Eliskas dagbok

tillbaka till Eliskas sida

2021

24/4 Hittade gamla bilder på Vilma och Eliska (Vilma är Eliskas mamma) som Marie Grundström tagit

2018

23/5  Ja så har dagen kommit för älskade Eliska. Idag så fick jag ett sms av Lotta att juvertumören hade börjat blöda igår kväll och Eliska hade ont så nu hade dagen  kommit. Det är den här dagen som är sämst när man har djur men man får i all saknad försöka tänka på alla fina stunder man har haft tillsammans. Eliska var en helt fantastiskt trevlig och fin hund som gjorde många avtryck. Jag är väldigt tacksam att Lotta har tagit så väl hand om henne de sista 5 åren när vi inte kunde ha henne kvar här hemma.
Lotta berättade att innan de åkte till veterinären så var de på en härlig skogspromenad och kastade lite boll och myste. Självklart så fick hon även en hel del godis också. Så det kändes som en jättefin avslutning..
Sov sött och nu slipper du smärta och kan träffa din mamma Vilma och de valpar som har gått vidare före dej <3
Jag är så glad att ni ville ha henne, hennes sista år och hon mådde så bra hos er så stort innerligt TACK Lotta <3

19/5 Idag så åkte Lotta och Eliska och hälsade på hos Lena och Milo så det känns så fint att veta att hon fick fin tid på slutet 🙂

16/5 Lotta ringde till mej och frågade om jag ville komma och säga hejdå till Eliska för de skulle ta bort henne senare den här veckan. Jag ringde Marie som alltid har gillat Eliska och frågade om hon ville hänga med och det ville hon gärna. Så idag så åkte jag och Marie iväg och hälsade på Eliska hemma hos Lotta. Det kändes så bra att träffa henne igen. Hon blev så glad när vi kom och pussades. Visst ser man att hon blivit äldre men hon är ju gammal, men jag hade förväntat mej att hon skulle ha mer ont så jag blev positivt överraskad. Hon hade fått en väldigt snabbväxande juvertumör. Men när jag träffade Eliska så såg jag i hennes blick att hon var inte klar. Ja, ja jag vet att det låter flummigt men man kan se i ögonen på en hund om de känner att det är dax att vandra vidare.
Så jag sa till Lotta att ha kvar henne nån vecka till och låt henne äta vad hon vill och busa och bada så hon får en fin sista tid med er. Känns bra att få minnas henne så här. Tack fina Lotta att vi fick komma 🙂 Eftersom att hon inte verkade ha så ont så sa jag till Lotta att jag tyckte de kune ha kvar Eliska ett tag tills den dagen kommer när man ser att nu är det inte ett värdigt liv längre.
De här fotona tog jag vid mitt sista besök hos Lotta och Eliska några veckor innan hon togs bort <3 Det finns fler bilder i Eliskas galleri

14/5 Idag så fick jag ett samtal från Lotta som var så ledsen. Hon hade varit in till veterinären med Eliska och vet tyckte att hon skulle avlivas den här veckan eftersom att hon hade en stor elakartad juvertumör. Man vet ju att dagen ska komma men förberedd blir man aldrig.

2017

24/9 Idag så fick vi låna med oss Eliska till vår kennelträff och det var supermysigt att ha henne med <

2015

15/12 Idag fyller finaste Eliska 10 år <3

8/12 Idag så ringde jag  ner till Helene Hamlin på SLU som forskaar om tollarsjuka och frågade om Eliskas provsvar. Jag är så sjukt glad att Eliskas provsvar visade att hon var negativ även den här gången.

1/12 -15 Jag frågade Lotta om jag kunde få låna Eliska för att ta några blodprov på henne. Det gick bra så jag och Pekka fick njuta av Eliska några timmar. Vi åkte in till djursjukhuset och lämnade 4 rör blod till forskningen om tollarsjuka. Man kan mäta ANA och om de är positiva så är de drabbade av tollarsjuka och om de är negativa så är d friska. Så nu håller jag alla tummarna att finaste Eliska ska vara negativ.  Jag kan ringa om provsvaret om en vecka. Om jag kunde göra nåt mer så skulle jag absolut göra  det, för jag  tycker att det är den  vidrigaste sjukdomen.

