Bira dagbok

2009

24/10 -09 I morse så fick jag ett sms av Linnea där hon skrev att hon hade låtit Bira somna in eftersom att hon hade blivit så dålig i natt. När jag träffade Linnea och hundarna i våras så trodde hon inte att Bira skulle vara kvar efter sommaren men det har ju gått lite fram och tillbaka men Bira har trots allt mått halvbra så då har hon fått hänga med. Men som sagt i natt blev hon för dålig så Linnea tog beslutet tillsammans med Tony att det var dax för Biragumman att somna in.
De var ett sånt team som man önskar att alla valpköpare ska bli med sin hund. De var lixom ett tillsammans. Så tråkigt att de inte hann visa mer på lydnaden hur långt de hade kunnat gå.
Men så är det med livet att man vet inget i förväg…..
Jag är väldigt glad och tacksam att Linnea har 2 hundar från mej men jag tvivlar på att busiga Doris kan bli lika duktig som Bira. :=)
Jag kommer alltid att minnas er som ett supertight team…..
Tänker på er…….Varma kramar till er……

2007

3/3 Nu har jag äntligen fått se själv hur det är med Bira! Helt otroligt att den lilla gumman kan vara så pigg och glad. En riktig kämpe är vad hon är. Det var otroligt skoj att se Bira och Doris busa och leka i snön. Tack Linnea att vi fick komma och hälsa på er! Kram

2/3 Underbara nyheter från Linnea! Efter dagens besök hos veterinären så sa dem att proverna var på väg mot rätt håll! Gullgumman Bira kanske får bli riktigt frisk till slut ändå? Vi hoppas det så att ni får fortsätta att träna och tävla tillsammans i många år till… Här kommer i alla fall Linneas egna ord om dagen:

Veterinärbesök

Japp nu har vi kommit hem från vet. Biras lever fungerar ganska så normalt nu sa Biras veterinär! Ett värde som varit högre än 25 (går endast mäta upp till 25) hade gått ner till 15 men kommer inte ihåg va de ska ligga på men för högt var de då än iaf. men mätbart! Men ALAT är forfarande för högt. Men dom nya grejorna kan bara mäta upp till 16. Fick ju höra via mail om en som haft över 1000 så sa de till vet och hon sa att de kan ju även Bira ha haft så de är ju inte konstigt att de tar tid isf.  Annars skratta hon bara åt att Bira ändå blivit skendräktig.

Nu är Bira (och jag)lite trött  efter att ha varit hos vet i några timmar

27/2 Rapport från Linnea:

sjuk och skendräktig

Bira blev ju sjuk under löpet i december. For ju in med hon till veterinären den 1januari och hennes levervärden var ju så höga att de flesta inte ens gick att mäta.  Sist vi var in till veterinären var för ungefär en månad sen och då var ju ALAT provet forfarande så högt att de inte gick att mäta. Man tycker att hennes kropp borde ha nog med att ta hand om sig själv som de är nu, men tydligen inte för skendräktig är hon då nu. Mjölk i alla tissar och hon blir alldeles gäggig i pälsen runt om för att de läker ut. Skulle även stryka hon på magen för de tycker hon om jätte mkt men efter ett litet stryk ångrade jag mej för hela min hand blev ju mjölkig. Men pälsen där hon blev rakad den vill däremot INTE växa ut… Kunde hon inte fått päls istället för att bli skendräktig?

Måste säga att de känns lite konstigt också att längta efter att fara till veterinären. Är sååå nyfiken på vad dom nya proverna kommer att säga… Fast… då kommer ju de sura med att de kommer kosta… måste ju ha foder och denosyl också.

23/2 Rapport från Linnea:

prover och tapetsering

Ringde just och bokade tid för nya leverprover på Bira. Så den 2:a Mars ska vi dit. Så får se då vad proverna säger denna gång. Sen den 3:e ska ju Doris på utställning… idag väger hon 17,6kg, min lilla rulta.

18/2 Rapport från Linnea:

Smart Bira

Haha såg alldeles just nått lustigt. Doris ligger i fotöljen och Bira kommer med bollen och släpper den framför.. Doris hoppar ner och tar bollen och Bira hoppar upp där Doris låg och la sig ner där.. Gull Bira

15/2 Rapport från Linnea:

Lustigt

Ja de är allt bra lustigt hur man kan drömma..

natten till onsdag drömde jag att Tony låg döende i en leversjukdom hos veterinären… Hur man kan blanda ihop tankar så där. Såg desperata hemmafruar på tisdagkvällen så anta att jag fick att hon låg döende därifrån för då Mike låg i koma sen var de nog biras leversjukdom och vistelse hos veterinären som också kom in i bilden.

Happ igår så vägde Doris 17,9kg men nu idag väger hon 18,4kg.. så undrar vad hon då har gjort…

10/2 Rapport från Linnea:

Här har vi Bira som sitter och väntar på att få sin medicin. Hon kommer alltid och sätter sig och väntar då man gör iordning sprutorna.

Och just nu ligger Bira och tuggar lite på ett av dom stora benen som hundarna fick i julklapp. Fast hon får ju inte tugga mkt.

9/2 Rapport från Linnea:

Vägde Bira igår 14,3kg vägde hon! Så snart har hon gått upp 2kg sen den typ 4januari tror jag de var! Doris hade inte tid att äta frukost i morse utan hon hade fullt upp med att kolla på då Bira åt. Så jag tyckte ju att Doris fick skylla sig själv och jag plockade undan matskålen. Men hon blev riktigt tom i magen innan kvällsmaten så hon spydde lite galla då. Min lilla stumpa.

Tony fick idag filma då Bira fick 2st av sina mediciner, Laktulos och Ursofalk. Hon är ju så skitsnygg då hon äter! Filmen finns att se på den här länken

8/2 Mer från Linnea:

Bira blir bara piggare och piggare tycker jag. Hon har börjat verka rastlös ibland så har tänkt höja hennes aktivitet litet mera.. Men just nu är de sååå kallt att hon inte vill ut.. inte ens för att pinka.

3/2 Rapport från Linnea:

Gallsyrabelastning

Veterinären skulle ju ringa igår men då hon 20minuter i 5 inte ringt så började jag ringa.. som en dåre. Men kom aldrig fram till rådgivning och labb för dom stängde ju klockan 5… Sen har jag försökt som en dåre idag… kostar mkt pengar då man hela tiden får lyssna på deras telefonsvare och välja vars man ska kopplas sen vänta på nästa telefonsvarare som säger att de är så många som ringer att samtalet kommer kopplas ner. Men just före lunch ringde hon iaf. Jag hade lektion så jag tänkte smita ut lite så där smidigt.. Men de blev allt annat än smidigt. De tjöt av stolen då jag skjöt ut den sen smällde de i bordet då jag råka fastna i den. Sen råka jag slämma igen dörren. Så där lagomt smidigt då en tant sitter och berättar om hennes stroke hon haft för några år sen.

Men ialla fall så togs ju ett fasteprov och de skulle ligga på just under 10 men de låg på 30 nu, men förra gången då hon låg inne så låg de på över 170. Så de hade ju gått ner massor! Sen var det provet som togs 2 timmar efter mat och jag har de för att de skulle ligga på runt 30 och de låg på ca 170 och de låg förra gången på över 300. Så även det var ju mkt bättre.

Sen frågade jag om de fanns nå ben eller nå hon kunde få äta… Och de skulle gå bra. Så läge hon inte fick i sig nå massa fett eller stora bitar eller så. 

31/1 Rapport från Linnea:

Bira hos vet

Idag var nya som en ny hund hos veterinären. Hon tyckte inte alls de var lika hämskt som förra gången. Utan hon viftade på svansen hela tiden och var nyfiken på allt! Det fanns ju en massa människor där som ville klappa hon idag också! I alla fall så de som gör hon gul hade gått ner till 10 och de ska ligga på 5 och de låg på 50 förra gången och på över 200 första gången. Så de var ju bra! Sen var de nå som skulle ligga på 0, nånting och de låg på just över 1 och hade legat på över 3 tidigare men hon tyckte som de var helt ok. Men sen var de då de där värdet som inte gick att mäta.. gick idag heller inte att mäta.. så då tog hon ett annat som inte gick att mäta de heller. Men gjorde iaf en gallsyra belastning för på den fanns de ju då värden sen förra gången. Så fick vänta i luleå 2 timmar mellan 2 av blodproven så jag han gå på storheden en sväng. Svaren på gallsyrabelastningen (fasteprov) kommer imorgon eftermiddag. Så då skulle hon ringa mej. Sen frågade jag om de kunde bero på att hon ätit hög energi foder men de trodde hon inte för då brukar de bli precis vid fodebytet och sen brukar de gå till sig. Och så passade jag på att fråga om pälsen för hon är ju fortfarnade naken där hon är rakad, och normalt brukar den väl börja växa efter så där 10 dagar men att de hände att hårsäckarna gick i vila ibland då dom rakades. Så att de tar väldigt lång tid.. Så antar att de hänt nått sånt på Bira då. Sen ska vi testa att dra ner på andapsinet så att hon får det morgon och kväll istället för 3 ggr/dag. Får se om hon börjar må illa då eller..

