Giros dagbok

tillbaka till Giros sida

2021

28/3 Hej Carina 🤗 Här kommer en liten uppdatering. Giro bor fortfarande hos min bror Petter och hans sambo Emma. Vi träffas och hundarna leker då och då. Petter sände den här idag och jag sa ”Åååh, får jag sända åt Carina?” (jag fick en jättegullig film på Giro)

Han flyttade dit för en tid hösten 2019. Han är fortfarad registrerad som min hund och de kollar allt med mig. Jag brukar ta honom på veterinärbesök och sånt. Jag frågade för ett år sedan om de skulle vilja att vi skriver över honom på dem, men ingenting sånt har gjorts. Ibland är han hos oss om de är borta eller så. Det går bra, men jag märker att han är lite spändare hos oss. Einar har utvecklats och det går mycket bättre. Då Einar är utomhus på gården hos dem med hundarna så går det hur bra som helst. Men då vi är inomhus så brukar jag alltid hålla koll så att jag alltid är med eller att det är grindar emellan så att Giro inte ska känna sig pressad för att jag märker att han blir stel om han hamnar i ett trångt utrymme med Einar fastän allt är helt okej. Känner därför att ännu är det skönare för Giro att bo där och träffas ibland.

Då Giro flyttade dit för en tid så sa jag att ”kanske han skulle behöva bo här för ett år eller så” men förra året så sa jag att eftersom jag märker att Giro ännu blir lite stressad av Einar så kommer detta åtminstone att ta ett tag och att det kanske är så här resten av Giros liv. Det var därför jag lade fram förslaget ifall de officiellt ville att det skulle stå att han är deras hund, ifall det skulle kännas bättre för dem. De har inga barn ännu. Jag vet inte hur det blir med den saken. De bor i och renoverar ett ganska stort gammalt hus på landet. Jag sa åt dem att det är svårt att säga hur Giro skulle reagera på ett annat spädbarn och att fastän jag officiellt skulle ge honom helt åt dem, så skulle vi naturligtvis kolla situationen ifall en sån situation dyker upp. För det första är ett spädbarn en annan sak än en livlig tvååring, som Einar var då Giro flyttade dit, så spädbarn kanske inte alls är något problem. För det andra så kanske det skulle gå hur bra som helst med ett annat barn. Men till en sån eventuell situation är det långt så då är också Einar ännu äldre och vi kan se om han skulle trivas hos oss då igen ifall ett sånt eventuellt scenario skulle ske. Men de har inte tagit upp frågan om att officiellt skriva över honom sen dess så kanske det inte är något de funderade på. Fram tills dess hade jag köpt all mat och tillbehör åt honom, men efter att vi hade pratat om det där så sa de att de börjar köpa maten själv.

Då de är från honom någon dag så saknar de honom mycket 🥰 De frågar råd av mig om grejer och om det är något med tex hans hälsa så frågar de alltid mig. Ja 🥰 det finns många som älskar honom

Ibland är han också hos sina ”morföräldrar”, Emmas föräldrar om Emma och Petter är borta över någon helg. De är också väldigt förtjusta i honom. Så ibland åker de dit med Giro och hälsar på för att Emmas föräldrar saknar Giro så mycket.

2019

18/11 Tråkiga nyheter. Vi sitter i en väldigt knepig situation nu 😔 Giro har nafsat Einar, vår tvååring. Det hände för ett par veckor sedan. En hund får förstås inte göra så mot barn, men Einar är inte det lättaste barnet runt hundar heller. Han vill gärna gå på och krama och skälla själv och är lite för hårdhänt. Har varit ett heltidsjobb att se till att både tvååring, valp och vuxen hund ska få ha lugn och ro. Labradorvalpen Saana flamsar mest glatt runt och är inte så brydd. Giro har varit den som gärna vill gå undan. Har jobbat mycket med att träna och försöka få Einar att förstå men tvååringar med för mycket spring i benen till mängden förstånd i knoppen är svåra att resonera med. Jag var inte hemma då det hände. Giro var på övre våningen och i trappan. Vi har en grind till trappan. Einar hann springa ut i hallen där trappan och grinden är. Jussi, min sambo hörde att Giro gläfste till hårt och Einar började gråta. Han hade två röda prickar i pannan då Jussi hann dit. Inga stora köttsår, inget rinnande blod, men ändå en olycklig situation. Jag vet inte exakt vad som hänt, men min gissning är att Einar kan ha dunkat handen mot grinden och att Giro tänkt att nu säger han till på skarpen en gång. Det får naturligtvis inte hända igen. Jag skulle inte vilja omplacera honom 😭 Finaste Giro. Jag underhåller ännu en förhoppning om att ifall det skulle gå tillräckligt lång tid så att Einar blir lite äldre och Giro hinner få nya minnen av honom så skulle Giro kunna leva under samma tak igen. Någonstans i bakhuvudet viskar en röst att det kanske inte är möjligt. Min bror och hans sambo Emma bor 20 minuter bort med bil på landet. De brukar vara hundvakt och Giro har nu bott hos dem sedan det hände. De har inga barn. I helgen var jag och äldsta dottern Liv till sommarstugan och då var både Giro och Saana med och levde gott. Vad är din erfarenhet av sådana här situationer? Har du sett sådana som löst sig?