2014

10/1 -14 Lotta som har köpt Eliska. Oj det var länge sen jag skrev här ser jag. Vi sålde Eliska till Lotta för snart ett år sen eftersom att Eliska inte trivdes här hemma med ett gäng skällande corgisar. Vi var hem till henne och hälsade på och det var så skönt att se att då var hon den gamla, vanliga och trevliga Eliska.
Förra helgen så ringde Lotta och sa att det rann ur Eliskas ögon så vi kom överens om att det var nog bäst att låta en veterinär kolla på det.
Idag var hon till Reginas och fick reda på att Eliska hade ett litet sår på varje hornhinna så nu får hon ögondroppar både för att läka såret och för att det inte ska minska i tårkanalen. Det blir återbesök på tisdag så då hoppas jag att det har börjat att läka…

16/2 Nu är Eliska parad dag 17, dag 18 och dag 18 med Rico hos Sanna på Dragonflames kennel i Finland. Så nu är det bara att hålla tummarna att allt kommer att gå bra och att hon blir dräktig…

2012

2/2 -12 Idag så har Sanna varit iväg och ögonlyst Eliska och det blev UA. Skönt att veta att allt är som det ska vara. Eliska har även börjat att löpa och är nu på dag 7 så snart hoppas jag att det blir parning!

2011

30/12 -11 Oj har ju helt glömt bort att skriva lite här…. När vi åkte ner till HUND 2011 så tog jag med mej Eliska för att möta Sanna vid Vikingbåten. Så nu ska Eliska bo hos Sanna i Finland ett tag och förhoppningsvis få en kull valpar där så småningom.
Sanna tycker jättemycket om Eliska och det är väldigt ömsesidigt.
Hon är så himla cool den hunden. När Sanna gick iväg med Eliska för att gå ombord på båten igen så vände hon sej om en gång för att kolla om inte jag skulle med. När jag stod kvar så viftade hon bara glatt på svansen och följde med Sanna!
Hoppas att ni får mycket skoj tilsammans!

21/9 Ja det blev ju ingen kull för Eliska i somras eftersom att hon gick tom. Jag bytte ju hane på henne och tyvärr så var den hanen steril och det är ju tyvärr sånt som händer.
Eliska blev skendräktig och har verkligen sett dräktig ut i sommar men hon fick flytta till Hero och Marie så att jag skulle få mer tid för Geisha och det har gått jättebra.
Marie tänker tävla Eliska i klass 3 så det ska bli spännande att se hur det går.
Idag på träningen så var Eliska otroligt ofokuserad och gjorde lite som hon ville men hon är härlig att se på för nu är hon alltid glad under träning till skillnad mot förut när hon inte viftade på svansen eller såg det minsta glad ut.
Nu väger Eliska 20.2 kg och ser riktigt bra ut.

29/1 -11 Nu har jag kollat ögonen igen på Eliska och det gick bara bra. Så det ska bli så himla skoj att para henne med Tangos son Dago i sommar när hon börjar att löpa igen. Tango var ju den kanadensiska hanen som jag hade tänkt köpa in men det blev aldrig av.

2010

15/11 -10 Hoppsan här var det minsann inte uppdaterat på länge… hahahahha
Tyvärr så blir det ingen parning nu med Eliska eftersom att hon gick fram så mycket med sitt löp. Min tanke var ju att jag skulle para henne till våren men sen tänkte jag att när hon inte löpte i augusti som hon skulle ha gjort så tänkte jag para henne nu i stället men det gick inte heller eftersom att jag ska till Norge och ställa ut Elektra och det blir precis samma dagar som Eliska skulle ha blivit parad så nu blir det våren i stället….. :=)

2009

13/4

2008

26/4- 08 Nu äntligen så har Eliska börjat att löpa! Så snart bär det av till Aaron och Tyskland. Aaron har laddat upp med en semestertripp till Italien med husse så att han ska vara riktigt utvilad då Eliska kommer på besök….. *skratt*

2007

8/9 Trodde väl aldrig att mitt gullhjärta skulle flytta från mej men nu har hon gjort det…. Eftersom att jag inte har någonstans att bo och inte blir bättre i min sjukdom så började jag tänka i banorna att jag skulle kanske försöka hitta en fodervärd till Eliska. När Jennie som bor här i Övik dök upp och ville köpa en valp efter Eliska så frågade jag hanne efter ett tag om hon ville börja träna viltspår med Eliska och det nappade Jennie på direkt. När jag sen har sett hur mycket de älskar varandra så var inte frågan så svår att ställa för mej. Så nu bor Eliska hos Jennie och katterna. Men eftersom att jag fortfarande äger henne så blir det ingen förändring i mina avelsplaner då det gäller henne. Jag skulle aldrig ha annonserat ut Eliska eller så utan det här var mer ett tillfälle som passade oss alla väldigt bra. Vi kommer också att fortsätta att tärna ihop så det kjänns väldigt bra men lite tomt. Lycka till Jennie med min gullrumpa!