En Bira med plåster på benen. Tycker tassarna såg konstiga ut på hon??!

30/1 Rapport från Linnea:

Imorrn ska Bira på återbesök hos veterinären! spännande spännande….. Imorse ville hon inte äta sin frukost. Vet inte om de berodde på att fodret hade hunnit svälla så mkt? Vägde just Bira 13.6kg!! Då har hon gått upp precis 1kg sen jag hämtade hem hon! Om hon nu inte bara är full med skit vill säga.

25/1 Rapport från Linnea:

Bira däremot har inte varit så pigg idag. Hon har mest bara legat och tagit de väldigt väldigt lugnt. Så hon har kanske ont i magen eller så steg levervärdena av köttbullarna…. om de är de sista får man hoppas att dom går ner fort igen isf.

24/1 Rapport från Linnea:

jäkla hund

Imorse skulle jag ringa Biras veterinär för hon skulle då ha telefontid men då jag ringde så var den inställd. Happ ringde vanliga nummret till djursjukhuset. Hon som haft hand om Bira svarade. Bra de så hon fixade så att en av veterinärerna skrev ut lite mer kortison åt Bira så hon klarar sig till nästa onsdag då vi ska på återbesök och ta nya prover.

Idag då jag lagade mat kändes de som att de bara blev fel och de såg inte gott ut osv. fast blev ändå helt okej. Gjorde iaf lite extra köttbullar och skulle sätta dom i frysen så att de skulle vara lätt att ta fram ngn annan dag. Så ställde dom på arbetsbänken i en big pack. Sen fick vi för oss att vi skulle fara en sväng till svartnäs och hälsa på Tonys föräldrar. Då vi satte oss i bilen sa jag att jag nog skulle in och ställa undan köttbullarna och Tony tyckte de lät onödigt för Bira gör ju aldrig nå. Nä in skulle jag. Då jag låser upp dörren möts jag inte av ngn Bira. Ropar på hon. Jo då kom hon. Jag gick in i köket.. Hela lådan låg upp och ner på köksgolvet…… EN köttbulle var kvar… 1 av 18. Hon hade hunnit trycka i sig hela 17st köttbullar. Den sista låg under big pack burken….. GISSA om jag blev arg…. Inte bra att hon lyckades få i sig de. Hon har ju sin specialkost och hon får ju inte äta ngt annat än de. Så då fick hon följa med. Rena turen för hon. Hon fick både äta köttbullar OCH följa med!! Men ville ju inte lämna hon då ifall hon skulle bli dålig eller nått… Som straff ska hon då inte få nå kortison imorgon. Eller just ja… skulle ju dra ner kortisonet så att hon bara äter en tablett varannan dag, såååå var de jag 😛 hehe

Lilla Doris som var oskyldig för en gångs skull fick lite välling i sin kvällsmat för att hon var snäll och oskyldig.. hihi

Nu ska jag ut med hundarna sen blir de sängen och vila. Har gått och blivit förkyld och de har jag inte tid med att vara…

2007

21/11 Rapport från Linnea:

Men känns som att de går åt rätt håll med Bira så ska ta och ta tag i Doris och kanske man kan starta hon i lydnad i februari? (önsketänkande)

Måste komma ihåg och ringa veterinären imorgon eller på tisdag. Måste få mer kortison utskrivet och sen måste jag boka en tid för återbesök. Då ska leverproverna tas om och om dom visar sig bättre blir det ett nytt fasteprov.Tycker hon blir bara piggare och piggare för varje dag. Men matlusten har hon tappat lite. Hon är inte riktigt lika galen i sin  mat. Men tigger då vi äter gör hon och hon tycker de är jobbigt då hon inte får smaka. Och en kompis var förbi på morgonen hon kallade Doris för ”pensionärshund” för att hon är så fet. Men nu har jag iaf handlat revir så att hon ska få då de här fodret är slut och de dröjer ju inte så länge med Dorrs matlust.. hoho. kramar

20/1 Rapport från Linnea:

Happ nu var de ngn dag sen man skrev igen. I tordsdags hjälpte Bira till att dammsuga och film på de hittas här http://s119.photobucket.com/albums/o145/ladylinnea/?action=view&current=Bilder186.flv Bira hjälper till och Doris ligger under bordet och skäller.

Och igår, fredag var Bira rejält pigg mest hela dagen! Hon var trött ett litet tag då lilla Lukas varit hit. Jobbigt då han är lessen ju tycker Bira. Blev bakad potatis med tacoröra igår till middag. Rejält gott är de! *mums* Synd att de tar så lång tid för potatisen i ugnen. Blir ju att man gör de så sällan då och i micron blir de inte samma sak. Blev lite blåbärspaj till efterrätt. Tonys föräldrar var ochså förbi igår och dom hade med sig en bukett tulpaner så som står nu fint på rumsbordet.  Och äntligen har jag mej nå hjärtan på tråd i mina krukor på köksbordet. Det har bara tagit några månader. Bira fick även duscha igår men hon blev jätte frusen efteråt. Hon låg inne och frös. Hon har ju inte så mkt hull nu som håller henne varm och pälsen har ju farit ganska så illa.

Imorse så var inte Bira så pigg på att äta upp all sin mat. Antar att de är minskningen av kortison som gör att hon inte har lika stor matlust. Att hon börjar vara sig själv med sämre matlust. För hon har inte kastat i sig mat heller som hon gjorde tidigare. Men till lunchen sin åt hon då upp all mat iaf! Så de är ju bra de.  Det är typ -20 grader ute idag så Bira tycker de är KALLT men lilla Doris hon bryr sig inte alls.

17/11 Rapport från Linnea:

Bira bus

Ikväll har Bira för första gången sen hon blev sjuk busat lite med Doris! Bira har ju bara lekt själv och med oss om hon har varit busig. Men nu ikväll hoppade hon på Doris en snabbis. Inte länge men hon gjorde de iaf. Gull Bira.

Annars lullar vi på som vanligt här!

15/1 Rapport från Linnea:

huvudvärk

Vaknade imorse med värdens huvudvärk. Skulle gissa att den kom från att man sovit dåligt en längre tid nu och varit upp flera ggr/natt och sovit väldigt lätt för jag har ju vaknat av minsta lilla, typ om Bira har druckit vatten och så. Men nu då vi dragit ner på kortisonet har vi dragit ner på nattrastningarna och då har jag dom 2 senaste nätterna sovit som jag vet inte riktigt vad. Men hårt har jag sovit. Kände av ihuvudet igår med men inte alls lika mkt. Men de gick iaf över idag med lite huvudvärkstabletter.

Idag har Bira varit hos Gun och hållt henne sällskap. De hade gått bra som vanligt. Slutade sent så dom satt och åt middag då jag kom, lilla Bira hade inte tid med mej hon var FULLT upptagen med att tigga mat! Nått nytt hon börjat med sen hon blev sjuk.

Vägde hon iaf igår och då vägde hon 13.1kg så hon har gått upp 0.5kg sen hon kom hem om hon nu inte är full i skit vill säga 😛

14/1 Rapport från Linnea:
 Lilla Bira var igår kväll hos mamma och mamma hade hämtat nått ur skafferiet och lämnat det öppet och då hade Bira sprungit och hämta ut ett ben därifrån. Lilla söta Bira… Mamma la ju dit de för att Bira inte får äta på dom.. Sen då mamma suttit i rummet hade Bira stått några ggr i dörröppningen dit och då hade mamma gått dit och frågat va hon ville jo då sprang lilla Bira in i köket… hon var ju såååå sugen.. men sista gången hade hon gått till dörren för då ville hon ut.Hon är sååå fruktansvärt söt min lilla underbara Bira!!
Nu ska Bira få sin sista antibiotika! Yes! känns som att de är påväg åt rätt håll. (förtränger hennes prover som inte går att mäta)

Massor av kramar från oss! 

