Fucidin-recept. Det ser redan mycket bättre ut.

Den 22 mars börjar vi valpkurs med SSRK. Han har precis hunnit fylla fyra månader då, så det var på håret att vi kom med! (De har ju 4 mån gräns). Det ska bli jätteroligt och spännande.

Annars är vi mest iväg ut och leker med honom. Sen han började på dagis kommer vi inte ut på några längre turer i veckorna eftersom han inte skulle vakna om så en traktor körde förbi hans sovplats… Men som i helgen var vi ut på Andreas föräldrars sommarställe och lekte, tränade inkallning och gick på promenad. I söndags var vi och hälsade på Andreas bror med sambo och ettårig son och gick på promenad bland bilar och bussar till mataffären. Han är så positiv till alla nya miljöer han kommer i kontakt med.

Inkallningen och kontakt är det vi lägger ner tid på. Han är superduktig utan störande moment och med lättare störande moment. Däremot är det väldigt svårt att konkurrera med skatter såsom kattbajs och sådant som är uppenbart att han inte får göra…. 🙂 Då sticker han iväg som en pil/korv med öron fladdrande så fort hans små ben bär honom åt motsatt håll… Sen är det så kul att se hans fundersamma min när vi springer och är vårt roligaste åt andra hållet. Det är ett val och kval varje gång, om matte eller kattbajs är bäst.

Vi måste kolla lite mer hur det ser ut med träffen framöver. Min farfar fyller 90 i Stockholm så vi ska dit någon gång i april och vi ska även till Leksand därikring. Vi får kolla upp!

Kramar, Anna

18/2 Ny rapport från Faxe:

Hejsan!

Skickar över lite bilder från helgens äventyr med mamma och pappas boxer Charlie. De två fann varandra och har lekt konstant. Då och då särades de på för att sova en stund i sina respektive burar… 🙂 Faxe var en liten kaxig kille och morrade åt Charlie både när han åt sin egen mat – och Charlies mat.

😉 Han skällde också varnande varje gång han kom på rygg (vilket var i stort sett hela tiden eftersom Charlie är en kraftig kille för sina fyra månader) och testade att rida Charlie varje gång han såg en chans. Charlie fattade dock att det här var en liten kille och ignorerade alla hans hyss… Vi tror nog att Faxe åker på stryk när han inte ser ut som en fluffig boll längre, för Charlie har inte låtit någon sätta sig på honom hittills… 😉

Sen de åkte har vi sovit konstant (både Faxe och jag däckade i sängen..) i fyra och en halv timme…

Kramar, Anna

16/2 Ny rapport från Faxe:

Halloj!

Vi ska och vaccineras den 20:e! Vi ska kolla kalendern om vi inte kan svänga förbi på en liten träff framöver! Den 12 mars kommer Happy Dogs till Granngården i Birsta och fotar och då har vi bokat tid för Faxe. Idag väger Faxe någonstans mellan 7 och 8 kilo (ingen precisionsvåg…)

Kramar, Anna

13/2 Nu väger Faxe 7 kg!

6/2 Här kommer info från Anna:

Allt går faktiskt riktigt bra! Vår dator kollapsade så vi har varit utan internet i ett antal dagar…! 🙂

Det tog några dagar för honom att vänja sig med sitt nya ställe, men ungefär samma dag (efter ngn vecka) som han tyckte grannen var lite väl stor och gick lite väl fort mot honom har han börjat testa det mesta i hans omgivning. Det har gjort att det har blivit en hel del nackgrepp… 😉 Så fort det är något han inte gillar som tex att vi avbryter en lek när inte han vill det, så testar han att rida på benet på oss. Då har han fått sig ett redigt nackgrepp och pipit så det stått härliga till och sen varit en väldigt snäll och ödmjuk kille i en halv dag, innan läxan var glömd… 🙂 När jag tänker efter var det dock flera dagar sedan han testade sist, så läxan kanske sitter i lite längre nu.

Men vi har inte testat att provocera fram ett morr. Det var bara den gången som han mopsade sig mot en okänd, sen dess har han till och med lekt med en a-lagare som stank sprit (han älskade iofs hunder så det vägde nog över). 🙂 Men vi ska ta och utsätta honom för lite situationer där han blir frestad att tuffa till sig så han fattar vem som är herre på täppan.