Att hundar och barn inte ska lämnas ensamma tillsammans vet jag. Det är dock knepigt med flera hundar och tvååring som klättrar överallt. Svårt att hålla isär 100% av tiden, speciellt då det hände genom en grind.

Har stängt bort Giro och känt att det är synd att han behöver vara ensam då han så gärna vill hänga med alla andra. På det sättet känns det bättre att han får vara med precis hela tiden med min bror och hans sambo. Nu till att börja med har vi talat om att han ska bo där någon månad men jag gissar det handlar om ett år eller så för att det ska bli riktigt bra.

Giro är väldigt snäll. Han går gärna undan, vaktar inte prylar eller mat. Det är i situationer där han känner att han möjligtvis själv borde styra upp som han blir lite nervös. Det räcker med att jag är fem meter bort. Hoppas hoppas det ska reda upp sig ännu ❤️ men vi tar det säkra före det osäkra

Först tänkte jag att det här är bara tillfälligt, typ en vecka. Men sen sjunker det in att det här förstås kommer ta längre än så. Hundar kan vara opålitliga och svåra. Giro är väldigt fin. Skulle han växa upp med Liv och Tuva då de var små så skulle det aldrig vara något problem. Einar är så otroligt kvick och oförsiktig 🙈 Han lär sig också men det tar tid. Saana är trots allt större än Giro och då Einar springer fram och slänger armarna om henne så viftar hon bara på svansen och skuttar iväg. Einar trillar på sin höjd omkull. För Giro är den grejen lite too much.

Tränaren som vi gått hos hjälper folk med knepiga hundar och hjälper ibland folk att omplacera. Tänkte att jag ska tala med henne också och fråga om hon har några tips. Inte på omplacering för jag hoppas förstås Giro ska kunna bo hos min bror nu ett tag, men för situationen med hund och barn.

Vi har gått många kurser hos henne så hon känner Giro bra. 

23/8 Nu har vi skaffat en jaktlabbetik som tycker att Giro är största idolen 🙂

Mycket jobb med valp men så intressant att se välden genom en valps ögon igen. Ska göra åtminstone retriever anlagsprov i något skede så vi har hängt kring skjutbanan då och då för att se till att hon blir skottfast. Verkar inte vara några problem alls med ljudrädslor. Giro har följt med som mentor, han är bra på sånt också 😊
 
Blandade gamla bilder

Date med brorsan Bob på besök i Vasa


*
2018

15/10 Lite uppdateringar från Maria:
Lite uppdateringar från oss. Vi hittade en riktigt härlig tränare, hundkonsulten Tanja Eriksson som håller kurser här i trakten så vi har nyss anmält oss till sjätte kursen på raken med Giro ?? Vi har gått fint i koppel kurs, inkallning och är nu mitt uppe i tävlingslydnadskursen. Det är så kul att träna med Giro för hans ögon lyser upp och han är så ivrig att lära sig. Vi har gått kurser med andra tränare tidigare men Tanja Eriksson använder väldigt mjuka metoder med shaping (stavning?) som passar Giro jättebra. Vi har inga tävlingsambitioner än så länge men det är så kul då jag föreslår åt Tanja ”jag har tänkt att vi skulle öva på den här och den här grejen” och så kommer hon med tips på hur jag ska träna den grejen och PANG så sätter Giro varenda grej så snabbt. Första tävlingslydnadskursen började vi träna target med en träkloss för att få en fin ingång till grundpositionen. Efter fem veckor höll ägarna med lapphunden och newfoundlandshunden ännu på att träna in att få sina hundar att ställa sig med framtassarna på klossen. Det fattade Giro på 3 min ? Min vanligaste fråga på kursen är ”vad ska vi göra sen då?”

