Addis dagbok

tillbaka till Addis sida

2014

2/11 Blev så glad idag när jag fick några bilder på Addis 🙂

2006

25/8 Idag har jag fått ett trevligt mail från Birgitta där hon skriver att Addis är hur frisk och alert som helst och det känns ju jätteskönt! Jag hoppas verkligen att det fortsätter så för honom. Kramizar till er. Här ör Birgitta sjättetrevliga mail:

Hej Carina
Så ledsamt!
Addis är ju en piggis, som hela sommaren i alla fall, tyckt om att ligga där det är svalt, på stenen framför kakelugnarna t ex och kvällarna i Bromma sitter han gärna på balkongen och tittar ut och bevakar allt som sker från sin plats på korgsoffan, då är det definitivt svalt och vi behöver hålla öppet, eftersom vi har ett varmt hus, som Pappa en gång isolerade duktigt. Blir det för varmt där han ligger, går han till ett svalare ställe. Övriga symptom visar han inte. Jag har en nära vän, som har fel på sköldkörteln och vet att det är livslång medicinering som gäller och att det går bra att leva med det, men visst är det tråkigt ändå. Bekymrat uttryck kan han väl ha, men det verkar mest vara när vi inte brytt oss tillräckligt.
Vi reser till Provence den 8 september och kommer åter den 17 september. Addis skulle vara hos sin kurslärare, som han älskar, och som också tar emot hundar boende och några dagar i Uppsala hos vår äldsta dotter. Så fick hon jobb, tack och lov i och för sig, och läraren fick hantverkare. Vi har istället funnit ett hundpensionat med, verkar det, gott rykte, på Ekerö inte långt från oss och nära Caroline och hennes familj. Vi var där på inspektion och för bekantskap nyligen. Addis ylade när vi åkte hem och var helnöjd när han var där. Vilket roligt arbete att ha hundar hos sig hela tiden. Addis får en flickkompis, som han får vara med hela tiden han är ute. Det fungerar så, de går i par. Vi hoppas nu innerligt att det går bra. Caroline och Johan får åka dit på kvällar och i helgerna och gulla, om det skulle behövas. Håll nu tummarna. Vi far till Provence för att följa Leifs släktspår, han stammar på mödernet därifrån från en man som kom hit i slutet av 1700-talet och gjorde sig nyttig sedan när vi fick en kung från Frankrike. Vi ska faktiskt bo i hus som hört till släkten en gång och som hyrs ut nu.
Du har friska hundar, också, tänk på det!
Birgitta

10/7 Här är en liten uppdatering av Addis från matte Birgitta. Tack snälla för det är underbart skoj att höra av er! Men glöm inte att skicka med några bilder också på charmtrollet. :=)

Hej Carina
Jag är åter på jobbet idag efter fyra veckors semester, som började med provtagningen på Ultuna hos veterinären som är ansvarig för tollarprojektet (minns nu inte exakt hennes namn). Vi har fått besked att Addis är frisk, det ligger här i min mail. Känns verkligen skönt. Hon sade också vid undersökningen att han ju verkar vara så pigg, att hon inte var orolig, men ändå… Vi har också försökt få röntgentid utan resultat, vore ju bra att göra det ”inom projektet” så att säga, dvs på Ultuna. Det beror förstås också på att vi till del varit uppbokade med barnvakteri och gäster på landet. Vi har nu tre barnbarn…. Alla älskar de Addis och han dem, han sköter sig helfint med dem. Addis är nu litet trulig sedan igår dock. Det är INTE kul att komma hem till sta’n. När vi var hemma för att se till huset i Bromma för en tid sedan löpte bästa kompistiken, så det var det i alla fall litet spännande och så hälsade vi på i Åkersberga hos goda vänner och intill där löptes det också, men nu är det inte sådant på gång heller… Addis springer ju runt och har kul för det mesta på landet, så det är bara och ta sig dit igen på fredag kväll. Det är FÅR i hagen utanför huset, så fort barnen säger bää, får han något vilt i blick. Tack och lov har han hittills förstått att det inte passar sig att ta sig in i hagen och fåren springer gärna iväg (efter en puss – då är det lamm det handlar om) Pölen vid bastun vågar han sig i ibland, men annat vatten är han modigare i. Vi ser fram emot besök i december!
Allt gott!
Birgitta

19/5 -06 Här är lite ny information om Addisgubben. Tack snälla Birgitta!

