Domare S

 Sahlin Elisabet, WT domare 

sandberg
sahlin

Jag bor i en pytteliten by i Roslagen där vägen tar slut. Frilansar som ordbrukare och bokstavsskötare och har för närvarande två jaktlabbar i huset, plus en katt som är övertygad om att han är en hund. Började dock med flattar i början av 70-talet, och var dem trogen i mer än 25 år tills jag blev för lat för att rensa pälsen från prästlöss efter jakterna. Fritiden ägnas till stor del åt träning och prov och jakter med mina hundar.Känner mig lite som en ”mamma” när det gäller working test. Efter att ha sett ett antal wt på kontinenten började jag propagera för dem när jag satt i SSRKs huvudstyrelse, och såg till att de infördes som inofficiella prov i vår verksamhet (2001). Hade bl.a. en central utbildning i wt 2004, och har dömt ett antal wt under åren och även startat själv.Blev jätteglad över inbjudan att få döma Unghundsdebyt, det känns som en stor ära och jag ser verkligen fram mot att få se alla härliga unghundar! För fem år sedan arrangerade Lena Bratsberg-Karlsson och jag det första derbyt (även det andra året därpå), och det är så kul att det blivit av varje år sedan dess och att det är så uppskattat.

 

Salminen Kari, Finland

Jag föder upp Norfolk och Norwich i kennel Porrigito. Min första hund var en dvärgschauzer hane. Tillsammans med makan Marja började vi med strävhårig fox i början av 70-talet. År 1971 hade vi vår första kull valpar på norwich. Första norfolk kullen hade vi 1988.

År 1973 köpte vi en Skotsk Hjorthund tik. Hon hade en valpkull hos kennel Airescot i Sverige, men vi födde aldrig upp rasen. Jag blev domare 1970 och började med alla varianter av schnauzer och pinscher. Sen kom pudlarna. Dömer nu för tiden grupperna 3, 4, 8, 10 samt en del hundar i grupperna 1, 2, 5 och 9. Mest har jag dömt terrier, vinthundar samt schnauzer.

I Finland har vår uppfödning, i båda våra egna raser, blivit belönade med Vuolasvirta-priset, som motsvarar Sveriges Hamiltonplakett. Vi har även mottagit Finska Terrierklubbens Uppfödarmedalj. Har exporterat hundar (Norfolk, Norwich) till USA, Sverige, Tyskland, Italien, Slovenien. Kanada samt Ryssland Importer har vi haft från England, Sverige, USA o Kanada. Med åren har allt, som gäller våra och öven andra rasers hälsa, blivit allt viktigare. Detta gäller både med uppfödning och bedömning. Som yngre var jag både handler och professionell trimmare till alla raser.

 

Salminen Marja, Finland

Jag föder upp Norfolk och Norwich i kennel Porrigito. Började med långhårig tax (normalstor) i slutet av 60-talet. Sedan början på 70-talet även strävhårig foxterrier, tillsammans med maken Kari.

År 1971 hade vi vår första kull valpar på norwich. Första norfolk kullen hade vi 1988.

År 1973 köpte vi en Skotsk Hjorthund tik. Hon hade en valpkull hos kennel Airescot i Sverige, men vi födde aldrig upp rasen. Jag blev domare 1994 och började med Norfolk o Norwich, men ganska snart var jag färdig på hela grupp 3, förutom Skyeterrier som jag inte heller idag är färdig på.

Numera har jag även grupp 4 samt nästan hel grupp 10, i grupp 9 har jag bara Russian Toy. Jag har dömt bl.a. Staffordshire bull, American staffordshire, border och cairn, de är de jag har haft numerärt störst antal av.

I Finland har vår uppfödning, i båda våra egna raser, blivit belönade med Vuolasvirta-priset, som motsvarar Sveriges Hamiltonplakett. Vi har även mottagit Finska Terrierklubbens Uppfödarmedalj. Har exporterat hundar (Norfolk, Norwich) till USA, Sverige, Tyskland, Italien, Slovenien. Kanada samt Ryssland Importer har vi haft från England, Sverige ,USA o Kanada. Med åren har allt, som gäller våra och öven andra rasers hälsa, blivit allt viktigare. Detta gäller både med uppfödning och bedömning

 

Salvador Janeiro Francisco

Startade sitt hunduppfödarliv med en dobermannvalp. Rasen hade rykte om sig att vara farlig så han fick säga till familjen att det var en hittehund från gatan. Hunden var så trevlig och blev så populär bland alla i familj och vänkrets att han snart bestämde sig för att starta uppfödning. Under prefixet CASA BRANCA föddes 18 kullar och under en period fanns 14 dobermanns i huset. De flesta var champions och alltid visade av Francisco själv. Han har också framgångsrikt haft uppfödning av portugisisk vattenhund och blev Iberisk Årets uppfödare i den rasen 1993. Det har även funnits dvärgpinscher i huset. Han blev domare 1993 och allrounder 2008. Francisco har haft många uppdrag i olika klubbar och varit ordförande i den portugisiska domarkommittén. Under 10 år fram till 2015 var han huvudansvarig för BRAGA internatonella utställning. Många domaruppdrag världen över har det blivit. Det är länge sedan han var i Sverige och det är första gången han dömer hos oss på MyDog.

Sanchez Javier, Spanien

Javier fick sin domarauktorisation 1975 och dömer nu aktivt runt om i världen. Hans egna raser är Schnauzer Svart och Schnauzer Peppar & Salt samt fransk bulldog. Han har startat många hundklubbar i Spanien och även skrivit flera böcker som t ex “ The art of Judging dogs.” Allrounder.

Javier Sanches, Spanien

Introducerade riesenschnauzer i Spanien på 70-talet och har fött upp rasen i båda färgerna under kennelnamnet Barba Negra.

Uppfödningen har bestått av hundar som blivit Världsvinnare, Europavinnare, Vinnar Amsterdam, Jahressieger, Bundessieger mm. På senare år har uppfödningen utökats med jack russell där stamhundarna importerats från Australien, samt fransk bulldog under kennelnamnet Bocagüya. Javier äger även flera taxar, en ras han är mycket intresserad av.

1975 blev Javier auktoriserad domare och är nu all-rounder med specialistkompetens för schanuzer, terrier, akita inu och fransk bulldog. Domarvärvet har tagit honon runt jorden och han har dömt i väldigt många länder på fem kontinenter.

Javier har också varit aktiv i föreningslivet. Han var med och startade terrierklubben. Schnauzerklubben och fransk bulldogklubben i Spanien. Han har också suttit som ordförande i dessa klubbar i ett antal år. Han har varit redaktör för den spanska hundtidningen Doggy People, vice ordförande i spanska kennelklubben skrivit rasböcker och en bok m att döma hundar samt skrivit mängder av artiklar för hundtidningar runtom i världen. För detta digra arbete har han erhållit flera utmärkelser bl a guldmedaljer från spanska kennelklubben, spanska schnauzerklubben, tyska pinscher-schnauzerklubben, hedersmedlemskap i spanska terrierklubben och utnämnts till hedersdomare i japans kennelklubben.

 

Sandahl Dodo

Dodo började sin domarkarriär 1997 med Airedaleterrier, Irländsk Terrier, Kerry Blue, Sträv- och Släthårig Foxterrier och har efter hand utökat domarbehörigheten så att hon nu dömer hela grupp 3. De raser Dodo har fött upp/äger är Airedale och Schipperke. Domaruppdragen har varit i, förutom Sverige även Finland, Norge, Danmark, England och Ryssland.

Dodo Sandahl
Dodo började sin domarkarriär 1997 med Aredaleterrier, Irländsk Terrier, Kerry Blue, Sträv- och Släthårig Foxterrier och har efter hand utökat domarbehörigheten så att hon nu dömer hela grupp 3. De raser Dodo har fött upp/äger är Airedale och Schipperke. Domaruppdragen har varit i, förutom Sverige även Finland, Norge, Danmark, England och Ryssland.

Sandahl Dodo

In 1977 I started in dogs by helping my aunt and uncle (eventually kennel Beacytan Airedales) show their Dobermans in Great Britain. I also trimmed their Airedales learning from photos and the method of “trial and error”.

In 1979 I started to work at Jokyl terrier kennels in Surrey, England. Airedale was the breed but we also had a couple of Wire Fox Terriers. I stayed for three years.

Since then I have shown my own dogs, and also handled for other people when that was possible.

I was licensed by FCI to judge 5 terrier breeds in 1997. I have gradually added breeds and now judge the complete FCI group 3 (terriers), 4 (Dachshunds), and breeds from groups 1, 2 and 9.

I have judged in Great Britain, the Nordic countries, Russia, Germany, Italy, Estonia, Ireland, Serbia, Luxembourg, Croatia, Slovenia, Spain, Latvia, the Netherlands, Poland and Australia.

Dodo Sandahl

dodosan

Kennelnamn Sandale
Hemsida www.sandaleairedales.nu
Född år 1958
Yrke Ekonomichef
Auktoriserad exteriördomare år 1997
Dömer följande raser
3 Terriers
1 German shepherd dog, Double coat
1 German shepherd dog, Long and harsch outer coat
1 Schipperke
2 Affenpinscher
2 Dobermann
2 German Pinscher
2 Giant Schnauzer, Black
2 Giant Schnauzer, Pepper and salt
2 Miniature Pinscher
2 Miniature Schnauzer, Black
2 Miniature Schnauzer, Black and silver
2 Miniature Schnauzer, Pepper and salt
2 Miniature Schnauzer, White
2 Schnauzer, Black
2 Schnauzer, Pepper and salt
9 Chinese crested dog, Hairless
9 Chinese crested dog, Powder Puff
9 Russian Toy, Longhaired
9 Russian Toy, Smooth-haired
9 Tibetan Spaniel
Har haft hund sedan 1982
Egna raser Airedaleterrier, schipperke (tidigare)
Språkkunskaper Engelska
Har dömt i följande länder Sverige
Norge
Danmark
Finland
Ryssland
Tyskland
Italien
Estland
Australien
Irland
Har/har haft uppfödning av följande raser Airedaleterrier
Har/har haft avelshundar av följande raser Airedaleterrier
Egna framgångsrika hundar GBCh IntUCh Jokyl Hot Lips, Årets Airedale 1984
IntUCh Sandale Hot News Årets Airedalehane 1988
IntUCh Jokyl Special Delivery, Årets Airedale 1990, -91, -92
SoNUCh Tiggus Special Combination, Årets Airedale 1993
SoDKUCh Jokyl Extravaganza, Årets Airedale 1995
Int, NordUCh Big Lady’s Your Majesty, Årets Airedale 1996, -97, -98, -99,Top terrier 1998, runner up Top terrier 1999
NordUCh JWW-98 Sandale Cover Girl, Årets Airedaletik 1998, -99
IntUCh Sandale Your Turn, Årets Airedale 2000
Övriga intressen Veteranmopeder, träning, trädgård, trimning (som är ett måste att gilla om man ställer ut airedale!)
 
 

Sandberg Carina WT domare

Jag heter Carina Sandberg och bor på småländska höglandet tillsammans med sambo Kenneth, 3 retriever och en hamiltonstövare.

Har tränat och jagat med retriver sedan tidigt 80-tal med blandade framgångar. Det finns tre jaktchampion och
ett antal där emellan som inte räckt ända fram.
Idag finns det en 2-årig golden som tar all rolig träningtid och som ser ut att hålla hela vägen.
Vi är ett härligt gäng här på höglandet som tränar flitigt och vi ser till att förkovra oss kontinuerligt med kurser och ger varandra konstruktiv kritik.
Jag har under åren fungerat som provledare vid flertal tillfällen, även dömt inofficiellt både jaktprov och workingtest. Har även deltagit i och arrangerat Lag-SM Och Smålandsmästerskapet.
Ser verkligen fram emot att få döma dessa unga härliga hundar i denna fantastiskt roliga tävlingsform!!

 

Sandberg Charlott

Född och uppvuxen i en riktig hundafamilj där båda föräldrarna är/har varit uppfödare. Mor föder fortfarande framgångsrikt upp bearded collie och ibland även en norwichkull under kennelnamnet Farmarens. Far födde upp staffordshire bullterrier under kennelnamnet Sunstaffs.

I samband med hans död övertog Charlott och systern Ulrike Göransson, även hon domare, kennelnamnet. Uppfödningen är liten med tonvikt på mentalitet och rastyp och togs över av systrarna 1993. Bearded collie har funnits i familjen sedan 1965 och de första staffordshire bullterrierna studsade in i familjens liv 1968. Det har även funnits manchester och skye terrier i familjen.

1992 blev Charlott auktoriserad domare på bearded collie och old english sheepdog. Hon har sedan dess utökat rasregistret och dömer nu border, jack russell, norwich och staffordshire bull i grupp 3. Hon har dömt i hela Norden, USA, Storbritannien plus andra länder i Europa. Tillsammans med make och två aktiva tonårsdöttrar är vardagen välfylld. Det är mycket hund i familjens liv men yrkesvalet blev ett annat, nämligen narkossjuksköterska. Charlott är glad över inbjudan och ser fram emot att döma i Sollentuna.

Charlott Sandberg

CharlottSandberg

Kennelnamn Sunstaffs
Hemsida
Född år 1960
Yrke Narkos/intensivvårdssjuksköterska
Auktoriserad exteriördomare år 1992
Dömer följande raser
1 Australian Shepherd
1 Bearded Collie
1 Bobtail
1 Briard
1 Collie Rough
1 Collie Smooth
1 Dutch Schapendoes
1 Polish lowland sheepdog
1 Pyrenean sheepdog, Long-haired
1 Pyrenean sheepdog, Smooth faced
1 Shetland Sheepdog
2 Appenzell cattle dog
2 Bernese mountain dog
2 Entlebuch cattle dog
2 Great Swiss mountain dog
2 Leonberger
2 Newfoundland
3 Australian Terrier
3 Border Terrier
3 Bull Terrier
3 Cairn Terrier
3 Dandie Dinmont Terrier
3 Jack Russell Terrier
3 Miniature Bull Terrier
3 Norfolk Terrier
3 Norwich Terrier
3 Parson Russell Terrier
3 Scottish Terrier
3 Staffordshire Bull Terrier
3 West Highland White Terrier
9 Tibetan Terrier
Har haft hund sedan Hela livet. Mer eller mindre född och uppvuxen i kennelhage då mina båda föräldrar är/har varit uppfödare.
Egna raser Staffordshire bullterrier, bearded collie
Språkkunskaper Engelska
Har dömt i följande länder Sverige
Norge
Finland
DanmarkUSA
Holland
Har/har haft uppfödning av följande raser Staffordshire bullterrier, skye terrier. Innehar Terrierklubbens uppfödarmedalj
Har/har haft avelshundar av följande raser Staffordshire bullterrier, bearded collie, old english sheepdog, skye terrier
Egna framgångsrika hundar INT UCH NORD UCH Farmarens Evening Eureka (BIG- och BIS-vinnare både specialer och SKK-utställningar)
INT UCH NO UCH SE UCH FI UCH DK UCH SE V-00 Farmarens Happy Returns (vinstrikaste bearded collie 1997)
INT UCH NO UCH SE UCH FI UCH DK UCH KBH V-98 FI V-99 NORD V-99 NO V-99 Farmarens High Commission (BIG-vinnare SKK, BIS-vinnare specialer)
INT UCH SE UCH NO UCH Farmarens Jasper Of Spirit (old english sheepdog)
INT UCH SE UCH NO UCH DK UCH Judael Crusader (staffordshire bullterrier)
INT UCH SE UCH NO UCH DK UCH Sunstaff’s Ooh So Smart (staffordshire bullterrier)
INT UCH NORD UCH Sunstaffs Ami (min första egna utställningshund, från kennelns första kull född 1970)
Övriga intressen Min familj och våra barn, trädgård, djur och natur.
 
 

Sandberg Gunilla g_sandberg

Min första hund som jag fick 1971, var en svart mellanpudelhane och han kom att starta mitt stora intresse for hundar som finns kvar än idag. Som barn var jag faktiskt hundrädd. Denna svarta mellanpudel följdes snart av fler och i mitten av 70-talet föddes den första kullen med prefixet Tassis. Under en kortare tid föddes även några kullar av Lakelandterrier. Utöver att ställa ut egna hundar har jag bland annat visat fram siberian husky, irländsk varghund, borzoi, löwchen och smålandsstövare. Jakthundar har också funnits i familjen, men inga valpar har tagits fram. Har under många (20-25) år ingått i Örebro läns kennelklubbs styrelse med olika uppgifter och funktioner. Arbetar idag utanför styrelsen, med bland annat utbildning. Ingår däremot i styrelsen för Svenska Pudel Klubben Mellansvenska avdelning. Dömer för närvarande raser i grupp 2, ett stort antal i grupp 5 och pudel i grupp 9. Jag fick min domarauktorisation -96.

Gunilla Sandberg

gunillasan

Kennelnamn Tassis
Hemsida
Född år 1949
Yrke
Auktoriserad exteriördomare år 1996
Dömer följande raser
1 Polish lowland sheepdog
1 Welsh Corgi Cardigan
1 Welsh Corgi Pembroke
2 Appenzell cattle dog
2 Bernese mountain dog
2 Entlebuch cattle dog
2 Great Swiss mountain dog
5 Akita
5 Alaskan Malamute
5 American Akita
5 Chow Chow
5 Eurasian
5 Finnish Lapphund
5 German Spitz, Giant
5 German Spitz, Keeshond
5 German Spitz, Medium size
5 German Spitz, Miniature
5 German Spitz, Pomeranian
5 Greenland Dog
5 Icelandic sheepdog
5 Italian Volpino
5 Japanese Spitz
5 Lapponian herder
5 Pharaoh hound
5 Samoyed
5 Siberian Husky
5 Swedish Lapphund
5 Swedish Vallhund
9 Poodle, Medium Size
9 Poodle, Miniature
9 Poodle, Standard
9 Poodle, Toy
10 Afghan Hound
10 Borzoi – Russian hunting sighthound
10 Deerhound
10 Greyhound
10 Irish Wolfhound
10 Italian Greyhound (Piccolo levriero italiano)
10 Saluki
10 Sloughi
10 Spanish Greyhound
10 Whippet
Har haft hund sedan 1971
Egna raser Dvärg- och mellanpudel, lakelandterrier
Språkkunskaper
Har dömt i följande länder
Har/har haft uppfödning av följande raser Dvärg- och mellanpudel, lakelandterrier
Har/har haft avelshundar av följande raser
Egna framgångsrika hundar Flertalet champions
Övriga intressen
 

Sandgren Mia  miasandgren2010-liten

Mia har haft ett långvarigt engagemang i Kerry Blue terrier. Hennes uppfödning startade 1971 och hon har fött upp rasen under kennelnamnet Cityslicker. Nu finns även borderterrier i hemmet. Mia blev auktoriserad domare 2002 och då på kerry blue, irish softcoated wheaten, border, boxer och rottweiler. Hon har dömt border och rottweiler mest och då i de nordiska länderna. Mia är redaktör för Terrierposten.

Mia Sandgren

Mia Sandgren är FCI-domare sedan 2002 och dömer raser i grupperna 1, 2, 3, 8 och 10. Hon har dömt i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Belgien och Irland. Hon födde upp sin första valpkull 1971 (boxer) och under ett år i USA (hos Mrs Edna Anselmi, Windy-Hill’s am cocker spaniels) väcktes hennes intresse för handling. Från 1977 har hon haft am cocker spaniels och kerry blue terrier, och sedan 2003 borderterriers under kennelnamnet Cityslicker. Mia Sandgren arbetar idag som skribent och hundfotograf och är författare till handboken Handling – att visa hund på utställning (ICA Bokförlag).