2/8 Äntligen så har Eliska börjat ta apporten på kommando! Jippie!!!!! Nu är vi på gång! *skratt*

1/5

6/4 Äntligen så har även Eliska börjat att löpa…..

3/3 Idag for vi på äventyr till Piteå på utställningen. Det gick väldigt bra för Eliska för hon fick ett 1:a pris fastän hon inte har någon päls alls, så vi är väldigt nöjda med dagen…..

27/1 Idag passade jag på att vaccinera Eliska när Monica var här och besiktade valparna. Jag tog rabiesvaccinering på en gång om det är så att hon har fria höfter så att jag kan leta vilken hane jag vill…….

2006

23/9 Idag så har vi haft valpträff med funktionsbeskrivning och Eliska skötte sej jättebra fastän hon är mitt i löpet!

10/9 Idag började Eliska löpa på riktigt!

24/8 Nu på lördag är det dax igen för en inoff utställning för Eliska. Vi har anmält bara för skoj och träning. Det ska bli skoj att träffa Gizela och Ulla igen!

6/8 Utställningen i Svenstavik gick hur bra som helst! Eliska fick jättefin kritik av en finska domare. Hon skrev tom ”lovande” i kritiken så henne kommer vi att leta reda på när Eliska har vuxit till sej! :=)

3/8 Nu väger Eliska 19 kg och är ca 47 cm hög. Nu i helgen så ska vi iväg på utställning i Svenstavik där vi ska möta syster Flizan. Så då får vi väl stryk antar jag, men det tar vi så gärna så! :=)

15/7 Nu har Eliska börjat att löpa. Liskan väger nu 18.9 kg.

28/6 Idag så vägde jag Eliska igen och hon väger nu 18.1 kg (drygt 6 månader) men hon är inte alls tjock utan rejäl i benstommen. Apporteringen tycker jag går bara bra. Hon simmar nu ordentligt också då hon simmar efter en dummy. Här hemma så tränar jag stadga och jag behöver inte ha nåt koppel på henne utan det räcker med att hon känner att jag har handen bredvid henne så stannar hon. Avlämningarna är inte bra men det har vi inte heller tränat på! :=) Men hon söker reda på dummyn om den hamnar under en gran eller i högt gräs så det är ju bra.

18/6 Ja nu är så äntligen utställningspremiären avklarad för Eliska! Fortfarande i valpklass men på en off utställning med kunniga domare. För första gången så slog Eliska brorsan Easy, men de var så jämna så det var nog bara en tillfällighet tror jag! Men hon skötte sej fint och var lugn och busig om vartannat precis som en valp ska vara. De hade ju precis hunnit bli 6 månader bara någon dag innan utställningen. Så det slutade med att Eliska blev BIR med HP och sen blev de placerade som nr 3 i parklass (tillsammans med Easy)

30/5 Idag så fick Eliska som vanligt följa med på retrieverträningskursen. Som vanligt så gick passiviteten bara bra förutom då jag skulle gå iväg och fota lite och Eliska skulle stanna hos en tjej som hon aldrig hade träffat. Men det var helt OK i alla fall. När Lennart skulle skicka iväg en och en på enkelmarkeringar så frågade han lite skämtsamt om jag ville skicka Eliska på en markering. Så jag sa att javisst kan jag det. Jag skickade Eliska och som vanligt så sprang hon direkt ut och greppade dummien. Hon tog den och kom till mej och bar den hela vägen! Stumpan var så duktig så! Så det finns hopp! *skratt* När vi har tränat hemma så har hon oftast efter att ha greppat dummien bara burit den några meter och sen har hon släppt den och kommit till mej. Visst ja hon skämde ju ut sej också…. När vi skulle göra inkallningar i den stora gruppen (13 hundar tror jag vi var i går) Så Eliska satt kvar så snällt då  jag lämnade henne och kom i full fart då jag ropade, MEN sen gjorde hon värsta tollarracet runt bland alla andra! *skratt* Jag har väl sällan hört så många mänskliga morrningar runt omkring…. *skratt* Men sen kom hon och allt blev frid och fröjd. Andra gången vi skulle göra det så gick det mycket bättre. Inte så konstigt att det inte gick så bra, eftersom att just det har vi ju inte alls tränat så mycket på.