Så ledsamt, Carina. Vi ska naturligtvis kolla Addis hos vår veterinär eller vända oss till Helene på Ultuna, vi har ju vår ena dotter och hennes familj i Uppsala. Han är annars en pigg liten rackare, folk frågar ju fortfarande om han är valp. Han är också läraktig, älskad av småbarnen, som han har ett enormt tålamod med (de sover på honom, klättrar över honom etc.) Han är också glad över att vi börjat åka till landet igen, där man får rå mer över markerna, där blir det riktigt fart. Vi har det oerhört gott med den lille vovven, han är den finaste hund vi haft, så det vore förskräckligt ledsamt om han skulle råka illa ut nu. Vi håller tummarna. För Lasse och de andra också.
Birgitta

2005

30/12-05 Idag så fick vi en liten hälsning från Birgitta och Addis. Det var angående de här rackarns raketerna! Förra året så var det en som var tvungen att kasta en smällare precis bakom Addis då de var ute och gick med honom så nu är ju han rädd då det är nyår och massor med smällare och raketer ute. Tack och lov så verkar det som om att han inte är rädd för skott i alla fall, för ute på ”landet” så har de en salutkanon och den reagerar han ingenting på. Men just då det är nyår så reagerar han på alla ljud…. Lilla vännen hoppas att du får en någorlunda lugn nyårsafton! Kram och hej till er allihopa!

2004

21/12 -04 Idag så fick vi ett kort på Addis! Tack snälla Leif och Birgitta!

17/11-04 I fredags så var vi ner till Stockholm och passade på att träffa Addis med familj. Naturligtvis så hade jag ju kameran i högsta hugg, men vad hjälper det då tekniken inte ville vara på min sida…. 🙁 Det var i alla fall jättekul att få träffa honom igen för vi har ju inte sett honom sen förra sommaren. Addis påminner en hel del om syster Yster dvs Pyttan i livlighet. Inga sorger där inte. Eftersom att både Pyttan och Bee-Kini löpte så var det Mitzy och Vilma han fick träffa. Som den karlakarl han är så skulle han ju naturligtvis lukta dem baki rumpan för att kolla så att det inte var någon av dem som löpte. Om man säger som så, var det inte så uppskattat! *flin* Efter diverse bryska tillrättavisningar så insåg Addis att det var nog säkrast att han satte sej i säkerhet hos husse. Birgitta berättade att de har ju fått flera barnbarn efter att de skaffade Addis. Det har gått hur bra som helst och Addis blir väldigt intresserad av barnvagnar då de är ute på stan tills han märker att det inte är ”hans” barn. Han har även lärt sej att sitta och vänta på att få nosa av blöjan då det är blöjbyte. Så då sitter han så snällt och väntar tills allt är klart. Ena barnbarnet hade tappat en socka. Då fick Addis lukta på den som var kvar och vips så sprang han iväg och hämtade den borttappade. Addis är en klok liten gubbe! Får väl hoppas att det blir fler tillfällen så att jag får fota honom om inte ni kan skicka upp några kort på honom? Lite kul var det i alla fall att få veta att Addis gillar då det kommer folk, men han brukar inte hoppa upp i famnen på dem som han gjorde på oss, så vi vill ju gärna tro att han känner igen oss. Kram till er och tack för det goda fikat!

