Ä-kullen dagbok

tillbaka till Ä-kullens sida

2020

13/9

Nu fortsätter jag att skriva i valpdagboken
kl 14.07 kommer första valpen så jag fick avboka vet 🙂
kl 14.00 ringer jag DV och bokar en tid 14.30 för att ta en röntgen och ge oxytocin
kl 12.02-13.30 Anna och Pekka åker bil med Nora
kl 10.50 värkar
kl 10.07 väldigt orolig
kl 09.08 temp 37.8
kl 08.33 tvättar sej mycket, vattnet har gått
kl 06.58 temp 36.8
kl 06.32 ganska orolig

12/9
kl 23.43 bäddar, hässjar temp 37-4
kl 13.30 nu har Nora börjat att hässja lite

Det händer grejer med Noras storlek <3
Dagens mått är 63–75-72, vikten är 24 kg och tempen är 37.6. Skillnaden på tempen idag är att den var segare att stiga mot de andra dagarna så nu är det lite närmare 🙂 Nora tycker verkligen inte om mej numera 😉 Så fick Leo hjälpa mej att få ner henne, för hon rymmer uppför trappen direkt om man inte är snabb 😉

11/9 Fortfarande är det helt lugnt med Nora så jag tror inte det blir några valpar i morgon men jag  hoppas på söndag eller måndag.
Dagens mått är 63-5-73-66, temp 37-9 och hon väger 24.35 kg. Roligt att hon har ökat så mycket från i förrgår 🙂 Så spännande att snart få träffa godingarna. Det blir som vanligt web kamera i valplådan så att ni 4 utvalda kan följa dem 24-7 🙂 Vi har ju även halsband i  olika färger på dem så att de är lätta att känna igen. Som vanligt blir det även full dokumentation av allt smått och gott 🙂

10/9 Nora tycker verkligen inte om mej för att jag tempar henne. Idag fick Leo vara med och distrahera Nora 😉 Nora äter som hon ska och är som vanligt förutom lite hässjande. Vi har inte så varmt ute att hon behöver hässja. Dagens temp var 38.0

9/9 Nora är gladare nu när det inte är så varmt ute men samtidigt inte så kallt att jag inte kan ha altandörren öppen. Både Nora och Elektra uppskattar de stora benen de fick häromdagen. Linns man Joel var snäll och kapade de andra i mindre bitar så tanken är att vi ska ge valparna färska ben som de får mumsa på. Idag var måtten 62-70-63 och tempen 37.7. Nora väger nu 23.5 kg Nora var så rolig idag. När jag tog fram måttbandet så sprang hon iväg och ställde sej i trappan hahahaha Hon är inte dum, den hunden för hon insåg att efter måttband så kommer termometern. Jag fick vänta flera timmar innan jag kunde lura henne att jag skulle tempa henne 😉 Men nu är det nära. Nora har tiden ute på fredag eller lördag beroende på vilken parning hon blev dräktig.

8/9 Idag blev Nora väldigt, väldigt sur på mej när jag tempade henne. Hon gick ut i hundgården och gömt sej i djungeln i hundgården 🙂 Hon kom inte ens när jag sa att hon skulle få godis utan jag fick gå ut och locka på henne och då blev hon glad igen 🙂 Dagens mått är 63-71-63 och tempen 37.5. Som vanligt så går sista tiden sjukt sakta

7/9 Idag har Nora varit upp och ner. Jag hade en tid hos min sjukgymnast idag kl 15 men jag ombokade den till nästa vecka eftersom att Nora började hässja så mycket att jag ville inte lämna henne. Tänkte att då kanske hon blir ännu mer stressad och det vill jag ju inte såklart
Jag mätade henne och idag var hon 61.5-71-63 och hade 38.5 i temp. Hon äter hyfsat bra men äter inte upp hela givan. Jag har ju ökat på så hon får äta så mycket hon vill på kvällen/natten då hon sover på övervåningen med Pekka. Idag så har Pekka tagit in valplådan så att Nora får börja ligga i den. Jag hoppas verkligen att
1 att alla 4 valparna lever
2 att det blir minst en tik så att Anna får en valp efter Nora

5/9 Idag så har Nora varit mer normal. Hon har ätit upp sin mat och inte hässjat så mycket så nu är jag lugn igen. Bara för kul så mätade jag henne igen 62-70-61

