E-kull valpdagbok

tillbaka till E-kullens sida

11/2 Ja tänk vad fort tiden går! Idag så åkte de sista av Vilmas valpar till sina nya hem. Jag hoppas att det kommer att gå bra för er allihopa och att ni kommer att hålla mycket kontakt med mej och självklart skicka massor av bilder på era vackra tollare till mej. Det ska bli skoj att träffa en del av er redan i april på utställningen som är här i Övik. Det är en inofficiell utställning för andra raser än bruksraser men det är ju toppenbra träning för en valp att åka på. Vi är ju inte van att ha konkurrens av andra Hummelvikstikar så nu ska det bli skoj att möta alla Vilmatjejerna på utställning och jag hoppas att ni riktigt sopar banan med mej och Eliska! *skratt* För det finns ingenting som jag tycker är skojigare än att bli slagen av en egenuppfödd valp! *skratt* För det spelar ju såklart ingen roll för mej att valpen slår min valp för jag har ju vackra mamman hemma i alla fall! *gapskratt*

10/2 Idag så åkte några till av valparna till sina nya familjer. Den här valpkullen är den första som vi har där alla hämtar sina valpar på en gång! Annars så har det varit så att vi har haft kvar en eller några valpar ett tag eftersom att det har passat bättre, men den här gången så var alla otroligt ivriga att få hem sina små rödskallar och det kändes otroligt skönt och roligt för oss som nu ska försöka vänja oss vid att gå med någorlunda torra sockar över köksgolvet!

9/2 Idag så har nu två av valparna flyttat eftersom att de nu är 8 veckor. Ezzys nya familj åkte hemifrån redan kl 5 i morse för att de längtade så mycket efter henne. Känns väldigt bra att de tycker så mycket om henne fastän hon är enögd. Sen på em kom Eras familj så nu är det ”bara” 7 valpar kvar… På kvällskvisten så fick vi äntligen tid till att åka en sväng med bilen! Är det inte att det har varit så kalt så har Linn inte haft tid. Det gick i alla fall hur bra som helst. De låg och sov allihopa bak i kombin då vi kom hem igen och brydde sej ingenting.

8/2 Idag så kom Monica hem hit och veterinärbesiktade hela gänget. Struliga jag höll på att blanda ihop två av valparna! 😉 Så går det när man helt förlitar sej på dottern som är MYCKET bättre på att känna igen valparna än vad jag är… Slutet gott allting gott det blev i alla fall rätt efter att jag fått ringa och störa Linn i skolan! Ha, ha….Stackars henne som har en så förvirrad mamma, men hon börjar bli van. Besiktningen gick i alla fall jättebra och den här gången var det inga ovälkomna gäster i pälsen hos dem eller något annat oväntat så det kändes väldigt skönt.

29/1 Idag så kom Terese och Bond och hälsade på för att träffa valparna. Då fick jag några rådjursklövar av henne som valparna fick kolla på. En del var helt obrydda medan andra tyckte att det var hur mysigt som helst! Mirre tog helt sonika upp klöven och bar iväg med den och när de andra kom så morrade hon så att de fick gå därifrån! Ha, ha, ha… Humör i den lilla stumpan. Hon morrade åt Vilma som kom för att kolla vad hon hade så hon blev så förvånad att hon gick bara därifrån! Sen då jag kom så morrade hon åt mej också men det hade hon inte så mycket för, så då var det också helt OK.

28/1 Idag så var jag iväg och ögonlyste Ezzy. Tack och lov så hittades inte något tokigt alls i hennes öppnade öga. Det finns nämligen en sjukdom som mest drabbar Dobermann som kan ge precis samma som Ezzy har, dvs. mikroöga. Nu trodde veterinären att hon hade fått någon sorts infektion som foster som hade gjort att det hade blivit så här. När han började tala om den där andra sjukdomen så tänkte jag att det är lika bra att ögonlysa Vilma också. Eftersom att de hade tider över så hämtade jag in henne också, men precis som förra gången så hade hon inga som helst anmärkningar på sina ögon. Härligt!