25/5 -04 Idag så ringde jag och talade med Birgitta. Allt går bara bra med Addis. De har gått en lydnadskurs med honom och det gick bara fint, så nu ska de fortsätta med lite mer teori och finslipningar. Det har även blivit mer tillökning i släkten då de har blivit mormor och morfar. Det tycker Addis är bara skojigt. Men eftersom att han är så glad och yster så blir Birgitta lite orolig att han ska hoppa på lilla bebisen då den ligger på sängen. Men det kommer säkert att gå hur bra som helst. Jag frågade även om de skulle röntga Addis och det ska dem göra, så det känns bra. Sen är det en JUM i Stockholm nu i juni, så jag hoppas att de får tid att åka på den och att det finns plats kvar. Skulle vara skoj att få se underverket igen för nu var det länge sen. Vi får väl se till sommaren om ni kan komma på specialen eller om vi kanske kan komma förbi då vi är ute på någon tur efter vägarna. 

2003

2/11 Idag så fick vi en kanonkul födelsedagspresent av Addis. Matte Birgitta skickade några nya kort på Addis. Det är alltid lika skoj att få se hur pojkarna ser ut, då det är ett tag sen man såg dem. Birgitta berättade att Addis är inte i en slyngelålder, men däremot i spökåldern. Han brukar skälla på gatuarbetare och deras maskiner, men då får matte gå fram och prata och krama det som är farligt (men inga kramar till gatuarbetarna! *skratt*) Då är det lugnt, då han ser att matte tycker att det är OK. Birgitta tycker att Addis är en riktig glädjespridare som är lättlärd och positiv. Vi hoppas att snart få reda på mer om hans upptåg! Grattis Addis på 1-årsdagen!

16/9 Jag fick ett mail idag av Addis matte Birgitta som undrade en sak över de andra Hummelvikarna: När de ska bajsa, lyfter de på benet då? Addis lyfter på benet, så att det ser ut som om han ska pinka, men se då kommer det bumelibum i stället! Ska bli kul att höra vad ni andra säger. Skriv i gästboken, så att alla kan läsa…..

12/9 Nu har jag fått ett långt brev från Birgitta om hur det är med Addis! Jätteroligt och tack så hemskt mycket! Addis har det mysigt, för de har mestadels bott på landet, eftersom att de håller på att renovera inne i stan. Så det tackar han inte nej till….Och bor man på landet så händer det lätt lite äventyr också… Addis är ju van att bonden på gården bredvid brukar stanna och hälsa. Den här dagen gjorde han inte det, så då sprang Addis helt sonika efter honom tills han tog upp Addis i bilen och körde tillbaka honom. Under tiden så hade ju matte sprungit omkring och letat sin raring utan att hitta honom, så glädjen blev förstås stor då de hittade åt varandra! En annan dag så rymde Hereford korna som går på bete nedanför landet och ställde sej i ”attackformation” Addis vargylade och skällde. Då retirerade kossorna och Addis blev stolt över sin modiga insats! Det blev ju vi också så klart! 

Addis har även fått en ny kompis ute på landet. En blandisfröken med irländsk setter i sej, men hon ser ut som en svart panter, så Addis är kär! Livet är inte lika kul om hon inte är där. 

Fortfarande så badar han inte i pölen på tomten (matte tror att det kan bero på att han plurrade i vintras….) Men det har Addis löst på sitt eget sätt. Han vill bli duschad av vattenslangen! Byborna får också spola honom med slangen! Det är väl typiskt tollare att utnyttja alla till sin egen fördel?? Han ber om att få bli duschad om han ser någon som t.ex tvättar bilen! Listig som en räv!

Addis sover också han i sängen….Det gör väl snart allihopa, eller? Då ligger han med huvudet på kudden och alldeles raklång som en människa. Dessutom så ligger han och tittar på den som han vänder sej mot. Men efter en stund så blir det för varmt och då lägger han sej nere vid fotgaveln. 

Birgitta har även träffat på en kvinna som tränar hundar på Hundens Hus i Stockholm. Hon behövde fler träningshundar och ville gärna ha med Addis. Så då blir det 5 timmars privatundervisning och sen 5 timmars gruppundervisning tillsammans med 4 andra hundar med hussar och mattar. Det börjar på tisdag, så det ska bli jättekul att höra hur det kommer att gå.