4/9 I morse så var det bajsat många gånger inne men det var nog Nora eftersom att hon åt så mycket ena gången igår så det gör absolut ingenting. Efter att vi varit och grattat mina föräldrar på deras Diamantbröllopsdag, så följde Thomas och Frida med oss hem eftersom att de ska sova hos oss. Elektra älskar Thomas, så alltså gör Nora det också 🙂 Vi satt nere och surrade och Nora hoppar upp och lägger sej bredvid Thomas. Sen kräks hon (turligt nog) mest vatten på Thomas byxor. Sen kräks hon två gånger till och hässjar väldigt mycket. Så jag som brukar vara så chill vid valpningar började nojja om hon skulle börja valpa. Så jag kollade tempen på Nora och den var 38.1 så det var frukktansvärt skönt. Frida skojade och sa att de är ju en valpkatalysator eftersom att Jizza började valpa typ ett par timmar efter att Thomas och Frida åkt hem till Umeå, Nu på kvällen så åt Nora upp sin mat igen 🙂

3/9 Jag tyckte att Nora blivit så stor så jag mätade henne idag igen och nu är måtten 62-73-61.5. Jag har ju ökat på maten och hon fick ganska mycket nu på kvällen och då åt hon inte upp all mat!!!! Nora som är mästermattjuven som Elektra! Hon har hässjat hela dagen och sett ut som att hon ska börja valpa i morgon. Blev orolig ett tag och undrade om vi hade räknat fel på veckorna hahahaha

2/9 Idag så tog jag lite nya bilder på Nora och magen <3 Det är ju tråkigt för många att det bara är 4 valpar och Anna ska ju ha en tik så då är det 3 valpar vi ska sälja. Vi väntar såklart tills valparna är födda med att fråga de som blir utvalda. Jag blev väldigt förvånad när Nora plötsligt gick och la sej i Elektras bädd med tak. Anna har en likadan men den gillar hon inte 🙂

31/8 Nya mått på Nora är 60-65-56

30/8 Idag så tog vi med oss Nora hem och Qlura blev kvar hos Anna. Vi åkte och hälsade på Isak och Natali och Nora fick följa med oss upp till dem. De har en lång brant trappa upp till dem med bräder bredvid så att katten lätt ska kunna springa upp. Nora såg dem och fick för sej att gå ner för brädorna och sen gled hon nerför i full fart och åkte med huvudet före in i dörren. Alltså om det varit Qlura som inte är så smart men Nora är ju inte korkad, eller? 😉
När vi satt och käkade Natalis goda tårta, smarriga kakor och en jättegod smörgåstårta i godan ro så säger Natali: vad gör du, gå ner! Jag frågade vad är det som händer? De har en öppen planlösning så när vi satt vid matbordet så såg Natali in till vardagsrummet. Då hade Nora helt sonika klivit upp på vardagsrumsbordet och kollade om det fanns nåt att käka! Alltså jag orkar inte med dräktiga tollartikar! Hahahaha Tur att Natali gillar hundar och vet att de kan få hjärnsläpp 🙂

27/8 Pratade med Anna idag och det är ju helt sjukt att det är nu bara lite drygt 2 veckor kvar innan vi får ha valpar här hemma igen <3

25/8 Idag så har jag fått nya mått på Noras mage <3 Måtten idag är 64-64-57

22/8 Idag så fick jag en bild på Noras mage <3

18/8 Dagens mått på Nora är: 64-56-54

10/8 Idag så har Anna gjort ultraljud på Nora och vet såg 4 starka hjärtan i hennes mage så nu håller vi tummarna att allt går bra med Nora och valparna
Nu  väger Nora 18.1 kg måtten är 62-55-51

12/7 Pekka och jag enades om att  han skulle testa en sista dag idag. Så Pekka käkade en god frukost och åkte sen hem till Pepp. 
De tyckte om varandra idag också men det var inte nån intensitet som det var igår. Så idag blev det ingen parning så det känns bra för jag hade inte förväntat mej att det skulle bli nåt idag
Så nu är Pekka hemma och vi håller tummarna att det för omväxlings skull blir valpar 😉

11/7 Det blev en finemang parning även idag och en hängning på 9 minuter. Idag så kom även en ev blivande valpköpare hem till Pepp för att träffa både Pepp och Nora. Hon tyckte om båda två så det var trevligt att höra 🙂
Idag så var Isabella med familj snälla och bjöd Pekka på tacos.

10/7 Idag så tog vi nytt progg och nu visade det på 26.7 När Jenny  ringde och berättade  svaret så ringde jag direkt till Pekka och sa att han måste åka idag. Man brukar säga att efter att progg kommit upp till 15 så dubblas värdet sen. Man brukar säga att man kan para från ungefär 15-80 men det kan ju såklart vara individuella skillnader
Pekka kom hem och packade lite, fixade lite och sen åkte han iväg. När Pekka kom till Enköping så checkade han in på hotellet och tog sen Nora med sej och åkte till Isabella och Pepp. 
Det tog inte lång tid så satt de ihop och det blev en hängning på 12 min. Nu håller vi  tummarna 🙂

7/7 Bara för att inte missa nåt så tog  vi proggprov på Nora men det visade bara på 3.7 så vi får vänta lite till 🙂