Mia Sandgren

Kennelnamn Cityslicker
Hemsida
Född år 1953
Yrke Frilansfotograf/skribent
Auktoriserad exteriördomare år 2002
Dömer följande raser
4 Dachshunds
1 White Swiss shepherd dog
2 Appenzell cattle dog
2 Bernese mountain dog
2 Boxer
2 Entlebuch cattle dog
2 Great Swiss mountain dog
2 Rottweiler
3 Airedale Terrier
3 Bedlington Terrier
3 Border Terrier
3 Bull Terrier
3 Dandie Dinmont Terrier
3 English Toy Terrier (Black and tan)
3 German hunting terrier
3 Irish Soft Coated Wheaten Terrier
3 Jack Russell Terrier
3 Kerry Blue Terrier
3 Lakeland Terrier
3 Miniature Bull Terrier
3 Parson Russell Terrier
3 Scottish Terrier
3 Sealyham Terrier
3 Staffordshire Bull Terrier
8 American Cocker Spaniel
8 Clumber Spaniel
8 English Cocker Spaniel
8 Field Spaniel
8 Irish water spaniel
8 Welsh springer spaniel
10 Deerhound
10 Irish Wolfhound
10 Whippet
Har haft hund sedan 1967
Egna raser Kerry blue terrier, borderterrier, amerikansk cocker spaniel, boxer, rottweiler
Språkkunskaper Engelska
Har dömt i följande länder Sverige
Norge
Finland
DanmarkIrland
Belgien
USA
Har/har haft uppfödning av följande raser Kerry blue terrier, boxer, borderterrier, rottweiler
Har/har haft avelshundar av följande raser Kerry blue terrier, borderterrier, amerikansk cocker spaniel
Egna framgångsrika hundar INT & NORD Arkama Denhams Helluvafella (kerry blue, tillsammans med U Lethenström/Lingus)
INT, SUoSFCh Cityslicker High Falutin Fellow (kerry blue)
SUCh Shillelagh Ravishing Rik (kerry blue)
Övriga intressen Resor, design, grafisk formgivning, språk, etologi, utbildning
 
 

Sandovál Ivan  ivan-sandoval-liten

Ivan Sandoval has been involved with canines since 1977 when his parents purchased an Airedale Terrier to show. This is when he developed his great appreciation and love for dogs. In 1987 Ivan purchased his first Airedale Terrier bitch to show. Ivan obtained his first Colombian championship on her and this is what definitely involved him in the dog show world. Several more Airedales followed this bitch, and in 1994 he imported his first Welsh Terrier, multiple BIS Ch.Co.Vya.Int. Ledge Rock’s Welsh Prince. Later he imported his first Welsh Terrier brood bitch, Ch.Co. Ledge Rock’s Emma. After his last Airedale Terrier passed away in 1997, he has dedicated himself exclusively to the Welsh Terrier breed.

All of his dogs have been group winners achieving multiple Best in Show wins. Dogs of his breeding and ownership have achieved important wins locally and internationally, both in specialties and all breed shows. In the 2011 Welsh Terrier Club of America national specialty at Montgomery County Kennel Club, the Best of Breed, Best of Opposite Sex and Winners Bitch were all sired by his home bred multiple BIS and multiple Ch. Merlin Embrujo de Brujas, who was also great grand sire to the Winners Dog and Best of Winners.

He is past President of the Colombian Terrier Association, being also one of its founders. Ivan has been an active member of the Colombian National Kennel Club and has served on its board for several periods. He is also an active member of the Welsh Terrier Club of America and the Airedale Terrier Club of America.

He became an all breed judge in 2002, and has since judged in Colombia, Ecuador, Brazil, Venezuela, Cuba, Canada, Costa Rica, USA, Argentina, Peru and Mexico. In October 2008, he had the honor of judging the Welsh Terrier Club of America Sweeptakes in the National Specialty at Montgomery County Kennel Club, an assignment voted by the members of the Welsh Terrier Club of America.  His next judging assignments include invitations to Venezuela, Canada, Brazil and Sweden to the international Stockholm HUND 2012 dog show in December 2012.

 

Sandö Siv , Norge siv-sando-liten

Jag är 44 år gammal och har haft Labrador sedan 1975, varit uppfödare av rasen sedan 1985 under kennelnamnet Eyecatching. Jag är också ägare av Sussex spaniel samt pointer. Jag blev auktoriserad domare 2000 och dömer nu mer alla retrievers, settrar och pointer.

Siv Sandö : Jeg er fra Trondheim,Norge. Autorisert dommer siden 2000, oppdretter av labrador under kennelnavnet Eyecatching. Jeg dømmer hele gruppe 7, alle retrieverne og vannhundene i gruppe 8 og har elevstatus for spanielrasene. Jeg har vært heldig og fått dømt mange spennede steder over hele Europa,oog ikke minst på verdens største rasespesial i USA.

Siv Sandö

Min egne rase er labrador retriever, jeg har siden 1975 hatt rasen og oppdrettet labrador siden 1985. I tillegg har jeg eid sussex spaniel og pointer. I dag finnes labrador og fransk bulldog i hjemmet. Jeg har stor glede av å stille mine hunder både på utstilling og for retrieverne også på jaktprøve.

Autorisert hundedommer i 12 år, dømmer gruppe 7 og 8. Jeg dømmer jevnlig i inn- og utland.

Jeg er også involvert i organisasjonsdelen av hundesporten og er i dag leder av Norsk Kennel Klub.

Det er alltid svært hyggelig å dømme i Sverige, flinke arrangører, sporty hundutstillere og fine hunder. Jeg er veldig glad for å ha blitt invitert, og gleder meg til å komme til årets Hundmässa!

 

SANTOS III AUGUSTO BENEDICTO, PHILIPPINES  augusto_benedicto_santos_iii

FCI All-Breeds International Judge

More familiarly known as “Dinky” amongst his peers, he was born in 1967 to a family of “Animal Lovers”.

Dinky has been showing dogs for as long as he can remember. At an early age, he and his siblings often accompany their Father to the dog shows. Together with his Father and siblings, through the years, he was involved with German Shepherd Dogs, German Shorthaired Pointers, Japanese Akita Inus, and Bull Terriers before personally getting engrossed with the Labrador Retriever in 1988.

Dinky’s SUNSHADOW LABRADOR RETRIEVERS is one of the main forces behind the success of the Philippine Labrador Retriever today. He owned PCCI’s #1 DOG for 1996, #5 for 1995 and #3 for 1997. He has owned and bred more than 130 Champions – at least 70 of which are homebred. He also owned the #1 All-Breed “Sire of Champions” in the Philippines who, as of this writing, has sired forty-six (46) Champions – a number yet to be surpassed.

He is presently involved with German Shepherd & Welsh Corgi Pembrokes.

He has been a Philippine delegate to the Asia Kennel Union Conferences in 2004,2006, 2008, 2010 & 2012 & 2014; Federation Cynologique Internationale General Assemblies held in 2005, 2007, 2009, 2011 & 2013; FCI Asia and the Pacific Section Conferences in 2005, 2007, 2009 & 2011 & 2013. He was the FCI observer for the FCI Asia and the Pacific Section Shows in 2009 & 2011. He was also a member of the FCI TASK FORCE that was formed in Bratislava.

He is currently the President of the FCI ASIA-PACIFIC SECTION and is a member of the FCI GENERAL COMMITTEE. He is also the President of the Philippine Canine Club (PCCI), a position that he has held since 2005.

He has judged in over 45 countries and in all 7 continents – all over Asia, Europe, North America, South America, the Middle East, Australia, New Zealand and Africa. He has judged at several Section and World Dog Shows. He judged is scheduled to judge at the Asia Pacific Section Shows in Taiwan (2015) & Indonesia (2016), the Las Americas y Caribe Section Shows in Costa Rica (2014) & Chile (2015), the European Section Dog Show in Ukraine (2016) & the World Dog Show in 2016 (Moscow).

Dinky Santos

More familiarly known as “Dinky” amongst his peers, he was born in 1967 to a family of “Animal Lovers”. Dinky has been showing dogs for as long as he can remember. At an early age, he and his siblings often accompany their father to the dog shows. Together with his father and siblings, through the years, he was involved with German Shepherd Dogs, German Short-haired Pointers, Japanese Akita, and Bull Terriers before personally getting engrossed with the Labrador Retriever in 1988.

Dinky’s ”Sunshadow Labrador Retrievers” is one of the main forces behind the success of the Philippine Labrador Retriever today. He owned PCCI’s #1 DOG for 1996, #5 for 1995 and #3 for 1997. He has owned and bred more than 130 champions – at least 70 of which are homebred. He also owned the #1 All-Breed “Sire of Champions” in the Philippines who, as of this writing, has sired forty-six (46) champions – a number yet to be surpassed. He is presently involved with the Welsh Corgi Pembroke wherein he has already bred a few Champions. He has been a Philippine delegate to the Federation Cynologique Internationale General Assemblies held in 2005, 2007, 2009, 2011, 2013 & 2015; FCI Asia and the Pacific Section Conferences in 2005, 2007, 2009 & 2011, 2013 & 2015. He was the FCI observer for the FCI Asia and the Pacific Section Shows in 2009 & 2011.

He was also a member of the FCI Task Force that was formed in Bratislava (2009). He has been a member of the FCI Show & Show Judges Committees since 2010. He was first elected President of the FCI Asia-Pacific Section in Ooty, India in 2013. He was recently reelected in Taipei, Taiwan to serve as President of the Section until 2019. He is a member of FCI General Committee. He is also the President of the Philippine Canine Club (PCCI), a position that he has held since 2005.

He has judged in over 50 countries and in all 7 continents. He has judged at many Section and World Dog Shows.

 

Savolainen Tuula tuula-savolainen-iw-david-dalton-003-liten

Jag fick min första hund, en airedaleterrierhane, när jag var 12 år gammal. Tillsammans med min man har jag haft hundar sen 1973, då vi började med en sloughi. Efter den vi hade två faraohundar, två dobermann och två welsh corgies. Med irländska varghundar började vi 1981. Vi har fött upp 11 varghundskullar under kennelnamnet Wolfmann mellan 1985 och 2009. Jag fick rättigheter att döma varghund 1994 och nuförtiden dömer jag grupperna 4, 5, 6 och 10. Jag får också döma de flesta raser i grupp 7 och 8, även några raser i grupperna 1, 2, 3 och 9. Jag har hittills haft domaruppgifter i Belgien, Danmark, England, Estland, Finland, Norge, Schweiz, Sverige och Tyskland.

A short biography of Tuula Savolainen, an Irish Wolfhound breeder and international championship dog show judge from Finland

I have had dogs since I was twelve years old, when I got my first dog – an Airedale terrier. After getting married we have had a sloughi, pharaoh hounds, dobermanns, Welsh corgies and finally a various number of Irish Wolfhounds. I have bred Irish Wolfhounds since 1985 with the prefix Wolfmann in a small scale, eleven litters during these years with 75 puppies. At the moment I have two Norwich terriers.

I have been judging since 1994 and at the moment I’m qualified to judge FCI’s whole groups 4, 5, 6, 8 and 10 and many breeds from groups 1,2,3,7 and also some breeds from group 9. During these years I have had the honor and possibility to judge both international, national and special shows beside in Finland also in Belgium, Denmark, England, Estonia, Germany, Holland, Ireland, Norway, Sweden and Switzerland.

During my more active years in breeding I had the opportunity to work as a member in our wolfhound club board. Also I have been 15 years a board member and a secretary of the Finnish Dog Show Judges’ Society.

 

Scheel Kresten, Danmark

Uppfödare av lhasa apso, shetland sheepdog samt basset hound under prefixet Scheels. Domare sedan 1987.

Kresten Scheel, Danmark

Jeg har haft med hunde at gøre næsten hele mit liv, da mine forældre også udstillede og opdrættede Bassets, Blodhunde og Labradors. Fik min egen første hund i 1970. Siden 1978 har jeg sammen med min kone, Birte Scheel, udstillet og haft et lille opdræt af Basset Hounds, Lhasa Apso (1983) og Shetland Sheepdog (2001). Blev autoriseret til at dømme første race i 1987 og blev godt 20 år senere udnævnt til All-Round dommer som den tredje i Dansk Kennel Klub’s 110 årige historie. Jeg har dømt i alle de skandinaviske lande, Tyskland, Holland, Belgien, England, Irland, Island, Spanien, Portugal, Cypern, Polen, Estland, Letland, Slovenien, USA, Australien og skal dømme i Syd-Korea i oktober 2010.

Siden 2003 har jeg været et af fem medlemmer af Dansk Kennel Klubs Eksteriørdommerudvalg, hvor en del af mit særlige ansvarsområde er at undervise nye kommende dommere i hundens anatomi, bevægelser og sundhed. I 2009 havde jeg den glæde at modtage fra Dansk Kennel Klub’s bestyrelse DKK’s hæderstegn i guld.

 

Scheerens Bart (BE)

Dogs and especially sighthounds have always been a special part of my life. The first dog I ever bought myself was a whippet and it didn’t take very long before I was hooked on the breed! I bred my first whippet litter in 1997 and in the 20 years since than I have bred an average of 1 or 2 litters a year under the “Boxing Helena“ prefix. My dogs and bloodlines are found all over Europe, in Canada, the USA, the UK and Australia. Boxing Helena dogs have won championship titles in more than 35 countries, including International, National, World and European titles.

It was during the process of attending dog shows that I saw the first Cirneco Dell ‘Etna and decided to get one. The first Boxing Helena-Cirneco litter ( and the first one in Belgium ) was born in 2003. Right now we have 2 cirnechi and 4 whippets living in our house.

When I started to take this ‘hobby’ seriously, one of my mentors was Leona Reyneart, one of the foremost Italian Greyhound breeders in Europe. Leona is one of my best friends and most of her Devils Pigeons Italian Greyhounds are co-owned with me, and I have helped showing them to National, International and World titles throughout Europe.

Since 2007 I’ve been a trainer for showhandling at the Lovanium club in Leuven, and I’m the chairman of the Belgian Whippet Club. I first began judging in 2008 and have judged Whippets, Italian Greyhounds, Irish Wolfhounds, Saluki’s and Afghan Hounds in Belgium, The Netherlands, Germany, Poland, Norway, Finland, Sweden and UK .

I’m very excited to judge at the FCI ESH 2018 and I am looking forward to judging a lot of beautiful dogs there!

 

Schemel Andreas, Österrike

Född i Wien. Moster hade en pudel som han lärt känna men fick inte ha hund hemma. Efter flera år med uppfödning av möss fick han en blenheim Cavalier King Charles Spaniel. Detta var 1970, då var han 7 år gammal. Sedan dess har han fött upp cavallier  king charles spaniels, king charles spaniels, norfolk samt norwich terrier. Var den första i landet som importerade och hade bichon frisé från Storbrittanien. Auktoriserad och specialiserad på raser i grupp 3 och 9, har ett fåtal raser i grupp 5 samt 6.

Andreas Schemel, England

Andreas became involved in dogs in 1977 when he bought his first Cavalier King Charles Spaniel. He later became involved with Terriers, specifically Kerry Blue Terriers. At that time he started stewarding at National and International shows and officiated as a steward and interpreter for foreign judges especially in the Toy, Utility, and Terrier breeds.

In 1985 he began to train as a judge under the rules of the Austrian Kennel Club (ÖKV) and passed the examination in 1987. He began by judging Japanese Chins, King Charles Spaniels and Cavaliers and has since been passed to award CACIB at International Shows in many breeds. Andreas has been invited to judge at major dog shows in Australia, America and across Europe and has now built a reputation as one of the UK’s top show judges.

This year his judging skills have been recognised and he was invited by the Kennel Club to judge at the UK’s top dog show Crufts in 2007. He has judged in all European countries (except Spain, Iceland and Romania), Russia, Israel, South Africa, Australia and the USA, in most parts of them on a regular basis, including several World Shows.

He is a Veterinary Surgeon, specializing in small animal medicine and Veterinary Cardiology. He wrote his doctorate on heart valve disease in Cavalier King Charles Spaniels.

He has bred/shown Cavaliers, King Charles Spaniels, Pugs, Griffons and Kerry Blue Terriers, and made up Austrian, International, World Champions and 2 English Champions. He moved to England and in 1997 became a member of the Kennel Club.

 

My whole life I was with dogs, working in kennels with about 125 dogs and different breeds at a young age. Learned already at an early age to trim and toiletting dogs for exhibitions, and eventually ended with 53 Champion Poodles, all sizes and colors. 1 Bobtail, 2 Riesenschnauzers, 1 Gladh. Fox, 1 Lakeland Terr. champion.

Stopped with shows in 1981 when I passed my first judges exam of course POEDELS. Years of exams lead to being appointed to judge all breeds of all groups – an all-roundJudge.

The first show I went to was in The Hague 1981, organized by the mother of Anita Giellisse. Judge in all European countries, except Romania and Bulgaria and on ALL 5 continents around the world. I dont like dogs, I LOVE THEM. !!

 

Schmidt Therese, Schweiz

Vid 14 års ålder fick hon en engelsk cocker spaniel. Började föda upp cockrar under prefixet Vom Hasenschreck. Blev domare 1972. 1981 fick hon sin första engelsk springer spaniel, den ras som hon sedan varit trogen. Auktoriserad gruppdomare för grupp 8 1995. Använder sina hundar i såväl lydnad som agility.

 
Schogol George
First judging assignment in 1993. FCI judge since 1997. Former Member of the Board of Federation Cynologique de Georgie.

I have written many articles about various dog breeds for Georgian Pet Magazine-Ertguli Megobari (A true friend). Nowadays I organize private cynological educational courses.

Former owner of the boxer kennel v. Hagenplatz. We have always had dogs in our house. The first boxer appeared with us in the year of 1983, when I was 11, since then the breed has become a favorite for our family. All our dogs have lived in a comfortable home environment as beloved pets.

A dog show judge since 1993. Nowadays I am an all round judge for the breeds recognized by Federation Cynologique Internationale. I have had judging assignments in the following countries: Austria, Australia, Argentina, Azerbaijan, Belarus, Belgium, Brazil, Croatia, Canada, China, Czech Republic, Estonia, Ecuador, Finland, France, Georgia, Greece, Germany, Hungary, Iceland, Italy, Israel, Indonesia, Japan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Latvia, Lithuania, Malaysia, Montenegro, Norway, Netherlands, Poland, Portugal, Russia, Romania, Slovakia, Slovenia, Sweden, Spain, South Africa, Thailand, Ukraine, Uruguay, Uzbekistan.

I was honored to judge at the European Dog Show 2012 in Bucharest, Romania.

I also often give seminars here in Georgia and abroad on different canine topics.

 

Scholten Arend D., Nederländerna

Började föda upp Welshterrier 1971 och denna ras var den första han dömde vid starten som domare 1974. Har under åren även haft Norwich, men nu är det Cairn som gäller. Mr Scholten har dömt i flera europeiska länder och Ryssland. Han kommer gärna till Skandinavien där han tycker att terrierna håller god kvalitet.

 

Schröter Gabriele (DE)

Born in Hannover, Germany, I grew up in Canada’s East. When my family returned to Germany, I finished school and studied English and Latin in Cologne to become a teacher, but first teaching German in Scotland for a year. As soon as I was married I finally got a dog – that I had been wishing for ever since I was a child. It was a British Afghan Hound. A bitch followed, from whom we later bred a lovely litter from a beautiful Katwiga dog.

Showing, coursing, racing followed – and an ever growing interest in sighthounds – all of them! We shared our lives – apart from the Afghan Hounds – with an Ibizan, a Pharaoh Hound, a White Swiss Shepherd (especially for the children!), and now with two Cirnechi dell’Etna.

In 1984 I became a judge for Afghan Hounds and Salukis, the other breeds followed over the years, completing the FCI sighthound group 10 (+ the so-called Mediterraneans of FCI group 5) in 2013, judging in many countries, Switzerland, Belgium, The Netherlands, Austria, Czech Republic, USA, Great Britain, Denmark, Norway, Sweden.

Apart from activities in the German Sighthound Breeding and Sporting Association (DWZRV) in many different functions (e.g. breed warden, consultant for the Mediterranean Breeds on the Breeding Commission) dog behaviour and drawing and painting are my other passions, and sighthounds inspire much of my art work.

