Rallylydnad

 

Rallylydnad   

Rallylydnad började som ett lite lättsammare sätt att träna lydnad. Det kom hit från USA via Danmark där den sedan januari 2006 är en officiell sport. Nu är det flera klubbar i Sverige som håller kurser och vi kunde se prov på det på Internationella utställningen i Malmö i mars i år.
Läs artikel från Malmöutställningen i mars här!

Rallylydnad är en glad och trevlig sport som passar alla hundar och förare, även förare med något funktionshinder. Det lekfulla inlärningssättet lämpar sig speciellt bra för valpar och unghundar. Det är en blandning av vardagslydnad med större precision, freestyle och agility. Ett glatt samarbete mellan hund och förare där båda tvingas använda hjärnan vilket ökar samarbetet ännu mer. Eftersom hunden aldrig vet vilket moment som väntas så måste den vara mer uppmärksam. Den blir lyhörd, lydigare och glad av att träna rallylydnad. När hunden är kopplad behöver den inte gå fot hela banan men man ska ha slappt koppel, varje gång du sträcker kopplet får du poängavdrag! Rallylydnad skapar en otrolig kontakt mellan hund och förare och det ligger mycket arbete bakom för att hunden ska lära kunna alla moment som kan dyka upp på en tävling.

Föraren får prata och visa sin hund tillrätta med hjälp av kroppsspråk och tecken, dubbelkommando är tillåtet men man får inte röra vid hunden och på tävling får man inte använda sig av godis. Detta gäller för alla 3 klasserna som man kan tävla i:

Nybörjar klass 1: Kopplad hund. Banan består av 12-15 skyltar varav 5 är stationära. Inga hinder i denna klass. Totalt finns det 31 olika moment/skyltar som kan ingå.

Fortsättning klass 2: Lös eller kopplad hund. 15-17 skyltar, varav högst 7 är stationära. Här ingår även hinder. Totalt finns det 45 olika moment/skyltar.

Avancerad klass 3: Lös hund. 17-20 skyltar och högst 7 utav dem får vara stationära. Här ingår flera hinder och det är totalt 50 olika moment/skyltar som kan ingå.

Mästar klass, det är i mästarklassen hunden kan  bli rally mästare och även samla poäng för att få tävla i SM

Banan som är 15 x 20 meter består utav olika antal skyltar beroende på klass. Skylten beskriver det moment hund och förare skall utföra. Man har 3 minuter på sig att gå banan men tiden används bara för att utse vinnaren om två ekipage har samma poäng.

Olika moment kan vara:
– Stanna, sätt hunden.
– Sätt hunden, gå ett varv åt vänster runt hunden.
– Hund och förare skall gå ett varv åt höger i en så liten cirkel som möjligt.
– Platsliggning medan föraren går runt hunden.
– Slalom mellan koner.
– Hopp över hinder.

Alla börjar med 100 poäng och man kan få poängavdrag, 1-10 p, för olika fel. Varje gång kopplet sträcks blir det 1 poängs avdrag, om föraren rycker, pratar otrevligt med hunden, säger fel kommando eller om hunden utför övningen felaktigt får du också poängavdrag. Likaså om förare eller hund välter någon skylt med nos eller fot men inte om hunden råkar vifta till skylten med svansen. Man kan bli diskvalificerad om hunden springer runt banan helt utan kontroll, om kopplet är stramt hela tiden eller om hunden reser sig från platsliggning.

Den som får minst poängavdrag, dvs. den som har flest poäng kvar vid tävlingens slut, vinner.

På tävling är det domaren som lägger banan och enda dömande person. För att bli uppflyttad i högre klass måste man komma upp i minst 70 p.

Här kan du läsa mer:
www.shu.se
www.skk.se
moment i rallylydnad