6/7 Idag så har Pekka varit in till Eva och tagit ett utstryk på Nora. Det visade att hon är på väg in i höglöp 🙂

3/7 Idag så ringde Jenny från Reginas med jättebra nyheter! Nora ligger bara på 0.9. Så planen för Nora är att vi tar utstryk på måndag kl 9.30. Sen beroende på vad det visar blir det ett till proggprov på tisdag eller onsdag

2/7 Vi gjorde ett utstryk även idag hos Eva. Idag så skrämde Eva mej och sa att nu är de båda två i höglöp men Nora är lite efter Veija. Jag bokade tid hos Reginas för proggprov i morgon kl 10. Det känns bra eftersom att vi kan inte ta progg under helgen. Med min otur så lär de väl vara i höglöp samtidigt och då får vi vänta med Veija eftersom att Nora är äldre.

1/7 Idag så åkte vi in och gjorde ett utstryk hos Eva. Det såg bra ut men Nora är inte riktigt i höglöp än

24/6 Idag har jag pratat med Anna så Nora kommer hit antingen på fredag kväll eller mer troligt på söndagkväll så tar vi proggproven här i Övik 🙂 Så kul att det börjar hända lite grejer
Nu har jag uppdaterat föräldrasidan med vad Anna säger om Nora 🙂

21/6 Plötsligt händer det!!!! Jag satt och pratade med Anna och plötsligt säger Anna: men vad är det här för nåt? Nora har börjat att LÖPA!!! Så nu är det spännande må ni tro 🙂 Hon går iväg och säger:
– Carina vet du vad Nora har gjort?
jag
– nej (tänkte först att undrar om hon har stulit nåt ätbart, eller bajsat i sängen, eller bitit sönder nånting)
Anna:
– Nora har börjat att löpa!!!
Alltså man inser hur märklig jag är. Nu har vi väntat på att Nora ska börja löpa i  1.5 mån och när hon löper så fattar man inte att den dagen äntligen har kommit 😉
Nu är planen som följer att Nora kommer hit till oss nästa helg och sen har vi henne här så vi  tar proggprov och  har henne här tills vi har parat henne. Så  om det är nån som vill träffa Nora så kan ni  skriva till mej på Facebook.
Här är blodfläcken som Anna såg:

2/6 Pepps matte Isabella har skrivit hur hon uppfattar Pepp. Jag hoppas och tror att det här kommer att bli en helt fantastiiskt trevlig kull som kommer att älska att träna, tävla och bada. Nu hoppas jag att Nora snart börjar att löpa <3

25/5 Idag är  finaste Pepp ögonlyst UA <3 Veterinären sa: vad smärt och välmusklad han är!

19/5 Ja det här året är ju verkligen väldigt annorlunda på många olika sätt. Nu är det i alla fall äntligen klart vem som vi  kommer att para med och det blir fina och  duktiga Pepp. Jag satt och skrev med Catta och så började vi skriva om den här kullen som jag helt hade missat och efter att ha pratat  med Catta och kollat på stamtavlan så insåg jag att det här kan  bli hur bra som helst 🙂 Ännu roligare att Pepps matte Isabella också tyckte att det skulle bli kul. Sen kom det svåraste att höra om även Anna skulle tycka om honom och det gjorde hon. Så nu får Nora löpa precis när hon vill <3

9/2 Nu blir inte de här två kommande kullarna i kronologisk ordning. Jag är helt enkelt för lat för att skifta om alla sidorna så att Nora får Ö och Ultra får Ä. Det gör ju inte så mycket hoppas jag.
Det här är verkligen inte en rolig uppdatering. Jag älskar ju både Buddy och Buddys son Bidos som bor i Norge. Jag har varit så glad att jag skulle få använda honom.
Men nu på slutet har jag börjat att kolla upp lite stamtavlor och det jag har hittat visat att Noras och Bidos inte alls passar ihop.
Jag vågar helt enkelt para dem eftersom att jag tror att risken är stor att det blir sjuka avkommor i den kombinationen.
Så nu är jag i samma sits som i höstas att jag letar hane. Som tur är så löper inte Nora än på ett tag
Jag är så tacksam att både Bidos uppfödare och ägare förstår mitt resonemang och att de vet att jag hoppas att jag kan använda Bidos på nån annan tik
Det vore så mycket enklare om alla uppfödare skulle kunna göra en statistiksida på sina hemsidor där det står vad som hänt i deras olika kombinationer så skulle ju andra inte behöva göra samma ”fel” vi jobbar ju alla (hoppas jag i alla fall) för att vi ska kunna hålla rasen frisk.
Jag har varit helt öppen sen första kullen om vad som har hänt hundar som jag har fött upp.