11/1 Om jag har hört rätt så är det de här medicinerna som Bira får: Denozyl (för att avlasta levern), Andapsin (mot illamåendet), Ursofalk (mot leverproblemen), Lactulos (för att bli lite mer lös i nagen), Prednisolon (kortison), Vetrimoxin (antibiotika). Mer från Linnea:

Lilla Bira har varit hos Gun då jag hade en lektion idag och sen då jag var och tränade. Hon var väldigt pigg då jag lämnade hon men ganska trött då jag hämtade hon så hon har mest sovit sen vi kom hem. Min fina lilla Bira. Finare hund kan man inte få. Så underbar att ha och göra med! Underbar att träna med, så lätt att ha med sig var som hellst. Gör allt för att göra en glad.  Ja underbar på alla sätt och vis! Hon är drömhunden! Den som det sägs att man bara får en gång i sitt liv. Men hon är mer än så. Så extremt underbar hund är de bara jag som fått för de finns bara en Bira.! min lilla underbara Bira!!

Nu är de dags att ge min underbara Bira lite andapsin så hon slipper må illa. Sen lite kvällsmat ska hon få.

10/1 Idag så har jag talat med Linnea igen. Det var både bra och mindre bra efter dagens veterinärbesök i Luleå. Värdet som har gjort att Bira har blivit gul har gått ner från 200 ner till 50, men det ska ligga under 5, så det är på rätt väg i alla fall! Det andra provet som är ett leverprov var fortfarande så högt att det inte gick att mäta…. Kortisonet ska hon trappa ner och ta bort på sikt och antibiotikan kan hon också sluta med då den kuren är klar. Så lite bra känns det med vissa saker i alla fall, men oron är ju stor över vad det kan vara för något som har hänt Biragumman. Veterinären är ju helt förundrad över att allmäntillståndet kan vara så bra trots de höga proverna.
Linneas ord om det hela kommer här:

Bira hos vet

Nu har vi kommit hem från dagens besök hos Veterinären!

Veterinären kallade Bira för ”oförskämt pigg” eller nått liknande! Värdet på de gula hade sjunkt rejält! för de har ju legat på över 200 och nu låg de på ca 50 men de är ju ändå för högt för de ska ligga runt 5. Så de går ju åt rätt håll iaf. Men själva levervärdet var fortfarande så högt att de inte gick att mäta så hennes framtid är fortfarande oviss. Men Antibiotikan ska vi sluta med helt då den är slut för de var då bra. Och ska minska på kortisonet.

Då vi skulle betala hos vet var Bira nyfiken på hon bakom disken så hon stod på bakbenen och spanade lite på hon. Och en kille gick förbi med ett kvitto i handen och Bira blev nyfiken på det så hon fick spana in de med sen i den lilla butiken så pep de från en pipleksak och joo Bira hörde de för hon ville dit. Lilla söta Bira skrutt.

Fast nu är Bira ganska trött efter dagens besök och de är hon ju all rätt till att vara!

Men nu är det dags för mej att kasta i mej lite mat sen fara till skolan för att gå på dagens sista lektion.

9/1 Mer om Bira:

ÖVERLYCKLIG Bira!

JAAA Bira var riktigt överlycklig nu då jag kom hem från jobbet och vi gick ut en sväng. De snöar och hon var sååå överlycklig! Det var sååå härligt att se! Snöklumparna hoppade hon på och hon skuttade fram! Sjuk? NEJ inte de minsta så länge hon får vara ute och de snöar! Hon och Tony är väldigt lika på den biten.. Inget stoppar dom då de gäller snö!

Nu står hon här vid min sida och viftar på svansen och är hungrig! Hon ska alldeles snart få äta sen blir de att fasta hon tills vi ska vara hos vet imorgon.

Annas har Bira varit hos Gun idag medan jag var på skolan. Det gick fint. Hade långlunch så var dit och fick mej lite lunch också. Tack för den!

Nej nu började Bira tycka synd om sig själv då hon inte får MAT!

8/1 Mer från Linnea

Bira och kaninen

kanin tv-motorvärmare

Inatt har Bira mått prima! Tycker även att hon är piggare. Då vi är ute brukar hon bli busig och hoppa på snöklumpar och ”surfa” med framtassarna på dom. Idag såg hon en kanin skutta på en av grannarnas tomt (tror skutte var på rymmen) så då fick jag säga ”nej” annars hade hon tagit sig friheten och gått dit och hälsat på.  Lilla Doris började skälla då hon såg den.

Annars så börjar ju de här nya året sååååå bra.. Igår ville inte tvn starta men efter att den stått ett tag på stand-by så startade den och samma sak hände idag då jag slog på den. Börjar tro att de är som min ena bror Tomas sa ”den behöver en motorvärmare”. Lite surt för den är ju bara 2,5år gammal.

Är grymt trött idag. Man sover ju inte så jätte bra. Upp ngn gång på natten för att Bira ska få gå ut. Visst skulle hon kunna hålla sig men vet sa att kortisonet gör att hon kan behöva ut ganska mkt så allt för hennes skull. Sen vaknar man då Tony far på jobbet. Sen på morgonen ställer man klockan för att ge hon piller sen ställer man den en timma senare för att hon ska få mat och sen en timma senare efter de mera piller . Man hinner precis somna om mellan varven. Så ikväll blir det en tidig kväll för imorgon börjar skolan om och tänkte ha Bira klar tills jag börjar för hade tänkt att hon ska få vara hos min pappas fru Gun då jag har skola. Vet ju inte än vilka tider eller nå jag går så. Sen på kvällen ska jag jobba. Måste komma ihåg att ta ledigt på onsdag förmiddag från skolan också för då ska jag ju till luleå med Bira, Tony skulle få försöka följa med oss.

För tillfället håller Tony på att måla färdigt i toaletten som han skulle ha gjort för ngn månad sen. Skönt att de blir färdigt nu!

Snygg bilder på Bira tagna idag. Typiskt hon att blunda på bilder. Men så är de då man är känslig för blixten.

7/1 Mer från Linnea:

Spya

Vaknade inatt av att Bira spydde så blev inte så mkt sömn inatt heller.. men hon spydde bara en gång, men de var rätt mkt hon spydde. Fast hon hade ätit rejält mkt igår. Så idag har jag dragit ner på maten lite men då går Bira och snålar hela tiden! INTE likt hon! Blev nästan panikartat då hon skulle få ena målet mat. Hon hade fått sin medicin mot illamående ca 50min innan och så blev hon ju bara sååå hungrig och hon skulle bara ha mej till köket, men hon fick allt vänta 10min till.. Hon äter ju så fort så jag brukar plocka undan maten ngn sväng (har man ALDRIG behövt förr) och igårkväll så satt vi vid rumsbordet så jag ställde upp den på bordet och hon som hänger över den för att få fortsätta äta tills den hamnade på bordet.. då var hon och nafsade och bet på skålen som är av stål. Hon har allt gått och blivit lite lustig.

Inte konstigt att hon hade sår på nosen heller då jag hämtade hem hon. Igår kväll tänkte jag att Doris skulle få äta lite på ett ben och stängde ut Doris i hallen och Bira med oss i vardagsrummet och så hade jag ett kompostgaller mellan. Men lilla Bira blev lite olycklig så hon gick och stötte nosen i gallret så de smällde och hade sig de rasade även en av gångerna. Skulle filma de men självklart så stod hon bara och titta på mej så fort jag satte på kameran..

Hittade dom här bilderna på Bira då hon var 4månader gammal. Så liiiiiiten och söööt! Sista bilden är sen i oktober -06 och där ser man att hon var vit i ögonvitan och inte gul.

6/1 Jag har precis talat med Linnea och inatt så har inte Bira spytt någonting utan det har varit lugnt. Så vi håller alla tummar och tassar som finns att allt ska gå bra för Biragumman.Så här skriver Linnea:
apotekbesök
 
Bira mådde lite dåligt igår på dagen också så jag ringde till djursjukhuset. Fick prata med Biras veterinär. Så hon faxade så att jag fick fara till stan och hämta ut en till medicin i stan mot illamående.. lite lustigt för läste på biverkningar på den medicinen och en av dom var just illamående… Så för tillfället äter hon 6st olika mediciner. Är glad att hälften av dom är flytande för dom är så mkt lättare att ge hon! Men de tar sin tid.. 2st ska hon ha 1 timma före frukost och den mot illamående ska man vänta minst 2 timmar innan man ger annan medicin läste jag…

Inatt har jag då fått sova iaf ganska så bra! Somnade direkt jag la mej. Tony var ut med Bira innan han gick och la sig sen vaknade han klockan 3 så då gick han ut då med och sen vaknade jag klockan 6 så då gick jag ut med hon.. och hon har inte mått illa eller nå så känns mkt bättre idag.. så sov ganska så gott inatt!