16/1 Små raringarna är verkligen i gasen numera! Oj vilken fart det är på dem när de busar runt i köket! Härligt att se. Liksom alla andra Hummelvikare så är de snabba att komma och hälsa på de som kommer hit för att gosa med dem. Snabbt har man ett helt gäng i famnen så de är faktiskt liiite svåra att filma….*skratt*

15/1 Idag så hade vi besök av både Easys och Elsies familjer! Så otroligt skojigt att alla är så engagerade i sina valpar. Snacka om att man är stolt över er valpköpare redan så hur ska det här sluta? Idag så lämnade vi bort Mitzy på kollo ett tag för hon har fått för sej att det är hennes valpar så det blir så många onödiga konflikter mellan hon och Vilma. Så nu får hon vara hos mina föräldrar ett tag. Hon blev så glad så och jag tror faktiskt att mamma tycker att det är skoj att ha en hund att gå ut med åtminstone då hon vet att det är för en kort tid! hi, hi… Se är det ju inte så många som kan motstå charmiga, tjocka Mitzy. Hon är ju som en nallebjörn med all sin päls.

14/1 Idag så kom Lollo hit för första gången för att hälsa på sin Mirre! Snacka om att vara dresserad från början för Lollo hade med sej fika redan första gången! *skratt* Hon blev i alla fall nöjd med det hon såg tror jag.

13/1 Idag så fick valparna vara ute i köket för första gången. Oj vad de röjde runt på en gång! Inte en tvekan där inte… Ezzy går inte mot saker där heller så jag hoppas verkligen att det öppna ögat är riktigt. De är väldigt frimodiga och charmiga de här valparna. De har nu börjat att bita tag i sockarna på en då man är där så det blir nog riktiga huliganer av de här också…. 😉

12/1 Idag så har vi avmaskat, klippt klor och fotat hela gänget igen. Idag är de 4 veckor.

10/1 Nu har de varit busiga! Dörren in till den stora valplådan är ju lite rapplig och eftersom att jag hade glömt att sätta in sprinten så hade den rasat ner. Så när Thomas klev upp nu i morse så väckte han mej och frågade hur många valpar det skulle vara. Ja 9 svarade jag helt nyvaken… Det fattas två så nu MÅSTE du kliva upp! Eliska hittade jag i köket men de andra två har jag inte sett så nu måste du kliva upp mamma! Vi gick runt och letade och ropade men inte hittade vi några puppiesar någonstans. Då tänkte jag att jag chansar väl och ser om de kommer på inkallning. Sagt och gjort. Jag blötte fodret och när det var mjukt så sate jag ner matbaren i valplådan och så visslade jag. TJHOHO sa det och så kom det puppiesar från alla håll och kanter! Även de två rymmarna kom fram med sina ”onk, onk” ljud! De hade varit mellan valplådan och den vita bokhyllan! Slutet gott – allting gott!

6/1 Idag så fick vi storfrämmande av Berith, Lasse och barnbarnet Anna och hennes familj. De kom hit och beundrade Vilmas fina valpar. Det var verkligen jätteskoj att träffas igen. Hoppas att det inte dröjer så länge till nästa gång. Nåt annat som var skoj var att se hur otroligt glad Vilma blev då ni kom och visst såg det ut som om att hon ville att ni skulle skynda er in till valplådan och beundra valparna? *kloka Vilma* Vilma och Lasse hade ju också ganska mysigt på sin promenad, men den blev ju inte så lång för då skulle Vilma hem till valparna igen… Men det blir nog roligare till sommaren då ni får bada tillsammans igen, eller hur Lasse? Kram till er allihopa!

5/1 Klippt klor och så har de fått kulor för första gången! Oj vad de tyckte att det var mumsigt. Vadå smakprover? Vi vill ha rejäla portioner säger dem!