 

Seloy Birgit, Danmark

Till vardags arbetar jag som narkossköterska. I 25 år har jag fött upp strävhårig Foxterrier och resultatet har blivit ca 25 champions av egen uppfödning. För ca 10 år sedan börjad jag med Mops och har idag liten uppfödning på rasen. Blev auktoriserad domare 1985 och dömer hela grupp 3 och 9, samt flera raser i grupp 2. Under de senaste sju åren har jag varit med i Danska Kennel Klubbens utställningskommitté  och i olika perioder varit aktiv i bestyrelsearbetet. Under årens lopp har jag dömt i ca 20 länder.

Birgit Seloy, Danmark

Jag har dömt hund sedan början av 80-talet och är numera auktoriserad för Grupp 3 och 9, samt flera raser i Grupp 2 och 5. Jag har dömt på utställningar i ca 20 olika länder och flera gånger på både Europautställningar och Världsutställningar.

Sedan barnsben har jag deltagit på hundutställningar. Under åren som passerat har jag varit uppfödare av Strävhårig Foxterrier under lång tid och sedan 15 år tillbaka föder jag upp mops. Fram till dags dato har ca 50 Champions av både strävhårig foxterrier och mopsar kommit från min uppfödning med prefixet Seloy. I det civila arbetar jag som narkossköterska.

 

Selimovic Igor, Kroatien

Blev domare 1992, nu Allrounder. Kennelprefix Iggy Box, fött upp boxer. Vice ordförande i kroatiska kennelklubben, aktiv inom flera olika kommittéer och klubbar.

 

Seltz Jeannette, Frankrike

My love for dogs began in my early childhood. But it was only later, when I got married, that I could fulfil it. I first owned a Boxer for a few years, then Schnauzers and Cairn Terriers.

In 1973, I became a member of the board of the French Schnauzer and Pinschers Club, of which I have been Vice-President and responsible for the Breeding Commission since 1979. I have been President of the Club since 1996.

Since 1980, I have judged Schnauzers and Pinschers in many European countries: France of course, Norway, Finland, Sweden, Germany (I am a specialty-breed judge for the German Pinscher and Schnauzer Club, PSK), Italy, Lithuania, Latvia, Estonia, Ukraine, Russia, Poland, Czechoslovakia, Yugoslavia, Spain, Austria, Flunçaria, Switzerland, Belgium, Luxemburg, the Netherlands and some other countries in the world, such as Australia, Israel, Indonesia, South Africa and Canada.

I also judge Dobermans, Dogo Argentinos, Bouviers, and Australian Cattle Cogs. All the Bull types out of FCI group III. Of group IX, only the Griffons. However, now, I judge the Mastiff and Bullmastiff and Basset Hounds just in France.

I only judge the breeds I am attracted to. For the future I would like to proceed with the judging of all Molossus breeds, because I love them so much.

I was Vice-President of the French Rottweiler Club for about six years and responsible for the development of this breed in France. In France, Rottweiler have quite a bad reputation: they are supposedly aggressive, wild ”killers” and during those six years, I strove to eliminate this type with very hard temper, never forgetting standard. Because I think temper and type are the most important things to look at when judging. I was quite demanding and earned therefore my international reputation. The very good breeders and lovers of Rottweilers appreciated my work for the breed, especially my rigour in judging.

Seltz Halter Jeanette

My breed, the Schnauzer has accompanied me since 1968, and I am still accompanied with my salt-and-pepper average dog of 16 years. A marriage which lasts.

My first show dog was in 1970, it was a male black average schnauzer, and my first litter was born in 1974.

Appointed member of the committee of the French pure breed club in 1973, I have assured to this day the presidency since 1996.
I practised the ring and the RCI.

Appointed a judge in 1980, I was very quickly invited abroad and this in many countries of Europe, Asia and also in Australia. Obviously to judge only Schnauzer and Pinscher has eventually led me to learn about other breeds and I was very quickly qualified for the Sheep dogs of Flanders and Rottweilers.

I adore judging sheep dogs, this very asserted character has always attracted me, and then, they look somehow like our schnauzers just a little more rustic.

I also like judging very much all the big dogs, so I judge in 1st, 2nd, 3rd, 6th and 9th groups, but regarding extension I judge only the races which I really like.

In my judgments all around the world, I made very beautiful meetings which also made me appreciate various types of breeds, it is very enriching to make these exchanges. Thus in Australia I saw sheep dogs at work, these fabulous dogs in its function of origin.

 

Senashenko Ekaterina, Russia senashenko

I judged on the various Dog shows in Russia and abroad – in Australia, Argentina, Austria, Ireland, Italy, Spain, France, Portugal, Netherlands, Belgium, Germany, Switzerland, Denmark, Sweden, Finland, Canada, Israel, Poland, Czech. Republic, Slovakia, Slovenia, Romania, Bulgaria, Latvia, Lithuania, Estonia, Ukraine, Belarus, Kazakhstan, Russia. Besides that I’ve judged terrier at the many specialized show.

Breeder of Airedales about 30 years. The prefix of my kennel is “Katty Line”. Beside Airedales I’ve had other breeds in my family: Irish Soft Coated terrier, Wire Fox terrier, German Jagdterrier, Pug, Rottweiler. I’ve been the president of Russian National Club of Airedales (from 2005 till 2012) and one of the founders of Terrier Union of Russia.

I am the author of several books about dogs –“Terriers in Russia”, “Airedale”, “Irish Soft Coated Wheaten Terrier”. Also I am co-author of other books – “Pug”, “American Staffordshire Terrier”, “Giant schnauzer”, ”The proper way to buy a dog”. During last 15 years I am publisher of magazine about terriers – “Terriers today”.

I am breeder of Airedales more than 25 years. The prefix of my kennel is “Kattyline”. Except Airedales I’ve had other breeds in my family: Irish Soft Coated terrier, Wire Fox terrier, German Jagdterrier, Pug, Rottweiler. I’ve been the president of Russian National Club of Airedales (from 2005 till 2012) and one of the founder of Terrier Union of Russia.
I am the author of several books about dogs –Terriers in Russia, Airedale, Irish Soft Coated Wheaten Terrier. Also I am co-author of other books – Pug, American Staffordshire Terrier, Giant schnauzer, The proper way to buy a dog. During last 15 years I am publisher of the magazine about terriers – Terriers today.
I judged on the various dog shows in Russia and abroad – in Australia, Argentina, Austria, Ireland, Italy, Spain, Germany, Switzerland, Netherlands, Denmark, Sweden, Finland, Canada, Hungary, Israel, Poland, Portugal, Czech. Republic, Slovakia,Slovenia, Romania, Latvia, Lithuania, Estonia, Ukraine, Belarus, Kazakhstan, Russia. Besides that I’ve judged terrier at the many specialized show.

 
Seppi Alessandro, Italien

Uppfödare av engelsk cocker spaniel samt ordförande iden italienska golden retriver klubben.
 

Shaw Barbara, Storbritannien

Penbray bullterrier. ”Jag blev intresserad av denna underbara och unika ras 1972 när min man och hans bror köpte Cleo, en utsökt, vit varelse med mörka små ögon som verkade bränna rakt igenom mig. Jag var fast!!! 1975 producerade Cleo sin första kull och jag övertalade min man att köpa en av valparna, en brindlehane som vi kallade Badger. Detta var början på vad som till slut skulle bli en passion i livet för mig.

Jag köpte Black Eyed Susie at Penbray 1983 och hon skulle bli stamtik i den linje som sedan har producerat många champion inklusive Ch Penbray Pied Piper. Vår senaste champion är Penbray Play to the Devil, Ormandy Dog Jug Winner 2003 och son till vår Ch Suejabul Ocean Breeze over Penbray, en dotterdotters dotterdotter till Black Eyed Susie.

Min domarkarriär började 1987 och jag har nu varit auktoriserad att döma på officiella utställningar i UK sedan 2001. Fastän jag varid medlem i Yorkshire Bull Terrier Club under flera år dröjde det till 1992 innan jag gick med i styrelsen. Jag har där hand om vandringspriserna. Jag känner mig både hedrad och fantastiskt glad att bli inbjuden att döma i Sverige

 

Shelton Bill

Bill Shelton, has been an enthusiast of all things associated with canines since a young boy. This infatuation led him early on to the sport of purebred dogs. And the ideals of creating a happier, healthier dog , bred for a specific type and purpose.

His interest has never been a casual one. As he writes for a variety of dog publications today including Dog News. He has lectured in many places in the world on a number of topics relating to the preservation of purebred dogs, and the breeders who purposefully breed them. Teaching a course on anatomy, and examination skills at AKC judges institutes. Also presenting various lectures on the art and science of creating a family of dogs; for AKC, and other kennel clubs and a number of national parent clubs. Bill was the DPCA Judging education chair, and breeders education chair for several years.

As a young boy he exhibited in conformation, and obedience dog events. The training of dogs led him to a relationship and associate with Bill Koehler, author, and trainer of the Hollywood Walt Disney motion picture animals, particularly dogs.

Over the years his interest grew more towards the creation of dogs, and the exhibition and evaluation of breeding stock. He was first liscenced as a professional AKC dog handler in 1978. Where he would enjoy a lively, and successful career for several decades.

This vocation led Bill to the progression of becoming an evaluator of breeding stock. He has had the privilege to judge around the world since 1994 when he was first approved to judge at all breeds event, and numerous national specialty shows as well. He’s judged the World dog show, AKC Invitatiinal, Westminster K.C. Denmark, Holland, Italy, Russia, Spain, Australia, New Zealand, Japan Korea, Argentina, Brazil, Uruguay, Mexico, Canada, among others. Bill was honored to be recognized As “AKC Judge of the year” by Dogs in Review, Dog News, at the annual Purina awards in 2016.

The Coventry breeding program, Coventry, Pembroke Welsh Corgis, has been a decades long passion, and has been recognized not on one occasion,but twice. by D.R. D.N. Once again at the prestigious annual Purina awards, as “AKC Breeder of the year”. Also being , AKC Herding dog breeder of the year 2018.

 

Shen Stanley

Stanley började tävla som juniorhandler 1980 och hade stor framgång och kom på så sätt in i hundvärlden. Han har visat hundar ur samtliga grupper. Trivs i England och har visat whippet på Crufts. Trots det så är handling och presentation inte något han prioriterar när han dömer eftersom han anser att det inte är något som går i arv till nästa generation hundar. De raser han fött upp och ställt ut är Cavalier King Charles spaniel, shih-tzu, pekingnese och llasa apso men har ett stort intresse i spaniels och retrivers. När han blev exteriördomare var Singapore inte medlem i FCI och han följde noga de engelska standardena och den typ och klassifiering av hundar som ma hade i England. Stanley har dömt i många länder världen över men det är första gången i Sverige och han är mycket glad över att få möjligheten at möta och döma så många av sina favoritraser.

 

Siewert Falk Rüdiger, Tyskland

Började föda upp welshterrier 1975 under kennelnamnet Siewert-Welsh. Kennelns hundar har varit framgångsrika och vinnit titlar som: VDH-Europasieger, Bundessieger, Interra Winner samt nationella och internationella championat. Numera har han också norfolkterrier.

Domarauktorisationen kom 1978 och då för welsh och airedale. Falk dömer nu alla terrierraser som hör till tyska terrierklubben. Han har dömt i Tyskland, Österrike. Polen, Danmark, Luxemburg, Ryssland och Slovakien. Flest gånger har han dömt westie, skotte, kerry blue, irländsk terrier, yorkshire, dandie dinmont, cairn och borderterrier.

 

Sigurgeirsdóttir Auður Sif (Junior Handling)  auja-liten

My name is Auður Sif Sigurgeirsdóttir and I come from Iceland. I was born in 1983 and have been in the dog world since 1989 when we got the first dog in the family, a black Labrador retriever bitch. From the day she became a member of the family there was no turning back! I have always had Labradors and in the early 90s my parents started breeding Tibetan spaniels as well under the prefix Tíbráar Tinda. I work as a teacher in the Commercial College of Iceland where I teach Icelandic. I have been a member of the Icelandic Kennel Club‘s general board since 2009 and I‘m also the editor of the Icelandic Kennel Club‘s Dog Magazine.

In 2004 and 2005 I worked as a kennel helper in Finland during the summer time and got to know the Afghan hound. In 2005 I imported the first Afghan hound bitch in Iceland and in 2008 I had my first and only litter under the prefix Affietude. Today I own two Afghan hound bitches and two German shepherd males with my boyfriend.

My junior handling career started when I was 10 years old. I was the junior handler of the year in Iceland in 1996, 1997, 1998 and 1999. I represented Iceland in the International Junior Handling Final at Crufts in 1998, 1999 and 2000. The highlight of my junior handling career was in 2000 when I was a runner up in the International Junior Handling Final at Crufts!

I was one of the founders of the Icelandic Kennel Club‘s Youth Organisation which was founded in 2001. I was the chairman until 2008. I have been training junior handlers since 1999. I have hosted junior handling courses in Iceland and Finland. I‘m a member of the NKU Junior Handling Commitee and everything involving junior handling is a big part of my life. I have been the coach for the Icelandic junior handling team in the Nordic winner competitions since 2006 when the first Nordic Junior Handling Winner competition was held. Today my friend and I host handling courses for beginners and advanced handlers in Iceland which have been a big success.

In 2011 I started my judge education and I plan to become a judge in the near future. I have judged junior handling competitions since 2004 and my first judging appointment was in Sweden. I have judged junior handling competitions in Iceland, Sweden, The Netherlands and in Finland. In 2008 I had the great honor of judging the Finnish championships where my winner represented Finland at Crufts 2009.

Words can‘t describe how honored I am with the invitation of judging the Swedish championships in 2012. I‘m really looking forward to judging all the wonderful, talented junior handlers Sweden has.

Looking forward to seeing you all in Stockholm in December!

 

Sikosi Bela, Ungern

Domare sedan 1985 för st Bernhard och pyrenéerhund. Fick sin första hund 1975 en st Bernhard och började med uppfödning av denna ras, men avslutande den i början av 80-talet. Har sedan början av 90-talet fött upp Newfoundlands. Kennelprefix Skippers.

 

Simons Alfons (NL)

Together with my deceased wife we ​​have bred American Cocker Spaniels under the kennel name ”House of Kingswood” successfully. We have always been very selective in both breeding and importing, which can be seen in our breeding history. Many of our dogs have become champions, in the Netherlands as well as abroad. Since my early retirement from the government service, the English Springer Spaniel has joined the family as from that moment on I had the time for them. Since 2005, there’s also, just for the fun of it, a Chinese Crested in the house.

With the English Springer Spaniels I could enter the fields and forests. Pure bred dogs have been our passion and great friends since 1970.

After graduating in the E & B exam in 1989, I started doing exams for the various breeds and later became group judge of Retrievers, Spaniels and Water Dogs. (FCI group 8).

In my career as a judge, I have judged in many countries in Europe. Judging dogs I consider the crowning on my work for being engaded in cynology many decades, not only as a breeder, exhibitor and judge but also in the administrative functions and as the Show Organizer (Chairman) of the Limburgia Dog Show (outdoor).

My other hobby, which goes very well with dogs is music and then preferably vocal. A Limburger is not a real Limburger if he does not like music. Music is balance and rhythm. That’s what I look for in the dogs: Balance, soundness and beat the 3 T’s, type, top line and temperament.

 

Singer Maria, Österrike

Uppfödare av shih tzu. Involverad i den Österrikiska dvärghundsklubben. Auktoriserad på raser i grupp 9.

 
Sinko Stefan, Slovenien 

 

Uppfödare av engelsk bulldog. En av de tre allround domare som finns i Slovenien. Mycket aktiv i den Slovenska kennelklubben. Dömer över hela världen.1978 träffade jag på den engelska bulldoggen på WDS i Bern i Schweiz och blev kär i denna fantastiska ras. I början av 1980-talet började jag domarkarriär och nu har jag dömt på alla kontinenter i 69 länder och är idag en allrounddomare, speciellt minns jag när jag fick dömar 230 bulldoggar på Crufts 2004. Idag föder jag upp bulldoggar tillsammans med min fru Olga och hjälper unga bulldogguppfödare att komma framåt i sina uppfödningar.
Stefan är en allrounddomare

 

Sirik Zafra 
Blev involverad i boxer i tidig ålder då hennes far födde upp den rasen och hon var styrelsemedlem i den israeliska boxerklubben mellan 1970-1974. Hennes egen ras i 20 år var svarta riesefanns  schnauzer och även där fanns ett stort engagemang i klubben i många år.
Under kennelnamnet Tigi’s började Zafra föda upp greyhounds och som ordförande i israeliska vinthundsklubben i 20 år var hon passionerat intresserad av att promota ökenuppfödda urhunds salukis. Hon har haft sina fingrar med i flera hundböcker och hundtidningar ”Dog World” som ansvarig utgivare.
Zafra har varit domare sedan 1974 och allrounddomare seda 1986. Hon dömer över hela världen.
Idag finn en whippet och en greyhound i hemmet och förutom hundarna så älskar Zafra att cykla.
 

As far as I can remember I have been fascinated with animals, especially dogs. I grew up with an Epagneul Breton, an Irish Setter, and then Basset Hound dogs for more than 15 years. At that time, I was involved in my hometown’s kennel club through helping at dog shows as a ring steward. During my student years, I was looking for a breed that would fit my personality better. My first Scottish Terrier came into my life in 2003 and I fell in love with the breed which made me more involved in Terriers.

I registered my prefix Peabar (Gaelic name for Pepper) in 2005 at the time the first litter came. Since then, Peabar Kennel has produced Best in Show and Specialty winners, as well as dogs that have been nationally ranked at the top of their breed in Europe and Overseas.

Over the last 20 years I have visited many Terrier breeders around the World and try to attend Crufts and Montgomery Show Weekend to  broaden my knowledge. In addition to dog shows, I love to work with my Terriers at Earth Dogs hunting trials and Lure Coursing trials.

I passed my first exam for Airedale Terriers, Wire Fox Terriers, and Scottish Terriers in 2017. Today I am a judge for FCI group II and III. I am an active member of the Kennel Association of Slovenia as a breeder, judge and member of the Board and the Breeding Committee of the Slovenian Terrier Club. I was the Club’s Secretary for 8 years. I also help several kennel clubs in Slovenia as a judges’ hospitality manager.

In 2019 I was awarded with the golden plaque by the Slovenian Terrier Club for contribution, success, and work, and in 2020 I was awarded with the golden acknowledgment by the Slovenian Kennel Club for contribution and dedicated work. I am listed as a specialist terrier judge of Interra International Terrier organization.

Until now I have been judging as a breeder judge or as an FCI judge in the following countries: Austria, Finland, Sweden, USA, Italy, Germany, Slovenia, Slovakia.

I love to write about my trips and I usually share my traveling impressions in different magazines, such as Kinolog and Moj mali svet. A few of my articles were published also in Canine Chronicle, Dog News and Best in Show magazines.