Har filmat Bira lite (minns inte om de var torsdag eller igår) och på den här första filmen har jag försökt få med lite hur gul hon är och i ögonen syns de väl mest i slutet. .  http://s119.photobucket.com/albums/o145/ladylinnea/?action=view&current=Bilder124.flv (varning, hon är väldigt mager och inte så pigg)

Några minuter senare och lite piggare http://s119.photobucket.com/albums/o145/ladylinnea/?action=view&current=Bilder125.flv

Och så en film på ”lilla” Doris som är lite väl rund.. man får ju inte glömma bort hon inte! http://s119.photobucket.com/albums/o145/ladylinnea/?action=view&current=Bilder121.flv

Annars har Bira rullat sig i snön på morgonen.. jätteskönt tyckte hon.. alldeles mjukt…

Nej nu ska vi ta och gå ut så att hon får göra sina behov. kram och hej

5/1 Mer om Bira:

Bira plutt

Nu har Bira varit hemma i ett dygn.. vaknade inatt.. jo hon spydde. Hon spydde 2ggr med ca en timmas mellanrum. Var ut och pinka efter första gången och gissa om hon var pinknödig… De var ju JÄTTE bråttom! Andra gången spydde hon i bädden.. där hon låg och jag flög ju upp då jag hörde de och då låg hon fortfarande kvar i bädden brevid spyan och tittade jätte förvånat på mej. Tror inte hon hinner vara med själv då de kommer utan de bara kommer upp..  Så blev inte så mkt sömn efter andra gången som var runt 20 i 5 imorse.. Tankarna for runt.. hur länge ska man fortsätta kämpa och hoppas? kommer de bli värt de för Bira? Hjälper försöken ens nå eller går de bara åt ett håll? Börjar känna mej väldigt orolig inför proverna som ska tas på onsdag… kanske man måste ta ett mindre roligt beslut…

Tog iaf dom här bilderna igår då vi kommit hem.. Då Bira tar igen sig i soffan.. och sen bilder på hennes rakade ben och mage.. Snöade mkt igår.. och snöar lite mer nu ser jag.. Bira blir lite kall om sin lilla mage då hon är ute.. och hon är ju väldigt mager nu så hon fryyyser då hon får gå ut.

Vägde precis Bira. Hon har gått ner till 12,6kg och då hon vägde där runt 16kg såg hon ganska så normal ut. Har just filmat hon också lite. Men vet inte än om de blir till allmän beskådning eller om de blir till få utvalda…

en mager Bira..

4/1 Underbara nyheter från Linnea:

Bira hemma

JAAAAAAAAAAAAAAA Nu har jag och Bira just kommit hem!!

Ringde imorse.. och då hade dom beslutat att vänta med provet dom tänkt ta idag.. men eftersom Bira är så pigg skulle jag få hämta hem hon så hon frågade när jag kunde komma och självklart for man ju på en gång! Ska på återbesök på onsdag och ta proverna.

Men fram till dess är de en massa medicin som hon ska äta… Just nu ligger hon på sitt favoritställe i köket precis så att hon ser vad som händer i hallen.

Och då vi kom hem var hon törstig.. UNDERBART att se hon dricka själv! de gjorde hon ju inte sista dagarna utan då fick jag trycka i hon vatten.

Hon har en naken fläck på magen där dom rakat hon för ultraljudet.

Nåjaa.. återkommer nog med mer info senare. ska ta och göra mej nå mat och försöka få hem tony så han kan vara med Bira då jag fara och jobbar ngn timma.

kramar på er alla från oss alla

3/1 Mer från Linnea:
väckarklockan
Del 1

Väckarklockan ringde 09.00. Det var dags att ringa och höra hur de var med Bira igen. Hon jag pratade med idag sa att Bira var lite piggare men att hon fortfarande var gul så dom ville behålla hon ngn dag till. Men hon hade då druckit lite själv under natten och på morgonen och så hade hon fått lite mat. På dagarna får hon dropp men inte på nätterna. Man försöker hålla sig sysselsatt hela tiden för att inte fundera allt för mkt.. men nu börjar de mesta vara gjort, tränat har man gjort så man har träningsvärk, stan har man gått på, lägenheten är ren, det enda som är kvar är att duscha Doris. Fast de gillar INTE Dorr. Enligt hon är duschar till för att leka i och fånga vatten då ngn annan duschar och INTE att bli duschad själv i…

men men.. återkommer med del 2 efter kl 15-16 ngn gång för skulle ringa dit då igen för att få reda på provsvaren från gårdagens prover

Del 2

Har just fått höra om proverna. var nå fasteprov och vad de andra då hette. ena skulle ligga på runt 30 och de andra 10 tror jag de var och båda var rejält förhöjda. Tror de första var på över 200. Svårt att komma ihåg allt då de är saker man inte riktigt vet vad de är…. Imorgon skulle dom ta om provet dom tog då vi kom dit för att se om de förbättrats nå. Men hon äter då och dricker och har än inte spytt där… STackars lilla Bira och måsta sitta i bur hela dagarna.  Hon vill ju springa, hoppa och skutta i skog och på ängar…

Har inte blivit nått gjort idag.. åt lite lunch sen somnade jag och Doris på soffan och där sov vi ngn timma.

2/1 Igår fick jag ett SMS av Linnea att de hade tagit kontakt med veterinären eftersom att Linnea hade sett att ögonvitorna såg gula ut på Bira. Så idag på morgonen var de in till Luleå med henne. De gav henne dropp och tog en del prover på henne. Leverprovet var så högt att det gick inte ens att mäta…
Bira blev såklart inlagd och vi får verkligen hoppas att det inte är något allvarligt. Alltså alvarligt är det ju men att det är något som går att medicinera så att Bira får ha ett bra liv tillsammans med sin familj. I morgon ska de göra ultraljud och på onsdag ska proverna tas om. Många kramar till er!
Här kommer Linneas egna ord:
 Nu har jag pratat med Bira.. eller hon som har haft hand om Bira idag!

Dom hade gjort ultraljud och gallblåsan var lite svullen men annars såg dom ingenting. Och proverna jag fått för mej dom skulle ta först imorron har dom tagit redan idag! så svaret på dom kommer först imorron eftermiddag. De var 2 tester, ett innan hon ätit och ett efter att hon fått äta lite för att se hur hon reagera då hon åt. Hon hade inget spytt efter maten heller.

Började ju fråga hur de var med hon fick till svar ”hon är ju pigg” joo tyckte jag de var hon innan också… hon är inte så nöjd över att sitta i sitt bur, men hon finner sig i det och blev glad och viftar på svansen då dom kommer. Hon var så snäll och fin att hantera sa hon… så de låter ju precis som min lilla Bira!!

Ska ringa dit i morgon bitti också. Hon skulle höra vad veterinären har för planer och om jag ev kan få hämta hem hon imorron eller kanske torsdag och fortsätta behandlingen hemma.

Och tack för alla fina ”stöd” inlägg jag fått! Här rinner tårarna av lycka att de inte var ngn tumör eller nå iaf och att de lät så positivt idag!!

Kram och Gott nytt år!

1/1 Här är Linneas egna ord:

Älskade lilla Bira

Min älskade lilla Bira…  tomt utan hon här hemma =(

Imorse då vi vaknade bar de av till veterinären med Bira. Upptäckte ju igårkväll att hon var gul så ringde ju veterinären och fick tid 09.30 i luleå där började dom med att göra hon till en sexig brud med rakade ben. Eller dom rakade ju iaf en liten fläck där dom tog blodprov och sedan kopplade dom i droppet medans vi väntade på resultatet av blodprovet. Tycker hon har varit väldigt pigg ändå och att de var först då hon låg ner i rummet och fick sitt dropp hon visade sig sliten/sjuk. Hon är en riktigt kämpe iaf lilla Bira för de flesta levervärdena var på tok för höga, vissa var så höga att dom inte gick att mäta ens… och nått värde skulle ligga på runt 5 tror jag de var och de låg på över 200. Trots allt varit så galet har hon ju ändå vilja leka till och från. Vet inte än vad som är orsaken om de är ngn förgiftning eller vad de kan vara. Imorgon har dom tänkt göra ultraljud på levern och se om de kan vara ngn tumör där eller nå annat va dom då sa… dom sa så mkt och man kommer ju inte ihåg allt.. och på onsdag skulle dom ta nya prover och se om nå värden sjunker. Hon har fått nå som gjorde nå så att levern får vila och så var de nå antibiotika. Har vi tur kan hon bli bra av vistelsen där men har vi otur kan hon måsta gå på medicin resten av livet.

Grymt jobbigt då hon inte är hemma heller.. att vara tvungen lämna hon där och fara hem. Inte veta hela tiden hur hon har de.. om hon kan koppla av där eller om hon är stressad…? Tycker dom skulle ha haft en webbkamera som man hade kunna titta i. Får ju heller inte hälsa på hon för de brukar visst vara jobbigare för hundarna. Man skulle ha varit veterinär så man hade fått ta hand om sin hund, fått se den hela tiden och veta att den har de bra. Kanske man borde byta yrke igen??? 