2019

17/9 Usch vad det här har varit jobbiga dagar. Vi ska ju para Nora med en Buddyson som bor i Norge. Men när jag är inblandad så ska det ju oftast strula till sej. Den här gången var jag i alla fall oskyldig.
Det har ju kommit en förskräcklig sjukdom till Norge som innebär att hundarna dör efter nån dag efter att de har fått blodig diaree. Anna och jag vill ju inte chansa med Nora för hon får ju såklart inte bli sjuk.
Jag har tillsammans med några kompisar kollat om vi skulle hitta nån annan hane till Nora men jag har ju svårt för att byta när jag har bestämt mej. Jag trodde ju att veterinärerna skulla hitta vad det är för fel på hundarna men det har de inte så nu har jag gemensamt med Anna (som äger Nora, vi leasar in henne), Gro (som har Bidos) och Grethe som fött upp Bidos bestämt att vi väntar till nästa löp. Jag är ledsen för alla er som vill ha en valp nu i vinter men hundarnas hälsa är ändå viktigast så det hoppas jag att ni förstår <3
Men vi fortsätter vår plan så på fredag blir det ögonlysning på Nora

14/9 Idag började Nora löpa 🙂

23/8 Idag så gjorde vi ultraljud på Ulla men tyvärr var hon inte dräktig 🙁 Nu får Ulla flytta hem till sin ”rätta” famiilj och vi provar att para Ultra i vinter i stället

26/7 Kiba är fortfarande väldigt intresserad av Ulla så jag undrar om det blev seminering för tidigt. Ja nu är det som det är

25/7 Idag så släppte jag ner Kiba till tjejerna och det har gått jättebra. Han är såklart väldigt intresserad av Ulla. Ibland så står hon och ibland blir hon sur på honom men han ger sej inte. Kiba  är så gullig mot Ulla och står ofta och slickar henne i öronen 🙂

24/7 Idag så ringde jag Djurkliniken i Umeå och frågade om de hade tid för en seminering. De var som vanligt rara och tillmötesgående och vi fick tid kl 18. Inger-Johanne gjorde ett bra jobb som vanligt. Men den här gången var det lite problem att få ut sperman för Kiba var lite ofokuserad men till slut gick det bra. Hans spermier såg jättebra ut så nu håller vi tummarna att det syns valpar på ultraljudet om 30 dagar

23/7 Idg så försökte vi igen. Kiba var lika duktig och ihärdig idag. ’två gånger var det så otroligt nära men precis när han skulle komma in i Ulla så blev hon lite rädd och skrek till så då klev gentlemannen av direkt. Han är så gullig mot Ulla för efter att han har hoppat upp på Ulla några gånger så går han fram och pussar lite på Ulla innan han fortsätter. Så sjukt gulligt <3

22/7 I morse vaknade jag av att Kiba ylade och skällde, så det var bara att kliva upp. Vi provade att para när Pekka kom hem från jobbet. Kiba var superduktig och gäav inte upp men det kan hända att det är lite, lite för tidigt.

21/7 Idag så åkte Pekka upp till Haparanda med Ulla för att para henne. Tyvärr så blev det ingen parning, det var nog lite för tidigt så han tar med sej Kiba hem så fortsätter vi att prova här hemma

20/7 Idag så stod Ulla när Elektra red på henne så nu börjar det närma sej

19/7 Idag så har Pekka varit iväg och tagit progesteronprov igen på Ulla. Provet var idag på 7.1. Jag och Helena tyckte inte lika om hur snabbt det stiger men planen är att Pekka åker upp till Happis på söndag.
Nu på em så red Elektra på Ulla och det brukar ju vara ett tecken på att de är i höglöp. Men vi chansar lite och väntar till söndag. Så nu är det spännande 🙂

15/7 Idag så åkte Pekka in och gjorde både utstryk och blodprov på Ulla men blodprovet visade bara på 1 så vi får vänta lite till innan det blir parning.

8/7 Nu har Ulla börjat att löpa så när det blir rätt dag så åker vi och parar henne 🙂 Spännande 🙂

2/6 Vi försöker göda upp Ulla lite så nu väger hon 13.1 kg 🙂

26/5 Kul att få skriva lite i den här dagboken också 😉 Ina var snäll och lämnade Ulla i Piteå hos Zelmas familj i onsdags. Zelmas familj var supersnälla och gick med på att ha Ulla hos sej tills på söndagen när vi ska upp till Piteå på utställning. Ulla är lite smal så vi ska försöka få upp henne lite i vikt och åka på nån utställning innan det blir dags för parning. Det var jättekul att få träffa Kiba i Piteå. Han var precis så fin och trevlig som jag hade förväntat mej <3

15/3 Äntligen så har jag uppdaterat Ä-kullens föräldrars sida

2018

10/9 Som vanligt så blir det omkastningar 🙂 Roxy har inte börjat löpa så vi parar Veija i år, 2018 och Roxy 2019 🙂

10/3 Ja nu har jag bestämt hane till Veija så får vi se hur det går 🙂