Cardigans egenskaper

 

Welsh corgi cardigan är en trogen vakt-, vall- och sällskapshund, en verkligt stor personlighet i hundvärlden. Cardigan har inte blivit så vanlig, den kan närmast karaktäriseras som en sparsamt förekommande ras. Att det är olika inblandningar av raser mellan Pembroke och cardigan kan man tydligt se både exteriört och temperamentsmässigt. Cardigan, som saknar spetsanlagen, anses vara något lugnare.

Cardigan är en frisk ras utan kända rassjukdomar. Den äldsta svenskfödda cardiganen blev hela 17 år och 8 månader gammal. Rasen är en oöm och lagom stor kompis i familjen, den har en stor förkärlek till barn och deras lekar, speciellt där kommer vallegenskaperna till synes. Vid skogspromenaden vill den ha hela familjen/flocken samlad. De cardigan som bor på gårdar med djurbesättningar har verkligen visat att deras vallegenskaper finns bevarade. För den som vill jobba med sin cardigan i olika bruks- och lydnadssammanhang har här en intelligent och arbetsvillig kompis.

Cardigan är en trogen och älskvärd familjehund. Den värnar om hus och hem och vill rå om sin husse och matte helt och hållet. Det kan komma till uttryck när den måste dela med sig av gunsten. Avundsamhet gentemot andra hundar kan förekomma inom hemmet.

Den lilla cardiganvalpen som kommer till sitt nya hem är en trygg och lugn liten varelse som snabbt anpassar sig till familjens vanor och rutiner. Vid 8-9 mån. ålder när vaktegenskaperna börjar vakna, vill den gärna göra familjen uppmärksam på det som rör sig omkring dem. Det är kul att valla både löv och cyklar. Den har en tonårsperiod som de flesta raser då den kan visa prov på egen vilja. Men med fast hand och rätt fostran kan man i sin cardigan ha en trogen vän i många år.

Dessa ord är hämtade från en rasspecial från hundsport nr. 11/93. Den är skriven av Margareta Widin och jag har tagit mig friheten att korta av den lite.

 

Tack snälla Marie Skogström på kennel Ceciklas för att jag har fått låna texten av dej