Tur man sovit dåligt dom senaste nätterna kanske man iaf kan somna ikväll…

Saknar min älskade lilla skrutt Bira!!

2006

31/12 Linneas egna ord om Bira:

Det nya året börjar bra

Det nya året börjar bra.. Bira har ju nu ätit välling och ris på inrådan av veterinär.  Var till veterinären i fredags och hörde för tänkte dom skulle titta på Bira då hon varit dålig i magen. Men deras svar blev ungefär  ” Låter som att vi måste titta på hon och att hon nog skulle måsta få dropp, men vi har inte tid och imorron har vi ju stängt” men sen sa hon att jag kunde testa ge hon endast välling och ris under helgen om jag inte ville fara till Luleå. Så valde ju då de lättare och billigare alternativet före är ju inte direkt billigt att fara in på jourtid heller… Och idag var vi till Kåbdalis och åkte snowboard och hundarna fick vara hos min pappa och hans fru och dom pysslade om hundarna REJÄLT skulle jag tro!  men i alla fall så då vi hämtat hundarna och jag skulle ge Bira välling så tittade hon på Tony då jag höll hon lite lätt i huvudet och jag såg att hon var gul i ögonvitan.. (ögongulan??)  Visade sig att hon var gul hela på hela kroppen (magen, öron mm där huden syns rätt bra) Så Tony fick ringa veterinären i Luleå (nepp jag klarade de inte) så imorgon första dagen på de nya året ska vi då in till veterinären.

För övrigt så skjuter dom rejält med raketer här i kring och hundarna är inte direkt brydda  dom ligger mest och sover och myser på.  

Gott nytt år gott folk

29/12 Eftersom att Bira inte har lagt på sej så mycket så tog Linnea kontakt med veterinären och frågade om råd. De ville lägga in henne med dropp! Men det var ju inte det som var felet att hon är uttorkad…. *suck* Varför blir det ibland så att man måste vara en st.f. veterinär? 😉 Gott Nytt År till er allihopa uppe i Piteå och jag hoppas att Biragumman lägger på sej de borttappade kilona snart igen!

22/12 Rapport från Linnea:Hej CarinaNu har Bira löpt i 23dagar, men dom senaste dagarna har hon nästan inte fått behålla nån mat.Hon är vrål hungring och kastar i sig maten till och med tar mat från Doris(!!!!) men sen kommer den upp samma om hon dricker massa vatten. Små små potioner får hon behålla så försöker ge hon de.. men hon lyckas ju som sagt ta från Doris ibland.. hon har blivit jätte mager och väger bara 13.2 kg nu!Men Doris hon är fortfarande rund och go trots sin mat förlust…  :DVet du om de är vanligt att dom börjar må så dåligt att dom inte får behålla maten vid löp?? men hon är ju pigg mellanvarven hon inte mår illa hoppas allt går bra med valparna kramar och god jul och gott nytt år

21/12 Bira har under tiden hon löpt kräkts flera gånger så nu har hon tappat mycket vikt och väger nu bara 13.2 kg…. Lillgumman! Ändå har hon ätit bra och snor även av Dorr om hon kan! Jag har inte hört något sånt tidigare, för våra gör inte så. Jag hoppas verkligen att det går över nu då hon har löpt klart. Försök att  ha en god jul i alla fall…..

8/10 Fick det här härliga mailet från Linnea:HejsanInatt har Bira fått sova borta!!! För idag har Bira fått följa med min far på fågeljakt. Dom hade passerat 2 stoooora vattenpölar… tillräckligt djupa var dom då tydligen för Bira hade simmat igenom dom… alldeles lycklig att få bada… :DDom hitta ingen fågel men dom hörde 2 st drev.. och då dom kom tillbaka såsköts de just en hare som Bira var fram och titta och lukta på! Nu ligger hon iaf utslagen på golvet! kramar

3/9 Så här skrev Linnea om dagens tävling med Bira:

Bira fick gå före på tävlingen och medan jag stod och fundera om jag skulle fortsätta och köra resten med Doris då hon redan nollat platsliggningen var de en som berätta att man kunde ju bryta före sista momentet och då slipper man ju få med de som resultat sen.. Så de tyckte jag lät kul och ville testa 😀 Var för övrigt bara 2 st hundar som tog första pris av ca 15 och de var en i klass 2 och en i elit. Det var stora vatten pölar på planen där dom allra flesta vägra lägga sig i. Dumt nog har ju lilla Doris inte fått vara med om så mkt regn.. Har ju inte regnat mkt alls denna sommar och har de regnat väntar man ju till de lugnat ner sig innan man går ut med hundarna så Doris tyckte de var JÄTTE obehagligt då de riktigt öste ner. Och Bira hade jag valt att mest träna vittringsapport och metallapportering fast jag vet att jag bör köra igenom alla moment dagen innan för att hon ska fungera som bäst… :/ Sen var hon ju sååå nära att klara vittringsapporten hon tog rätt men släppte den och tog en annan. Så är ganska så säker att den hade ngn doft på sig för på alla träningar sen vi gjorde de som fullständigt moment har hon klarat de utan tvekan. Nepp nu kokar mitt vatten så nu ska jag koka mina vittringsapporter och he dom i frysen!!!

Kramar

20/8 Idag så fick jag ett mail att Linnea hade vägt hundarna och nu har Bira gått upp till 16.5 kg! Härligt!

19/8 Äntligen så fick Bira sitt LP 2!!!! Hurra och grattis till er! Ni är ju så otroligt duktiga! Nu håller vi tummarna för trean så att ni kan börja med eliten! Jättekram till er från oss!

10/7 Även Bira fick två utmärkelser med sej hem. Först så blev hon ju Årets Hummelvikare i lydnad och så fick hon ju sin LP rosett! JÄTTEGRATTIS till er och vi håller tummarna för nästa tävling i tvåan!

16/5 Nu har jag varit och lånat lite bilder från Linneas sida på Bira och Doris… Bilderna var från sista april då Linnea var ute och träande hundarna. Jag har ju alldeles glömt bort att skriva i hennes dagbok om hur det har varit under våren. Kan väl bara sammanfattas med ett ord och det är succé! 2 st första pris i tvåan efter varandra fastän Linnea bara går och väntar på att Bira ska börja att löpa. Nu fick hon efteranmäla till tävlingen på fredag så vi håller alla tummar, tassar och tår och det är många nu i den här familjen för att det ska gå bra den gången också så att du kan ägna dej åt trean. Men ska du inte försöka dej på ett LP där också så att det blir värsta långa namnet på Bira? *skratt* Linn var orolig över vilken klass du skulle starta i på träffen i sommar, men jag sa att det är lugnt! Hon är i den alldeles egna ”Biraklassen”! Kramar och lycka till på fredag!

10/4 Nya bilder på Bira

20/3 När jag gick igenom mina gamla mail så hittade jag de här bilderna som jag hade glömt att sätta in på Biras sida. *skäms som bara den*

19/3 Ja vad ska man säga om våra duktiga tjejer i Piteå? De är ju bara hur duktiga som helst! Idag så tog Bira sitt tredje första pris med otroliga 190.5 poäng och därmed så har hon nu ett LP 1 dvs ett lydnadsdiplom! Helt otroligt! Nu ska det bli spännande att se fortsättningen! Linnea vägde Bira igår och nu väger hon mer än någonsin dvs 15 kg och det var nog tur eftersom att det blåste så mycket på tävlingen! *skratt* GRATTIS igen tjejer!

27/2 Nu har jag fått nya bilder på Bira också och inte bara Doris! 😉 Sötisen!

19/2 Världens bästa Bira har gjort det igen! 197 poäng på lydnaden är ju faktiskt bättre än pappa Rivers resultat och det säger ju inte så lite….! Hoppas, hoppas att det går lika bra på nästa tävling med henne. Linnea har även skickat en bild på hur Bira såg ut då hon var skendräktig. Bamsekram till er allihopa från en otroligt stolt och glad uppfödare!

31/1 Bira väger samma nu som vid förra vägningen 14.5 kg. Linnea hade tänkt ställa ut henne i Piteå men kommer nog att vänta till nästa utställning i stället eftersom att hon även har börjat att fälla ur lite grann.