1/1 -06 Idag så kravlade sej Sivans lilla gullegryn ut ur den stora valplådan. Jag satt och slökollade på TV:n då jag tyckte att det lät ett ljud som inte hörde dit. Japp mycket riktigt så var det en liten rackare som var på väg under soffan på egna äventyr så hon blir nog bra nere i Indal eller vad tror du Siv? *skratt*

31/12 Idag så kom då äntligen Sivan och hälsade på. Siv hade ju en egen rangordning på de som hon gillade mest men då hon fick träffa dem så blev det inte så. Hon blev tvärkär i en så vi får väl se så att hon passar mentalt också till det Siv ska hålla på med. Kul att höra att Siv också tyckte att alla var så fina. Sonja och Leif kom också och firade nyår med oss och Sonja tyckte också att de var runda och goa hela bunten. Så Vilma har verkligen varit en duktig mamma som har så mycket mjölk att det räcker till alla 9 utan problem.

30/12 Ulla med familj kom och hälsade på oss och Easy igen och fick göra rätt för sej. Så är det att ha en Hummelvikare man kan räkna med att få göra vad som helst då man kommer och hälsar på och ingen räknas som ”främmande” utan det kan vara allt från att koka kaffe till att mata valpar som Ulla och Mattias fick göra. Det var första gången som valparna fick smaka lite köttfärs och det blev väldigt uppskattat! *skratt*

29/12 Idag så klippte vi klor och avmaskade hela högen. Familjen Lindau kom och hälsade på oss och hundarna och ”sin” Elvis.

26/12 Nu har de flesta öppnat ögonen helt

23/12 Nu har de flesta börjat att öppna ögonen lite grann. Familjen Olsson kom och hälsade på och önskade oss God Jul, men det var nog valparna som de ville träffa tror jag…. 😉

20/12 I morse så var tempen 39.1 så jag ringde till Vännäs och talade med dem. Men eftersom att hon fick penicillin så var det inte så mycket att göra tyckte dem eftersom att Vilma inte verkar så sjuk utan det är i princip bara förhöjd kroppstemperatur som hon har. Men om hon får över 39.5 så ville hon att jag skulle höra av mej på en gång. Men nu i kväll så hade den sjunkit till 38.7 så jag hoppas att det fortsätter att ligga ungefär där. Vi fick även ett härligt brev med posten vad besöket i Vännäs gick på… 2 500:- Tjoho! (tur att julklapparna var köpta!) Härliga tider men vad gör man inte för att sponsra djursjukhusen… Vi tycker i alla fall att det är bättre att kolla en gång för mycket för det hade ju kunnat vara så att en valp hade varit kvar och då är det ju viktigt att man gör något åt det. Hellre en gång ör mycket än att chansa då de har valpat är vår filosofi. Vi har ju haft väldigt friska hundar annars så man ska inte klaga….

19/12 Nu flåsar Vilma mindre och är mycket lugnare och har nu ingen feber alls. Tempen är nu på 38.6. Så nu ska vi bara hämta ut medicin och börja ge henne det i kväll. I kväll så var tempen uppe i 39.1 igen men jag tror inte att det är någon fara för Vilma äter och dricker med bra aptit. Jag har köpt hem välling men jag tror att jag ska ge den till Vilma så att hon får mycket näring till alla sina valpar i stället. Nu har Pyttan gjort en Pyttan igen! Leffe kom ut till mej i köket och sa att vet du vad Pyttis har gjort? Nepp såklart… Jo då Vilma gick iväg ut och pinkade så skyndade sej Pyttis in till valparna och la sej där och diade dem…. *suck* Självklart så var det inget som vi hade tänkt att hon skulle göra men Pyttan går ju ofta sina egna vägar… Tempen är nu på kvällen 39.0.

18/12 Jag tyckte att Vilma var lite för orolig och flåsig så jag tempade henne och då hade hon 39 i temp. Jag ringde då min kompis veterinären och hon sa att om det inte stiger så var det ganska lugnt eftersom att Vilma både åt och drack med bra aptit. Men då jag sen kollade tempen efter ca 1 timme så hade tempen stigit till 39.3. Så Monica tyckte då att jag skulle ta kontakt med djursjukhuset för att kolla att det inte var någon valp kvar i magen. Eftersom att jag inte gillar de här i Övik så ringde jag till Vännäs och fick komma på en gång. Han ville gärna kolla henne ordentligt eftersom att Vilma hade fått så många valpar. Han kollade med blodprov, urinprov, röntgen och kände även efter med fingret om han skulle känna något onormalt. Allt var bara bra. Vilma väger nu 23.6 kg och alla värden var som sagt bra, men livmodern hade inte dragit ihop sej riktigt, men även det var normalt efter en så stor kull. Så han sa att han kunde ge Vilma en hormonspruta för att hjälpa till att dra ihop livmodern då vi ändå var där. Så det tyckte jag lät bra eftersom att det bara var kroppens egna hormoner (oxytociner). Hon fick även en penicillinspruta där så vi ska fortsätta att ge henne penicillin i tablettform här hemma för att det inte ska bli något mer. Slutet gott allting gott! För oss så känns det bättre att kolla en gång för mycket än att chansa och att något ska bli värre än vad det hade behövt vara. När vi kom hem ca kl 23 så hade tempen sjunkit till 38.8….