Addis kan också en massa konster (så det har han nog ärvt efter mamma Mitzy!) Han kan sitta, ligga, sitta kvar, ligga kvar, stannar kvar i bilen, sitter kvar medan huset larmas och låses, går fot en bit, ligger och vilar då de äter, tigger aldrig vid middagsbordet, sitter nu ofta då han ska hälsa på folk i stället för att hoppa upp, han ”går hem till husse” med svansen högt i vädret då matte tycker att promenaden är över, han kan hoppa i rockring, när matte säger ”tass” så sträcker han upp en och en tass så att matte kan torka av dem, ”gottis” så slickar han sej runt munnen. Matte funderar på att spela in en fotbollsfilm, men då ska hon först se till att hon har en stor fotboll i stället för 4 små som de har nu. Matte blev nämligen inspirerad i morse då hon kollade på Canal Gul. Det var en kanadensisk barnfilm med tollare i (så då får man ju offra sej!). Det var flera tollare i den, som kunde en massa olika tricks, så matte och Addis satt och kollade intresserat tillsammans. Matte tror att Addis i hemlighet drömmer om att bli en ny ”Brolin”! 

Tack så jättemycket för alla roliga saker som du berättade och jag ser fram emot att få reda på hur det går på kursen och lite nya kort på lilla gubben!

4/6 Nu har jag fått några nya bilder på Addis! Det är alltid lika roligt att få se hur de har vuxit och blivit snygga! Han väger nu strax över 16 kg. Jag fick även ett brev där matte Birgitta säger att Addis är klok (som alla andra i släkten!) och förstår direkt då de ska åka ut på landet. Det tycker han är jättekul för då får han springa lös och utforska livet. Han har ju även han hittat på bus såklart! Ute på landet så tyckte inte Addis att fröpåsarnas innehåll skulle vara där matte ville, utan han spred helt enkelt ut dem överallt! Han gillar även att bära, så där bär han både på vattenkannan och stora tunga grepen. Han kan även sitt, ligg, stanna kvar både då han ligger och sitter och väntar snällt på ett ”varsågod” innan han får någonting. Han har inte badat på riktigt, men ”råkat” hamna i sin pöl på landet. Men han är väldigt nyfiken, så det dröjer nog inte så länge…. Hemma i Bromma så har en busig cockerspanielflicka som kompis som heter Bonnie och en annan cocker som heter Charlie som är lite lugnare. Addis har mått bra hela tiden förutom att han har fått ett fästingbett, men det verkar som om det inte blir något mer av det. 

24/3 Idag pratade jag lite med Addis husse Leif. Addis är fortfarande lika snäll och trevlig och husses kompis. (Ja OK då mattes också!) Nu går de mest och längtar efter att få komma ut på landet där han kan få springa lös. Jag frågade hur stor han är nu och Leif jämförde honom med en vuxen finsk spets ungefär. Jag hoppas att det snart kommer några nya kort på honom också.

9/2 Nu har jag som sagt fått i ordning på skannern, så här kommer det några fler kort på Addis och matte….

3/2 Addis går ofta ut, fast det är dåligt väder! Det är väl inte för inte som de härstammar från Kanada! Han har även börjat att säga till vid dörren då han vill ut, så det är ju jätteduktigt av honom! Husse tycker att matte har såriga händer, men det dementeras å det bestämdaste av matte själv. Hon kontrar med att det är bara för att husse är mallig för att Addis inte hoppar mot hans morgonrock, men matte vet ju att det är för att hon har en annan färg på sin morgonrock och mycket smalare ben! *skratt* Addis har sett ut de dyra fina möblerna som sina. Det är en kille med klass det! Så nu har husse lagt dit en hemvävd pläd från hemslöjden på Duxsoffan! (matte tyckte att husse hade kunnat ta en äldre filt, men……)Slutet gott allting gott! Det märks hela tiden hur mycket ni tycker om er lille drömgosse! Självklart så hoppar han också upp på soffan själv. Han måste bara ta ordentlig sats först!