21/1 -06 Nu har jag fått lite mer uppdaterat om Biragumman också. Hon har ju nästan hamnat lite i skymundan av busiga Doris. Nu har i alla fall Linnea anmält henne till några lydnadstävlingar så vi håller tummarna att det ska gå lika bra i fortsättningen! 😉 De var till ett ridhus och tränade lite häromdagen och det gick jättebra. Det var så trångt att det gick nästan inte att göra en inkallning utan att stöta i de andra men Bira brydde sej inget alls om allt det andra. Här kommer några nya vinterkort på Biragumman

2005

8/12 Idag så fick jag träffa Bira igen! Himla skoj! Hon fick följa med när Linnea kom för att hämta hem Doris. Så nu hoppas vi att allt kommer att gå bra för dem allihopa där uppe i norr….

30/11 Ny höjd på Bira är 47 cm.

21/11 Nu har jag fått en alldeles färsk bild på Bira då hon ligger och myser i sin favoritfåtölj! Tråkigt att hon skulle börja löpa precis då det var tävlingar, men ni får ta det sen i stället! Har alldeles glömt bort att skriva att Linnea nästan skämdes över henne då hon fick träffa en liten Kelpievalp som hon nästan försökte att förföra! *skratt* De är inte skojiga då de vet vad de vill de små liven! Kram och hej så ses vi snart….

17/10 Nu ökar hon så att det står härliga till och väger nu 14.5 kg! Heja gumman!

30/9 Nu väger Bira 13.7 kg så det går ju sakta åt rätt håll. Hon tål i alla fall den här maten bra och det är ju huvudsaken!

25/9 Nu är Bira röntgad med A på höfterna och UA på armbågarna så det är ju helt underbart! Härligt tjejer! Idag så fick jag ett härligt mail från Linnea där hon berättade att grannen kom med en nyskjuten gräsand som Bira nästan direkt apporterade! Först så stod hon och luktade på den men sen då de sprang ifrån Bira så plockade hon upp anden på en gång och tog den med till matte! Suveränt! Så nu hoppas jag att ni fortsätter mer med apporteringen så att vi får se er på ett jaktprov, tollingjaktprov eller working test också! Härligt och tack för bilderna! Sen har ju Bira även varit på herrbesök hos Molle! Men bara för att ”hänga” lite! (visst är det så ungdomarna säger?) Roligt hade dem i alla fall och det är ju jätteskoj om de börjar att träna ihop!

10/9 SUPERGRATTIS!!! Bira fick ett första pris och 187 poäng på dagens tävling i lydnad! Härligt jobbat tjejer! Kolla vad stolt Bira är då hon sitter med sin stora fina pokal! För hon vann även tävlingen med sina höga poäng och det var 8 st tävlande i hennes klass!

27/6 Igår så fick jag reda på lite mer om Biragumman. Hon kommer att röntgas lite senare och har varit ute och tränat vattenapportering med fågel och gått ett släpspår! Duktiga Bira gick ett släpspår efter en rapphöna. Hon bar fågeln men släppte den när hon kom närmare matte för att lukta på den. 😉 Sen tränade de vattenapporteringar med dummiesar och mås. Det gick bara bra, men måsen släppte hon då hon på land. Dessutom så har Bira gått och blivit ”draghund”! Linnea var ute på sina inlines och då hade hon sele på Bira som drog henne. Så hon är en stjärna vad hon än tar sej för! Kram till er!

25/6 Mera kort från Bira och Linnea! Härligt! Tack så jättemycket. Det var roligt att se korten då Bira kastar sej i vattnet för precis sådär är ju mamma Mitzy också! Fina bilder på Bira då hon apporterar fågel också. Bilden då hon sover är då de for hem från vår funktionsbeskrivning…..

19/6 Linnea berättade att nu har hon även börjat att träna henne med fågel. Hon tog en och kastade ut i vattnet och Bira simmade ut och hämtade men kom inte ända fram till Linnea med den. Men för varje simtur så kom hon längre och längre upp med den! Ni är för duktiga tjejerna i norr!

13/6 Nu har Bira och matte Linnea tagit studenten! Hipp Hurra för er! På korten som jag fick så är det Bira och springern Albin (?) som busar i vattnet. Men något har i alla fall Bira fått av mamma för hon ger sej INTE då det gäller pinnar och vatten! Hon får springern att ge sej fastän hon själv nästan drunknar! *skratt* Precis som mamma Mitzy! Nu väger Bira 13.5 kg och ser lite grövre ut på bilderna….

31/5 Ny rapport från Bira och Linnea i norr: 

Igår var jag och la årets första viltspår för bira! De gick jätte bra! Det märktes att hon blivit äldre än i fjol!
Hon kom av sig några gånger och var inte helt säker på vad hon skulle göra, men på slutet gick de riktigt bra! Fast jag la nog spåret lite väl kort för hon var inte beredd på slutet så tidigt!
*dutti Bira*

Och idag så var jag ute och gick med hundarna och Bira ville bada så det fick hon göra. Hon hämtade en pinne ute i vattnet och Molly stod på kanten och tittade på, badkruka som hon är och väntade tills Bira burit upp den till land DÅ försökte Molly ta av Bira pinnen.. men ta pinnen från Bira lyckades hon INTE med =)

Kram och hej

Det här verkar ju jättebra inför viltspårsäsongen….. Härligt tjejer!

24/5 Nu har äntligen Bira börjat att öka lite i vikt så nu väger hon 13.5 kg. Vi håller tummarna för att MH:t ska gå bra i veckan här….

9/5 Linnea berättar att Bira har blivit så busig nu då hon löper…. Hon tar inläggen från tikskyddet och drar bort dem och sliter sönder dem! Bira har ju inte hittat på så mycket bus tidigare. Så Linnea sätter in henne i buret då hon ska vara själv. Meeen då har hon kommit på att hon kan bita sönder mattan som ligger i buren och även filten som ligger ovanpå! Jahapp! Välkommen i gänget säger jag för påhittiga det brukar de minsann vara! *skratt*

26/4 Nu har Bira börjat löpa för andra gången! Synd på tävlingen, men det kommer fler!

23/4 Nu har Bira varit ute och tävlat i lydnad igen! Superbra gick det! 145 poäng med 0 poäng på platsliggningen! Så nu gäller det att ni tränar på platsliggningen så har ni ert 1:a pris i en liten ask! Ni är verkligen superduktiga båda två och vi är sååååå stolta över er!

18/4 Nya bilder på Bira. Så jag vet inte om vi ska kalla henne ”coola Bira” eller en ”kall bärs”! *skratt* Några av  bilderna visar då Bira är med Linnea på skolan och lär sej lite om livet…. (eller var det bus…?)

26/3 Häromdagen så fick jag nya fina bilder på Bira från resan till Kiruna. Snacka om S-formation! Där du Pyttan ligger du i lä….*skratt* De första bilderna är lite myspys med huskatten. Helt plötsligt en dag i början av mars så fick Bira en knöl på nosen som lika snabbt hade försvunnit till dagen efter… märkligt… men bra att det inte blev nåt av den såklart. Bira och Linnea har gjort praktik hos en i Kiruna som håller på med drag så de har haft  ljuvliga dagar ute på isen. Sista bilderna är en trött Hummelvikare på väg hem med tåget….. 

6/3 Bira kom till utställningen för att heja på brorsan Bruce! Jättekul att få ännu fler kort på henne!

20/2 Jahapp så har även Linnea och Bira klarat av sin första off lydnadstävling! Det gick jättebra efter förutsättningarna. På platsliggningen så klev 3 hundar upp  och började leka och då klev Bira också upp men hon sprang till matte! 😉 Gullevovven! Hopp hade inte Linnea tränat sen i höstas.

10/2 Bira ska bli draghund! Matte Linnea ska på praktik och lära sej om draghundar i 2.5 vecka i Kiruna och då ska Bira få följa med. Bira har idag lärt sej ”vacker tass” Linnea tycker att de är sena med att lära sej konster men de har ju riktat in sej på väsentligheter och inte som vi en massa trams…. *flin* Härligt med nya bilder på Bira. Håller med Terese om att hon har verkligen fått en vacker röd färg!

19/1 Ny vikt och höjd på Bira: nu väger hon 12.5 kg och är 46.5 cm hög

16/1 Idag så fick jag nya kort på Bira. Linnea berättar att det går bra med det nya fodret som kommer från Hundköket och heter Hundköket Elit och är egentligen framtagit för draghundar och jakt hundar som jobbar extremt mycket. Men Bira funkar bra på det och ska få äta det ett tag tills hon har ”ätit” upp sej. Sen ska hon få äta Hundkökets vanliga foder. Men hon har inte spytt en enda gång av det här så det är ju toppen. Men Bira är inte så hungrig av sej så om det inte är andra hundar i närheten så lämnar hon gärna. Men nu hoppas vi såklart att det ska funka med det här så att Bira blir en tuff konkurrent i utställningsringen också och inte bara på lydnadsplanen! Kram på er!