(Uppdaterad 2022)

 

Sjong Kitty

From the Danish Kennel Klub Magazine, HUNDEN: In November 2004 the board of the Danish Kennel Klub honoured Kitty with the Honour pin in gold for her prominent breeding of Papillons and Phalenes, as she has had since she got the first Papillon in 1977 as a present. Under the prefix “Inkie” up to that time 38 champions has been maked up as a result of Kitty’s good eye for the breeding. In addition to the little lively Papillons the family also have had Belgian Tervueren, which shows the wide of the interest in the dogs. There has been time to do a good job in other part of the Dog Sport, as a member of the board in the Kennel Klub’s district 1, member and chairman for the Danish Papillon Klub and as judge for several breeds in the FCI Groups 1, 2, 3 and 9. The Danish Kennel Klub Congrats

Uppfödare av paillon och phalene med kennelnamnet Inkies. Kommer från Danmark och dömer i
grupp 1: Australian Cattledog, Australian Kelpie, Australian Shepherd, Bearded Collie, Beauceron, Bouvier des Flandres, Catalanian Sheepdog, Collie Long and Smooth, Dutch Shepherds, Groenendal, Hungarian Kuvasz, Komondor,, Laekenois, Lancashire heeler, Malinois, Old English Shepherd, Picardy Sheepdog, Polish Lowland Sheepdog, Polski Owcarek Podhalanski, , Pumi, Puli, Schapendoes, Schipperke, Tervueren, White Swiss Shepherd Dog
Grupp 2: Austrian Shorth. Pinscher, Affenpinscher, Appenzeller Cattle dog, Broholmer, Danish-Swedish Farmdog, Great Schwiss Mountain Dog, Miniature Pinscher, Pinscher, Landseer, Schnauzer, Giant Schnauzer
Grupp 3: Yorkshire Terrier
Grupp 5: Grosspitz, Kleinspitz, Mittelspitz, Pomeranian, Wolfspitz
Grupp 9: (All group) Bichon Frisé, Bichon Havanaise, Bolognese, Boston Terrier, Cavalier King Charles Spaniel, Chihuahua, Chinese Crested /Powder Puff, Coton de Tulear, French Buldog, Griffon Belge, Griffon Bruxellois, Japanese Chin, King Charles Spaniel, Kromfohrländer, Lhasa Apso, Löwchen, Maltese, Papillon, Pekingese, Petit Brabancon, Phalene, Pugs, Poodels, Russian Toy, Shih Tzu, Tibethean Spaniel, Tibethean Terrier.

Kitty Sjong, Danmark

Vokset op i en familie hvor dværgpinschere og jagthunde var en del af opvæksten pegede intet mod et så aktivt hundeliv som jeg har i dag. Fik i 1977 min første papillon, og har siden da opdrættet papillon og i mindre omfang phalene, med mange internationale resultater til følge. Foruden Papillon og Phalene, har familiens hundehold i mange år også omfattet først Collie og senere Belgisk Hyrdehund, Tervueren.

Jeg blev i 1992 autoriseret som dommer af Dansk Kennel Klub, og dømmer på nuværende tidspunkt alle racer i Grupperne 1, 9 og 10, samt hunde i Grupperne 2, 3 og 5. Jeg har dømt over store dele af verden, hvilket også inkluderer f.eks. Rusland, Australien og New Zealand. Højdepunktet i min dommergerning er dog nok, at dømme Papillon og Phalene på World Dog Show 2010 i Danmark hvor jeg dømmer hanner og BIR på begge racer.

Jeg har modtaget Dansk Kennel Klub’s hæderstegn for mit arbejde med racen Papillon og det arbejde jeg gennem årene har udført for DKK. Jeg er for indeværende medlem af Dansk Kennel Klub’s Udstillingsudvalg, et arbejde jeg sætter pris på og finder interessant.

Jeg ser frem imod at dømme Gruppe 9 på Stockholm hundmässa, en udstilling jeg har dømt på flere gange, og hvor jeg ser frem til at komme igen

 
Skaar Torbjörn
Började med hästar på ridskola 1961 och första hund av rasen grand danois införskaffades 1968 från välkända kennel Airways (Ulla och Kurt Magnusson). Min första utställning var 1979 och 1980 träffade jag Paul Stanton Kennel Tintavon och sedan dess har det varit tibetanska raser och senare whippet. År 1991 erhöll vi Hamiltonplaketten för förtjänstfullt uppfödande av Lhasa Apso. År 2012 kom rasen thai bangkaew dog till Kennel Tintavon.

Jag har stort intresse för handling och ingår i kommittén för Juniorhandling inom SKK/SHU. Dömt stora Juniorhandling finaler inför Crufts kvalificering i Stockholm, New Zeeland och Norge. Arbetat mycket inom föreningslivet inom rasklubbar och var med om att starta år 2001 Svensk Specialklubb för Tibetanska Raser och fortfarande dess ordförande. Blev auktoriserad domare 1992 och blev allrounddomare 2016. Dömt i Sydamerika, Kanada, Sydafrika, Australien, New Zealand, Thailand, Japan, Kina, Israel och inom Europa ett flertal gånger under åren.

 

Skalin Bo, Sverige (Finland)

Blev domare1995. Har fött upp dvärgschnauzer, riesenschnauzer man har nu cairn och dalmatiner. Dömmer Grupp 1,2 4, 8 och 9 samt delar av grupp 3, 5, 6, 7 och 10. Har dömt i Norden, de flesta länder i Europa, Ryssland, N Korea, Australien, Canada, Syd Afrika och Syd Amerika.

Jag började i SBK, var aktiv där med mina riesen. Varit mycket aktiv i föreningsarbete i SBK, SSPK, CS och i länsklubb. Har fått Hamiltonplaketten för riesen och dvärgschnauzer Jag har nu cairn och dalmatiner hemma. Bo i Finland sedan 2005 och är finsk domare.

Bo har varit auktoriserad utställningsdomare sedan 1995 och under årenslopp fortsatt med vidareutbildningen för att 2011 bli allroundauktoriserad. Domaruppdragen har varit runt hela världen, på Europa utställningarna och ett flertal WDS’s. För närvarande sitter Bo i SKK’s styrelse, samt som ordförande i utställningskommittén och ordförande i Svenska Scnauzer-Pinscherklubben.

Bo Skalin, BIS-domare VNKK 2014

Det började 1977 med Reisensnauzer och därefter blev det också Dvärgsnauzer -84. Till en början var inriktningen mest mot brukssidan med hundarna men också tillvissdel utställning. 1985 föddes första kullen under prefixet Hassan Hill’s och under en 20-års period blev det över 50 champions av så väl Riesen som Dvärgar, med över 100 titlar runt om i världen. För sina framgångar tilldelades kenneln såväl Scnauzer-Pinscherklubbens uppfödarplakett som Hamilton plaketten från SKK. Tillsammans med nuvarande frun, Natalja, sker uppfödningen under kennelprefixet Skabona av Dvärgschnauzer, Långhårig Collie, Sheltie och Chihuahua.

Bo Skalin

boskalin

Kennelnamn
Hemsida
Född år 1956
Yrke Räddningledare
Auktoriserad exteriördomare år 1995
Dömer följande raser
1 Sheepdogs and Cattledogs (except Swiss Cattledogs)
2 Pinscher and Schnauzer – Molossoid and Swiss Mountain and Cattledogs
3 Terriers
4 Dachshunds
5 Spitz and primitive types
6 Scenthounds and related breeds
7 Pointing Dogs
8 Retrievers – Flushing Dogs – Water Dogs
9 Companion and Toy Dogs
10 Sighthounds
  Best In Show (BIS) judge
Har haft hund sedan
Egna raser Riesenschnauzer, dvärgschnauzer, lhasa apso, cairn terrier
Språkkunskaper Engelska
Har dömt i följande länder
Har/har haft uppfödning av följande raser
Har/har haft avelshundar av följande raser
Egna framgångsrika hundar Fött upp fler än 50 champions
Övriga intressen
 
 

Skalin Natalja (Nekrošienė)

Sedan mycket ung ålder har Natalja varit aktiv i hundvärlden. Familjen skaffade sin första Schäfer i samma veva som hon föddes. 1989 fick hon sin första egna Shetland sheepdog och året därpå en långhårs Collie-tik, varpå uppfödningen startade under prefixet Fantazija av Collie långhår och Chihuahua. Under årens lopp har Natalja ägt och fött upp över 50 olika champions samt Europa- och Världs vinnare. För sin framgångsrika uppfödning tilldelades Natalja den Litauiska kennelkubbens plakett och satt i 14 år i dess styrelse. Till yrket är Natalja veterinär med egen praktik. 1987 blev hon auktoriserad domare och 2007 godkänd allrounder av den Litauiska Kennelklubben. 2011 flyttade Natalja till Sverige och gifte sig med Bo som hon numer har kenneln Skabona tillsammans med och uppfödning av Dvärgschnauzer, långhårig Collie, Sheltie och Chihuahua.

Natalja Skalin

bis koping 5460 web

Kennelnamn Skabona
Hemsida www.skabona.com
Född år 1969
Yrke Veterinär
Auktoriserad exteriördomare år 1987
Dömer följande raser
1 Sheepdogs and Cattledogs (except Swiss Cattledogs)
2 Pinscher and Schnauzer – Molossoid and Swiss Mountain and Cattledogs
3 Terriers
4 Dachshunds
5 Spitz and primitive types
6 Scenthounds and related breeds
7 Pointing Dogs
8 Retrievers – Flushing Dogs – Water Dogs
9 Companion and Toy Dogs
10 Sighthounds
  Best In Show (BIS) judge
Har haft hund sedan Sedan barndomen
Egna raser Shetland sheepdog, collie, chihuahua och dvärgschnauzer
Språkkunskaper Engelska, polska, ryska, litauiska och svenska
Har dömt i följande länder Alla kontinenter utom Afrika
Har/har haft uppfödning av följande raser Shetland sheepdog , collie, chihuahua och dvärgschnauzer
Har/har haft avelshundar av följande raser Shetland sheepdog , collie, chihuahua och dvärgschnauzer
Egna framgångsrika hundar Över 50 champions både värdsvinnare och Europavinnare
Övriga intressen
 

Skallman Gunilla 

gunillaska

Kennelnamn Carnac’s
Hemsida http://w1.542.telia.com/~u54202410
Född år 1958
Yrke Fritidsledare
Auktoriserad exteriördomare år 1997
Dömer följande raser
1 Sheepdogs and Cattledogs (except Swiss Cattledogs)
2 Pinscher and Schnauzer – Molossoid and Swiss Mountain and Cattledogs
4 Dachshunds
9 Companion and Toy Dogs
3 American Staffordshire Terrier
3 Australian Terrier
3 Staffordshire Bull Terrier
3 West Highland White Terrier
5 Akita
5 Alaskan Malamute
5 American Akita
5 Basenji
5 Canaan Dog
5 Chow Chow
5 Cirneco dell ’Etna
5 East Siberian Laika
5 Eurasian
5 Finnish Lapphund
5 German Spitz, Giant
5 German Spitz, Keeshond
5 German Spitz, Medium size
5 German Spitz, Miniature
5 German Spitz, Pomeranian
5 Greenland Dog
5 Hälleforsdog
5 Icelandic sheepdog
5 Italian Volpino
5 Japanese Spitz
5 Jämthund
5 Karelian bear dog
5 Lapponian herder
5 Norrbottenspitz
5 Norwegian Buhund
5 Norwegian elkhound black
5 Norwegian elkhound grey
5 Norwegian Lundehund
5 Peruvian hairless dog, Large
5 Peruvian hairless dog, Medium-sized
5 Peruvian hairless dog, Miniature
5 Pharaoh hound
5 Portuguese Podengo- Warren hound, Long- and wire-haired, Large
5 Portuguese Podengo-Warren hound, Long- and wire-haired, Medium-sized
5 Portuguese Podengo-Warren hound, Long- and Wire-haired, Small
5 Portuguese Podengo-Warren hound, Smooth- and short-haired, Medium-sized
5 Portuguese Podengo-Warren hound, Smooth- and short-haired, Large
5 Portuguese Podengo-Warren hound, Smooth- and short-haired, Small
5 Russian-European Laika
5 Samoyed
5 Shiba
5 Siberian Husky
5 Swedish Lapphund
5 Swedish Vallhund
5 Swedish white elkhound
5 Thai Bangkaew dog
5 Thai Ridgeback dog
5 West Siberian Laika
5 Xoloitzcuintle, Intermediate
5 Xoloitzcuintle, Miniature
5 Xoloitzcuintle, Standard
7 Brittany
7 Drentsche partridge dog (Drentsche Patrijshond)
7 Frisian Pointing Dog
7 Irish red Setter
7 Italian pointing dog (Bracco italiano)
7 Weimaraner, Long-haired
7 Weimaraner, Short-haired
8 American Cocker Spaniel
8 Clumber Spaniel
8 Curly Coated Retriever
8 English Cocker Spaniel
8 English Springer Spaniel
8 Field Spaniel
8 Flat coated retriever
8 Frisian water dog (Wetterhoun)
8 Golden Retriever
8 Labrador Retriever
8 Nederlandse Kooikerhondje
8 Nova Scotia duck tolling Retriever
8 Portuguese water dog (Cão de agua português)
8 Romagna water dog (Lagotto romagnolo)
8 Spanish Waterdog
8 Welsh springer spaniel
10 Whippet
Har haft hund sedan 1978
Egna raser Briard, bearded collie, schapendoes
Språkkunskaper Engelska, en aning tyska
Har dömt i följande länder Sverige
Har/har haft uppfödning av följande raser Briard, schapendoes
Har/har haft avelshundar av följande raser Briard, schapendoes
Egna framgångsrika hundar INT UCH NORD UCH LP SE LCH Thennek’s Lhinus
NO UCH Carnac’s Kementeri
NO UCH DK UCH KBH V-96 Bradirs Carcharoth O’Carnac
NO V-96 SE V-96 SE V-99 NORD UCH IT CH Solankers Finurlige Fuzzy O’Carnac
NORDV-99-01-02 NV-00-01-02 SV-00-01-02 KBHV-00 NORD DK INT CH CARNAC’S DIE HARD WITH A VENGEANCE
Övriga intressen Data, motorsport, djur och natur
 

Skogsberg Margareta 

SkogsbergMargareta

Kennelnamn Svartskäggs
Hemsida
Född år 1945
Yrke
Auktoriserad exteriördomare år 1989
Dömer följande raser
1 Briard
2 Affenpinscher
2 Dobermann
2 German Pinscher
2 Giant Schnauzer, Black
2 Giant Schnauzer, Pepper and salt
2 Miniature Pinscher
2 Miniature Schnauzer, Black
2 Miniature Schnauzer, Black and silver
2 Miniature Schnauzer, Pepper and salt
2 Miniature Schnauzer, White
2 Newfoundland
2 Rottweiler
2 Schnauzer, Black
2 Schnauzer, Pepper and salt
8 English Springer Spaniel
Har haft hund sedan
Egna raser Engelsk springer spaniel, cocker spaniel
Språkkunskaper Engelska
Har dömt i följande länder Norge
Finland
Ryssland
Australien
Har/har haft uppfödning av följande raser Svart mellanschnauzer
Har/har haft avelshundar av följande raser Engelsk springer spaniel, svart mellanschnauzer
Egna framgångsrika hundar Zenit vom Napoleonstock
Övriga intressen
 
 
 
 
 

Slot Hansen Mogens, Danmark  domare9

Tak for den venlige indbydelse til at komme og domme på Skaraborgs kennelklubs udstilling den 6 maj 2006. Jag gläder mig til at komme. Jeg har ejet, udstillet og updreattet Basset Hound siden 1973 og fra 1992 også Petit Basset Griffon Vendeen, under kennel navnet Axmo. I tidens lob har jag valgt petit’erne fra og min husstand består nu af 8 Basset Hound. I 1986 blev jag autoriseret som dommer for basset racerne og i 1990 for gravhunde racerne. I dag er jeg autoriseret for hele FCI gruppe 4 og 6 samt flere racer i grupperne 2-5 og 9 og har domt dem på internationale udstillinger i hele Skandinavien og det meste af Europa. Jeg ser frem til at domme hunderne i gruppe 6 på Skaraborgs udstilling den 6 maj 2006- Med venlig hilsen

Slot Hansen Mogens

Tak for den venlige invitation til at komme og dømme hunde på Nordisk Vinderudstilling 2006 i Hamar den 18-19 november 2006. Jeg har ejet, udstillet og opdrættet Basset Hound siden 1973 og fra 1982 også Petit Basset Griffon Vendeen under kennel navnet Axmo. I tidens løb har jeg valgt Petit´erne fra og min husstand består nu af 8 Basset Hound. I 1986 blev jeg autoriseret for basset racerne. I dag er jeg autoriseret for hele gruppe 4 og 6 samt flere racer i grupperne 2-5 og 9. Jeg har dømt hunde i hele Skandinavien, U.S.A. samt mange steder i Europa. Jeg glæder mig meget til at komme og dømme på Norsk Kennel Klubs udstilling i Hamar.

 

Slooijer Marianne (NL)

I got my first Poodle from my parents when i was 7 years old, this becourse I baged for a long time wanting too have a puppy. They bought me a black miniature female. Who was truly my companion in childhood.

Under the kennel name Special Attraction i have bred Black Toy, Black and White Miniature’s and Black Medium Poodles. The most of you know me as a Miniature Poodle breeder. I have one Standard Poodle male at home and of course I have shown and groomed him myself too a Champion Dog, as I did with all my show dogs.

I became a fci Poodle judge in 2006. I have judged in many country’s Poodle Specialty Shows and at International (title) Shows.

At the moment I am not breeding any more, I have lost my hart too the Agility Sports where I am competing with my own bred miniature Poodle Special Attraction Maggie May who is called Mexx. We were competitors at the fci World Champion in Spain 2016 and at the fci European Open 2017 in Italy. I hope too qualify for International Agility Events in 2018 with my awesome girl MEXX again.

I am very honored too judge my beloved breed the Poodle at the World Dog Show and at the CAC specialty show 2018.

I hope too see you all in Amsterdam competing and having fun with your Poodle.

 

Sluiter Birgit (NL)

My life with dogs started around 1982 when we got our first two Basset Hounds. I got involved in the dog world and soon learned a lot about showing and breeding. Later Bloodhounds joined the Basset Hounds. Both breeds are beautiful to look at , but it is also nice to work with them. Then they really come to life. At the moment we own two Bloodhounds.

About 30 years ago I got my first Pug and since then this small, active, funny, beautiful breed is in my house and in my heart. I am breeding and showing Pugs.

I started judging in 2009 when I passed my first judging exam, for the Basset Hound. At the moment I am qualified for nearly all the breeds in group 6 and some breeds in group 9 : Pug, French Bulldog, Boston Terrier, Griffon Bruxellois, Griffon Belge, Petit Brabancon and Tibetan Spaniel. I am interested in more breeds and I hope to add some beautiful breeds to this list in the near future.

Besides judging at international shows in my own country and abroad I have had the honour to have been invited to judge at specialties for Pugs, Bloodhounds and Tibetan Spaniels in other countries. I am a member of the judging committee in the Netherlands. When I am not busy with dogs I work in a hospital as a dialysis nurse.

 

Smith Barbara Ruth , USA

Från början, kommer jag ifrån USA, men nu bor min sambo och jag i Yxsjöberg som ligger mellan Ludvika och Kopparberg. Hushållet består också av ett antal hundar, Whippet,  Irländsk Varghund och  Border terrier. Min första hund fick jag när jag var 13 år och jag har fött upp hundar sedan 1978 av raserna Whippet, Skotsk hjorthund, Parson Russell terrier och Border terrier. Mitt kennelnamn är Blueskies. Jag är auktoriserad domare sedan 1997 på följande raser: Whippet, Irländsk Varghund, Skotsk Hjorthund, Basenji, Tax, Basset Hound, Rhodesian Ridgeback, Saluki, Afghan, Italiansk Vinthund, Farohund, Podenco Ibicenco (korthårg o strävhårg) Border Terrier, Parson Russell Terrier, Borzoi och Greyhound. Jag har haft domaruppdrag i dom flesta stater i USA, Sverige, Finland och Lettland. Jag är även inbjuden att döma på Europautställningen i Budapest hösten 2008.

 

Smith Derek  derek_smith

Started to judge in the 1960’s and first awarded C.C.S. in 1970. Exhibited the “Clickam” rough collies with great success, having champions in all recognized colours. In the 1970–1980’s exhibited the “Frankanwen” longhaired dachshounds and at present has an interest in the Brooklynson rough collies, one of the top Kennels in the U.K.

Now awards C.C.S. to 25 breeds across 4 groups and judges Pastoral, Working and the Utility groups plus Best in Show.