En grej som vi dock tragglar med är att Giro reagerar ganska mycket vid hundmöten och på främmande människor som vill komma och hälsa på honom. Han är aldrig aggressiv men skäller en hel del. Fastän det aldrig hänt något speciellt skäller han ofta en bra stund på speciellt män med skägg som hälsar på hos oss. Det går bra om folk ignorerar honom och han får närma sig i egen takt men böjer de sig ner och vill klappa skäller han oftast.

Nu i helgen ska vi på en två heldagars kurs om reaktiva hundar med hundkonsulten så jag hoppas vi ska få lite nya verktyg att jobba på de här situationerna med ? I november ska vi också gå hundmöten kurs så det ska bli kul.

De tidigare tränarna vi gått på kurs med har inte haft ”hårda” metoder heller men det känns som att då jag ställt frågor har jag inte fått svar eller så har det föreslagit grejer som inte riktigt lett till resultat. Då jag tex frågade Tanja hur jag skulle få honom att sätta sig upp från ligg utan att ta ett steg närmare honom och förstärka med handsignalerna sa hon ”ställ dig så här och håll handen statiskt i den här positionen”

Då jag gjorde det kunde han helt plötsligt det jag försökt öva på länge och nästa dag kunde han ligg sitt och stå när jag stod rakt upp utan några handsignaler alls.

Grattis! Åh vad kul att Veija är dräktig. Hoppas det blir många friska valpar ❤️

Tack för boktips. Ska läsa den. Håller själv på att läsa Eva Bodfäldts Kontaktkontraktet. Superbra bok med många bra tips

2017

blandade bilder

24/2 Nu är Giro röntgad fram och bak och det gick bra. Det blev C/C bak och 0/0 fram 🙂 Så himla glad 🙂 I samband med röntgen så blev han även kastrerad. När de kollade på honom så var inte ena testikeln uppe i buken utan långt upp i gången, så det gjorde att det blev en mycket enklare operation. Så glad att allt gick så bra med operation och röntgen 🙂

2016

blandade bilder

juni

22/5

16/4 Blev glad idag när Maria hörde av sej och sa att hon varit på utställning med Giro. Mindre glad blev jag sen när hon sa att han inte hade nån testikel nere 🙁 Hon kan känna den ena men inte den andra. jag hoppas verkligen att de ramlar ner. Börjar bli så ledsen över alla motgångar med hundarna… Dessutom så hade inte domaren gett henne nån bedömning utan bara skrivit att inte testiklarna var nere så jag sa till att hon skulle prata med domaren, för hon har ju betalat för en bedömning och han var ju inte elak eller nåt så då tycker man ju att det minsta man kan begära är att de går igenom hunden…

april

9/2 Fick ett trevligt meddelande av Maria idag att nu var svullnaden nästan borta och ögonen var inte röda. Så glad att det inte var nåt farligt.

8/2 Idag så fick jag ett meddelande av Maria att Giro hade fått väldigt röda ögon och blivit svullen under ögonen. Hon frågade mej vad jag trodde och visade några bilder på Giro. Jag trodde att det kanske kunde vara nån allergi men Maria  sa att det var ingenting nytt i Giros liv. Så jag skickade bilderna till världens bästa veterinär Sarah och frågade om det var akut eller om hon kunde vänta med att åka in med honom nästa  dag. Sarah trodde att det kunde vara akut konjunktivit eftersom att det var på både ögonen. Rådet var att tvätta och skölja ögonen med koksaltlösning och avvakta och se.

januari

2015

december

25/11

oktober

20/7 Idag så blir valparna 2 veckor och därför har vi klippt klor, avmaskat, vägt och fotat dem.

19/7 Nu har familjen i Vasa bestämt vad blå ska heta och han kommer att heta Hummelviksgårdens Riddar Giro och ska kallas för Giro. Nu väger Giro över 1kg!

18/7 Nu är alla valparna tingade

17/7 Idag så fick jag byta halsband på honom för det andra var för litet

13/7 Idag så blir valparna en vecka, tänk vad tiden går fort. Så då är det vägning, kloklippning och fotografering på schemat.

12/7 Nu har blå börjat att försöka gå på riktigt!

7/7 Nu har han tappat navelsträngen

6/7 Först ut var en snygg, stor kille 🙂