11/1-05 Nu skäms jag verkligen….. Jag har ju alldeles glömt bort att skriva några rader om Biragumman… I alla fall så har hon inte lagt på sej som hon ska så Linnea har bytt foder åt henne några gånger utan att det har gått så bra. För då hon har börjat med ett nytt foder så har Bira kräkts upp det och det är ju inte skojigt. Men nu har hon hittat ett foder som funkar bra i alla fall så nu håller vi tummarna för att hon lägger på sej några kilon till! Kram på er!

2004

4/12 GRATTIS!!!! Vilken härlig lydnadsdebut att få slå alla andra och dessutom få ett första pris! Vi är såååå stolta må ni tro över er bragd! Framförallt gammelmatte som inte klarar av att få ett andra pris en gång med Mitzy. Läs mer på resultatsidan. Än en gång ett bamsegrattis från oss här nere i södern! Snacka om att ha bra valpköpare som inser vikten av att gammelmatte får njuta av deras framgångar! Tack snälla Linnea för de fina bilderna!

28/11 Idag så var Linnea och Molly och hälsade på hos några kompisar. Då började den ena kompisen att kasta några frusna fåglar till Bira. Bira tyckte att det var väldigt spännande och slet dunet av den stackars naturligtvis döda fågeln! Men gammelmatte blev stolt och glad!

18/11 Nu har Linnea skickat nya bilder på Bira! Tackar så mycket! Men nog kan man se att du har försökt att ställa upp henne för på ståbilden ser hon ju helt ynklig ut! *skratt* Så där var Pyttan också då hon var yngre…. Tyckte lätt synd om sej själv om man sa åt henne att göra något som hon inte riktigt kände för själv. Men skicka flera kort så fort du kan!

17/11 Nu är Bira 46.5 cm och väger 13 kg!

7/11 Idag så berättade Linnea att hon hade märkt humör i Bira för första gången! Det var en Vorsteh som inte gav sej utan skulle på henne hela tiden. Till slut så blev Bira less och frästa ifrån ordentligt. Den andra hundägaren tyckte att det var jättebra att det var någon som sa till honom, så det var ju skönt! Bira är rädd för dammsugaren, men det går bättre och bättre. Men hon är inte gärna i samma rum som dammsugaren om inte Linnea gullar med dammsugaren förstås! Då går det bara bra. Kan inte riktigt förstå det där att det gick hur bra som helst då valparna bodde här men att de blev rädda sen då de flyttade. Men det är nog inte meningen att man ska förstå allting heller… Igår så fick Bira en ny vän, som var rätt så efterhängsen. Bira hoppade ur bilen och då upptäcker Linnea att hon står och nosar på en kattunge. Sen förföljer kattungen Bira, så det var hur gulligt som helst! Linnea tog med sej kameran till utställningen och skulle föreviga det hela, men blev det några kort? Nepp för naturligtvis så var minneskortet fullt! Men uppfödaren blev glad i alla fall för det är trots allt alltid tanken som räknas! Förresten så tycker jag att den domaren som dömde Bira var taskig som inte kunde skriva någonting gulligt till hennes fördel, för det var ändå bara en inoff utställning. Men så är det i den världen, men vet aldrig förrän efteråt! Vi skickar en bamsekram till er i alla fall!

31/10 Linnea har börjat att träna Bira i lydnad och det går bara fint. Hon fattar allting nästan på en gång, så det ska bli spännande att se hur det kommer att bli framöver för tjejerna. Vi önskar så klart lycka till och hoppas att ni kan åka på utställning till helgen!

29/10 Linnea sa att Bira hade blivit förkyld… Så nu nyser hon och Molly ikapp. Så jag hoppas verkligen att det går över så att de kan åka på utställning nästa helg! Krya på dej, lilla gumman!

26/10 På det ena kortet där Bira är ensam så är hon nybadad. På de andra så ser man hr bra hon trivs med reservmamma Molly! Tack snälla Linnea för korten!

24/10 Nu har jag talat med Linnea och klagat på att jag inte får några bilder på Bira…. Eftersom Linnea är världens snällaste valpköpare så knäppte hon helt sonika ett kort med sin kamera och skickade till mej! Tack så jättemycket Linnea, men nu får du ta och låna hem digitalkameran så att jag får många bilder på Bira! Linnea berättade också att hon har anmält Bira till en inoff utställning i Piteå i nov. Om allt går som det ska och de åker på den så är 9 av 10 valpar utställda i valpklass! Helt otroligt vilka valpköpare man har!

2/10 Idag har Bira blivit stor och börjat att löpa! Linnea säger att Bira har varit lite olydig de senaste dagarna och inte har kommit direkt, men det fick sin förklaring nu då hon alltså har börjat att löpa! Hmmmm i så fall så borde Bee-Kini och våra andra hundar löpa hela tiden! *skratt* Ska bli intressant att se vad Bira kommer att ha för löpintervall, jämfört med mamma Mitzy och syrran Pyttan.

26/9 Nu har resultatet av charmoffensiven kommit! Kolla här i Pitetidningen! Sen sa Linnea att det var ännu fler bilder i den rätta tidningen!

22/9 Nya bilder på Bira! Sen har Bira slagit till och raggat igen! Offret den här gången var fotografen som kom och hälsade på hos hunddagiset där Linnea och Bira gör sin praktik. Han blev dökär i Bira så vi får väl se om hon hamnar i Pitetidningen! *skratt*

16/9 Först så fick Bira prova på att spåra. Hon spårade rätt bra men kutade som ett tok förbi Linnea stannade upp och kom jätteglad till Linnea. Andra försöket så sökte hon som en galning och sprang förbi Linnea några gånger, men så stannade Bira bakom Linnea några gånger och luktade och då kom hon på att hon skulle spåra och fann matte! Senare på dagen så var Bira jätteduktig på skolan. Linnea hade henne lös och tränade lite lydnad på en fotbollsplan fastän det var fullt med folk överallt så koncentrerade hon sej på vad Linnea bad henne om. Det är bra gjort av en 6 månaders valp, eller hur? 

10/9 Mera om Bira: Linnea berättar att hon är ett väldigt busfrö! Om hon bara blir lämnad ensam en liten stund så passar hon på….Tänk vad man känner igen det där! *flin* En dag var hon ensam en liten stund i en kompis bil och vips så hade hon dragit fram allt skräp som fanns i hela bilen, men det var kanske så att hon helt enkelt tyckte att den behövde städas? En annan gång så var hon ensam en liten stund i Linneas mammas bil och då hade hon dragit fram en massa halstabletter, men det är nog som Linnea trodde att Bira hade nog  ont i halsen! *flin* För inte kan det ju vara så att hon ville ställa till det… Hmmm (Ska jag säga som har levt med Pyttan i två år och nu med Bee-Kini som har hittat på sin beskärda del… *skratt*) Bira har sovit i bur hela tiden på nätterna, men häromkvällen så låg hon under sängen då Linnea skulle gå och lägga sej, så då fick hon väl slippa buren den kvällen. Vad märker Linnea sömndrucket på natten? Självklart har Bira hoppat upp i sängen och lagt sej till rätta och då ids man ju inte bråka med dem, som de så väl har räknat ut. Naturligtvis så gjorde hon samma kvällen efter och vips så var den goda vanan borta att sova i buren! *skratt* Linnea går ju på hundgymnasium och där har de väl inte varit så jätteimponerade av tollarna, men nu har de blivit otroligt imponerade av hur lätt Bira lär sej allt och Linnea säger att de brukar inte säga såna saker så det är klart att man blir stolt! En annan lärare har sagt att tollarna är opålitliga och kan nafsa efter en. Men nu har de ju träffat både Molly och Bira som har varit hur trevliga som helst, så det är bra att ni gör fin reklam för rasen! *Go Girls!*

9/9 Idag så har Bira börjat på valpkurs. Innan kursen började så fick hon träffa en Duck Dogare från Hortlax nämligen Molle! Men vi hoppas att ni kommer att lära er mycket nyttigt på kursen! Nu väger Bira ca 11-11.5 kg och är 46 cm hög.

7/9 Idag så fick jag ett väldigt trevlig mail från Anita Wahlberg, kennel Duck Tail’s. Hon hade nämligen i söndags varit på besök till skolan där Linnea går och hade träffat både Linnea, Bira och Molly. så då var hon så snäll och skickade flera fina bilder på Bira till mej! Tack snälla Anita! Den andra tollaren som syns är naturligtvis Molly. Molly gick ett uppvisningslopp i agility under publikens jubel så gjorde hon ju på så klart det hon själv ville. Den här gången så ville hon inte gå igenom den platta tunneln! *skratt* Bira fick också prova på banan lite grann och hon tyckte att det var hur kul som helst.