Officiated at Crufts on 14 occasions, judged the Pastoral group in 2002 and the Working group in 2004. Will have the honor of judging Best in Show at Crufts in 2016. He has judged in almost every country in the World

 

Smolic Nicola, Kroatien

Jag föddes i Split 1980, där jag fick min gymnasieutbildning i klassiska språk, antika grekiska och latin, tillsammans med klassiskt piano och operasång i musikskolan. Musik har alltid varit min stora kärlek och en stor del av mitt liv. Genom åren har jag bott i Ryssland, Italien och England. 1999 flyttade jag till Zagreb, där jag studerade psykologi och entreprenörskap. Min första utställningshund var en American Staffordshire Terrier, Multi Ch. Cheyenne That’s The Point. 2005 började jag med Shih Tzu och Lhasa apso, och under prefixet Dilemma har jag framgångsrikt fött upp båda raserna med 60-talet champions, otaliga BIS-vinster och topplaceringar på de mest prestigefulla utställningarna runt om i Europa. Sedan 2013 har jag också hängett mig åt ännu en fantastisk ras – Tax. En livslång dröm som gått i uppfyllelse och som fick en flygande start med Världsvinnartitlar på våra hundar. Under flera år jobbade jag också som proffshandler och visade alla typer av raser. Jag är generalsekreterare och ordförande i domarkommittén i klubben för Tibetanska raser. Jag har dömt runt om i Europa, Ryssland, Ukraina och Vitryssland. 2012 hade jag den stora äran att få döma på Europautställningen i Bukarest.

 

Soleckyj-Szpunar Viva Maria, Polen

”Jag hade turen att födas och växa upp i en familj med kynologiska traditioner. Vår airedalekennel Prima är nu den äldsta aktiva kenneln i Polen. Min mor och mormor har varit de främsta och viktigaste mentorerna i mitt liv. Hundarna som alltid funnits i min närhet har alltid varit min stora kärlek och passion. För närvarande har vi airedale och shar pei. Jag har varit medlem i Polska kennelklubben i 18 år.

Jag började döma 2001 och är grupp-allrounder för grupp 2, 3, 5 och 8 samt dömer Junior handling. Tidigare har jag dömt i Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Estland, Lettland, Litauen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Tyskland, Spanien, Italien, Portugal, Norge, Sverige och Luxemburg. Tack vare mitt intresse för hundar har jag fått möjligheten att träffa fantastiska människor, de främsta specialisterna och hundentusiasterna. Många underbara vänner och bekanta har jag också mött och fått möjligheten att med mina egna ögon se många vackra hundar. Jag hoppas att min dotter kommer att följa i mina spår.

Viva Maria Soleckyj-Szpunar – Poland:

I was fortunate to have been born and brought up in a family with cynological traditions. Our Airedale Terrier Kennel “Prima” was founded by my grandmother Maria SzczepaDska (she was a FCI judge) in 1947, and now “Prima” is the oldest active kennel in Poland. Later on, my mother – Joanna SzczepaDska-Korpetta (she is a FCI judge) – has became a co-owner of “Prima”. My grandmother and mother were the prime and all-important authorities and teachers in my life.
A few years ago, me and my younger sister Agata have formally joined Kennel “Prima” co-owners. Airedale Terriers have been accompanying my family for 62 years, and 36 years for me, being the love and passion of my life too.
I have been a member of the Polish Kennel Club for 19 years. I have been judging for 8 years. Thanks to my passion, I have gained opportunities to meet exceptional people, the best experts and dog lovers. Thanks to dogs, I have established many unique friendships and acquaintances.
I have also had a chance to see with my own eyes many beautiful dogs. I hope my 17 years old daughter Maria Antonina will continue with this passion.

I was born and brought up in a family with cynologic traditions.
Our Airedale Terrier kennel “Prima” was founded by my Grandmother Maria Szczepańska (the FCI judge) in 1947 and now, is the oldest dog kennel that is still active in Poland. Later, my mother Joanna Szczepańska-Korpetta, also the FCI judge, became the co-owner and now, the formal co- owners are also my younger sister Agata and I.
Airedale Terriers have been accompanying my family for 75 years and have been accompanying me for 49 years, being our love and the passion of our life. I personally handle our Airedales Terriers, my American Akita, my Shar Pei and our Jacks Russell Terrier.
Since 1990 I have been an active member of the Polish Kennel Club.
It is a very important part of my life and I spend much of my time working there non-profit. For 33 years I have held a function of the Chairman of the Court of Arbitration in the Warsaw branch of the Polish Kennel Club. I was also the Vice Chairman and a General Secretary of the Main Audit Committee and a member of the Breeding Council. In addition, I was a member of the Junior Handling Commission and the vice Chief of the Terrier Club.
I have been awarded with the Gold Award of the Polish Kennel Club.
For as long as I remember, I have always wanted to follow the path of my Grandmother, Mother and their judge friends. I had much luck to study and learn from the great authorities, both judges and breeders. I keep judging dogs for 21 years.
I had a great honor to participate as a judge at International, National and Monographic shows in many countries (in Australia, Brazil, Belarus, Belgium, Czech Republic, Croatia, Denmark, Estonia, Finland, France, Greece, Germany, Hungary, Ireland, Italy, Japan, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Mexico, Norway, Portugal, Romania, Russia, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, The Netherlands, Ukraine and Poland).
In 2013, I was awarded with a state ceremony, that is awarded by the President of the Republic of Poland, for actions focused on cynology and promotion of a pedigree dog and FCI breeds’ goals.
Cynology is my life’s passion. I am grandmother too. I am professionally active. Now, I am a financial director at publishing house.

uppdaterad 2022

 

Sorraghan Ann, Australien

Under kennelnamnet ”Old Iron” föder hon upp airedale samt norfolk terrier. Hon har även fött upp och visat irländsk, strävhårig fox. Ägt även släthårig fox, welsh samt skotsk terrier. Hon började döma 1975. Har dömt i Australien, Nya Zeeland samt USA. Hon dömer stora delar av terriergruppen

 

Spillman Elisabeth, Sverige

Mångårig uppfödning av pomerainen, Domare för raser i grupp 5 och 9.

 

Špoljarić Boris boris-spoljaric-liten

Boris Špoljarić is graduate engineer of construction by profession. He was born in Rijeka (Croatia) on December 20th, 1960. He’s engaged with cinology from April 1974., when he got his first dog, a Šarplaninac. He became a judge 1979., and an all-round judge on the 2003. He judged in most European countries, as well as in Asian, North and South America and Africa.

With a coleague Dr. Milivoje Urošević, he owns a kennel ”Taurunum FCI 1713”, in which during the past 25 years they bred several races, such as German Shorthaired Pointers, German Wirehaired Pointers, Pointers, Poodles, English Cocker Spaniels, Magyar Shorthaired Vizslas, Šarplaninac, and Mid-Asian shepherd dogs.

He has written three books on dogs: ”Croatian dog breeds” (1993), ”Jazavičar (Dachshund)” (1993), ”Hrvatska kinološka baština (Croatian cinological heritage)” (2008)

 

Sporre-Willes Renée  renee_sporre_willis

Renée S-Willes började döma 1977, blev allrounder 1997. Dömer återkommande i främst Västeuropa och Storbritannien. Även dömt i Sydamerika, USA och Japan. Bl.a dömt norwichterrier 1993 på Crufts.

Hon började visa Mops 1965, första kullen mops med kennelnamnet Cobby’s föddes 1969. Uppfödningen belönades med Hamilton plaketten 1982. Några få kullar Pekingese föddes upp under 1970-talet. År 1972 införskaffades den första Norwich Terriern från England och den första kullen föddes 1973. Fram till december 2009 har totalt 141 norwichterrier champions och 30 cert-vinnare fötts upp.

Cobby’s var vinstrikaste Norwich terrier uppfödare 20 år i rad, 1983–2002. Uppfödningen av norwichterrier belönad med Svenska Terrierklubbens Guldmedalj 1979. År 1979 var vinstrikaste hane och tik i raserna mops, pekingese och norwichterrier uppfödda av Cobby’s.

År 1995 importerade Renée S-Willes de första Lagotto Romagnolo till Norden och Sverige. Initierade/stiftade Mopsorden, Svenska Norwich Terrierklubben och Svenska Lagotto Romagnoloklubben, liksom gjort deras klubbtidningar och första utställningar.Är hedersmedlem i alla tre klubbarna.

Har arbetat i en mängd kommittéer. Arbetar fortfarande i Svenska Kennelklubbens Standardkommitté (sedan 1991) och är sedan 1999 delegat i FCI Standards Commission och dess ordförande sedan 2007. R. S-W är sedan många år SKKs talesman i kynologiska frågor och är adjungerad i Svenska Kynologiska Akademin. Hon är journalist och författare av ett flertal hundböcker och lexikon på svenska och engelska. Är författare till alla texter om hund i Svenska National Encyklopedin sedan dess första utgåva 1986. R. S-W har varit red.sekr på Svenska Kennelklubbens tidskrift Hundsport sedan 1981 och initierade 1982 både tävlingen Hundsports Året Uppfödare och Hundsports Årets Utställningshund, samt på senare år även Hundsports Blågula hund. Designat och färdigställt SKK Museum och Bibliotek och arbetar nu med SKKs fotoarkiv.

Renee Sporre-Willis

Domare:

 • Började döma 1977 och blev all rounder 1997.
 • Dömer återkommande i främst Västeuropa och Storbritannien. Har dömt på Crufts sedan 1993, bland annat Toy Group 2014. Har dömt alla grupper och BIS på Leeds, Midland Counties samt Windsor 2014. Har även dömt i Sydamerika, USA, Australien och Japan.
 • Första kvinnliga BIS-domaren på FCI Europa Winner utställning (Bratislava 2004).
 • Är hittills den enda domare som vunnit BIS på Stockholm Int Winter Show (med mops 1975) samt dömt BIS på HUND-2004.

Uppfödare:

 • Köpte sin första mops 1965 och har fött upp 46 mopschampions. Belönades med Hamiltonplaketten 1982.
 • Köpte första pekingesen 1971 och har fött upp två champions.
 • Köpte första norwichterriern 1972 och fött upp 160 champions. Belönades med Svenska Terrierklubbens Guldmedalj 1979.
 • Importerade de första lagotto romagnolo till Norden 1995 och har fött upp 28 champions.
 • Har ägt ytterligare 51 champions i de fyra raserna, vilka är uppfödda av andra.
 • Har sammanlagt fött upp och/eller ägt 285 champions.

Kommittéarbete:

 • Bland annat i Svenska Kennelklubbens Standardkommitté sedan 1991 och i FCI Standards Commission sedan 1999 (ordförande sedan 2007).
 • Ledamot i Svenska Kynologiska Akademin.

Yrke:

 • Journalist och författare av ett flertal hundböcker och lexikon på svenska och engelska, bland annat texterna om hund i Nationalencyklopedin. Varit redaktionssekreterare på Svenska Kennelklubbens tidskrift Hundsport 1981–2012.
 • Initierade 1982 Hundsports båda tävlingar Årets uppfödare och Årets utställningshund, samt tävlingen Hundsports Blågula hund på senare år

Renee Sporres-Willes
Renee Sporres-Willes
Renée Willes, denna paranta dam som inom sig rymmer så mycket hundkunskap, erfarenhet och klokskap är en av våra mest erfarna allrounddomare men erfarenhet från de flesta hundländer. Tyvärr ganska sällsynt förekommande i våra svenska ringar men när hon väl finns där närmar hon sig uppgiften som väl insatt specialist trots bredden av allrounderskapet. Renée Willes är också känd för sina lättlästa, kunniga och mycket intressanta rasböcker om Mops och Lagotto Romangolo liksom för de fantastiska Hunduppslagsverken; All världens hundraser. Under kennelnamnet Cobbys har hon sedan mitten av 1960-talet förutom Mops fött upp Norwichterrier och numera också Lagotto. Ett antal vinstrika hästar har också burit prefixet Cobbys. Vi i Västra kennelklubben är mycket hedrade av att Renée Willes tackat ja till att döma på MyDog och hoppas ni som utställare ska uppskatta detta.

Sporre-Willes Renée

Började döma 1977, blev all rounder 1997. Dömer återkommande i Skandinavien, Väst Europa och Storbritannien. Dömt på Crufts sedan 1993, bl.a. Toy Group 2014, Terrier Group 2019. Dömt alla grupper & BIS på Leeds, Midland Counties, Windsor och LKA. Även dömt i Sydamerika, USA, Australien och Japan.

Första svenska domare att döma BIG på Crufts samt första kvinnliga BIS-domare på FCI Europa Winner utställning (Bratislava 2004). Är en av två domare, enda kvinnliga, som vunnit BIS på Stockholm Int dec. uts. (med mops 1975) samt dömt BIS där, HUND-2004.

1:a mopsen 1965, har fött upp 46 mopschampions. Initierade Mopsorden, rasklubben för mops I Sverige 1977. 1:a norwichterriern 1972, fött upp 169 champions. Initierade Svenska Norwichterrierklubben 1980.

1979 var årets vinstrikaste par i mops, pekingese och norwichterrier, alla sex Champions uppfödda av R.S-Ws kennel Cobby’s.

1995 importerades de tre första lagotto romagnolo till Norden, fött upp 28 champions och initierade Svenska Lagotto Romagnoloklubben 2000.

Ägt och/eller fött upp 297 Champions.

Uppfödningen belönad med Hamilton plaketten 1982, med Svenska
Terrierklubbens Guldmedalj 1979.

Föder även upp varmblodiga travare i liten skala med stall namnet Cobby’s.

Initierade tävlingen Årets Uppfödare och Årets Hund 1982.

Ledamot i SKKs Standardkommitté sedan 1991–, i FCIs 1999–2015.
Ledamot i Svenska Kynologiska Akademin.

Varit red. sekr på SKKs Hundsport 1981–2012.

Författare av hundböcker och lexikon på svenska och engelska. Bl.a.
texterna om hund i Nationalencyklopedin.

 

Spruyt Dick, Holland

Har varit auktoriserad domare sedan 1999 och är rasspecialist på Griffoner och Belgiska herdehundar. Uppfödare av Groenendale sedan 1986 och Griffon sedan 1988 med kennelnamnet ´Du Paradis Noir´. Jag har fött upp många champions och exporterat hundar till Japan, Argentina, Frankrike, Sverige samt Tyskland. De flesta av dessa har blivit champions. Numer finns inte tiden att ha någon uppfödning, då jag dömer mycket utomlands, men tre hundar finns i hemmet. En Tervueren som är Internationell utställningschampion och erövrade världschampionat i Saltzburg förutom att han också har 5 brukstitlar. En unghane på 24 månader och en Petit Brabancon som är Belgisk champion.
Jag är auktoriserad på hela FCI grupp 9 och 10 samt ett stort antal raser i grupp 1 och 2. Är ordförande i Lokeren Hundförening som varje år arrangerar en utställning för grupp 1 och 2 raser. Jag är också sekreterare i Belgiska Kennelklubbens sektion 3 (ansvarar för allt som rör uppfödning och utställning för raser som inte har krav på bruksmeriter) samt ledamot i VdA, som ansvarar för alla rasklubbar i Belgien.
Jag vill passa på att tacka för den vänliga inbjudan att döma i Sundsvall, vilket jag ser mycket fram emot, då jag har ett stort intresse för grupp 9 raserna. Jag vill också passa på att tacka utställarna för förtroendet och önskar alla lycka till och stora framgångar!

 
Stæhr-Nielsen Merete 

Jeg har ikke haft andre hunderacer end dværgschnauzer i mit liv – fik min første i 1983 og har opdrættet under kennelmærket Starling siden 1985. Først sort og fra slutningen af 80‘erne kun pebe/salt. Har opdrættet lidt over 50 kuld og lavet 36 champions med et par stykker på vej. Heraf 15 internationale champions. Har eksporteret til en stor del af Europas lande. Sundhed og temperament har været i focus altid, ligesom type, pels og bevægelser. I år 2000 skrev jeg den første danske bog om racen, som i 2006 udkom i 2.udgave. Så den blev solgt 🙂 Jeg har været aktiv i specialklubben gennem mange år, været redaktør af klubbladet, afholdt utallige trimmekurser, træning, skrevet foldere om pelspleje osv.osv.

I september 2013 blev jeg autoriseret på dværgschnauzer og har dømt på en international og flere specialklubudstillinger i Danmark, Sverige og Finland.

I december 2015 blev jeg autoriseret på de øvrige schnauzer- og pinschervarianter. Denne udstilling vil blive den første hvor jeg dømmer andet end dværgschnauzer. Schnauzerne har været mit liv i 33 år – og vil altid være min passion.

 

Stafberg Carl-Gunnar, Sverige

SONY DSC

Kennel Bombax. Uppfödare av border terrier sedan 1963, samt hadft några kullar airedaleterrier, involverad i welsh- samt westie, irländsk terrier, samt dvärgschnauzer och pudel. Auktoriserad domare sedan 1967. Aktiv i Svenska Kennelklubbens centralstyrelse. Tidigare ordförande i svenska terrierklubben och Uppsala läns kennelklubb.

Carl-Gunnar Stafberg, Kennel Bombax, Sweden

Uppfödare av border terrier sedan 1963, tidigare några kullar airedaleterriers och varit aktivt involverad i Welsh terrier, west highland white terrier, irländsk terrier, dvärgschnauzer och pudel. Numera endast border terrier tillsammans med min fru – fortfarande aktiv som utställare och vi har under årens lopp fött upp mer än hundra champions.

Auktoriserad domare sedan 1967 för terriers (grupp 3), sedermera utökat med grupperna 1,2 4, 7 och 9. Har de senaste åren genomgått ett av SKK anordnat program för utbildning till allrounder, och är nu sedan mars 2007 auktoriserad som FCI allrounder. Jag har dömt förutom i Norden, i Tyskland, Italien, England, Skottland, Irland, Polen, Ryssland, Schweiz, Luxemburg, Gibraltar, Holland, Island, Litauen och Australien. Aktiv som vice ordförande i Svenska Kennelklubben, tidigare har jag varit ordförande i Svenska Terrierklubben o Uppsala läns Kennelklubb.

Judge presentation – Carl Gunnar Stafberg, Kennel Bombax, Sweden

Breeder of border terrier since 1963, also had airedale terriers and been involved in welsh terrier, west highland white terrier, irish terrier, min schnauzer and poodles. Nowadays only border terriers together with my wife – still active in showing and breeding. We have bred more than 100 champions during the years. FCI judge since 1967 – first for terriers and now for all breeds, FCI allrounder.

I have judge a lot in the Nordic country’s and also in Germany, Italy, England, Scotland , Ireland, Polen, Russia, Slovenien, Switzerland, Luxenburg, Gibraltar, Netherlands, Iceland, Litauen and Australia. I´m vice chairman of the Swedish kennel club and have been chairman of the Swedish Terrier Club and also of one of the ragional Kennel Clubs

Carl Gunnar Stafberg

Uppfödare av border terrier sedan 1963, Kennel Bombax. Jag har även fött upp några kullar airedaleterriers och har varit aktivt involverad i welsh terrier, west highland white terrier, irländsk terrier, dvärgschnauzer och pudel. Numera endast border terrier tillsammans med min fru – fortfarande aktiv som utställare. Vi har under årens lopp fött upp mer än hundra champions.

Jag är auktoriserad domare sedan 1967 för terriers (grupp 3), sedermera utökat med grupperna 1, 2, 4, 7 och 9. Har genomgått ett av SKK anordnat program för utbildning till allrounder, och är sedan mars 2007 auktoriserad som FCI allrounder. Jag har dömt i Norden, Tyskland, Italien, England, Skottland, Irland, Polen, Ryssland, Slovenien. Schweiz, Luxemburg, Gibraltar, Holland, Belgien, Island, Lettland, Litauen, Canada och Australien.

Jag är aktiv som vice ordförande i Svenska Kennelklubben och har tidigare varit ordförande i Svenska Terrierklubben och Uppsala läns Kennelklubb.

