Cirkuskonster

Cirkuskonster

De flesta hundägare har väl märkt att det finns gott om energi hos sina fyrbenta vänner. För en tollare hjälper det inte med långa promenader, men det är hjärnan den behöver trötta ut. Fördelen med såna här aktiveringar är att de kan man ju göra inomhus när man kanske bara har en liten stund över.

Att tänka på:

 • Träna lagom långa stunder, framför allt med en valp/unghund. Gör en paus när hunden verkar tröttna.
 • Belöna alltid i exakt det ögonblick som hunden gör rätt, eller tillstymmelse till att göra det du har bett den om.
 • Har man en ”hetsig” hund så tar man lugnare övningar som kräver mer koncentration.
 • Övningarna får inte vara svårare än att hunden kan lyckas.
 • Låt det ta tid! Det är själva funderandet som tar energi.
 • Stegra svårighetsgraden långsamt. En redan inlärd uppgift tar ytterst lite energi att utföra.
 • Använd godis eller en leksak som hunden tycker tillräckligt mycket om för att kämpa för.
 • TÅLAMOD, TÅLAMOD! Det tar tid att få hunden att förstå vad det är du vill att den ska göra och vad den belönades för.

 

Här kommer några aktiveringstips som du kan göra både ute och inne.

Överlista burkar

Lägg godis på golvet och ställ en burk ovanpå. Hunden ska knuffa omkull burken för att få tag på det som finns under. Hunden ska knuffa undan locket vilket kan vara en bra övning för ljudkänsliga hundar.

Leta godis

Detta är lättast att träna inomhus. Låt någon hålla i hunden i dörröppningen medan du gömmer godis i rummet. Uppmana hunden att ”leta godis”. Om den inte förstår vad den ska göra kan du följa med och visa den, men låt hunden få jobba så självständigt som möjligt. De flesta hundar älskar denna lek och det går ganska snabbt att stegra svårighetsgraden så att hunden får jobba mer. Gömma godis då hunden inte ser, gömma flera godisbitar och hitta på svårare platser att gömma på. Det kan också vara bra att lära hunden något slutord, så att hunden vet då det är slut på leken.

Toarullar

Spara dem, för de blir jättebra godisgömmor. Hunden ska bita sej in i rullen till godiset när du har klämt ihop ändarna. Sen kan du göra svårare genom att tejpa ihop ändarna, gömma toarullen m.m. Använd fantasin.

Hoppa genom armarna

Forma armarna till en stor ring som hunden ska hoppa igenom. Sitt på golvet och forma ena armen som undersidan på ringen. Med den andra lockar du hunden att hoppa över den utsträckta armen. När hunden förstår, så lägger du till översida på ringen (den andra armen).

Skaka dej

Den kan vara bra att kunna….. Man upprepar ”skaka dej” varje gång som hunden är ordentligt blöt, t.ex. efter ett bad. Beröm och belöning ska komma så fort som hunden har skakat sej. Så småningom så förknippar den ordet med att skaka sej och kan då skaka sej då den är blöt på kommando.

Visa tungan

Fresta hunden med en godis. När snålvattnet rinner till kommer oftast en reflexmässig slickning. Beröm! Det tar tid att få hunden att förstå, eftersom att slickningen är en omedveten handling.

Putta på bollen

Lägg hunden och placera bollen mellan hundens tassar och säg putta. Om hunden tar bollen i munnen så sej nej och ta av hunden bollen. Börja om. Minsta kontakt med nosen belönas. Öka kraven stegvist.

Hoppa över benet

Stå upp och sätt foten mot en vägg, så att benet blir ett hinder. Locka hunden att hoppa med en godsak. Snart behövs inte väggen som en spärr, utan det räcker att lyfta på benet så hoppar hunden över.

Sicksack

Hunden ska gå mellan dina ben då du går. Hunden sitter på din vänstra sida. Sätt fram höger ben och locka hunden att gå mellan dina ben för att få godisbiten. Ta ett steg fram och locka hunden med vänster hand denna gång. Höger hand lockar åt höger och vice versa.

Åttan

En variant på ovanstående, men enklare för dej. Ställ dej med benen brett isär. För godiset mellan benen och locka hunden så att den går runt dina fötter i en åtta.

Leta personer

Jättekul lek för hunden. Den går ut på att hunden ska leta reda på en ”försvunnen”. Man bör helst vara två personer (flin!) en håller i hunden och den andra ger sej ut i skogen eller lägenheten och gömmer sej käpptyst. Hunden ska nosa sej fram till den försvunne. När hunden hittar dej så ta emot hunden med jubelrop, stora famnen och BERÖM!

Gå bakom

Ett bra kommando om man ska gå ut genom en dörr. Börja träna på en smal stig där ni inte får plats att gå i bredd. Låt hunden gå bakom och hindra den från att tränga sej förbi. Upprepa ”gå bakom”. Gör samma sak då ni går ut och in genom dörrar. Beröm när hunden går bakom.

Före

Gör som ovan men få hunden att gå framför i stället för bakom.

Balansera

Balansövningar kan stärka hundens självförtroende. Locka upp hunden på en sten eller stock. Beröm och belöna genast efter hand kan övningen göras svårare. Hunden kan ligga ner, eller promenera på en liggande stock. Tänk bara på att inte locka upp hunden så högt att du inte kan hjälpa den om den skulle tappa balansen.

Andra trick som Mitzy kan är:

 • Pang! (hon kastar sej på ena sidan och ligger helt stilla)
 • Rulla runt
 • Fånga godis från nosen (man lägger en godisbit på nosen som hon sen kastar upp och fångar med munnen)
 • Peka vilken hand det ligger godis i (man lägger en godis i den ena handen och lägger händerna i kors framför hunden och säger ”peka”)
 • Vinka (hon sitter framför en och viftar med den ena tassen)
 • Inte röra (man lägger en godis framför henne, eller på en tass och sen får hon inte ta den förrän man säger ”varsågod”)
 • En svårare variant på ”inte röra”. Man tar en godis och lägger den i munnen på hunden som inte får äta upp den innan man säger ”varsågod”.
 • Give me five! (man säger “give me…” och räcker fram handen med handflatan mot hunden. Då sätter hon tassen emot)
 • Give me ten! (Samma som ovan men man använder båda tassarna/händerna)
 • Dansa(hunden snurrar runt på bakbenen)
 • Sitta vackert(hon sätter sej på bakbenen med framtassarna framför sej)