1/9 Idag så har Bira gått sitt första blodspår! Det hade legat i ca 3 timmar och var ungefär 100-150 meter långt med en rådjursklöv. Från början så tyckte Bira att det var ganska så läbbigt men efter att ha fått stöd och uppmuntran av matte så fixade hon hela spåret galant! Jättekul! Bra jobbat brudar!

16/8 Jag vet inte riktigt vad Linneas mamma ville ge för vink då hon köpte den här halsduken till Bira! *skratt*

4/8 Bättre sent än aldrig….Förlåt men de här bilderna hade jag helt glömt bort, men nu km de i alla fall! De här bilderna är från 22 juli och då träffade Linnea på några som hade andra apporterande raser, som inte ville lika mycket som Bira! Så då blev både nya och gamla matten stolt så klart!

19/7 Äntligen så har det kommit några nya kort på Bira! Tack Linnea! Bira är snäll och duktig nästan jämt…. Linnea har köpt ett galler till bilen för att inte Bira ska komma och sitta i knä då man kör. Men häromkvällen så satte Linnea ut henne i bilen en stund. Det passade inte damen, för hon trängde sej förbi gallret som Linnea tydligen inte hade fått dit ordentligt och hittade Linneas börs som numera är i molekyler likadant som kvittot som hon måste ha om hon vill lämna tillbaka gallret! Men Linnea har ju lärt sej att tänka på ”tollarsätt” så Bira är väl nöjd och vill behålla gallret! *skratt* Det är precis så man får lov att tänka med en tollare i huset! Bira har blivit en riktig hejare på att fixa nya killkompisar åt sin matte…..

27/6 Idag så har Linnea och vovvarna varit ner till vattnet… Molly gick och plaskade runt som vanligt utan att simma
men däremot tyckte Bira att det var jätte kul med vatten.. Inte som tidigare att hon varit rädd för vågorna och så… Bira var i väg och simmade och hämta pinnar en massa vändor! Men vattnet var ju rätt kallt så det slutade med att
hon satt och skaka och frös…

14/6 Tack snälla Linnea för de nya bilderna……

13/6 Nu har Bira varit ute på miljöträning. Linnea tog med sej Bira på stan idag. Eftersom att det dessutom är cirkus på gång, så fick naturligtvis Bira kolla på lite cirkusdjur och det tyckte hon bara var skoj. Jag vet inte om Bira kanske tyckte att kamelerna påminde om gammelmatte eller Bäcka….*flin* Nu har i alla fall Bira tappat sin första tand!

25/5 Här kommer lite nya kort på Bira!

23/5 Linne skrev och berättade lite om Bira idag. Bira höll på att leka med en rosa boll som hon har som piper. Då blev Linneas mamma såklart less på att lyssna på det och tog av Bira bollen. I stället så fick hon en annan leksak. Men det passade inte fröken Bira för då gick hon direkt och tog en skruvmejsel av mamma….Så nog ville hon ha sista ordet alltid! Linnea har fotat det så jag hoppas att det kommer snart….

16/5 FÖRLÅT, FÖRLÅT, FÖRLÅT Linnea!!!!! Jag hade helt glömt bort dina bilder på Molly och Bira men här kommer dem i alla fall! Det är inte lätt att vara senil….*skamsen* Här ovanför på 14 maj så ser ni Bira och Molly och även hur Molly såg ut efter att ha blivit ormbiten…..Jag hoppas att Mollan snart blir frisk och alert så att hon orkar med busiga Bira! Kram på er!

10/5 Det går fortfarande hur bra som helst med Molly och Bira så det är ju jätteskönt. Men på morgnarna så vill Molly vara lite för sej själv en stund så det börjar Bira att fatta. Det tar ju ett tag eftersom att hon är van att det är 9 st som vill leka på en gång man vaknar! Bira apporterar också väldigt gärna. Linnea skulle kolla om Molly ville hålla i vingen som Bira fick med sej. Molly var jätteduktig och höll den utan att tugga eller så, men Bira blev stortokig! Inte skulle väl Mollan ha hennes vinge heller, så där kom hennes berömda humör fram igen!

9/5 Nu har jag även fått lite nya bilder på Bira. Det går jättebra med Bira och Molly och Bira har nog blivit lite lugnare nu och har inte så väldigt ofta kamplekar med gardinerna…..

5/5 Nu har första rapporten från Bira kommit! Linnea mailade och talade om att natten gått bra med bara lite gnäll. Bira blev jätteglad då Molly vaknade, men Molly var lite trött och sa åt Bira att lugna ner sej och då la sej Bira direkt på rygg, så det är ju jättebra att Molly börjar att tukta Bira på en gång. För det gäller att hålla henne kort, för hon är ganska äventyrlig. När det inte händer något så går Bira och gnäller lite för det är klart att det är stor skillnad på att bara ha en vuxen hund mot de 14 som var här…..Jättebra att allt har gått så bra för er! Här är det så lugnt, så lugnt efter att utbrytardrottningen har åkt! *skratt*

4/5 Idag så fick äntligen Linnea komma och hämta sin lilla Bira. Jag ringde och kollade hur resan hade gått och det hade gått jättebra. Hon protesterade den första timmen men sen var hon lugn och fin. Molly blev jätteglad över att få en ny kompis så de fann varandra direkt! Lycka till båda två!

3/5 Bira charmade vet för hon tyckte att hon var jättesöt och verkligen stencool då hon fick chippet. Pojkarna gnällde och klagade lite men inte Bira! Nu väger hon 3.65 kg.

24/4 Nu väger Bira 2980 gram. Idag har Bira verkligen varit en riktig Houdini! Hur vi än har stängt för mellan köket och vardagsrummet så har hon kommit igenom! Vi har ställt kompostgaller på alla möjliga sätt men Bira grejar det mesta på sant tollarsätt! *skratt* Men fördelen är ju att hon mentaltestar ju resten av syskonen hela tiden, eftersom kompostgallren ramlar ner och skramlar hela tiden! *skratt*

23/4 Bira kom upp för trappen igen, för Leffe hann inte fixa skivan igår eftersom att han jobbar eftermiddagsskift den här veckan. Nu har hon även kommit på att det är ju lätt som en plätt att kiva över skivan in till vardagsrummet också. Hon hoppar över som en känguru, nåja klamrar sej över och sen går hon raskt iväg på nya äventyr. Idag så smakande hon t.ex. lite hårda kulor från de vuxnas matskål i vardagsrummet.

22/4 Nu har Bira kommit på att varför ska man stanna nere utanför valplådan då man kan gå uppför trappen och hitta på flera äventyr? Så sagt och gjort Bira var uppe i vardagsrummet i morse….Så nu måste Leffe höja skivan.

20/4 Idag var Bira först av alla att komma över skivan som är nere i valplådan, så den här kullen är verkligen ett utbrytargäng! Men du vet vad jag har sagt Linnea att den här tjejen hon vet vad hon vill. Men nu är hon jättesnäll då man håller i henne, men fortfarande så gillar hon jättemycket att mäta sej med alla bröderna…..

19/4 Nu väger Bira 2690 gram

17/4 Idag var det verkligen skojigt att fota Bira! Det går väl nästan inte att bli så mycket fulare än vad hon blev på de här korten eller vad säger du Linnea?? *skratt*

15/4 Nu väger Bira 2330 gram

11/4 Idag har Linnea varit hit och äntligen fått träffa sin Bira. Nu väger hon 2080 gram.

6/4 Nu väger Bira 1710 gram

2/4 Nu väger Bira 1400 gram. Bira har hela tiden varit en tuff tjej. Hon morrar alltid och säger till om det är något som inte passar henne. Men nu de senaste dagarna så morrar hon nästan aldrig då man lyfter upp henne, utan tvärtom så kommer hon också gärna fram till en då man sitter med valparna och vill komma upp i knäet.

27/3 Nu har även Bira klivit över till kilosklubben. Hon väger nu 1030 gram

25/3 Idag då Pyttans fanclub var hit och hälsade på i valplådan, så morrade Bira åt mej då jag skulle lyfta upp henne! Så det är krut i den rackaren, så där har du nog mycket att träna med Linnea!

24/3 Vikt 955 gram

22/3 Nu väger Bira 773 gram

21/3 Nu har Bira öppnat ögonen helt!

20/3 Nu har Bira börjat att öppna ögonen, fått mörkare trampdynor och väger 730 gram!

19/3 Nu väger Bira 620 gram

14/3 Leffe retar mej för att jag valde ”fel” tik att behålla! Men jag vet att Linnea kommer att ta väl hand om stumpan!