 

Stamnes Turid Helene, Norge

Damdyke borderterrier som Turid började med 1995. Innan dess födde hon upp golden retriever och hon har fött upp championhundar i båda raserna. Auktoriserad domare för borderterrier och golden retriever 2006 och planerar att utöka registret med fler terrier och retriever

Turid Stamnes, Norge

Hade Golden retriever från 1974 till 1993, Borderterrier sedan 1995. Har haft liten uppfödning under kennelnamnet Damdyke, ägt och/eller fött upp champions av båda raserna. Jag har varit aktiv utställare i 40 år, ringsekreterare sedan 1978 och auktoriserad domare sedan 2006. Jag har också pysslat lite med lydnad och agility samt haft en grytchampion och några viltspårschampions. Under åren har jag haft många olika uppdrag i såväl Norska Retrieverklubben som i Norska Terrierklubben. Jag dömer Golden och 6 terrier raser.

Stamnes Turid, Norge

Hade Golden retriever från 1974 till 1993, Borderterrier sedan 1995. Har haft liten uppfödning under kennelnamnet Damdyke, ägt och/eller fött upp champions av båda raserna. Jag har varit aktiv utställare i 40 år, ringsekreterare sedan 1978 och auktoriserad domare sedan 2006. Jag har också pysslat lite med lydnad och agility samt haft en grytchampion och några viltspårschampions. Under åren har jag haft många olika uppdrag i såväl Norska Retrieverklubben som i Norska Terrierklubben. Jag dömer Golden och 6 terrier raser.

 

Stanton Paul   p_stanton

Engelsman som bott i Sverige i många år nu och talar en utmärkt svenska. Har med stor framgång fött upp lhasa apso och tibetansk terrier, för vilket han också tilldelats Hamiltonplaketten. En mycket sympatisk och skicklig domare!
Fick sin första hund en shetland sheepdog 1964. 1968 var han involverad i en bassetkennel och kom där i kontakt med Lhasa apso och har sedan dess varit rasen trogen. 1970 erhöll han sin första tibetansk terrier och 1988 kom även whippet in i hemmet. Uppfödning under prefixet Tintavon. Paul har även ägt tibetansk spaniels samt dvärgpudlar i England. Erhöll domarlicens 1973 i England och flyttade till Sverige 1977. Är sedan 1996 allrounddomare, utsedd av Svenska Kennelklubben. Erhöll Hamiltonplaketten 1993 för sin uppfödning av lhasa apso.

Paul Stanton, Sverige

Fick sin första hund 1964, en shetland sheepdog. Fick upp ögonen för sin ras, lhasa apso i England 1968 och har haft dem sedan dess. Erhöll tibtansk terrier 1970 och 1988 introducerades även raser whippet i hemmet. Uppfödning under prefixet Tintavon. Tilldelades hamiltonplaketten 1993 för sin uppfödning av Lhasa Apso. Allrounder sedan 1996
I aquired my first dog, a Shetland sheepdog in 1964. In 1968 while working for one of Englands top Basset Hound kennels I was introduced to Lhasa Apsos and have kept them ever since. In 1970 I aquired my first Tibetan Terrier and in 1988 Whippets came into our home. Showing is somewhat curtailed due to judging engagements, but in the past our dogs (kennel Tintavon) have had many top wins including the very first Tibetan Terrier in the world to win an ”all breeds BIS” (Birmingham National, GB in 1974) his double grand daughter was BIS at the Stockholm Int. Show in 1979 and also TOP DOG ALL BREEDS in Sweden, Finland and Scandanavia that year. Not to be outdone 9 of our Lhasas have won ”all breed BIS.s” in 6 different countries and many more winning groups and Specialty BIS.s. In 1993 we were awarded the Swedish Kennel Club’s ”Hamilton plaque” for outstanding breeding of Lhasa Apsos. Tibetan Spaniels were kept in England with Champions owned and bred. In Sweden brown Miniature Poodles were kept for a short time with 2 International Champions made up and 2 Champions bred. We are now on our 4th generation of Whippets and they have been very successful when shown. I judged my first Champion Show in England in 1973. I judged Lhasas at Crufts in 1981 and at that time I was the youngest ever to have the honour to judge there. In 1977 I moved to Sweden and now judge under the Swedish Kennel Club and F.C.I. I have judged in 44 countries on all the Continents. I was appointed FCI ”All Breeds judge” in 1996.

Paul Stanton

paulstant

 
Kennelnamn Tintavon
Hemsida
Född år 1950
Yrke Underskötare
Auktoriserad exteriördomare år 1974
Dömer följande raser
1 Sheepdogs and Cattledogs (except Swiss Cattledogs)
2 Pinscher and Schnauzer – Molossoid and Swiss Mountain and Cattledogs
3 Terriers
4 Dachshunds
5 Spitz and primitive types
6 Scenthounds and related breeds
7 Pointing Dogs
8 Retrievers – Flushing Dogs – Water Dogs
9 Companion and Toy Dogs
10 Sighthounds
  Best In Show (BIS) judge
Har haft hund sedan 1964
Egna raser Lhasa apso, tibetansk terrier, whippet
Språkkunskaper Engelska
Har dömt i följande länder I 47 länder och på alla kontinenter
Har/har haft uppfödning av följande raser Shetland sheepdog, lhasa apso, tibetansk spaniel, tibetansk terrier, dvärgpudel (brun) och whippet
Har/har haft avelshundar av följande raser Shetland sheepdog, lhasa apso, tibetansk spaniel, tibetansk terrier, dvärgpudel (brun) och whippet
Egna framgångsrika hundar GB Ch Dokham Cavarodossi of Tintavon (världens första TT att vinna BIS på en officiell utställning för alla raser)
Int, Nord Ch Tintavon Desdemona (TT. Årets hund i Sverige och Finland 1979)
8 lhasa apso har vunnit BIS på officiella utställningar för alla raser runt om i världen
10 champion i Storbritannien i de tre tibetanska raserna
Övriga intressen Trädgården och blommor, akvarier, opera, balett, friidrott, att besöka kulturella platser när jag reser.
 

Staunskjaer Ole J., Danmark ole-staunskjaer-stor

I was born into a dog family. Since 1927 my parents were breeding Great Danes under the kennel name Blaaholm and they were enthusiastic exhibitors of harlequin Great Danes. Today my daughter Camilla and I are continuing the breeding of Great Danes in the Blaaholm name. Fortunately my whole family is involved in dog sports – my wife Tove has been a very successful Lhasa Apso breeder with the kennel name Palomino.
I started judging Great Danes in 1956 and became all-round judge in 1988. During the years I have judged in about 70 countries. I am honorary member of the Danish Kennel Club and have been member of the general committee for 25 years. I am also honorary member of the Great Dane Club in Denmark and have been member of the general committee of this club for 36 years.

Ole J Staunskjaer

I was born into a dog loving family. Since 1929 my parents were breeding Great Danes under the prefix Blaaholm and they were enthusiastic exhibitors of harlequin Great Danes. Today my daughter Camilla and I are continuing the breeding of Great Danes in the name of Blaaholm’s. Fortunately my whole family is involved in dog sports – my wife Tove has been a very successful Lhasa Apso breeder with the kennel name Palomino.

I started judging Great Danes in 1956 and became all-round judge in 1988. During the years I have judged in about 70 countries. I am honorary member of the Danish Kennel Club and have been member of the general committee for 25 years. I am also honorary member of the Great Dane Club in Denmark and have been member of the general committee of this club for 36 years.

 

Stavenborn MonicaHar ägnat en stor del av mitt liv åt grand danois rasen.Fick min första 1961,en gul tik;och har sedan dess varit rasen trogen,med tillägg av mopsar.

Har under årens lopp fött upp 44 grand danois kullar av färgerna harlekin, svart och blått, men har även haft gula och tigrerade.

Har varit flitig utställare och varvat det med att döma rasen.Domarkursen gick jag 1992 och har dömt rasen i alla nordiska länder, Estland, England, Skottland, Holland, Italien, Syd-Afrika och Australien.

Ser fram emot att byta rollen från utställningsveterinär på Mässan, som jag varit i över 30 år, mot att döma min favoritras där.

 

Steen Petter, Norge

Vokste opp med hunder og spesielt Bedlington Terrier og Labrador, kjøpte min første Kerry Blue Terrier i 1986 og har siden eid og drevet oppdrett av denne rasen under Kennelnavnet Valera. Har drevet et lite, men suksessfullt oppdrett og flere ganger plassert blant Norges beste utstillingshunder. I starten av 90 tallet drev jeg også med I.S.C Wheaten T. og fikk frem flere champions denne rasen. På oppdrettsiden har det de siste årene kun blitt født korthåret dachs hos Kennel Valera, men kanskje blir det et nytt kerry blue kull med tiden !

Ble ekstriørdommer i 2000 og dømmer i dag alle høybeinte terriere, har aspirant status for resten av Gr3. Har dømt i Norge, Sverige og Finland. Hjemme hos meg i dag finns det også irske settere fordi jakt og jaktprøver har blitt en viktig hobby for meg og familien.

 

Stefanescu Cristian, Rumänien

Ägare och utställare av Eng. Cocker Spaniel och Am. Staffordshire Terrier. Han är domare sedan 1992 och dömer ett stort antal raser. Har varit sekreterare och ordförande i Cocker Club Bucharest. Är engagerad i Rumäniens och Ungerns Kennelklubbar.

Cristian Stefanescu

Since he was young, there were always dogs in the family. Cristian’s grandfather brought about his general love of dogs as he was a huge dog lover who also offered him his first dog, a small, red spitz type. Cristian started to breed English Cocker Spaniels in 1988 and this was followed by American Staffordshire Terriers since 2001. Cristian will judge both these breeds at Melbourne Royal. He first went to a dog show in Bucharest in 1981 and it was the decisive moment in his evolution in the canine world! That was when Cristian was “infected” with this virus and he believes that it will never “heal”! He bred English Cocker Spaniels for 15 years. A lot of Cristian’s breeding received excellent results, both in national and international shows. He has managed to monitor them up to the fourth and fifth generation. Unfortunately, due to judging invitations and commitments, Cristian had to curtail breeding, but continued as a dog owner. It is better to know when to stop rather than do things half-way.

Cristian became an FCI judge in the year 1992 and an all-rounder judge in 2005. He has the approval to judge all FCI recognized breeds and he has had the honour and pleasure to judge in these last years at many major European and World FCI dog shows, and almost all FCI countries around the world.

Since 1988 Cristian was the secretary of the English Cocker Spaniel Club in Bucharest and since 1996 until 2005 he was the General Secretary of the Romanian Kennel Club. Cristian is now the President of the Romanian Kennel Club and Chairman of the Metropolitan Area of Bucharest Kennel Club. Cristian says the most important thing is that you truly love the DOG. If there is this feeling, the rest just comes naturally, with a lot of hard work and lots of passion. A lot of time must be dedicated to study and exemplary behaviour towards exhibitors and the organizers. Each moment of judging brings him a huge responsibility for what he says and does.

 

Stenroos Satu, Finland

Copyright cairnterriers. Satu har haft cairn sedan 1980. Hennes första cairn var Ch Redhouse Royal Prince som blev Årets Cairn 1984 i Finland. Sedan dess har Satu närd en önskan om att lära sig mer om sin ras. Hon blev domare på cairn 1993. För Satu är det typiska, härliga uttrycket en av de mest viktiga detaljerna hos en cairn. Rätt uttryck är svårt att beskriva med ord. Hon anser också fria rörelser och äkta rastyp mycket viktiga för cairn. Satu har dömt många gånger i Finland. Andra länder hon har dömt i är Holland, Sverige, Danmark, Norge, Irland och Kanada. I år skalll hon döma på Helsiki Winner Show och i Storbritannien förutom hos oss. Hon ser det som en stor ära att döma på World Terrier Speciality.

 

Stepinski Andrzej

Historian of theatre, aisle-sitter, I’m the member of Polish Kennel Club from 1978. I started breeding with Polish Lowland Sheepdog at 1982 with OLIGARCHIA affix. I bred not so intensive but successful, among my winners are: 3 World Champions also Club Winners and champions in many countries. From 1990 I have also at home golden retrievers, which I shown and bred not so often, but up today I bred almost 30 champions. I’m the owner of Top Boxer of the year 2001. I am President of PON Club and President of Retriever Club. I judged in Poland, Czech Republic, Estonia, Finland, France, Israel, Latvia, Lithuania, Netherlands, Portugal, Russia, Slovakia, Spain, Sweden and Ukraine including World Winner, Big Stockholm, Helsinki Winner and boxer, French bulldog, mops, PON, retrievers, spaniels, rottweiler and schnauzers specialties. Now I am judge for all breeds from I Group FCI (without German Shepherd), all breeds from II Group FCI, American Akita from V Group FCI, all breeds from VIII Group FCI, Mops, Boston Terrier, French Bulldog, Cavalier King Charles and King Charles Spaniel from IX Group FCI.

 

Sterner Elisabet, Rallylydnadsdomare

Elisabeth Sterner heter jag, ett år för gammal för att få tävla på U-SM och bosatt i Uppsala. 2010 började min hundkarriär, och det var tack vare rallyn som jag kom igång att börja tävla och träna. 2014 tog min blandras den efterlängtade (för oss) titeln i mästarklass och nu på sistone har jag börjat tävla min aussie i rallyn också.

Som en hundungdom uti fingerspetsarna, även fast jag nu är för gammal, är det en riktig ära att få vara med och döma U-SM! Jag ser enormt mycket fram emot att få se alla grymma och härliga ekipage. Precis som Linda skrev är glädje och samarbete något som jag vill lyfta hos ekipagen. Det ska se ut som att ekipagen har kul på banan, som att båda två tycker det är bland det roligaste som finns.

Jag ser fram emot att träffa er alla i augusti!

IMG_8244

 

Stigt Hans (NL)

I was born in 1966 in the Netherlands in a small city called Delft. As a child I grew up with dogs from all different breeds. I owned my first dog, a Labrador Retriever, in 2002. From this point onwards I fell in love with this breed and my interest grew in all aspects of the Cynology. This involved training with our dogs, showing and breeding with our Labradors. We bred a few litters under our kennel name Gentle Labs.

From 2004 I became involved in judging and training to become a judge. In 2012 I completed my Breed Speciality, the Labrador Retriever. Since then I have added 7 breeds to my FCI judging list: Sussex Spaniel, Cocker Spaniel, Newfoundland, Bernese Mountain Dog, Rhodesian Ridgeback and Jack Russell Terrier.

I have a broad interest in different breed groups and I hope to add to these in the future. One of my memorable highlights is judging at the Talavera de la Reina show in Spain in 2015. There I judged Labradors, Newfoundland and Bernese Mountain Dogs. I was also honoured to judge the Labradors at the Amsterdam Winner show in 2015 and the Sussex Spaniel at the United Spaniel Association in 2014 in England. As well as these I have judged at well-organized and lovely shows in Denmark and Germany.

My career has also led me to becoming a board member of the Dutch Association for dog show judges. I have held this position since 2013 and I hope that as a member I can make a positive contribution to the Cynology in The Netherlands.

Alongside my judging, I have worked as a nurse on an Intensive Care Unit for preterm babies and newborns for more than 20 years. I also love to travel, in particular on safari in Africa.

 

Stockmari Harto, Finland

Jag är ekonomie magister, gift med Tanja Ahlman-Stockmari som också dömer, samt har en 30-årig dotter Nora. Började med Australiskterrier 1969, under kennelnamnet Sassatown. Skotskhjorthund kom in bilden 1987 då jag förlovade mig med Tanja. Första Pekingesen kom in i huset samma år. Har också fött upp Pomeranian, där jag importerade de första black&tan samt particolor dvärgspetsarna till Norden från USA. Andra raser jag också fött upp är: Shar pei, Pudel samt en kull av Airedale terrier och Newfounland. Är förutom hunderiet intresserad av antikviteter, böcker, språk, släktforskning. Flyttade för ett par år sedan till en gammal gård som vi håller på att renovera och bygga om – oändligt arbete! Har tidigare varit aktiv i olika hundföreningar samt i skoldirektionen.

Harto Stockmari
Harto Stockmari
Fick sin första australiska terrier 1969 och har sedan dess varit rasen trogen. Prefix är Sassatown och det har också fötts upp andra raser,cairnterrier, pekingnese, pomeranian, shar pei, pudel, finsk lapphund,irländsk varghund och förutom australisk terrier finns fortfarande en liten exklusiv uppfödning av skotsk hjorthund. Det har vunnits många stora vinster under åren.
Harto har dömt runt hela världen och är allrounder.

Stockmari Harto
Prefix Sassatown 1975. Started with Australian terrier 1969. Have been breeding during the past four decades Australian terrier, Cairn terrier, Deerhound, Irish wolfhound, Pekingese, poodles, pomeranians, shar pei, Finnish Lapphund. Owned and showed even other breeds.

First BIS-winning Aussie in Finland FIN & NOR CH Taralee Bobby Dazzler (Austr imp) in 1980´s. 2009 sent Aussie male Stranger´s Blue Buick (Tanyas breeding) to Australia. He came back one year later as AUST CH and is also CIB & AUST & Fin & Multi CH with 15 titles. Buick is the first European import to receive the title AUST CH in the country of origin. He was runner up in the terrier group during his visit in Australia. He sired some litters over there and later we got home his son AUST CH Sinclyde Strangers Boomerang and daughter AUST CH Xanhorrhoea From Down Under, who is group-winner in the country of origin. We have now three Aussies at home with the title AUST CH.

Deerhound CIB & FIN & EST CH Sassatown Adair was twice BIS on the Club show many years ago. Now we have litter sister and brother CH Sassatown Alejandro and CH Sassatown Annie Oakley.

In Pekingese we have at the moment two white males Multi CH Sassatown Tricky Woo and his son CIB & Multi CH Sassatown Bartuk of Strangers.

In the late 1970s I was living a while in England at the world famous Merymuth pharaohound kennels.

Stockmari Hart

Prefix Sassatown 1975. Started with Australian terrier 1969. Have been breeding during the past four decades Australian terrier, Cairn terrier, Deerhound, Irish wolfhound, Pekingese, poodles, pomeranians, shar pei, Finnish Lapphund. Owned and showed even other breeds.

First BIS-winning Aussie in Finland FIN & NOR CH Taralee Bobby Dazzler (Austr imp) in 1980´s. 2009 sent Aussie male Stranger´s Blue Buick (Tanyas breeding) to Australia. He came back one year later as AUST CH and is also CIB & AUST & Fin & Multi CH with 15 titles. Buick is the first European import to receive the title AUST CH in the country of origin. He was runner up in the terrier group during his visit in Australia. He sired some litters over there and later we got home his son AUST CH Sinclyde Strangers Boomerang and daughter AUST CH Xanhorrhoea From Down Under, who is group-winner in the country of origin. We have now three Aussies at home with the title AUST CH.

Deerhound CIB & FIN & EST CH Sassatown Adair was twice BIS on the Club show many years ago. Now we have litter sister and brother CH Sassatown Alejandro and CH Sassatown Annie Oakley.

In Pekingese we have at the moment two white males Multi CH Sassatown Tricky Woo and his son CIB & Multi CH Sassatown Bartuk of Strangers.

In the late 1970s I was living a while in England at the world famous Merymuth pharaohound kennels.

 

Strachan David david_strachan

My career in dogs began in 1970 when I acquired my first Boxer. As I had asked for a show quality Boxer the breeder insisted I take him to at least one show. He won his class and we had our first “blue” ribbon. This was to influence the direction of my life for the next 40 years. I began judging in 1987 and am now an International all breeds judge.

My International judging career has taken me to many parts of the world. I have had the privilege of judging in the following countries – England, Ireland, Canada, USA, Sweden, Norway, Germany, Denmark, India, South Africa, New Zealand, Malaysia, Thailand, South Korea, Taiwan, Indonesia, Singapore, Russia, Japan, Hong Kong, Vietnam, China and the Philippines.