21/5 Idag så simmade Eliska ordentligt för första gången. Vi var ute i min mammas och pappas sommarstuga och när de andra hoppade i vattnet så följde hon med av bara farten och simmade en bra bit! Duktigt lilla stumpan!

11/5 Nu väger Eliska 14.8 kg och är inte ett dugg tjock! *skratt*

6/5 Idag så fick Eliska ta sitt allra första havsbad! Lite kallt kanske bland isflaken i Gullvik men oj vad hon och Chaos hade skoj. Vi körde också lite vattenapportering och det gick bara bra förutom avlämningarna som vi inte har tränat på!

2/5 Jag tog med mej Eliska på retrieverträningskursen för att träna lite passivitet och det gick bara bra. Det är så nyttigt så hon får säkert följa med fler gånger…. 😉

1/5 Idag så åkte vi ut till Gullvik och tränade rapport. Där fick Eliska göra sin allra första budföring tillsammans med Monica som trodde att det säkert skulle bli en bra rapporthund av Eliska också med tiden. Skoj hade vi i alla fall.

17/4 Nu väger Eliska precis 13 kg.

25/3 Nu väger Eliska 10.9 kg

19/3 Idag på träningen så var Easy hur duktig som helst och återigen så fick mina valpköpare känna att de är då mycket duktigare än uppfödaren i alla fall! *skratt* Men det bjuder jag så gärna på! Eliska var helt omöjlig på inkallningen som hon är så duktig på hemma. När jag väl fick henne att sitta kvar så vile hon inte komma…. *djup suck…* Men Linn och jag ska träna mer i veckan så får vi se på nästa träningen hur det går. Det är ju det som är charmen med att hålla på med levande djur att man vet ju aldrig hur det kommer att gå….

17/3 Idag så fick Eliska sin vaccination eftersom att min veterinär hade semester förra veckan. Nu väger hon 8.95 kg och vilken tydlig könsprägel man ser om man jämför med Easy. Det bästa Eliska vet är då vi ska gå ut och träna med vilt. Kaninen är så tung eftersom att den var frusen men då drar hon den i stället. *skratt* Än så länge så har hon då väldigt gärna sprungit och hämtat vilken fågel det än har varit. Så det verkar ju lovande inför framtiden…..

24/2 Nu är Eliska 10 veckor och väger 7.1 kg. Nu kan hon även sitta stilla och vänta vid dörren tills man säger ”varsågod”, inkallning, ”sitt” och ”ligg” men med godis. Jag har även börjat att träna lite på att ”stå” inför utställningarna framöver. Vi har ju även kört igång träningen på lördagarna och där är ju även valparna välkomna på sina villkor såklart. Så förra gången så var både Easy och Eliska där och vi tränade på att de skulle få bära lite fågel…. och det gick bara bra.

14/2 Mera fågelträning som gick jättebra!

13/2 Nu när de andra valparna har flyttat så har jag äntligen tid att börja träna Eliska. Så idag så testade jag vad hon tyckte om fågel och klöv. Fågeln tog hon direkt medan jag fick leka med klöven för att hon skulle ta den! 😉 Det verkar ju lovande inför framtiden så nu är det bara till att hoppas att inte jag förstör henne eftersom att jag inte kan så mycket om jakt och jaktträning. Men det är ju tur att man känner många som är väldigt duktiga som man kan fråga.

12/2 Idag var första gången som Eliska fick vara ute i skogen med alla de andra hundarna. Det tyckte hon var hur skoj som helst och svansen högt och inte tyckte hon att någonting alls var obehagligt inte….. Nej härligt frimodig var hon, så det känns skojigt.

 26/1 Avmaskat och klippt klor

12/1 Avmaskat och klippt klor

6/1 Fått många nya tänder

5/1 Klippt klor och fått kulor för första gången

2005

30/12 Smakat köttfärs för första gången

29/12 Klippt klor och avmaskat

26/12 Båda ögonen helt öppna

24/12 Öppnat ögonen

20/12 Nu har hon fått hängöron

16/12 Tappat navelsträngen, börjat mörkna på nos och trampdynor, trekantiga öron

15/12 Vilmas förstfödda föddes efter långa värkar. Vilma till och med gnällde till då hon kom ut. Men sen gick det bra.