Annars har vi varit ute i helgen i det fina vädret och tränat på att han ska hålla reda på oss och inte tvärtom. Han har en väldigt lång avståndsgräns för en sådan liten kille, men när han väl tycker avståndet blir för stort sätter han efter oss som en pil och sen är han lite mer uppmärksam på vart vi tar vägen i alla fall en kvart… 😉 Alla småpromenader som blir under dagen sker annars i koppel eftersom vi bor som vi bor och då brukar vi öva på att det är vi som bestämmer vart man går och när man går och när man stannar och att man inte drar. Det funkar förvånansvärt bra med inkallningen i koppel när han stannar efter oss, eller att vi stannar tills han lugnar ner sig och sätter sig när han drar. Oftast lyckas vi alltså gå med slakt koppel. Jag upphör aldrig att förvånas över hur läraktig han är och att det ändå ”räcker” med ett nacktag och människomorr för att han självmant ska lägga sig på rygg när han blir tillsagd. Jag jämför ju med boxer i så många lägen där jag tagit betydligt hårdare nac ktag och lagt hunden på rygg och ställt mig över och morrat och ändå fått morr tillbaka… Dessutom är han väldigt mycket mer känslig för rösten och uppfattar till och med ett nej från ett annat rum. Där är han mycket mer lik border colliesarna, som kunde gå och lägga sig och ”skämmas” bara genom några ord från övervåningen. Jämfört med boxrarna som alltid fortsatt och tuggat på vad de hade tagit trots att man sagt nej rakt in i örat på dem. Det är jättespännande att lära känna den här lilla nya individen och se hur an tar in information, både genom ord och handling, och det ska bli superkul när det blir dags att gå kurser.

Det var ett tag som han hoppade mot ansiktet och nafsade när han blev uppspelt, men där räckte det med att ignorera honom några gånger så greppade han att man ska vara lugnare i ansiktet och nu slickas han nästan uteslutande när han får chansen. Annars har vi inte märkt av det där bitandet särskilt mycket, som du pratade om. Det är klart att han smaskar på händerna, men det är mer det valpiga att bara ha något i munnen och inte så mycket riktigt tugg.

Han har börjat vara vaken lite längre stunder utan att tokleka. För bara en handfull dagar sedan var det ju fullt ös och somna i full galopp. Nu har han stunder då han faktiskt är lugn och svassar runt själv i rummen, och hämtar någon leksak och leker själv, lite lugnare. Tidigare somnade han så fort ingen av oss lekte med honom…

Annars måste jag säga att ni gjort ett enormt grundarbete med honom. Det märks att han är så oerhört van att bli hanterad. Det är absolut inga problem att klippa alla tassar (alla i en följd dessutom) och borsta tänderna, borsta päls och greja med tassar (vi har smort in tassarna lite då och då pga saltet som de använder i området). Det var heller inte tal om att vänja vid halsband och koppel – det var som att det var det mest naturliga i hela världen. Liksom att ha på sig bilsele och reflexväst. Och som han kan sitt namn! Han kommer som en raket så fort man säger hans namn – framförallt inomhus eller när han är okopplad. Det känns som att mycket av grunden är lagd när namnet har präntats in så tidigt.

Vi har tagit en del bilder som jag skickar över till dig i ett annat mail. Så får du se hur stor han har blivit… 🙂

Och tack för alla tips och råd! Många kramar, Anna

28/1 Rapport från Anna och Andreas:

Faxe har nu klarat sig igenom första natten med bravur. Han sov som en stock och flyttade runt lite på golvet för att hitta den svalaste och skönaste platsen (vi oroliga föräldrar vaknade så klart varje gång han rörde sig…). Han har hittat en ”kompis” i spegelbilden på matskålen i metall som han leker lite med mellan tuggorna. Annars har nyhetens behag idag varit en ny present från hans nya farmor: en tigermönstrad pipleksak. Han har hälsat på gammelråttan Lessie, men Lessie var otäck och fräste till så det var tryggast i mattes armhåla… Det är dock ganska spännande, så man kan inte låta bli att gå runt råttboet och sniffa… Dummyväskan var en superbra sovplats under en stol i hallen (det råkade bli så när vi kom hem och sen dess är den ockuperad) och där har även lagrats skatter såsom delar av hallmattan. Favoritplatsen måste nog ändå vara en marockansk puff som luktar kamel och är stoppad med halm. Det kommer bli intressant att se hur han ska lyckas hålla sig kvar på den när han växt lite… 

27/1 Idag så kom Anna och Andreas hit för att hämta hem sin gullegris!
Rapporten har kommit och allt har gått hur bra som helst.

24/1 Idag så har vi vägt, knäppt kort och klippt klor för sista gången på hela gänget….

17/1 Idag har Linn och Marie knäppt kort, klippt klor, vägt och avmaskat alla valparna

10/1 Idag har Karin och Susanne , knäppt kort, klippt klor och vägt alla valparna.

3/1 -07 Idag har Karin avmaskat, klippt klor och vägt alla valparna.

2006

20/12 Klippt klor, avmaskat, ätit kulor för första gången

14/12 Klippt klor, nu kan man se tänderna

11/12 Öppnat ögonen och fått en springa, börjat at få tänder

6/12 Idag så har vi klippt klor och avmaskat. Han kliade sej med bakbenet!

1/12 Nu har han tappat navelsträngen och har även blivit lite mörk på läpparna.

30/11 Nu har den första hanen passerat sin födelsevikt.
Börjat mörkna på nosen
Trekantiga öron som har börjat hänga.

29/11 Äntligen så såg Vilmas första valp dagens ljus! Vilken söting och en hane…! Nästan så att man blev sugen på en hane själv…..