Some of my more memorable and prestigious judging appointments include:

 • Madras KC –National Show – on three occasions.
 • Lower Mainland Dog Fanciers – Vancouver Canada – October 1997, 1999, 2002, 2007 and 2009 – this is billed as the largest dog show in Canada
 • Bullmastiff Fanciers of Canada Championship Show – October 1999
 • American Boxer Club National Specialty – May 1997
 • Boston Terrier Club of Canada National – October 1997
 • Malaysian Kennel Association 164th Championship Show – 25th April 1999
 • Cotswold Boxer Club Championship Show – 3rd December 2000
 • Swedish Boxer Club (Stockholm) – 8th September 2001
 • Stockholm Kennel Club International Ch Show – 30/31 March 2002
 • SPARS Ch Show – St Petersburg, Russia – May 2003
 • Eurosieger Dog Show – Dortmund, Germany – May 2005
 • LMDF Vancouver Canada – October 2007
 • French Bulldog National Canada – Vancouver – October 2007
 • HUND07 –SKC- Stockholm – December 2007
 • FCI-CACIB/AKU/Perkin Int All Breeds – 15th/16th March 2008

I have also met with some success as a breeder and exhibitor of Boxers and Boston Terriers. Having bred or owned over 100 champions and these dogs have won over 150 Best Exhibit in Show awards. In mentioning our dogs I would like to honour 2 Boxers in particular – Grand Champion Thasrite Prince Charming SOM winner of 27 BIS Championship Show awards. He was also NSW CC Show Dog of the Year in 1993 and Best Exhibit in Show at the Canberra Royal Show in 1992 and the Nation’s # 1 Boxer 1992/93/94. Grand Champion Thasrite Topless Bikini (AI) won BIS at All-Breed Championship Shows on 26 occasions and was # 1 Boxer in Australia for 1998 and 1999 and among the top show dogs all breeds during those years.

Some more Best in Show winning homebreds – namely, BIS Grand Ch Thasrite Melodrama (15 BIS) and BIS/BISS Aust Grand Ch/RSA Ch Thasrite The New Yorker SOM (BOB/Group 2 Sydney Royal 2003) a winner of some 20 BIS awards (in Aust and RSA) and Australia’s #1 Boxer 2003/04. Also, successfully campaigned in Queensland in partnership the multi BIS winner BIS Grand Ch Thasrite Angel’s Brat. In recent years I have also been involved in the breeding or exhibition of Pugs and Labrador Retrievers.

I have also been involved for many years in dog show administration. Having been involved as show manager, club secretary and until recently all breeds dog club president for over 10 years. I have also been involved in judges training and assessment.

 

Stracke Petra, Tyskland

Uppfödare och rasspecialist för rhodesian ridgeback.

 

Strande Anne Tove , Norge

Fick sin första hund 1967. Ägare och uppfödare av Airedale terrier, Pudel dvärg och Border Terrier sedan 1970. Auktoriserad som domare 1985, dömer hela grupp 3 samt ett antal raser i grupp 2, 8 och 9. Har dömt i hela Skandinavien och många europeiska länder samt USA. Är sambo med Bjarne Sörensen.

 

Striegel-Oskam Diana (NL)

Since 2001 I have been fortunate to be an FCI Judge.

I began with the Nederlandse Kooikerhondje and one year later, I passed the exams of the Stabijhoun, my own personal breed. That breed has been a part of my life since 1992. Later, the Drentsche Patrijshond was added to our flock. Both breeds are also bred by us.

That I mostly judge the Dutch breeds is pure coincidence (or maybe with a little bit of hidden pride).

In 1994 I started my kynological career as a secretary of a local Dog Association, where I also teach obedience, Kynological Knowledge, and more. I was one of the founders and the secretary of the cooperation of the Dutch Breed associations. At this moment I’m the secretary of the Royal Dutch Kennelclub Cynophilia and active on many levels in the kynology for different (Dutch) breed associations.

I was honored to judge several times in all the Scandinavian Countries, once in the UK and eight times in the USA. With the AKC-recognition of the Nederlandse Kooikerhondje in 2015, I was asked to be a member of the Judges education committee in the USA and made a booklet and educated several AKC-judges. At this moment I’m working, together with Janny Offereins, on a new book about the Dutch Breeds that will be published during this World Dog Show. It is with great pride that I accepted the opportunity to judge at this World Dog Show.

 

Strijbos Wilma, Holland

Uppfödare av Amerikansk Cocker Spaniel med kennel prefixet Chicomy´s. Jag är internationell utställningsdomare och dömer hela grupp 4 samt en stor del raser i grupp 9 och Cocker- och Sussex spaniel. Ett mångårigt och noggrant avelsarbete med ständiga försök att förbättra och utveckla har lett till den kvalité vi idag har på vår uppfödning.

 

Ström Sonny

Jag heter Sonny Ström och är 48 år, jag är sedan 1996 gift med Lilleba, familjen i övrigt består av fem barn samt 2 barnbarn. Vi bor på landet utanför Avesta, som är beläget 160 km nordväst om Stockholm. Jag arbetar inom Fortum som drifttekniker på en produktionsanläggning för fjärrvärme. Under barn- och ungdomsåren fanns det Schäfer och Tax hemma, fritiden ägnades även tillsammans med bästa kompisens mops och pudlar.  Med den bakgrunden känns det inte som någon överraskning att 35-40 år senare sitta här med familjens Malinois, Tervueren, Groenendael samt två svarta dvärgschnauzrar. Jag har haft ”belgare” i mer än i 25 år (min fru för övrigt i 37 år) och trivs fantastiskt bra med hundtypen som ”belgaren” representerar.   Efter utbildning och erforderliga tjänstgöringar erhöll jag min exteriördomarauktorisation 1997. Jag är för närvarande auktoriserad på ungefär 40 raser, främst inom grupperna 1, 2, samt polarspetsar (grupp 5). Jag har tidigare dömt i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tjeckien och England. Det brukar bli ca.12-15 domaruppdrag/år, domaruppdragen är ganska jämnt fördelade mellan SBK, SKK, specialutställningar, utlandsuppdrag samt någon enstaka inofficiell utställning. Förutom exteriör-domare är jag även mentaltestdomare och mentalbeskrivare, det brukar bli ca 8-10 uppdrag/år inom SBK’s mentalverksamhet. I mån av tid försöker jag ställa upp och hjälpa till med utbildning av mentalfiguranter. Jag är även tävlingsledare för bruks- och lydnadsprov och som instruktör har jag även haft en hel del valp- och lydnadskurser. Genom åren så har det även blivit en hel del bruksarbete, ett 10-tal hundar på olika nivåer inom spår, 2-3 hundar inom sök, 1 rapporthund och lydnad med 6-8 hundar. Jag har även utbildat ett par tjänstehundar till hemvärnet samt tränat lite svenskskydd med ett par av våra hundar. Vi har naturligtvis också ställt ut våra hundar en hel del, nuförtiden brukar det bli 3-4 utställningar per år. Genom åren så har det blivit en hel del utställningsresor, främst, naturligtvis inom Sverige, men även till Finland, Norge, Danmark och Belgien. Rasklubbsarbete ligger mig varmt om hjärtat, från 1987- har jag haft en mängd styrelseuppdrag inom Rasklubben för Belgiska Vallhundar (AfBV). Uppdrag inom uppfödarkommitté, tävlingskommitté, utställningskommitté,  utbildningskommitté, ansvarig för domarkonferenser har även funnits. Under några år i mitten av 90-talet satt jag som förtroendevald i Dalarnas KK:s styrelse, sedan 2004 är jag tillbaka i DKK:s styrelse och sitter där med i utställningskommittéen. Styrelseuppdrag inom de lokala brukshundklubbarna har även funnits och sedan är jag 1998 är RUS-ansvarig (mental) i Fagersta Bk. Med barn i huset så blir det naturligtvis en hel del engagemang för barnen och skolarbetet. Eftersom jag är skiftgående så hinner jag även med att hjälpa till en del i samband med barnens aktiviteter. Jag är bl.a. tränare för fotbollslaget (P9) barnen spelar med i. Simträning och tävlingar åker jag med på så ofta jag kan, vintertid hänger jag även med så ofta jag kan på barnens innebandy och bordtennis. Så länge barnen tycker att det är mer kul än pinsamt att pappa är med, så tänker också pappa följa med. Jag vill avslutningsvis ta tillfället i akt genom att tacka VNKK och Sundsvalls BK för min inbjudan och ser väldigt mycket fram emot att få komma till Sundsvall och döma.

Ström Sonny

Jag heter Sonny Ström och är sedan 1996 gift med Lilleba, vi har 5 barn, jag jobbar som skiftansvarig på Värmeverket i Avesta sedan drygt 30 år.

I mitt barndomshem hade vi Schäfer, den hunden var familjens och speciellt min pappas hund, hunden gick ur tiden 1967, ett år senare köpte min pappa och mamma en Tax, hunden fick tilltalsnamnet Trampas, den hunden startade också mitt riktigt stora intresse för hundar. Så länge jag bodde kvar hemma var Trampas min bästa kompis, jag och Trampas upplevde många fina stunder tillsammans.

När jag flyttade hemifrån, hade jag inte möjlighet att ha en egen hund, möjligheten dök dock upp redan efter cirka 1 år. Vad jag då inte visste, var att jag inledde det som blivit ett långt liv med hundar, speciellt med den ras jag fortfarande har närmast mitt hjärta, Belgisk Vallhund. Min första egna hund, var som ni säkert redan förstått av rasen Belgisk Vallhund/Tervueren.

Mitt hundköp innebar att jag blev mer och mer intresserad av hela hunden och inte bara vissa delar utan det blev tävling, utställning, hundens mentala delar, uppfödning och föreningsarbete, allt detta har nu varit mitt stora intresse under nästan 40 år.

Under dessa år har jag upplevt och lärt mig fantastiskt mycket om hundar, träffat människor som påverkat mig, vissa positivt, andra omvänt, under de snart 40 år som har gått, har jag lärt mig mycket, men även lärt om, sett mig om i världen, genom resor, möten med människor och hundar har jag haft förmånen att tillägna mig nya erfarenheter och kunskaper.

När jag 1968 sprang runt och hade hade kul med familjens Tax eller när jag köpte min första egna hund, fanns det naturligtvis ingen tanke på att jag skulle vara där jag är idag, det ena har gett det andra, allt bottnar troligtvis i att jag genom åren utvecklat ett närmast nördigt intresse att hela tiden lära mig mer om människans bästa vän, hunden.

Hemma är vår huvudsakliga ras sedan 1982 B.V/Tervueren, 1988 – 1996 utökades det, nu har vi även B.V/Groenendael och B.V/Malinois. Det var även genom min ras som jag träffade min fru och med henne kom B.V/Groenendael åter in i mitt liv, i hennes liv, hade rasen funnits sedan 1969. Genom åren har vi eller har vi haft, Dvärgschnauzer, Mops, Bearded Collie och Papillon, en kortare period bodde även vår dotters hund, en Chihuahua lh hos oss.

Jag blev auktoriserad på mina första raser 1997, sedan 1999 har jag utbildat mig på en del nya raser, främst på raser från grupp 1, 2 och 5, jag blev ganska tidigt auktoriserad på alla de polara raserna, så småningom blev det även utbildning på alla älghundsraser, jag är auktoriserad för ett 70-tal raser ur grupperna 1, 2, 5, 6 och 9. Jag hoppas också att jag under året blir auktoriserad på Tax, på ett sätt och med tanke på det som startade mitt hundintresse, kommer det att kännas som att jag då sluter en cirkel.

Jag har dömt många specialer, i synnerhet på min egen ras, men även många andra raser samt på nationella och internationella utställningar i de nordiska länderna och länder runt om i Europa. Jag har även dömt tre specialutställningar vid mina två besök i Australien, andra större utställningar där jag dömt har varit t.ex. Amsterdam Winner, Helsingfors Vinnare, Finsk Vinnare, Hundmässan Älvsjö, Norsk Vinnare Oslo, Birmingham National etc.

2001 blev jag auktoriserad som mentalbeskrivare (MH) och 2006 som mentaltestdomare (MT), jag är ute och beskriver eller dömer hundars mentala status cirka 8 – 10 ggr/år, tidigare har jag varit instruktör inom SBK, samt tävlingsledare inom bruks och lydnad.

Min tävlingserfarenhet består i att jag tidigare har tävlat en hel del inom SBK’s tävlingsverksamhet i bl.a. elitspår, högre sök, högre rapport, lydnadklass samt utbildat några egna hundar till tjänstehundar inom hemvärnet.

Mitt hundintresse har även inneburit en hel del föreningsengagemang, i mer än 35 år har jag deltagit i styrelser, kommittéer samt som avelsråd, genom åren har det har varit en fin och varierad blandning av föreningar, Rasklubben för Belgiska Vallhundar, Dalarnas Kennelklubb, Fagersta BK, Katrineholm BK, Avesta BK, Lokalavdelning inom Svenska Schäferhundklubben, från årsskiftet 2017/2018, ingår jag som ledamot i SKK’s Kommitté för Hundars Mentalitet (KHM).

Jag avslutar med att rikta ett stort tack till Svenska Kennelklubben för inbjudan och det ärofyllda uppdraget att döma vid Stockholm Hundmässa 2018.

Sonny Ström

strom sonny

Kennelnamn Thinice
Hemsida www.thinice.se
Född år 1957
Yrke Drifttekniker (kontrollrum fjärrvärme)
Auktoriserad exteriördomare år 1997
Dömer följande raser  
Har haft hund sedan 1967
Egna raser Groenendael, malinois, tervueren och dvärgschnauzer, svart
Språkkunskaper Engelska
Har dömt i följande länder Sverige
Finland
Danmark
Tjeckien
Norge
Belgien
England
Har/har haft uppfödning av följande raser Groenendael, malinois och tervueren
Har/har haft avelshundar av följande raser Groenendael och tervueren
Egna framgångsrika hundar

NO UCH DK UCH A-Te-Ell’s Monsieur Bacchus (BIG-plac. vid SKK- och SBK-utst, BIS-plac.på specialutst.)

INT UCH NORD UCH NO UCH KORAD Tjh Workaholic Mermaid

SE UCH DK UCH Thinice Mirage (BIG-plac. vid SBK-utst, BIS-plac. på specialutst.)

INT UCH NORD UCH FI V-98, NORD V -98 NORD V-99 Fixus Twilight

Övriga intressen Familjen, vänner, föreningsliv, sport och natur
 
 

Stuifbergen-Hoetjes Anna Theresa, Holland

Sedan 1963 har familjen haft Whippets och svart Riesenschnauzer. Vi har ställt ut båda raserna men också tävlat lydnad med Riesenschnauzrarna. Jag har fött upp 20 kullar Whippet under kennelnamnet: Of Lord Mayor’s Home. Jag har varit auktoriserad domare sen 1977 och Pudel var den första ras jag dömde. Numer dömer jag hela grupp 10 samt många raser i grupp 9, 3, 8 och 5. 1974 blev jag intresserad av retrievers, apportering- och jaktprov etc något som jag sedan dess har jobbat med som både domare och sekreterare. Hundutställningar har jag dömt runt om i hela Europa, Canada och Ryssland samt ett flertal gånger i Sverige. Första gången var faktiskt i Sundsvall -85. I det civila arbetade jag som yrkeslärare, har varit ansvarig för den Holländska Kennelklubbens bibliotek och varit ordförande i den regionala kennelklubben. Jag ser fram emot att få döma i Sundsvall igen och önskar alla en framgångsrik helg.

 

Ståhlberg PerttuI became interested in dogs already in childhood as we had Finnish Spitzes. They needed a show result so I handled our dogs and became also interested in shows. We have had also Samoyeds and Siberian Huskies.

When I studied there was a need for a smaller dog and by accident the choice was a Dachshund. I started breeding Long-haired Miniature Dachshunds with prefix Rodels and I have got the Vuolasvirta-prize, the highest award of the Finnish Kennel Club for the results of successful breeding. In my breeding there are for exemple a couple of European and World Winners.

I have been living and studying in Germany and my knowledge of German language has been of huge help with the German national breed. Even though my passion is Dachshunds, I am still very keen on Spitz breeds. So far I have judged in several European countries, also in World Dog Shows in Milan and Leipzig and in many Dachshund specialities in several countries. At the moment I am in the board of The Finnish Dachshundclub and chairman of the Dachshund Judge Committee. I find it extremely interesting to get to know new breeds. I am qualified to judge the group 4 and most of the breeds in groups 5, 6 and 7 and several breeds in groups 8 and 10.

 

Stålhandske Lena lena

Jag köpte min första saluki 1966 från kennel Ibinore (Int & Nord Ch Ibinores Ryhl Ismene). Hade min första kull 1968 med kennelnamnet SCHIRAM. Har endast fött upp 8 kullar , därav är 22 champions. Den mest välkanda salukin jag födde upp var Schiram Ibicus som vann 63 BIR, 26 BIG och 11 BIS .
Jag började döma vinthundar 1986 och dömer numera 5 FCI grupper och även raser ur alla de andra grupperna. Jag är auktoriserad att döma 168 raser. Jag har dömt all-breed utställningar och specialutställningar i Sverige, Norge, Danmark, Finland,Tyskland, Schweiz, Frankrike, Litauern, Australien, USA, Canada, Nya Zeeland och Japan. Tidigare ordförande i Svenska Vinthundklubbens Västra avd. Numera hedersmedlem i densamma. Jag har ingått i SKK västra avdelningens utställningskommitte. Nu sitter jag i Svenska Salukiringes standardkommitté. Numera bor jag nio månader om året i Sydney, Australien. Här lever jag med fyra salukis. Två som reste hit med mig från Sverige och två som är födda här.

LENA STÅLHANDSKE

Köpte min första saluki 1966 från kennel Ibinore (Int.Nord.Ch. Ibinores Ryhl Ismene). Hade min första kull 1968 med kennelnamnet SCHIRAM. Har endast fött upp 8 kullar , därav är 22 Champions. Den mest välkanda salukin jag födde upp var Schiram Ibicus som vann 63 BIR, 26 BIG och 11 BIS .

Började döma vinthundar 1986 och dömer numera grupp 4,7,8,9 och 10. Jag dömer även raser ur alla de andra grupperna. Jag är auktoriserad  att döma 210 raser.

Jag har dömt all-breed utställningar och specialutställningar i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Schweiz, Frankrike, Österrike, Italien, Litauern, Australien, USA, Canada, Nya Zeeland, Taiwan och Japan.

Tidigare ordförande i Svenska Vinthundklubbens Västra avd. Numera hedersmedlem i densamma.   Ingått i SKK västra avd. Utställningskommitte. Sitter i  Svenska Salukiringens Standardkommitten.

Numera bor jag nio månader om året i Sydney Australien. Här lever jag med min partner och tre salukis.