23/1 I dag så fick vi äntligen träffa Addis! Han kom med husse och matte och Caroline och mötte oss på centralstationen. Vi hade ett uppehåll där på vår väg ner till Skåne. Addis kom och såg ut som om han ägde hela stan! Det var jätteroligt att se vilket självförtroende han hade fått. Han hade blivit så stor och fin och kraftig att han var en fröjd att se! Det gjorde ju inte saken sämre att han tjöt av glädje då han fick träffa oss igen! Så vi hoppas att vi träffas snart igen! Vi har då aldrig varit i Stockholm förut och träffat så många trevlig stockholmare! Alla log då de såg Addis och frågade vad det var för ras. så det var trevligt att få sprida lite tollarkunskap!

6/1 Nu fungerade cyberrymden och jag fick kortet på Addis! Nog är man väl söt som en karamell?

5/1-03 Nu har jag fått senaste nytt om Addis. Birgitta hörde av sej och berättade om hans äventyr. Birgitta berättade att han grinade en bra stund, men sen så somnade han och vaknade och grinade med jämna mellanrum. Sista biten mellan Gävle och Stockholm var låååååång! Men det gick ju till slut. Nu har Addis i alla fall varit inne i huvudstaden och åkt tunnelbana och det gick hur bra som helst. Han charmade alla även ”tuffa” pojkar och en uteliggare, så det gäller precis som vi trodde att ingen kan motstå en tollare, men det va ju som sagt ingen nyhet. Addis har även duschat tillsammans med matte och det tyckte han var hur underbart som helst. Husse tyckte att det var så trevligt att Addis kom och tjusade med hans fötter efter att han hade duschat tills han kom på att det var oljan p fötterna han ville åt! De vet vad de vill de små liven! Addis får inte sova i sängen utan har sin plats bredvid sängen. Ena natten så hade han ändå kommit upp och smög på huvudkuddarna innan matte vaknade. Natten efter detta så vaknade matte på morgonen i vanlig tid och fick då till sin förvåning se att Addis hade varit upp i sängen och tagit en av fem kuddar ner till sin korg! Kudden han tog var den enda som inte var av dun….. Addis lilla du är faktiskt en ”andhund”! *skratt* Han är även avmaskad och väger 4,425 kg och är till stor glädje för sin matte och husse. Han har nu även sovit två hela nätter utan att pinka inne! Bravo lilla gubben! Nu väntar vi bara på korten på honom som ska komma…

2002

29/12 Idag på morgonen for också Addis hem med Birgitta och Leif. De blev precis som alla andra jätteförtjusta i sin kille och tyckte precis som alla andra att de hade fått den gulligaste! Deras resa hade också gått jättebra. Birgitta hade varit ut och rastat honom hemma och vips så kom en fram och gullade med Addis! Så jag har sagt åt Birgitta att det är nog bäst att hon kollar sina killar, så att de inte blir tjejmagneter båda två! *skratt*

21/12 Addis väger nu 3 250 gram och är ca 20 cm hög.

17/12 Nu har vi klippt klorna och avmaskat honom.

11/12 Addis väger nu 2 506 gram.

9/12 Addis gick iväg och lade sej med Bäcka under trappen på kvällskvisten långt ifrån sina syskon. Så han är en självsäker liten kille. Nu har han vuxit på sej så bra att man får titta till för att kunna skilja honom från Ayak. Det är ju kul med tanke på hur liten han var ett tag. Jag hoppas att husse Leif och matte Birgitta får en jättefin kompis i honom som kommer att få en egen ”pool” ute på landet!

3/12 Addis väger nu 1 805 gram.

22/11 Silver blev avmaskad idag och väger nu 961 gram och har fått sina första tänder.

18/11 Silver är liten men naggande god! Han är nog den som tillsammans med lila kommer att bli mest lik Mitzy till utseendet, åtminstone som det ser ut nu!

13/11 Öppnat båda ögonen lite grand och fått hängöron.

12/11 Han har passerat 500 gram och har även öppnat det ena ögat lite grand.

9/11 Avmaskad med Banminth

6/11 Rosa trampdynor. 

5/11 Nosen har börjat att mörkna lite grand.

4/11 Han började att använda bakbenen och försöker att gå.