17/12 Allt går  fortfarande bara bra för dem allihopa. Men jag tror att jag ska fylla på med lite mjölkersättning till en del i alla fall. Det blir ju lite lättsammare för Vilma eftersom att hon har så väldigt många valpar.

16/12 Natten har varit lugn och fin. Vilma är jätteduktig att ta hand om sina valpar.

15/12 Vackra duktiga Vilma har nu äntligen fått sina valpar. Det blev 2 killar och 7 tjejer! Snacka om att bli snopen! Hon hade starka värkar så länge (45 minuter) att jag hade nästan tänkt ringa till veterinären. Men eftersom att vi har rätt långt till Vännäs och att sannolikheten att det ska vara en duktig smådjursveterinär som har jour är ju rätt liten så avvaktade jag och litade på min egen känsla att det skulle ordna sej och det gjorde det ju också. Men Vilma tom gnällde till då den första valpen kom så nog var det tur att jag inte väntade ett löp till innan hon fick sina valpar. I alla fall så gick förlossningen bra för allihopa. Sen gick det nog lite för fort för att Vilma skulle hinna med för då hon hade fått några valpar så ville hon inte vara i valplådan med de som hon redan hade fått. Så hon hoppade upp i resesängen som vi har i den stora valplådan och valpade en valp där. Hon ville inte gå ner till de andra valparna då jag sa till henne så jag fick koppla henne och säga åt henne på skarpen. Se var det precis som att hon förstod att det var hennes valpar och att det var helt OK för henne att vara i valplådan. Pyttan har ju varit väldigt vaktig mot de andra hundarna medan hon var med valparna i valplådan så Vilma hann nog inte förstå riktigt att det var OK för henne att vara där nu. Men nu är hon den mest snälla och omtänksamma mamma man kan vara. Hon är så otroligt snäll att de andra hundarna får vara inne i valplådan med henne och valparna!

Kl 01.15 Kl 01.43

           
valp 1 03.13 399 gr tik blå vit svanstipp, bläs, 4 vita tassar, vitt bröst
valp 2 04.00 342 gr tik ljusblå bläs, 4 vita fötter
valp 3 04.10 337 gr tik grönglitter bläs, vita fötter
valp 4 04.25 340 gr tik rosa 4 vita fötter, bläs, vit svanstipp, strumpa, vitt bröst
valp 5 04.33 387 gr hane beige bläs, vita tassar, vitt bröst, pyttelite vitt på svanstippen
valp 6 04.51 332 gr tik orange 3 vita tassar, vitt bröst    
valp 7 06.08 295 gr tik rosaglitter 4 vita tassar, vitt bröst    
valp 8 06.34 358 gr hane Bläspelle vit fläck i nacken, bläs, strumpor, vita tassar, vitt bröst
valp 9 07.48 348 gr tik svart vita tassar, vitt bröst    
 

14/12 

       
Kl 06 37.5 hässjar lite
kl 07.30 37.3  
kl 18 37.2  
kl 20 37.2  
kl 20.30 37.6 hässjar mer, lite orolig, vill bädda lite
kl 21 37.2 hässjar mycket
kl 21.30 37 hässjar mycket
kl 22.15 37.5 hässjar lite mindre
kl 01.05 37.7 hässjar mycket
kl 01.50 37.7 hässjar lite
kl 02.30 37.5 frossa, börjar ha värkar