 

Stääv Jahn 

staavjahn

Kennelnamn Nickelby
Hemsida
Född år 1948
Yrke Överstelöjtnant
Auktoriserad exteriördomare år 1995
Dömer följande raser
1 Sheepdogs and Cattledogs (except Swiss Cattledogs)
4 Dachshunds
2 Affenpinscher
2 Danish-Swedish Farmdog
2 German Pinscher
2 Giant Schnauzer, Black
2 Giant Schnauzer, Pepper and salt
2 Landseer (European continental type)
2 Leonberger
2 Miniature Pinscher
2 Miniature Schnauzer, Black
2 Miniature Schnauzer, Black and silver
2 Miniature Schnauzer, Pepper and salt
2 Miniature Schnauzer, White
2 Newfoundland
2 Schnauzer, Black
2 Schnauzer, Pepper and salt
2 Spanish Mastiff
5 Alaskan Malamute
5 Finnish Lapphund
5 Icelandic sheepdog
5 Italian Volpino
5 Japanese Spitz
5 Lapponian herder
5 Samoyed
5 Siberian Husky
5 Swedish Lapphund
5 Swedish Vallhund
5 Thai Bangkaew dog
5 Thai Ridgeback dog
5 Xoloitzcuintle, Intermediate
5 Xoloitzcuintle, Miniature
5 Xoloitzcuintle, Standard
6 Dalmatian
8 Nederlandse Kooikerhondje
8 Romagna water dog (Lagotto romagnolo)
9 Boston Terrier
9 Cavalier King Charles Spaniel
9 Chihuahua, Long-haired
9 Chihuahua, Smooth-haired
9 Chinese crested dog, Hairless
9 Chinese crested dog, Powder Puff
9 Continental Toy Spaniel Papillon – with erect ears
9 Continental Toy Spaniel Phalène – with hanging ears
9 French Bulldog
9 Griffon belge
9 Griffon bruxellois
9 Havanese
9 Japanese Chin
9 King Charles Spaniel
9 Lhasa Apso
9 Pekingese
9 Petit Brabançon
9 Poodle, Medium Size
9 Poodle, Miniature
9 Poodle, Standard
9 Poodle, Toy
9 Prazsky Krysarik
9 Pug
9 Russian Toy, Longhaired
9 Russian Toy, Smooth-haired
9 Shih Tzu
9 Tibetan Spaniel
9 Tibetan Terrier
10 Whippet
 
Har haft hund sedan 1965
Egna raser Bearded collie
Språkkunskaper Engelska
Har dömt i följande länder

Sverige

Finland
Norge
Danmark
Scotland
Irland
Holland
Tyskland

Har/har haft uppfödning av följande raser Bearded collie, tax, drever, whippet och lhasa Apso
Har/har haft avelshundar av följande raser Bearded collie
Egna framgångsrika hundar
Övriga intressen Friluftsliv
 

Sudarsan C.V. (IN)

He began in the sport more than 35 years ago, exhibiting and breeding Pugs and Whippets. He has since bred many other breeds and is currently committed to his Dobermanns, Whippets and Pugs under the Magic Million prefix. His kennel has produced three ”Dogs of the Year” and tow Dogs of the Year bred in India. He has also won the Puppy of the Year and Breeder of the Year trophies.

As an all-breed judge he has the distinction of judging shows of all the registred clubs in India and has judged at the most prestigious venues on five continents. Assignments have included trips to Japan, Australia, South Africa, Ukraine, Chile and the 2011 European Dog Show in the Netherlands.

Mr. Sudarsan’s association with the Kennel Club of India dates back to more than three decades. He is secretary of the KCI and editor of the Indian Kennel Gazette. Mr. Sudarsan was the Madras Canin Club’s founding secretary, a post he held for 30 years, and is now the club’s president.

 

Sunde Marit, Norge sunde_marit1

Breeder of Boxer since 1960, Bogerudmyra Kennel. Started breeding Bullmastiff in ’69, as one of the pioneers of the breed in Norway. Became well known and respected for this breeding in Norway as well as abroad. Changed Bullmastiff with Boston Terrier in 1980, and is now breeding Boxer and Boston Terrier only. Multiple International Champions with export all over the world. Took BOB at Cruft’s ’02. FCI judge since 1971. Today authorized as judge for all breeds. Much used as judge in Europe, Ireland, UK, Russia, Indonesia, Thailand, Malaysia, India, Israel, US, Brazil, Peru, Australia, New Zealand. Several commisions in different canine organizations since 1964. And honorarymember in dif. dogclubs.

Sunde Marit 
Startade sin mycket framgångsrika uppfödar karriär 1961 med boxer under kennelnamnet Borgerudmyra. I mer än 20 år fanns det också bullmastiff i kenneln.
1980 startade Marit sin uppfödning av bostonterrer, något som hon fortfarande är aktiv med. Hon har exporterat hundar över hela världen och har fött upp både Crufts vinnare och flertalet världsvinnare.
Marit blev domare 1971 och allrounder 1997 och har rest jorden runt i flera varv och sett och dömt hundar i alla världens hörn

 

SUNEBRING PAULA

Mitt intresse för hundar har funnits så länge jag kan minnas. Den första egna hunden var en engelsk cockerspaniel som var född 1971, han var en riktig kompis. Han följdes av en röd irländsk setter därefter en dalmatiner och senare bullterriers. På tidigt 80-tal kom långhåriga taxar (i alla tre storlekarna) in i bilden och med dem så startade Swede Sun’s kennel.

Men ganska snart insåg jag att något väsentligt fattades, givetvis var det basset hounds! Den första basset hounden införskaffades 1986 och sedan dess har jag varit fast, fullständigt hängiven denna unika ras.

Genom åren har det fötts 62 kullar långhårstaxar varav den sista kullen av dem år 2002.

Swede Sun’s kennel erhöll 2002 från Svenska Basset Hound Sällskapet Utmärkelsetecken i Brons för förtjänstfull uppfödning av basset hound. Året 2005 följdes Utmärkelsetecknet i Silver. Den högsta valören, Utmärkelsetecken i Guld tilldelades Swede Sun’s Kennel år 2009.

Som en fortsättning på mitt hundintresse så blev jag ringsekreterare och läste in en komplett jägarexamen både teoretiskt och praktiskt.

Kort efter utbildade jag mig även till exteriördomare inom SKK/FCI.

Jag har dömt i följande länder: Australien, Danmark, England, Finland, Frankrike, Holland, Irland, Italien, Norge, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och USA.

Paula Sunebring (SE)

My interest in dogs has existed for as long as I can remember. My first, own dog was an English Cocker Spaniel, born in 1971; he was a true sweetheart. He was followed by a Red Irish Setter, then a Dalmatian, later on Bullterriers and in the early eighties Longhair Dachshunds (all three FCI sizes) came into the picture. This was when Swede Sun’s Kennel was founded. The realisation soon dawned that something important was amiss… it was of course the Basset Hounds!

The first Basset Hound was welcomed to Swede Sun’s in 1986 and from then on I was hooked… completely addicted to this unique breed! Through the years the kennel produced 62 litters of Longhair Dachshunds, the last of these in 2002. Swede Sun’s Kennel produced an innumerable number of BOB winners, Hound Group winners and Best in Show winners from those beautiful little longhaired fellows. Apart from their great achievements in the breed ring, the Dachshunds earned 59 Breeder Group Honour Prize awards. Over the years these little ones brought so much fun and joy to the ring; one can only lovingly treasure the good memories.

In 1997 Swede Sun’s Kennel was awarded the Merit Gold Medal from the Swedish Dachshund Club for its meritorious contribution towards the breeding of top quality Longhair Dachshunds and improving the breed. Nowadays Swede Sun’s kennel just breeds Basset Hounds.
Together with all the Bassets at the kennel lives as well Bosse’s gundogs, kennel Wingmark’s.
The kennel has so far produced 62 Basset Hound litters and I am still eager to further refine and improve the breed. My curiosity regarding this wonderful breed is still alive and well and it keeps me going. My purpose is not only to breed Basset Hounds of distinguished breed type that are anatomically correct with excellent and free movement, but also, and most of all hounds with wonderful temperaments and sound health: all this to make them suitable as tracking hounds, for the challenges in the show ring and of course as beloved family members. To be able to reach this I have tried to find all over the world the best possible blood-lines which then have been incorporated to the Basset Hounds in my kennel.
Those lines has given Swede Sun’s Kennel the possibility to bred numerous Champions “all around the world”, 11 World-Winners, 2 BOB- and 1 BOS-winner at Crufts/UK, BOB/BOS-winners at the Hound Show/UK and all other different kind of titles. Also so many CC/CAC/CACIB-winners, BOB-winners, Group-winners and Best in Show winners so I even have lost the count of them. So far there are 105 Champions of Basset Hounds and more then 400 Breeder Group Honour Prize awards.
Also innumerable Progeny Groups has been awarded with Honour Prizes. It has been exported 113 Swede Sun’s bassets to 33 different countries. INFO about the kennel’s conquests. In 1995 the Swedish Basset Hound Society initiated a competition to select the top breeder of the year.
Swede Sun’s Kennel has been honoured with this coveted and prestigious award for twenty consecutive years (Top Breeder no.1) in 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 and 2015.
In 2002 Swede Sun’s Kennel was awarded the Merit Bronze Medal from the Swedish Basset Hound Society for its meritorious breeding of top quality Basset Hounds.
The year 2005 it was followed by the Merit Silver Medal.
The highest award, the Merit Gold Medal was awarded to Swede Sun’s Kennel in the year 2009.

As a continuation of my interest in dogs I got myself a ring steward license and also a complete hunting examination. Shortly after this I qualified as an authorized FCI show judge as well. Further down this page you can see the list of the breeds which I’m qualified, by the FCI system, to award CC/CAC, and judge at Championship Show level. I have judged in following countries: Australia, Denmark, England, Finland, France, Holland, Ireland, Italy, Norway, Poland, Portugal, Spain, Sweden, Czech Republic, Germany, Hungary and USA.

I have also earlier bred horses for nearly 20 years, BUT that is a story for another day…

Paula Sunebring

PaulaSunebring2

Kennelnamn Swede Sun’s
Hemsida www.swedesun.com
Född år 1961
Yrke
Auktoriserad exteriördomare år 1999
Dömer följande raser
4 Dachshunds
3 Bull Terrier
3 Miniature Bull Terrier
3 Staffordshire Bull Terrier
6 Basset fauve de Bretagne
6 Basset hound
6 Bavarian mountain scenthound
6 Beagle
6 Blue Gascony basset
6 Drever
6 Grand basset griffon vendéen
6 Norman Artesien basset
6 Petit Basset griffon vendéen
6 Small Blue Gascony Hound
7 English Pointer
7 English Setter
7 Frisian Pointing Dog
7 German long-haired pointing dog (Deutsch Langhaar)
7 German short-haired pointing dog (Deutsch Kurzhaar)
7 German wire-haired pointing dog (Deutsch Drahthaar)
7 Hungarian short-haired pointer (Rövidszörü Magyar Viszla)
7 Hungarian wire-haired pointer (Drötzörü Magyar Vizsla)
7 Italian pointing dog (Bracco italiano)
7 Large Munsterlander
7 Small Munsterlander
7 Spinone (Spinone italiano)
7 Weimaraner, Long-haired
7 Weimaraner, Short-haired
Har haft hund sedan 1970
Egna raser Basset hound, långhårig tax kanin/dvärg/normal, bullterrier, dalmatiner, engelsk cocker spaniel och irländsk röd setter
Språkkunskaper Engelska, finska, förstår hjälpligt tyska
Har dömt i följande länder Sverige
Danmark
Finland
Norge
England
Irland
Frankrike
Holland
Tyskland
Polen
Ungern
Portugal
Italien
Spanien
USA
Har/har haft uppfödning av följande raser Basset hound samt tidigare långhårig tax kanin/dvärg/normal
Har/har haft avelshundar av följande raser Basset hound samt tidigare långhårig tax kanin/dvärg/normal
Egna framgångsrika hundar Multivinnare och multichampions såsom
Swede Sun’s Klara,
Swede Sun’s Konrad
Swede Sun’s Adam
Swede Sun’s Erika,
Swede Sun’s Flisa
Swede Sun’s Vera
Swede Sun’s Qent
Swede Sun’s Ruter Dam
Övriga intressen
 
Suta Nedim, Bosnia and Hercegovina

Nedim Šuta was born in 1986 in Bosnia and Herzegovina. He graduated from the Faculty of Science, Biology Department, majoring in Genetics, at the University of Sarajevo. He was honoured with a Gold Badge and in 2010 he started working as a Teaching Assistant for the courses Ethology and General Animal Physiology. In 2011, he completed his master’s degree at the same Faculty, majoring in Microbiology, gaining the degree of MSc of Biology. In 2013, in Ontario, Canada, he successfully completed his specialization programme in behaviour of dogs and cats and gained the title Dog Behaviour Specialist. In 2014, he started his doctoral studies at the University of Sarajevo in the field of phylogeny of dogs. He successfully defended his doctoral dissertation project in 2015 and attained a PhD in natural sciences. The title of his doctoral thesis was “Biosystematic, phylogenetic and breed characteristics of American Akita and Samoyed, subspecies Canis lupus familiarisLinnaeus, 1758 (Carnivora, Canidae)“. He become doctor of science 2018. Currently, he is in the process of becoming an Assistant Professor in the field of zoology and functional biology at the University of Sarajevo. He is fluent in English. Nedim Suta is the author of 20 scientific papers and 3 books in the field of evolution and genetics of dogs. He is a judge of 1st,  2nd, 3rd, 4th, 5th, 8th, 9th and 10th FCI group and Bis Judge. He has been a judge in international, national and special shows all over the world. He owns Dr Wolf Kennel of American Akitas and Samoyeds, whose dogs continuously achieve remarkable results.

 
 
Svarstad Birgitta

Började tillsammans med sin mor redan 1968 med uppfödning av collie,sheltie och bearded collie. Då med kennelnamnet Bifrost. Sedan 1973 driver hon sin sheltie kennel Moorwood tillsammans med sin make Per. Över 100 champions har det blivit varav 36 internationella, flera världsvinnare och även champion i rasens hemland England.
Domarkursen gick Birgitta 1975. Sedan dess har det blivit många uppdrag i 20 olika länder. Birgittas motto är: Aldrig fullärd. Försöker alltid skaffa sig nya kunskaper i alla de raser som hon dömer.Birgitta Svarstad

 

SvarstadBirgitta1

Kennelnamn Moorwood, tidigare Bifrost
Hemsida www.moorwood.se
Född år
Yrke Tandhygienist
Auktoriserad exteriördomare år 1976
Dömer följande raser
1 Sheepdogs and Cattledogs (except Swiss Cattledogs)
2 Pinscher and Schnauzer – Molossoid and Swiss Mountain and Cattledogs
9 Companion and Toy Dogs
10 Sighthounds
3 Airedale Terrier
3 Australian Silky Terrier
3 Bedlington Terrier
3 Border Terrier
3 Cairn Terrier
3 English Toy Terrier (Black and tan)
3 Yorkshire Terrier
5 Akita
5 Alaskan Malamute
5 American Akita
5 Basenji
5 Canarian Warren Hound
5 Chow Chow
5 Cirneco dell ’Etna
5 Eurasian
5 Finnish Lapphund
5 German Spitz, Giant
5 German Spitz, Keeshond
5 German Spitz, Medium size
5 German Spitz, Miniature
5 German Spitz, Pomeranian
5 Ibizan Podenco, Rough-haired
5 Ibizan Podenco, Smooth-haired
5 Icelandic sheepdog
5 Italian Volpino
5 Japanese Spitz
5 Jämthund
5 Lapponian herder
5 Norwegian Buhund
5 Norwegian elkhound grey
5 Norwegian Lundehund
5 Peruvian hairless dog, Large
5 Peruvian hairless dog, Medium-sized
5 Peruvian hairless dog, Miniature
5 Pharaoh hound
5 Portuguese Podengo- Warren hound, Long- and wire-haired, Large
5 Portuguese Podengo-Warren hound, Long- and wire-haired, Medium-sized
5 Portuguese Podengo-Warren hound, Long- and Wire-haired, Small
5 Portuguese Podengo-Warren hound, Smooth- and short-haired, Medium-sized
5 Portuguese Podengo-Warren hound, Smooth- and short-haired, Large
5 Portuguese Podengo-Warren hound, Smooth- and short-haired, Small
5 Samoyed
5 Shiba
5 Siberian Husky
5 Swedish Lapphund
5 Swedish Vallhund
5 Xoloitzcuintle, Intermediate
5 Xoloitzcuintle, Miniature
5 Xoloitzcuintle, Standard
6 Bloodhound
6 Dalmatian
6 Otterhound
6 Rhodesian Ridgeback
8 American Cocker Spaniel
8 English Cocker Spaniel
8 English Springer Spaniel
8 Flat coated retriever
8 Labrador Retriever
8 Nova Scotia duck tolling Retriever
8 Portuguese water dog (Cão de agua português)
8 Romagna water dog (Lagotto romagnolo)
Har haft hund sedan 1952
Egna raser Shetland sheepdog
Språkkunskaper Engelska, tyska
Har dömt i följande länder Sverige
Norge
Finland
Danmark
Holland
Belgien
Tyskland
Schweiz
Italien
England
Nya Zealand
Australien
Estland
Litauen
Har/har haft uppfödning av följande raser Collie, bearded collie, lhasa apso, dvärgpudel
Har/har haft avelshundar av följande raser Collie, bearded collie, lhasa apso, shetland sheepdog
Egna framgångsrika hundar Har fött upp 90 champions under kennelnamnet Moorwood, t.ex. den mest vinnande sheltie genom tiderna i Norden: INT UCH NORD UCH DK UCH SE V-90, -91, -92, -93, -95 NO V-92, -94 NORD V-95 Moorwood Handsom Destiny
INT UCH NORD UCH DK UCH NORD V-98 Moorwood Handsome FrontrunnerINT UCH NORD UCH DK UCH SE V-94 NO V-93 Moorwood Theme of a Memory
Fick Hamiltonplakettet 1970
Övriga intressen Kultur, musik, teater
 

Szczepanska Korpetta Joanna, Polen

”Jag föddes samma år som airedalekenneln Prima startades av min mor Maria Szczepanska (även hon FCI-domare). Detta var 1947 och vår kennel har fött upp airedale non-stop i 62 år. För några år sedan gick mina döttrar Viva Maria och Agata in i kenneln som delägare. Jag har hängivet ägnat hela mitt liv år min passion – hunduppfödning. Hundarna delar mitt och familjens liv och berikar vår tillvaro. Nuförtiden har vi både airedale, golden retriever och dvärg schnauzer i huset. Jag hade turen att vara med om FCIs kongress i Polen 1969, en kongress som var väldigt viktig i polska kennelklubben historia. Jag är även glad att Polen fick stå värd för Världsutställningen som hölls i Poznan 2006 och där jag dömde airedale.

Jag har varit medlem i Polska kennelklubben i 43 år och är nu hedersmedlem. Jag har dömt i 38 år. Dömer mest terrier men är grupp-allrounder för grupperna 2, 3, 5, 8 och 9 samt dömer Junior handling.

Jag har tidigare dömt i Ryssland, Tyskland, Sapnien, Italien, Finland, Ukraina, vitryssland, Portugal, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien och Kazakstan. Mina bästa vänner är hundälskare och kynologer!”

 

Sörbye Torunn

Har haft labrador retriever sedan 1968 och føtt upp rasen sedan början på 1970-talet under kennelnamnet Mementos. I en period hade jag förutom labradorer även cavalier king charles spaniel och chihuahua.
Jag bor några mil utanför Oslo och har nu 5 vuxna labradorer hemma, alla tre färger finns representerade. Mina hundar och jag lever ett aktivt liv tillsammans och finns att träffa både på utställningar, jaktprov och spårprov. Till yrket är jag veterinär.
Domare har jag varit sedan 2005 och dömer nu de flesta retrieverraser + cavalier king och king charles spaniel. Jag har dömt labrador i Sverige förut, och ser fram emot att få göra det igen i Ryda.

 

Sörensen Bjarne, Norge b_sorensen

Född 1950. Talar engelska, skaffade sin första hund -75 och har varit uppfödare sedan 1977 på raserna: Flat Coated-, Curly Coated Retriever samt långhårig Tax. Har tilldelats Norska Retriever klubbens heders medalj. Bjarne blev auktoriserad domare 1988 och har haft domaruppdrag i Danmark, England, Finland, Tyskland, Holland, Italien, Luxemburg, Norge, Sverige och Schweiz. Sambo med Anne Tove Strande.
Auktoriserad som domare 1988. Har ägt och fött upp flatcoated retriever, curly coated retriever och långhårig tax. Har blivit tilldelad Norsk retrieverklubbs hedertecken.

 

We had our first Cairn, Kibbo Kift Tresco Teddy (Jensen) in 1981, and as it happens to a lot of Cairn owners: one is not enough. A year later we got his mother as well, and the year after we had Jonas.

In 1989 we got our prefix Zalazar and later the same year our first litter.
We breed 1-2 Cairn Terrier litters per year.

Our goal as breeders is to produce beautiful, healthy and mentaly stabil Cairns who can represent the breed the best way!

Jeg er autoriseret til at dømme alle racer i FCI’s gruppe 3
Jeg glæder mig til at se/dømme nogle dejlige terriers i ringen.